Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Určenie miesta družice na oblohe.

Zdravím borci!Chcel by som vás poprosiť o radu.Jedná sa o najdenie miesta,kde chytím signál.Parabol som nastavil desiatky,hodne používam stránku dishpointer,je fakt super,ale môj problém ani zďaleka nerieši.Jedná sa o to,že pred nainštalovanou parabolu vyrástla dialnica a to rovno aj s pilierom.Výška toho monštra je zhruba 40m,vdialenosť je zhruba tak 100m.Na stránke dishpinter som videl ako s nejakou mašinkou behal do strán a hore a dolu a na oblohe mu presne ukazovalo miesto,kde sa daná družica nachádza.Presne takú nejakú vec by som potreboval.Je tom fakt dosť náročné,tá dialnica je proste všade.Jedná sa mi len o to aby som tam nezabil celý deň s behaním po dvore s parabolou a bude z toho prd.Jedná sa o Považskú Bystricu.Ak by sa nablízku našiel niekto,kto by mi vedel pomôcť,tak sa mi prosím ozvite.Vopred moc pekne ďakujem...

polfini
Registrace: 12/2007
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Určenie miesta družice na oblohe.

"na oblohe mu presne ukazovalo miesto, kde sa daná družica nachádza"... ten s tou mašinkou byl jistě Coperfield. To místo na obloze bylo označeno laserem? Myslím si, že to bude chtít ještě pár desítek parabol nastavit a bude to OK.

migr
Registrace: 7/2007

to migr - nejdříve si tu stránku prohlédni a pak se mu směj.Je to aplikace pro iPhone.
to polfini - už to tu párkrát bylo.Jsou programy,jako Suncalculator,kde v určitý čas je Slunce v poloze hledané družice.Jen aby zrovna nebylo zataženo!

Sekyra
Registrace: 1/2004

Na to je ideální přístroj letecký sextant. Dá se koupit na Ebay. Zaměřuje s přesností na jednu úhlovou minutu. Nastavíš si elevaci satelitu a koukáš do okuláru.

visper
Registrace: 5/2008

podla slnka teraz moze akurat najst dlzku v ktoru hodinu svieti poza prislusnu druzicu ale sklon paraboly len 1.10 a 1.4, takze uhlomerom napr v BB je astra 19,2E na 34st, ale hispasat tak 20

Duzu
Registrace: 7/2005

Podle dishpointer.com najdi zhruba smer (azimut). Podle mista prijmu a vybrane druzice znas elevaci. Na uhlomeru (stolarsky atp.) nastav elevacni uhel a zkus v predpokladanem miste instalace "zamerit" druzici (priblizny azimut uz vis). Pro prvni orientaci tento postup jiste vyhovi.

pekl
Registrace: 8/2007

Ale vždyť na dishpointeru jsi schopen (samozřejmě orientačně) zjistit, v jaké vzdálenosti jak vysoká může daná překážka být.
Já to řešil zrovna minulý týden, když jsem potřeboval zjisti, zda mi sousedův barák nebude bránit ve výhledu na thor, když si dám parabolu z boku baráku. Zadal jsem vzdálenost a napsalo mi to, že výška překážky od základny paraboly může být max. 7 metrů, což mi určitě nebylo a tudíž jsem se mohl vrhnout do vrtání držáku... no a už mi to funguje R^

.................

kaspi
Registrace: 1/2006

@ migr

http://www.youtube.com/watch?v=5AFtcgYRcu4

T90 23E-9E, Gib100 1W+5W, Gib100 rotor,Octagon SF 8008, Technisat Digitradio 143v3-Iskra DAB VF-16 Log

P 222

To jsem nekde videl, programek pro Iphone.

VU+ Zero, VU+ Zero 4k, 13-16-19-23, OLED55C8

flukes
Registrace: 11/2007

Neviem či to pomôže ale...

Vynikajúca stránka pre výpočet prekážky je:
http://www.onastra.sk/how-to-receive-astra/installation-assistent/index.php

(ak sa nič nezobrazuje treba si nainštalovať flash player plugin)

46E, 45E, 39E, 28E, 23E, 19E, 16E, 13E, 9E, 5E, 1W @ AB Cryptobox 652

Freedox
Registrace: 8/2007

Vřele doporučuji

Můj kamarád když jsou pochybnosti v překážce, dorazí na místo v noci s hvězdařským dalekohledem. Kouká s tím na satelity.

http://www.dalekohled.eu/_images/fullsize/img47ce750c8edf0.jpg

Až nabudeš jakýchkoli vědomostí, bez činu jsi hloupý

juzek
Registrace: 4/2003

Co řešíte?? Přijdu, mrknu a vidím!! A pokud ne tak vodováha s nastavením náklonu asi tak 30 stupňů. A jestliže je vzdálenost mostu skutečně 100 m a výška 40 m, tak by měl stín i podle matematické goniometrické funkce tg být méně než 30 stupňů.

grupen

Ako vravi grupen ... pozriem a vidim. Vies azimut, vies elevaciu, staci sa pozriet volnym okom spravnym smerom pod spravnym uhlom. Existuju samozrejme aj rozne technicke prostriedky, ale na ucel TV paraboly sa mi zdaju zbytocne.

JanoHels

Tak si udělejte Kamal. To používali staří Arabi k navigaci na poušti. Destička a provázek s uzlíky. Pro amatérskou práci to bude stačit a profi satelitní firmy si mohou vyrobit Jakubovu hůl ;)

visper

Pravdu má nick grupen

Pouze s tím dovětkem, že to platí pro hlavní satelity okolo Astry 1, družice hodně na západ nebo na východ již mají malou elevaci. Pokud v jejich směru je 40 m vysoká překážka ve vzdálenosti 100 m, pak je po vtákách.Nezbývá, než zopakovat goniometrické funkce a najít na internetu tabulky azimutů a elevací, například v ABC na stránce www.parabola.cz.
Postup:
1. Určím nejbližší město k mému bydlišti
2. V tabulce ABC najdu elevace a azimuty pro družice, které mne zajímají.
3. Vytýčím směry na družice pomocí vojenské metody orientačních bodů a vzdálenosti přímky směru od nich.
4. Stanovím výšku překážky a vzdálenost překážky v daném směru.
5. Stanovím poměr výška překážky/vzdálenost překážky.
6. Vypočtené číslo vložím do kalkulačky a hledám arcustangens, která mi vypočte elevační úhel.
7. Porovnám vypočtený elevační úhel dle předchozího bodu s parametry získánými z ABC.
8. Bude-li elevační úhel dle bodu 6 větší než dle ABC, je to v Řitce nikoliv však v okrese Praha-Západ nýbrž v úplně jiném okrese..

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

Pokud používáte http://www.dishpointer.com/ kolikrát jste skusily přepnout zobrazení satelitní mapy na země, kde se dá krásně otočit celá mapa a dá se vidět i sklon zaměření parabola - družice

netace
Registrace: 12/2008

Díky netace

To je teda věc, o přístroji jsem věděl, ale že je zde vazba na mapy, to teda ne.Děkuji za info!

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

visper

Máš umě 100 bodu!Nejlepší příspěvek do tohoto vlákna! :)

amadeus
Registrace: 3/2006

http://www.dishpointer.com/2009/android-app-released/

Dá se stáhnout zdarma a v telefonu samsung Galaxy3 chodí jak z praku.

Topfield TF 7710 HD PVR 250GB HDD, Ferguson 7318, motor SG 2100, Parabola 73x80 Al Emme Esse, LNB Maximum Pro-Line P-2 Twin.

kuba
Registrace: 3/2007

upřesnění : http://www.mediafire.com/?mq75ia4c2ywhvo0

Topfield TF 7710 HD PVR 250GB HDD, Ferguson 7318, motor SG 2100, Parabola 73x80 Al Emme Esse, LNB Maximum Pro-Line P-2 Twin.

kuba
Registrace: 3/2007

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra