![]() |
|
Anténa pro K69 (DVB-T Slovensko)Tohle jsem sepsal na jiném webu, ale ať neposílám linky ke "konkurenci", pro zájemce o DVB-T přeposílám i sem.Snažil jsem se najít vhodnou anténu pro K69 a obecně ty vysoké kanály na konci V. pásma. Jelikož to může zajímat i další lidi, tady výsledek hledání. Hodnoty zisku uvádím v dBd - spousta výrobců šidí hodnoty uváděním zisku v dBi, což dá automaticky o 2,15 víc. Nejlepší anténu jsem hledal, protože Javorina má slabý signál na Moravu. Kdo přijímá silnější vysílače Kamzík či Krížava, nemusí to samozřejmě tak hrotit. Jako nejlepší se mi jeví Alcad MX-075. Je to 180cm dlouhá masivní bestie s parabolickou mřížkou. Zisk na K69 je deklarován úctyhodných 17.6 dBd = 19.8 dBi. Osobně bych ale dal přednost krátké anténě, aby se lépe montovala na vertikální polarizaci a méně zatěžovala stožár. Takže se nabízejí krátké varianty antén s parabolickou mřížkou či třemi řadami direktorů Emme Esse arko 45A, Alcad NEO-095, Alcad MX-045, Ikusi FlashD, Fracarro Sigma 6HD. Vypadá to, že se jedná o samé variace na stejný typ antén a mají daleko lepší vlastnosti než "klasické" yagi o srovnatelných délkách. Zisk na K69 udávají 14.5 až 15.5 dBd a všechny mají délku jen nějakých 115-130 cm, což je velmi příjemné. Vypadá to, že tento typa antén nemá na rozdíl od širokopásmových yagi antén takový ten nepříjemný pokles zisku na K69. Předpokládám, že je to čistě jen výsledek zkrácení těch antén o 10% - jsou prostě šikovně kratší než starší typy antén a mají vrchol zisku o 10 kanálů výše. Potom je možno použít klasické dlouhé yaginy, je ale potřeba se dívat, na jaký kanál jsou vyladěny. Nevyhovují české/slovenské superkolorky, podobně třeba superkolorka Fraccaro BLU920F je dost slabá - tyto antény jsou prostě moc dlouhé, jsou širokopásmové, ale vyladěné na nižší kanály než 60. Z dlouhých yagi má nejlepší zisk na K69 Alcad BU-539. Je to 15.9 dBd - anténa má délku 190 cm. (Pro srovnání: Tahle nejlepší kalsická dlouhá yagi je ziskem skoro stejná jako malá 115cm parabolická yagi MX-045.) Krátké klasické yagi, které se montují snáze a speciálně pak při V polarizaci. Jsou o 2-3 dB slabší než dlouhé a zase řada z nich má na K69 už docela pokles zisku. Dobrá je třeba Alcad BU-454, délka 130 cm, zisk 14.0 dBd na K69. Je to sice jen o 1 dB méně než u těch parabolických antén, což vypadá lákavě, ale je to zde dáno jejím zkrácením. Takže je zase o to slabší na K56, kde bude Javorina vysílat později také. |
Aley
Registrace: 2/2009 Příspěvků: 152 |
![]() |
|
dokončenídokončení:Dál se dají použít kanálové Yagi. Nevýhodou je, že na nich člověk nechytne nic jiného než ty vysoké kanály. Výhodou může být nižší cena a trochu menší rozměr než superkolorky. Emme Esse 32658D má zisk 15.1 dBd na K69. Alcad BU-469 má zisk 13.7 dBd na K69. Původně jsem speciálně tyhle kanálovky hledal. Po srovnání parametrů s pásmovými anténami je ale považuji za nesmysl - pro tyto vysoké kanály se kanálovky prostě nehodí. Dále je možno použít síta, ale mají už dost malý zisk na K69. Jedině že by někdo sestrojil zmenšené síto s posunutým vrcholem na K69, ale to jsem nikde v praxi ještě neviděl. :-) Velká konstrukce Fraccaro se sfázovanými 4 síty má na K69 zisk pouhých 13.3 dBd. Jedno síto pak ještě méně - podle konkrétního výrobce se to liší, pohybuje se to kolem 10 dBd. Logaritmicko periodické antény vycházejí daleko hůř a z hlediska užitečnosti nejsou LP antény pro dálkový příjem K69 vůbec zajímavé. I když je pravda, že yagi i síta mají oproti LP pokles zisku na nižších kanálech, není to tak zlé. A konkrétně "ta moje" Javorina má vysílací plán K56,57,69. A to jsou všechno vysoké kanály, kam se hodí ty stejné antény, jaké vybírám pro K69. Navíc ty ostatní multiplexy mají na Javorinu koordinované kanály s o 10 dB silnějším vysílacím výkonem směrem na Moravu (pokud to realizují na maximum, bude to super :-)), takže na ně by tu měla už stačit každá běžná anténa. |
Aley
![]() |
|
RE: Anténa pro K69 (DVB-T Slovensko)anténa yagi pro celé pásmo UHF http://www.schwaiger.cz/z2715-antena-uhf v H polarizaci na K69 ikdyž má být V pol. signál jako víno signál kolem 80% a kvalita 97ˇ% vz.čar.od vysílače cca 70kmVu+Uno 4 K Se
|
Laik
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 533 |
![]() |
|
RE: Anténa pro K69 (DVB-T Slovensko)K předchozímu příspěvku: Toto je krátká superkolorka od německé firmy Schwaiger. Dá se koupit i dlouhá. Bohužel ale výrobce neuvádí podrobnější diagram zisku, takže je to jak zajíc v pytli. |
Aley
![]() |
|
![]() |