Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB-T vyrobte si antenu

ahojte, nasiel som takyto zaujimavy clanok, mozno niekoho potesi:

http://www.zive.sk/prijimame-dvb-t-vyrobte-si-antenu/sc-3-a-286064/default.aspx

pre nemecky zdatnych citatelov tu je aj "zjednodusena" verzia :D

http://www.qxm.de/digitalewelt/20040517-111208/hardware-hack-fuer-dvb-t-empfang

sgi320
Registrace: 6/2008
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DVB-T vyrobte si antenu

A co si myslis-anteny sa robia az teraz pri dvbt?Pri analogovom prijme sa nerobili a toto bude jediny navod?Skus si pozriet knihy od Ceskeho-boli asi dvaja,z toho jeden sa mi zda Frantisek.Jednu knihu mam doma,ale nechce sa mi hladat.Alebo aj kopec inych zdrojov-nasich aj zahranicnych.

Kasr
Registrace: 8/2008

Kasr

Ty si nejaky prchky alebo co :D ten link som zverejnil pre vsetkych citatelov, vobec nie je podstatne, co si ja myslim, dokonca mam dojem, ze ani to, co si myslis Ty, pre niekoho to mozno bude navod, pre ineho asi strata casu (napr. pre Teba, kedze si pozeras knihy od Frantiska), takze to ber s nadhladom ;) isteze je zdrojov vela, ale preco sa nepodelit aj s tymto ?

sgi320

Lebo dipol,nech je akykolvek,je iba dipol(vid tvoj navod) a este neprispôsobeny impendancne.

Kasr
Registrace: 8/2008

Kasr

este raz a pomaly - ten navod nie je moj :D

a nech je uz akykolvek, tak zjavne funguje, ako som uz napisal vyssie - niekto to mozno vyskusa, iny bude frflat :)

sgi320

"funguje" cokoli, otázka je jen jak :-)
Toto je věc co bude fungovat tam kde je dostatek signálu i na kus drátu nebo blbou pokojovku. To jsou vždy pokusy o senzaci a zázrak (nemyslím od toho kdo to sem dal, ale kdo to cpe na web), jakože "uaaa máme něco úžasného, udělejte si anténu na digitál", ale nikdy nenapíšou že s anténou za 3 stovky to půjde stejně nebo lépe. Na tom je vidět odbornost toho serveru, zive.sk jen opisuje co se týká digitálu tiskové zprávy Towercomu a přidává k tomu svoji omáčku. Jinak o tom nemají ani šajnu.

davidkriz
Registrace: 8/2009

sgi320

Máš pravdu! Některý jedinci jsou tady hrozný dementi!

Nechlubím se. Pouze oponuji! IP BOX 910+DiSEqC, HD BOX 9200+SG2100, HD BOX 9100+SG2100, pro nahrávky HTPC ION2 (NAS),MMC Xtreamer SW1, eGreat EG-R200PRO II..Mimo jiného ;-)

TRE
Registrace: 2/2006

Tento typ anteny je pomerne znamy. Pre blizke vysielace vyhovie, ale nebude ovela lepsia ako akakolvek izbova antena. Ak sa do toho niekto pusti, musi pracovat s milimetrovou presnostou, aby bola antena v rezonancii na danom kanaly. Este jedna vec - antena ma impedanciu 50 ohmov. Chcelo by to pripojit 75 ohmovy koax cez impedancny transformator. Zazraky ale netreba cakat. Antena ma zisk okolo 4 dBd, ked sa vsetko urobi ako ma.

JanoHels
Registrace: 1/2006

k tej nemeckej verzii
za cenu 1.80 eura sa ozaj neoplati nic robit,

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5189

je to len z nudze cnost ak ste niekde mimo civilizacie a potrebujete chytit signal

funtomas
Registrace: 12/2009

Takové aktivity pamatuji už z doby, kdy se začalo vysílat na pásmu UHF - tehde II. program. To se také vyráběly různé antény z drátu. Tam kde byl dobrý signál, tak fungovaly dobře. Kde byl signál horší nebo špatný, tak se nechytlo nic. S digitálním signálem platí to samé. Na silný kvalitní signál stačí i vidle nebo cokoli co vedle nějaké antény možná někdy leželo. Na slabý signál jedině dobrá anténa, protože na rozdíl od analogu se zesilovačem nic nedožene. Ze své praxe mám odzkoušeno: Velké síto Plzeň - celé pásmo, široký záběr - lze přijímat i z více vysílačů v přibližném směru. COLOR SUPRA celé pásmo směrovější, silnější pro nižší kmitočty. LP 2845 levná, lehká, krátká - výkonově se vyrovná předešlým dvěma typům. Předzesilovače, zesilovače - TEROR, IVO - nízkošumové. Ostatní zejména polské zázraky jsou vhodné někam k popelnici.

grupen
Registrace: 5/2008

Je docela úsměvné, jak jsou někteří jedinci fascinováni tímto typem antény. Přitom se jedná o naprostou zhovadilost. "V" dipól se symetrizačním členem je mnohem jednodušší a výkonější. Funkčnost této antény dokazuje pouze to, že DVB-T funguje téměř na cokoliv, pokud je dostatečně silný signál.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Předzesilovače doženou cca 3dB zisku antény.SPEKTRA a SUPRA se musí zkrátit nad kanálem 60 o cca 2,5cm. Velké a malé síto PLZEŃ se nevyrábí a nové "síta" mají symetrizační člen, který je posouva úplně někam jinam než "PLZEŇ"- tyto antény poznáte podle žárově zinkovaného hustého síta.LP je tak srovnatelná do 40k, pak už jak každé logáro ztrácí.

RAFI007
Registrace: 1/2006

funtomas

ta antenka z dealu je totalny grc. Objednaval som z ebay usb dvb-t tuner za 7 eur, prislo to s hentakou antenkou a 20 km od vysielaca som nechytil ani sum. Vyrobil som antenu podla zive.sk a bolo to skoro to iste. Potom som len tak skusil za tu antenku dat plech - cca 5 cm a okamzite signal vyletel na 100 percent. Takze je to celkom fajn antena. Z tej dealextremovej som odcvikol kabel lebo tam mam nie normalny velky koax ale taky malinky. odporucam vyskusat, nic za to nedate, 15 minut mantavej roboty

linomnc

Není důvod používat taková bastl-řešení, když jsou levně a jednoduše dostupná řešení ověřená ;)

davidkriz

david

vieš, cica, radšej sa budem hrať s blbým drátom a tešiť sa že to funguje ako kupovať 5 druhov antén a ani jedna z nich nepôjde a budú to len vyhodené peniaze. Kúsok drátu nájdem v pivnici a poslúži mi rovnako ako hi-tech-fek-uhf-zázrak ktorý proste "musíte mať" za 30 eur akciová cena a ešte to aj žere elektriku

linomnc

No to je pak o tom jestli tomu aspoň trochu rozumíš nebo nee... když ne, tak máš opravdu jen 2 cesty, hrát si s blbým drátem aniž bys věděl co děláš, nebo naslepo kupovat 5 typů antén, protože netušíš jak posoudit, která je vhodná. Kdyby sis radši něco přečetl tak nepůjdeš naslepo a ta anténa pak třeba nemusí stát víc než 10€. Ale kdo chce kam...
A cica volaj svoju mať! Puberťák!

davidkriz

david

máš pravdu, tomuto naozaj nerozumiem a preto skúšam. Zas viem iné veci o ktorých ty nemáš ani páru. A keďže som si naozaj prečítal, ako si mi odporučil, tak považujem túto anténu za fajn vec a nie "bastl" ako to ty, majster sveta, pohŕdavo nazývaš. Daj vedieť koľko yagin alebo sitiek si doma vyrobil podľa vlastných výpočtov a návrhov.
p.s. pozdravuj rodičov a nech ti nedovolia toľko kofeínu

linomnc

Já si taky rád hraju, bastlim si doma antény HB9CV, ale především z důvodu, že podobně kvalitní antény pro VKV již na trhu nejsou. Vlastně se nedaji sehnat žádné alespoň torchu slušné.
Ale tohle bych asi zkoušel vyrábět pouze v roli Robinsona Crusoe. Jinak jak píše David.
Jdu stavět sněhuláka.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

ja na to chytám 100 percent, mne to stačí. Minimálne náklady, minimálna námaha, maximálna spokojnosť. Je to malé, spratné a stačí to schovať za televízor alebo položiť vedľa notebooku, načo by mi v mojom prípade bola nejaká brutálna šupa meter na meter?
na snehuliaka je málo snehu, ale keďže mrzne, idem olizovať kľučky

linomnc

Vy máte málo sněhu na sněhuláka??? Já mam před barákem sněhu jako na Aljašce...

Ještě k té pseudoanténě, ta nemůže chytat na 100% vůbec nic. Leda bys bydlel někde šikovně u silného vysílače. Tam ti to ale pujde i bez antény, nebo na kus drátu.
Tady je ještě stále dost lidí, kteří si doma instalují přijímací zařízení na úrovni a ne nějaké aktivní pokojovky z Vietnamské tržnice, nebo ještě něco horšího.
Dávat si "něco" za TV a ještě o tom psát na tomto webu, to se na mě nezlob, ale to je hodně silná káva.
Já mám například doma na baráku čtyři colorky na DVB-T,tři HB9CV na FM a jednu T-90, ano je to uchylárna, alespoň to má nějakou úroveň.

On Air!

Saxon

gratulujem k "ježkovitému" domčeku, ale prečo by som to robil keď poohýbaný drôtik s plieškom splní účel? Áno, bývam 25 - 30 km od vysielača cez kopec, takže možno preto to funguje, ale predtým som skúšal aj tyčkové antény aj sitká so zosilovačom a tie nefungovali tak dobre ako toto. Viem že tie sitá tiež neboli made in usa ale poland/china cooperation, ale fakt najlepší výsledok mám s týmto krpcom. Ak to niekoho uráža, že mám signál na toto, tak sa s tým musí vnútorne vysporadať sám alebo začať brať lieky, ja to neovplyvním a kvôli tomu to nebudem vyhadzovať.

linomnc

@linomnc

máš pravdu, kofeinu piju moc...ale bát se o mne nemusíš ;-)
Těch 100procent, to je otázka čeho...
a rodiče už nepozdravím, už není koho.

davidkriz

Ale jo, jen si to tam nechej.
Na druhou stranu znám lidi, kteří by si domu nedali dveře, stůl a židle z jiného matroše než z tvrdého dřeva /Dub,Buk,Jilm/, jsou lidé, kteří sedí doam na plastovkách z Baumaxu. Já tvrdé dřevo nutně nemusim, stačí mi bohatě Borovice. A takhle bychom mohli pokračovat do nekonečna.
Jdu na toho sněhuláka.

On Air!

Saxon

all

pozrite, ja nie som v tomto profík, skôr nadšený amatér/užívateľ. A povedať svoj názor alebo sa podeliť o skúsenosť nie je nič také hrozné, aby to v niekom muselo prebúdzať ješitnosť. 20 rokov sa venujem servisu PC, NB, PRN a COPY. Paraboly a antény sú pre mňa koníčkom, nie chlebom, tak ma za to neukrižujte, jooo???

linomnc

@linomnc

klid...
Ale jak se říká, amatér je poučený laik. Tak se trošku pouč, nebo přiuč, něco si přečti, jestli chceš třeba vědět co vlastně děláš tím cvakáním drátu a přidáváním plechu. Když děláš do elektroniky tak máš aspoň náznak příbuznosti oboru. I když jak se říká, ve VF klasické elektrotechnické poučky neplatí (teda platí ale ne tak jednoduše) a kdo je čistě silnoproudař nebo nízkofrekvenční, toho k anténám radši nepouštět :-) Tam je třeba hodně velká představivost a nutnost připustit i věci, které člověku odkojenému ohmovým zákonem, NF nebo 50Hz nejdou na rozum. :)
Jestli nechceš tak toto kecání samozřejmě pozbývá smyslu...

davidkriz

to vsetko je sice pekne ale o par mesiacov tu (snad) budu dalsie dva multiplexy a bude treba ohybat dalsie draty a hlavne to potom nejako rozumne zlucovat...

lubor1
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 26

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra