Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

ODBORNÍCI co vy na to? podruhé

Tak jste si pokecali,ale jak to řešíte nikdo nenapsal,jen parabola 3 metry nad zemí,ale když je na střeše s výložníkem,tedy stožár s jiskřištěm není,tak kde zemnit koaxy,nebo snad nikdo tuto normu nerespektujete,to jsem jen já ten ,který to dělá poctivě?

pierrepetr
Registrace: 5/2006
Odpověď v diskusním vlákně

Zemnit koaxiály

znamená zadělávat si na problémy! Především v těch případech kdy elektrický rozvod v domě je TN-C. Vzniklé zemní smyčky totálně narušují spolehlivost příjmu, a způsobují brumy ve zvuku i obraze. Jelikož se podle nové hromosvodařské normy upouští i od uzemňování antén, pak uzemňování kabelů považuji za nesmysl. Ještě bych připustil ochranu pomocí jiskřiště a varistoru ale přímé uzemění je podivnost.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

RE: ODBORNÍCI co vy na to? podruhé

nepomôžu žiadne ochrany. To sú len zbytočné náklady. Ak sa má niečo posrať ,tak sa to posere.
No a do zeme sa dávajú len mŕtvoly. A zákony ,sú na dve veci.
A že vás to ešte stále baví , rozoberať tieto nezmysly , čo jeden truľo vymyslel a ostatní mu to schválili.

vusolo 4 K . blackhole 3.0.8.

oneeeee
Registrace: 10/2005

Zdravím,neznám konkrétní případ ,ale norma jasně praví,že zařízení nn umístěné vně objektu musí být pospojena s nulovým potencialem.Druhá věc je ta,že pokud je antena na střeše pak to musí splňovat i hromosvodářskou normu a to buď starou nebo novou,ale u obou platí,že ochranná zona proti výboji je 118st pod hřebenem střechy.Já sám to tam dávám pouze když to vyhovuje všem normám,už jsem předělával tři baráky po blesku a viděl jsem tu spoušť.Nezapomeň,že pokud porušíš normy a přiděláš to tam,tak veškerou zodpovědnost za montáž máš ty a kdejaký i nedostudovaný právník s tebe sedře kůži a hradíš škodu a ta většinou není malá.

Martini
Registrace: 1/2007

Pri kazde montazi,je nutno prihlednout k platnym CSN,ktere se na danou situaci vztahuji.Domnivat se,ze montazni organizace-montaznici si s tim (az na vyjimky) lamou hlavu je naprosto naivni-protoze kazdy chce vsechno za 5,5 Kc bez DPH.Vsechny nove normy v dane oblasti vychazeji z zejmena nemeckych a v pripade hromosvodu lobby DEHN and SOHNE (v Nemecku je odjakziva v objektech silnoprouda soustava TN-S a i u starsich objektu vcetne pospojovani).Opatreni,ktera by byla u starych objektu spravne a ucinne realizovana jsou u individualniho prijmu nezaplatitelna,u spolecneho ano,nicmene opet,znova,zase,opakovane,stejne soudruzi z predstavenstev hraji "maleho".Nejlepe je v techto pripadech si nechat podepsat predavaci protokol,napr."Dle CSN EN 62 305 (1-5) musi byt instalace vybavena ochranami proti prepeti a systemem pospojovani v cene 15 862,-Kc.Majitel souhlasi s tim,ze uvedena opatreni nebudou provedena.V uvedene souvislosti nemuze majitel po dovateli pozadovat jakekoliv nahrady skod.Vidite,jak je to nadherne iluzorni,nicmene v pripade lamani chleba,je mozno dostat "po kulkach".

hdpe
Registrace: 11/2007

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra