![]() |
|
Kojál - kuriozitaJelikož mi doma tento vysílač nikdy nešel - TV vůbec, VKV se šumem, spíše ze srandy jsem na jednom ze svých STB vyzkoušel K29. Jaké bylo mé překvapení, když jsem naladil mux1 z Kojálu na dlouhou colorku nasměrovanou úplně jiným směrem (do Ostravy, cca 120° rozdíl ve směru). Kvalita signálu srovnatelná s muxem4, stabilní, cca 2-3dB nad hranicí šumového prahu.Kuriozita je to proto, že místo příjmu je na pomezí Frenštátu p.R. a Trojanovic (105km od vysílače) a směr, kterým Kojál je, je blokován Velkým Javorníkem (918m), jehož vrchol je necelých 5km ode mě, převýšení cca 500m. Signál se tedy velmi pravděpodobně odráží od Kozlovicko-Palkovických hůrek (cca 600m) asi 20km přede mnou ve směru na Ostravu a vrací se mým směrem zpět. Takže jak vidno - cesty signálu jsou nevyzpytatelné. 125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434.
Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.
|
D2MAC
Registrace: 8/2004 Příspěvků: 2 003 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27 | |
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitaveru signal je nevyspytateľný. Ja mám tiež Novu , ale len keď napadne sneh.vusolo 4 K . blackhole 3.0.8.
|
oneeeee
Registrace: 10/2005 Příspěvků: 7 489 |
![]() |
|
D2MACKonečně další kdo testnul DVB-T odrazem, to bylo dosaženo náhodně nebo cíleně. |
CES
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 4 385 |
![]() |
|
@CESAnténa je samozřejmě cíleně nastavená na Ostravu, že se tam zrovna odrazil "jakýsi" Kojál, je věc čistě náhodná. Jsem si na 99% procent jistý, že kdybych otočil anténou přesně ve směru na Kojál, nechytil bych vůbec nic.125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434.
Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.
|
D2MAC
![]() |
|
D2MACJá jsem v Rychnově n. Kn. na Č.Horu 40K,cca 70 km zastíněn paneláky a beru signál mux1 odrazem od proti-stěny paneláku o rozměru 20x10 m. Vzdálenost tak 100m, úhel odrazu cca 20°, anténa PL45 v protisměru o 170°od Č.H. směr jih. Signál 33%, kvalita až 56% + vliv počasí. R^ |
CES
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitaD2MAC, opravdu? Tak to je i pro mě předkvapením :-) Já sem sice před javorníkem (směrem na brno), ale ani sem nezkoušel něco ladit, když to podle map nemá fungovat. |
lukin
Registrace: 7/2007 Příspěvků: 433 |
![]() |
|
@lukinMapy je třeba brát s rezervou - mi by tu podle map neměl fungovat ani jeden mux z Ostravy a hrají tu všechny čtyři.Na opačné straně kopce (Rožnov, ValMez a přilehlé obce) by měl jít Kojál velice dobře - už za dob analogu se tam hojně přijímal a dodnes přijímá. 125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434.
|
D2MAC
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitaJe to tak 4 roky nazpět co sem na analogu chytal z brna ČT. Nicméně od doby kdy hraje funkčně satelit jsou všechny antény v tahu. |
lukin
Registrace: 7/2007 Příspěvků: 433 |
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitaPánové, máme tam v Zubří, Rožnově p.R. a i Ostravě příbuzné tak ty Vaše podnínky znám. No těšte se na Praděd 100kW a nejvyšší bod - vysílač v Č.R. |
CES
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitaZapoměl jsem na Valašské Klobouky. R^ |
CES
![]() |
|
to D2MACA to si představ že kdyby to byl analog tak by šuměl, byl by slabý a ještě měl aspoň deset důchů.Taky jsem to dneska u rodičů testnul a byl jsem překvapen že ten DVB-T z Kojálu je perfektní. Vzdálenost od Kojálu je sice jen 41km ale taky se to přijímá odrazem - tady jsem psal že to je na druhou stranu ale bude to asi taky těch 120° (myšleno od antény-doleva-kde je přímý směr). Ten 33k. Javořice je mi záhadou (je to přímý signál) ale asi je problém s tím že těch 100kW prostě přes kopec nestačí na vzdálenost 80km -přeci jen analog Prima má 600kW na 59k. Kdybych zase pohnul s anténou tak 33k. jde OK ale za nějakou dobu ten signál zas spadne, ten 29k. to vyřešil. https://www.parabola.cz/forum/reply-282269/ |
Standa2
Registrace: 5/2005 Příspěvků: 2 221 |
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitajo mate recht. Bydlim na Horni Becve a jediny signal, ktery chytam je Kojal. To dnesni preladeni na digital jsem jen uvital, i kdyz mam i sat. Radhost nechytam ani nahodou, i kdyz jsem od neho cca 7km. |
balanta
Registrace: 9/2007 Příspěvků: 32 |
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitabalanta: Ja bydlim na druhe strane kopcu - okoli V.Karlovic a kojal chytnu radio. Analog ee a dvb-t jsem zatim nezkusil. Ty chytnes z kojalu i analog? Zajimave, ze treba OE3 a radio Jih (maly vykon) prijimam tez dobre... ale s kojalem si nefandim. To spis ostravu, kde mam ted analog plny duchu. Koncem tydne to testnu :-) |
mar001
Registrace: 10/2009 Příspěvků: 100 |
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitaTaké dnes v Jablůnce u Vsetína úspěšný pokus S DVB-T z Kojálu.Anténa síto se zesilovačem,obraz při dešti se občas rozpadal,čekáme na Praděd. |
jardaj
Registrace: 11/2006 Příspěvků: 128 |
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitajardaj: Gratuluju, pres host.vrchy je to uspech :-) Zkousel jsi to dolu pobliz hlavni silnice nebo nekde na kopecku, ktery smeruje ke kojalu? Jinak sucho/dest tam moc zlepseni nevidim, snad jedine inverze :-) Chytas z kojalu analog? A co radio? |
mar001
![]() |
|
mar001Pozdravuj Velké Karlovice,sem tam nebyl už minim.20let!Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!
|
spyko
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 3 914 |
![]() |
|
Kojál na LiptoveJa bývam na Slovensku na krajnom Liptove v Stankovanoch (pri spájaní riek Oravy s Váhom - vzdušnou čiarou okolo 180 km od Kojálu), samé kopce, všetko nad 1000m, až do 1600 m a taktiež tu ide Kojál. Hlavne prijímam VKV 106,5 CR Brno, dokonca aj s RDS a to nemusí byť ani nejaká extra inverzia, bežne ide stereo. Používam vonkajšiu dvojprvkovú anténu so zosilovačom. Nie je to odraz od hôr, pretože signál prichádza priamo zo smeru čiže západ a stačí otočiť anténu na juh a signál sa stratí. Dokonca tu chytám aj Brno - Hády napr. Rádio Krokodíl na 103 FM. Pri zlepšení podmienok aj s RDS. Z TV kanálov tu ide 46 kanál, ale je to dosť slabé a dnes už aj prekryté signálom Markízy, skôr som prijímal ešte v analógu 29. kanál, na tom naskakovala občas aj farba, no a 9. kanál Nova - počas inverzií aj pozerateľná, dokonca išla aj na smerovú anténu bez zosilovača. Digitálny stb nemám, takže neviem, či by to išlo, ale keby bola inverzia tak predpokladám že áno. |
palo
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 330 |
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitavidite,liptov-prevysenie hor a ide..po vsetkych forach citam aj trnava,piestany,dunajska streda,nitra...ja som jeden z tych co sa velmi pripravovali a tesili na kojal ..kanal 29 a 46 analog som prijimal smerovou antenou priamo na kojal ..medzi mnou a kojalom su tiez karpaty ale som sa utesoval ze ked analog prejde , prejde aj digital,aj ked som necakal plynuly prijem,ale to ze u mna (galvaniho ulica,bratislava,4poschodie panelaku )nebude ani % signalu to ma dobre dostalo ...bol som pripraveny s kanalovym zlucovacom K29 a ostane ,k29 predzosilovac a zosilovac 20dB a nic, aj bez zosikov a aj snimi ...antena Flesh zisk 17dB. som velmi sklamany a ticho zavidim vsetkym ktori mozu napriek zlym terennym podmienkam a teoreticky nemoznemu prijimu ,prijimat K29 |
viliamko
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 520 |
![]() |
|
Kojál-kuriozitaZdravím, no D2MAC, díky za tip, skusím to naladit v Kopřivnici. Balanto: s Radhoštěm mám taky problém chytnout v Kněhyňách, hodně tam vadí kopce. JSem zvědav, zda tam zapojí digitál nebo ne. mar001: ty v KArlovicích chtnes OE3, na jaké frkvenci. Já na HB chtnu v poho ten JihMonoblok A1+A3, Skylink, Mtv unlimited, TNK. Život je boj a je jen na člověku, jak se s ním popere.
|
libor129
Registrace: 8/2007 Příspěvků: 479 |
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitalibor129: OE3 99.9 a OE1 92.0 a mozna i neco vic ted nevim. Mam to na kruhovy vkv dipol s predzesilovacem + domovni zes. (mam od anteny cca. 40m koaxu :-) ) |
mar001
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitaJeste upresnim toto misto prijmu - je to Karolinka, otevrene udoli ke Vsetinu. V karlovicich to hralo na kopci s autoradiem :-) Radio Jih je pomerne silne a lze i v udoli ke vsetinu na autoradio. |
mar001
![]() |
|
Re: mar001Chytáme to dole u hlavní silnice,jde i analog,ale dnes se podmínky zhoršily a obraz se rozpadal.Jen to zkoušíme s kamošem ze zvědavosti.Přijímač od O-2 je dost citlivý a DVB-T Orava je dost hluchá na slabý signál.Jinak oba máme DVB-S. Jarda |
jardaj
Registrace: 11/2006 Příspěvků: 128 |
![]() |
|
neda mi nezareagovatJa byvam v Sucanoch cca 8 km od Martina a u nas sa bezne pozeralo 9.kanal Nova , 29.kanal CT1, 42.k a 46k. CT2 a v celkom dobrej kvalite CT1 na 37.kanale otazka ! vie niekto odkial preberali signal pre tento kanal / myslim ze to boli Val.Klobouky /Nemam zatial dvb t tuner aby som skusil |
ivik64
Registrace: 9/2007 Příspěvků: 49 |
![]() |
|
re:ivik64Zdravím do neďalekých Sučian. No škoda, že pred nami je Kopa, inak by ten signál z Kojála bol u nás tiež dobrý. A ako idú v Sučanoch rádiá? Som zvedavý na rádiá z Brna-Hády 88,3 KissHády a 103,0 Krokodíl 107,5 Proglas.Ten 37. kanál to je Frýdek-Místek Lysá hora 300 kW. Ja som ho tiež chytil, veľmi slabo, ale jeden v dedine sledoval CT1 z 37. kanála na smerovú anténu. Síce bez farby, len sem-tam nabehla farba, ale zvuk bol pomerne čistý. No v tej dobe, keď nebol žiadny Skylink, Upc, Digi... to bolo niečo skvelé. |
palo
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 330 |
![]() |
|
re palona radia som ani antenu nemal /len na O3 na 99,9 / aaaaale to bolo velmi davno a teraz tusim nieco ide ale len na teleskop mozem skusit ked bude viacej casu ale pre kazdy pripad daj na seba majla resp.skype |
ivik64
Registrace: 9/2007 Příspěvků: 49 |
![]() |
|
RE: Kojál - kuriozitaPříjem DVB-T z Kojálu jsem plánoval a zkoušel ještě na analogu už od léta.Signál je na hranici použitelnosti, ale funguje to při občasném kostičkování při kolísání signálu a to včera byly nepříznivé podmínky pro dálkový přijem v tomto pásmu.Anténu jsem použil síto a zesilovač je podomácku udělaný pro tento účel.Až začne vysílát Praděd tak to u nás bude 100% tutovka.Jsem z Jablůnky u Vsetína.Když jsem ale testoval signál včera večer měl hodně výpadku´až se na to nedalo dívat.Odpoledne šel poměrně dobře.Co ale můžu čekat když je signál na hranici použitelnosti.Jako experiment to hodnotím kladně. |
navih
Registrace: 12/2009 Příspěvků: 9 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27 | |
![]() |
|
![]() |