Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

@Saxon a další - porovnání antén

řešil jsem kvůli příjmu "na hraně" K63 (Ostrava Mux4) čím nahradit svoji starou dlouhou českou colorku. Dočetl jsem se, že "stříhání" colorky kvůli lepšímu příjmu na vys.kanálech se dělalo u starší verze colorky, ta novější co mám já (zaoblenější direktory oproti první verzi) už prý údajně i bez úrav jede na K60+ lépe. Takže do stříhání jsem se nepustil ale pořídil sem si dlouhou Emme Esse v očekávání zlepšení příjmu na K63. Smontoval jsem ji jak nejpřesněni to šlo, dal na místo původní colorky a byl jsem překvapen, že výsledek je horší než s původní colorkou. Nutno podotknout, že střecha je tašková, příjem je v zástavbě rod. domů, za kopcem, takže signál homogenní asi moc nebude. Zkoušel jsem obě antény na více místech střechy, v různých výškách a colorka dala vždy lepší výsledek ve stejném místě než Emma. Nemohu předložit žádné exektní údaje v dBuV..., nemám měřák, vše zkoušeno pouze s Showboxem S700 a jeho orientačním ukazatelem kvality (ukazatel síly je úplně o ničem), takže jsem sledoval jednak ukazatel kvality signálu a taky v kombinaci s útlum.článkem sledoval kdy začnou výpadky v obraze. Rozdíl na ukazateli kvality signálu na Showb. mezi těmito anténami se pohyboval v intencích např. 57 vs. 64 apod. Stejně nastavený útl. článek znamenal na colorce občas kostku, ale u Emmy už rozpad. Na anténách jsem použil pův. symetráky dodávané k anténám. U Emmy je připojení koaxu přes F-ko takže možná nějaký útlum navíc ale stejně jsem tím výsledkem dost překvapen. Obdobně se antény chovaly i při použití jednostupňového nízkošum.předzes. Jinak Ta Emma je krásně směrová (možná že se na colorce signály DVBT sčítají z většího „trychtýře“ ?? ), odpozoroval jsem u ní ale jeden dost výrazný postranní lalok odhadem někde kolem +-20° ale neberte mě za slovo (pozorování analog.signálu na k60 a k21). Jsem zvědav až začnou vysílat Slováci DVBT, jestli mi tato zkušenost potvrdí i na K68 z Krížavy (je to téměř z opačného směru než K63), pokud něco ke mně odtamtud aspoň něco doleze, nyní mám odtamtud s předzes zrnitý k35 .
Nejsem žádný profík anténář ale baví mě to, tak to prosím berte ;)
Saxone, nezkoušel jsi Fracaro BLU 920?

lance
Registrace: 10/2008
Odpověď v diskusním vlákně

Taky jsem

s 63 bojo

Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!

spyko
Registrace: 6/2006

RE: @Saxon a další - porovnání antén

Dik za info. Blu 920 jsem bohuzel jeste nezkousel. Muzes dat nejaky odkaz na tu tvou Emmu. Dela se vice modelovych rad.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

@Saxon

Předpokládám, že myslí asi tu samou, kterou mám já, a kterou sis asi také dříve z Tipy (vyjma těch krátkých) pořídil:

http://www.tipa.eu/cz/produkt/14460037-antena-color-super-92-emme-esse/

Mé pozorování je zase přesně opačné, než tu píše lance.
Na klasické české supercolorce jsem K63 ani "nelocknul", na Emmě je příjem možný, za pěkného počasí stabilní s rezervou, za špatného bez rezervy s výpadky. V rozvodu +18dB nízkošum. + trojnásobný rozbočovač.
Oba příjmy v nehomogenním poli, na pátý pokus vybrána nejlepší lokalita pro umístění antény, přičemž na hřebenu střechy byl suverénně nejhorší výsledek.

125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434. Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.

D2MAC
Registrace: 8/2004

63k

http://img229.imageshack.us/img229/9691/antb.jpg

Na tuto anténu mi šel na Šumbarku s goldenem 63.k. trvale. Zajímavé je, že mi jde s výpadky i na 3prvkovou FM anténu, kterou mám na střeše. Ta se musí natočit do určitého směru, ne přímo na vysílač, takže je signál nejspíš přijímán některým z postranních laloků. Samozřejmě to není ke koukání. Ostatní muxy ale jdou stabilně.

stapa
Registrace: 9/2006

@stapa

Tak Šumbark...to bude tak ani ne 12km od vysílače.
Já a nick lance máme trochu náročnější podmínky - kopcovitý terén a vzdálenost kolem 35km od vysílače. Příjem v takových podmínkách je už jiný level. ;)

125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434. Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.

D2MAC
Registrace: 8/2004

Ano je to ona

zvolil jsem ji protože z diskuzí zde jsem věděl že D2MAc s ní měl úspěch na K63 a Saxon ji používal na Jaujerling K68. Mám smůlu, že musím laborovat jen na střeše, protože všude jinde než ze střechy mám příjem zastíněn baráky nebo stromy. Paradoxně vím, že ani ne 100m od baráku na cestě při zemi chytnu K63 na staré síto bez zesilovače.
Je mi divné že ta moje Emma tak zřetelně prohrává se starou (i když zachovalou) supercolorkou. Možná to bude specifickou situací na mé střeše, nebo něco s tím symetrákem na Emmě..?? (neměl jsem krabičku na Emmě rozdělanou... jestli tam taliáni nebo kdo to dělá něco nezvrtali...?). Ještě je zajímavé, že u colorky jsem měl na K63 s použitým symetrákem - klasický mosten na uhf - o nějaký bodík kvality na boxu míň než když jsem jej nahradil původním symetrákem (meandr) který se dodával původně s colcorkou :lookaround:

@D2MAC - se zpožděním díky za poslední informace cos mi dal ohledně PL a SK Muxů R^ . Dělal jsem si "průzkum" příjmu stávajících analog. vysílačů z Polska (Opole, Czestochova, Katowice) abych měl představu odkud bych mohl v budoucnu brát polské muxy ale i přes stávající velké výkony analogu z Opole a Czestoch. je to od tamtud slabota, takže mi zůstávají jednoznačně Katowice, což jsem nakonec i předpokládal.
Na ty slováky z Križavy jsem zvědavý, ale jestli to pojede K68 VERTIKÁL tak mě nas.rou protože tu dlouhou potvoru dávat na výložné ráhno nastojato to bude věc Rv a do jara bude po ní. Asi nejdřív zkusím otočit pouze síto jestli k68 aspoň zaťuká. Moc šancí si ale nedávám, je to hodně vysoký kmitočet a kopec v cestě má blízko takže když teď mám zrno se zes. na k32(přes 200kW) tak k68(50kW) bude asi pasé..?? uvidíme ;)

lance

@ stapa

Ta Tvoje je asi Fracarro BLU 420 nebo tak nějak ne? Já jsem uvažoval dost o Fracaro Blu920 ale nakonec mě odradila její nedostupnost a taky vyšší cena. No možná by šla líp než ta Emma ale je problém dopídit se k nějakým srovnáním jedn. antén. V Tvém případě je ale zjevné že signálu máš v místě dost a takovou anténu co máš bys ani možná nepotřeboval ;) A´t ti slouží R^

lance

čau chalani, super-92-emme-esse jsem zkoušel na K68, ale bez výrazného úspěchu. Paradoxně daleko lépe mi vyšla ta kratší sestřička.
Zde je její odkaz - http://www.tipa.eu/cz/produkt/14460036-antena-color-spektrum-40-emme-esse/

Nebo zde v článku - https://www.parabola.cz/clanky/3664/prijem-rakouske-regionalni-p3tv-na-k38/

Tu dlouhou mám nymí na příjem Votických Muxů, které mám k baráku cca 75KM v.č. a ERP 32kW. Podle slavných mapek pokrytí už to u nás nemá vůbec hrát. Hranice příjmu končí cca 25KM před mou domovinou.

super-92-emme-esse mám v současnosti pouze na pasiv, pak je rozbočena odbočovačem Toner 2out do dvou STB Tecnisat, na kterých jedou Votice naprosto stabilně.

On Air!

Saxon

@ Saxon

porovnával jsi prosímTě na jednom místě tu kratší a dlouhou Emmu na K68 ? Byl tam nějaký podstatnější rozdíl?

lance

@ Saxon

jsi rychlejší s odpovědí než tázající se s otázkou R^ no jo profík... díky ;)

lance

Blu920

Blu920 je nainstalována/ne mnou/ na bytovce, ve které bylí moji rodiče. Slouží na příjem rakouských MUXů z Jauerlingu /K21 a K31/, pak tam maji selektivní nízkošumový preamp a následuje hlavní domovník ALCAD/nevim typ/, kde je SW nastavena selektivní brána o stejném obsazení kanálů.

Je evidentní, že tyhle bidla nejsou na spodku UHF pásma nic moc, zde by jistě klasická česká kolorka bodovala víc. V tomto případě by stačila i ta krátká, s označením Spektrum.

On Air!

Saxon

Lance

Tyhle zkušenosti jsou k nezaplacení, nejsem žádnej letitej praktik, dělam v tom pouze pár roků a stále zkoušim všechno možné.
Jsem vděčnej, že mám ve svém okolí široké spektrum DVB-T signálů, frekvenčně,směrově, úrovní, modulací i polarizací různé/CR,AUT,SRN/.
Analog jsem v podstatě nezažil, tak to nyní poznávám na DVB-T.

On Air!

Saxon

@lance

Ano je to BLU420. Já ji nemám. Jen jsem ji svého času testoval. Používá ji známý v místě s podstatně horšími příjmovými podmínkami, než mám já.

stapa
Registrace: 9/2006

krátká vs. dlouhá Emma

je zajímavé že delší verze této antény nepřináší vyšší zisk na vyšších kanálech. Že by hrálo roli specifikum DVBT signálu a že by třeba větší směrovost antény byla u dvbT v některých případech spíš na škodu?
Napadá mě, že by bylo zajímavé vědět jestli ta kratší verze Emmy je stejná rozměrově, tj. roztečemi a velikostmi prvků jako ta delší (akorád bez přední části). Vím, že některé návrhy Yagin se dělaly jako "stavebnicové", tj., že z kratší Yaginy šla udělat delší s větším ziskem pouhým prodloužením tj. doplněním předních direktorů. Ale ne u všech Yagin, anténa musela být takto navržena. Vzhledem k dnešní době max. úspory nákladů při výrobě bych předpokládal, že by to podobně mohlo být i u té Emmy (samozřejmě jiné uchycení na ráhno ale o to nejde). Už tak ta dlouhá potvora má všechny direktory stejné. Bylo by supr kdyby někdo mohl porovnat rozteče a rozměry prvků na obou anténách. Kdyby byly stejné, neváhal bych vyzkoušet tu moji potvoru zkrátit na krátkou verzi co to udělá ..?? Už pro tu výhodu kratší ant. při vertikální montáži pokud by mi jeli slováci :-/

lance

Změřit bych to mohl, má je na střeše obě.

Ale upozornuju Tě, že každá anténa se chová v odlišných podmínkách různě. Někde hraje lépe ta, jinde zase ona.

On Air!

Saxon

to jo,

však já bych to nekrátil rovnou rozbruškou ale vyzkoušel bych určitě nejdřív jen vyhodit "přebytečné" přední direktory. Vidělo by se a rozbrušku bych vzal až pak :laughing:

Jinak já jsem pozoroval i na analogovém signálu subjektivně o něco horší signál z Emmy než z colorky prakticky v celém pásmu (od k21 až 60) jenže to je zase subjektivní dojem co oko vidí, pokud nemám měřák že? Může to být způsobeno klidně větší směrovostí Emmy oproti colorce (což si troufám tvrdit že platí) protože colorka s tím trochu širším lalokem může pobrat trochu víc duchů a braz se opticky slije a vyhladí a dělá pak dojem čistšího obrazu (no a pak třeba při pohledu na obrazovku vyjde nejlíp síto :8) ) tak nevím.

Co mě ještě v posl.době zajímá jsou diskuze kolem těch nových "stártrekových" superantén pro DVB-t hlavně těch s více řadými direktory. Doba kdy mělo smysl číst papírové parametry antén jsou asi pryč, staří anténáři tyto novinky vesměs haní jako dizajnové taháky na lidi (viz. třeba diskuze k Tvému poslednímu článku), ale zase ne všichni..?? Co když na nich přece jen něco bude a v případě příjmu dvbT mají více řadé direktory něco do sebe?
Já o principu příjmu (skládání signálu na anténě a jeho zpracování v přijímači) moc nevím takže si neumím udělat názor ani na vhodnost nebo nevhodnost dané antény zrovna pro dvbT. Zatím jsem přečetl hodně hádek diskutujících ale seriozní pokus o srovnání jsem zatím nenašel. Líbilo se mi, žes uvedl ve svém článku srovnání naměřených hodnot tvé antény s logarem, když vemu že logaro má pokud se nepletu zisk kolem 10dB a ta Tvá měla v průměru o 5dB víc tak nějakých 15dB na takovou kompaktní anténu navíc vhodnou i pro vertikál je podle mě supr. A přece bylo dost těch ji docela razantně zavrhovali.

lance

lance

Zavrhli, ale nikdy ji nezkoušeli. ;)
Já jdu cestou jasných a prokazatelných faktů.
Měřili jsme to kvuli sobě, aby jsme odvedli pokud možno dobrou práci.

Pokud to příští zimu popraská, tak tam hodim něco jinýho, svět se nezboří.
Budu o zkušenost chytřejší a o tom to je, ne? ;)

On Air!

Saxon

určitě,

nechci být nějak servilní ale myslím že málo kdo tu na parabole přispívá tak seriózně jako Ty a všeobecně se myslím ví že odvádíš dobrou práci R^ Chtěl bych Tě ale požádat ještě o jednu informaci - vím že máš nějakého Panáka plasmu s dobrým DVBT tunerem a zároveň děláš Showboxy. Mohl bys ses vyjádřit ke srovnání dvbt tuneru Showboxu S700 a třeba té tvé plasmy nebo jiných set-top boxů se kterými děláš hlavně z hlediska citlivosti(příp. preecha)? Jak jsem uvedl, mám teď Showb.S700, sám jsem si porovnával kdysi jeho cistlivost (sat. i pozem. tuneru) s Optiboxem TSCX a Goldenem Xpeed 870 a Showbox mi vyšel nejlíp (přitom že ten GI platil za výborný po stránce tunerů). Tak mám za to že DVBT tuner v S700 je dost dobrý, jestli to můžeš potvrdit, nerad bych si po této stránce pohoršil koupí horšího settopboxu nebo TV po stránce tuneru, protože je předpoklad že budu lovit pořád nějaké slabé muxy.
Díky

lance

Showboxy montuju, ale výhradně S300, takže bez terestriky.
Pokud dodávám DVB-T přijímače, pak většinou DI-Way 2200, nebo toho nového nástupce, eventuelně Technisat Digipal 2TX.
DVB-T tuner v nových plazmách Panasonic je opravdu výborný a rovněž MENU pro ruční ladění DVB-T, což v drtivé většině TV od jiných/ i známých/ značek je přímo strašné.
Trochu mi vadí nemožnost uložení dvou MUXu se stejným identem, například MUX1 z Kleti a Votic, vždy uloží jen prvně naladěný.
MUX1 s moravským identem, např Javořici s českým MUXem1 uloží bez problému oba dva.
Je to možná hovadina, ale mě to vadí. :))

On Air!

Saxon

Jestli to dobře chápu, jde ale ručně naladit nejprve na konkrétním kanálu mux který chci a ten mi tam zůstane i když dám pak třeba naladit všechno ostatní v celém pásmu? U mě doma v budoucnu určitě pojedou stejné české(resp. moravské) muxy min. ze 3 míst - Kojál, Praděd a Ostrava (navíc Ostrava ze třech míst - Hošťálkovice + Hladnov + Lysá hora v jedné SFN síti) ale jak to je s identy to nevím co to vůbec je, jestli bude stejný ident mít J.morava Kojál vs. S.Morava Ostrava nebo Praděd...?? Ne že by tam nutně musely všechny být ve finále naladěny ale pro nějaké laborace než nastane "klidný cílový stav na anténách" v budoucnu by se to mohlo hodit ;)

lance

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra