Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Kojál - kuriozita

Jelikož mi doma tento vysílač nikdy nešel - TV vůbec, VKV se šumem, spíše ze srandy jsem na jednom ze svých STB vyzkoušel K29. Jaké bylo mé překvapení, když jsem naladil mux1 z Kojálu na dlouhou colorku nasměrovanou úplně jiným směrem (do Ostravy, cca 120° rozdíl ve směru). Kvalita signálu srovnatelná s muxem4, stabilní, cca 2-3dB nad hranicí šumového prahu.

Kuriozita je to proto, že místo příjmu je na pomezí Frenštátu p.R. a Trojanovic (105km od vysílače) a směr, kterým Kojál je, je blokován Velkým Javorníkem (918m), jehož vrchol je necelých 5km ode mě, převýšení cca 500m.
Signál se tedy velmi pravděpodobně odráží od Kozlovicko-Palkovických hůrek (cca 600m) asi 20km přede mnou ve směru na Ostravu a vrací se mým směrem zpět.
Takže jak vidno - cesty signálu jsou nevyzpytatelné.

125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434. Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.

D2MAC
Registrace: 8/2004
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Kojál - kuriozita

veru signal je nevyspytateľný. Ja mám tiež Novu , ale len keď napadne sneh.

vusolo 4 K . blackhole 3.0.8.

oneeeee
Registrace: 10/2005

D2MAC

Konečně další kdo testnul DVB-T odrazem, to bylo dosaženo náhodně nebo cíleně.

CES
Registrace: 4/2007

@CES

Anténa je samozřejmě cíleně nastavená na Ostravu, že se tam zrovna odrazil "jakýsi" Kojál, je věc čistě náhodná. Jsem si na 99% procent jistý, že kdybych otočil anténou přesně ve směru na Kojál, nechytil bych vůbec nic.

125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434. Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.

D2MAC

D2MAC

Já jsem v Rychnově n. Kn. na Č.Horu 40K,cca 70 km zastíněn paneláky a beru signál mux1 odrazem od proti-stěny paneláku o rozměru 20x10 m. Vzdálenost tak 100m, úhel odrazu cca 20°, anténa PL45 v protisměru o 170°od Č.H. směr jih. Signál 33%, kvalita až 56% + vliv počasí. R^

CES

D2MAC, opravdu? Tak to je i pro mě předkvapením :-) Já sem sice před javorníkem (směrem na brno), ale ani sem nezkoušel něco ladit, když to podle map nemá fungovat.

lukin
Registrace: 7/2007

@lukin

Mapy je třeba brát s rezervou - mi by tu podle map neměl fungovat ani jeden mux z Ostravy a hrají tu všechny čtyři.
Na opačné straně kopce (Rožnov, ValMez a přilehlé obce) by měl jít Kojál velice dobře - už za dob analogu se tam hojně přijímal a dodnes přijímá.

D2MAC

Je to tak 4 roky nazpět co sem na analogu chytal z brna ČT. Nicméně od doby kdy hraje funkčně satelit jsou všechny antény v tahu.

lukin
Registrace: 7/2007

Pánové, máme tam v Zubří, Rožnově p.R. a i Ostravě příbuzné tak ty Vaše podnínky znám. No těšte se na Praděd 100kW a nejvyšší bod - vysílač v Č.R.

CES

Zapoměl jsem na Valašské Klobouky. R^

CES

to D2MAC

A to si představ že kdyby to byl analog tak by šuměl, byl by slabý a ještě měl aspoň deset důchů.
Taky jsem to dneska u rodičů testnul a byl jsem překvapen že ten DVB-T z Kojálu je perfektní. Vzdálenost od Kojálu je sice jen 41km ale taky se to přijímá odrazem - tady jsem psal že to je na druhou stranu ale bude to asi taky těch 120° (myšleno od antény-doleva-kde je přímý směr).
Ten 33k. Javořice je mi záhadou (je to přímý signál) ale asi je problém s tím že těch 100kW prostě přes kopec nestačí na vzdálenost 80km -přeci jen analog Prima má 600kW na 59k. Kdybych zase pohnul s anténou tak 33k. jde OK ale za nějakou dobu ten signál zas spadne, ten 29k. to vyřešil.
https://www.parabola.cz/forum/reply-282269/

Standa2
Registrace: 5/2005

jo mate recht. Bydlim na Horni Becve a jediny signal, ktery chytam je Kojal. To dnesni preladeni na digital jsem jen uvital, i kdyz mam i sat. Radhost nechytam ani nahodou, i kdyz jsem od neho cca 7km.

balanta
Registrace: 9/2007

balanta: Ja bydlim na druhe strane kopcu - okoli V.Karlovic a kojal chytnu radio. Analog ee a dvb-t jsem zatim nezkusil. Ty chytnes z kojalu i analog? Zajimave, ze treba OE3 a radio Jih (maly vykon) prijimam tez dobre... ale s kojalem si nefandim. To spis ostravu, kde mam ted analog plny duchu. Koncem tydne to testnu :-)

mar001
Registrace: 10/2009

Také dnes v Jablůnce u Vsetína úspěšný pokus S DVB-T z Kojálu.Anténa síto se zesilovačem,obraz při dešti se občas rozpadal,čekáme na Praděd.

jardaj
Registrace: 11/2006

jardaj: Gratuluju, pres host.vrchy je to uspech :-) Zkousel jsi to dolu pobliz hlavni silnice nebo nekde na kopecku, ktery smeruje ke kojalu? Jinak sucho/dest tam moc zlepseni nevidim, snad jedine inverze :-) Chytas z kojalu analog? A co radio?

mar001

mar001

Pozdravuj Velké Karlovice,sem tam nebyl už minim.20let!

Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!

spyko
Registrace: 6/2006

Kojál na Liptove

Ja bývam na Slovensku na krajnom Liptove v Stankovanoch (pri spájaní riek Oravy s Váhom - vzdušnou čiarou okolo 180 km od Kojálu), samé kopce, všetko nad 1000m, až do 1600 m a taktiež tu ide Kojál. Hlavne prijímam VKV 106,5 CR Brno, dokonca aj s RDS a to nemusí byť ani nejaká extra inverzia, bežne ide stereo. Používam vonkajšiu dvojprvkovú anténu so zosilovačom. Nie je to odraz od hôr, pretože signál prichádza priamo zo smeru čiže západ a stačí otočiť anténu na juh a signál sa stratí. Dokonca tu chytám aj Brno - Hády napr. Rádio Krokodíl na 103 FM. Pri zlepšení podmienok aj s RDS. Z TV kanálov tu ide 46 kanál, ale je to dosť slabé a dnes už aj prekryté signálom Markízy, skôr som prijímal ešte v analógu 29. kanál, na tom naskakovala občas aj farba, no a 9. kanál Nova - počas inverzií aj pozerateľná, dokonca išla aj na smerovú anténu bez zosilovača. Digitálny stb nemám, takže neviem, či by to išlo, ale keby bola inverzia tak predpokladám že áno.

palo
Registrace: 1/2006

vidite,liptov-prevysenie hor a ide..po vsetkych forach citam aj trnava,piestany,dunajska streda,nitra...ja som jeden z tych co sa velmi pripravovali a tesili na kojal ..kanal 29 a 46 analog som prijimal smerovou antenou priamo na kojal ..medzi mnou a kojalom su tiez karpaty ale som sa utesoval ze ked analog prejde , prejde aj digital,aj ked som necakal plynuly prijem,ale to ze u mna (galvaniho ulica,bratislava,4poschodie panelaku )nebude ani % signalu to ma dobre dostalo ...bol som pripraveny s kanalovym zlucovacom K29 a ostane ,k29 predzosilovac a zosilovac 20dB a nic, aj bez zosikov a aj snimi ...antena Flesh zisk 17dB. som velmi sklamany a ticho zavidim vsetkym ktori mozu napriek zlym terennym podmienkam a teoreticky nemoznemu prijimu ,prijimat K29

viliamko
Registrace: 11/2008

Kojál-kuriozita

Zdravím, no D2MAC, díky za tip, skusím to naladit v Kopřivnici. Balanto: s Radhoštěm mám taky problém chytnout v Kněhyňách, hodně tam vadí kopce. JSem zvědav, zda tam zapojí digitál nebo ne. mar001: ty v KArlovicích chtnes OE3, na jaké frkvenci. Já na HB chtnu v poho ten Jih

Monoblok A1+A3, Skylink, Mtv unlimited, TNK. Život je boj a je jen na člověku, jak se s ním popere.

libor129
Registrace: 8/2007

libor129: OE3 99.9 a OE1 92.0 a mozna i neco vic ted nevim. Mam to na kruhovy vkv dipol s predzesilovacem + domovni zes. (mam od anteny cca. 40m koaxu :-) )

mar001

Jeste upresnim toto misto prijmu - je to Karolinka, otevrene udoli ke Vsetinu. V karlovicich to hralo na kopci s autoradiem :-) Radio Jih je pomerne silne a lze i v udoli ke vsetinu na autoradio.

mar001

Re: mar001

Chytáme to dole u hlavní silnice,jde i analog,ale dnes se podmínky zhoršily a obraz se rozpadal.Jen to zkoušíme s kamošem ze zvědavosti.Přijímač od O-2 je dost citlivý a DVB-T Orava je dost hluchá na slabý signál.Jinak oba máme DVB-S. Jarda

jardaj
Registrace: 11/2006

neda mi nezareagovat

Ja byvam v Sucanoch cca 8 km od Martina a u nas sa bezne pozeralo 9.kanal Nova , 29.kanal CT1, 42.k a 46k. CT2 a v celkom dobrej kvalite CT1 na 37.kanale otazka ! vie niekto odkial preberali signal pre tento kanal / myslim ze to boli Val.Klobouky /
Nemam zatial dvb t tuner aby som skusil

ivik64

re:ivik64

Zdravím do neďalekých Sučian. No škoda, že pred nami je Kopa, inak by ten signál z Kojála bol u nás tiež dobrý. A ako idú v Sučanoch rádiá? Som zvedavý na rádiá z Brna-Hády 88,3 KissHády a 103,0 Krokodíl 107,5 Proglas.
Ten 37. kanál to je Frýdek-Místek Lysá hora 300 kW. Ja som ho tiež chytil, veľmi slabo, ale jeden v dedine sledoval CT1 z 37. kanála na smerovú anténu. Síce bez farby, len sem-tam nabehla farba, ale zvuk bol pomerne čistý. No v tej dobe, keď nebol žiadny Skylink, Upc, Digi... to bolo niečo skvelé.

palo
Registrace: 1/2006

re palo

na radia som ani antenu nemal /len na O3 na 99,9 / aaaaale to bolo velmi davno a teraz tusim nieco ide ale len na teleskop mozem skusit ked bude viacej casu ale pre kazdy pripad daj na seba majla resp.skype

ivik64

Příjem DVB-T z Kojálu jsem plánoval a zkoušel ještě na analogu už od léta.Signál je na hranici použitelnosti, ale funguje to při občasném kostičkování při kolísání signálu a to včera byly nepříznivé podmínky pro dálkový přijem v tomto pásmu.Anténu jsem použil síto a zesilovač je podomácku udělaný pro tento účel.Až začne vysílát Praděd tak to u nás bude 100% tutovka.Jsem z Jablůnky u Vsetína.
Když jsem ale testoval signál včera večer měl hodně výpadku´až se na to nedalo dívat.Odpoledne šel poměrně dobře.Co ale můžu čekat když je signál na hranici použitelnosti.Jako experiment to hodnotím kladně.

navih
Registrace: 12/2009
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra