, sekce: Příjem DVB-T |
|
První testy s doma postavenou Yaginou na K60+Tak dneska po obědě jsem se konečně dostal k nějakému otestování mé vlastnoručně vypočtené a postavené Yaginy na pásmo kanálů K60 - K69. Nějaké dokumentační foto (že jsem jako fakt něco dělal) je v uploadu, pokud se chcete podívat.Příšerné počasí mě ven nepustilo, tak jsem veškeré testy dělal pouze na půdě v provizorních podmínkách (anténa v jedné třepající se omrzlé ruce vystrčená z okna, v druhé ruce mobil s foťákem). Testoval jsem pouze analog a zajímala mě především "kvalita" K60, kde vysílá TVP Katowice z vysílače Katowice-Kosztowy. Ač se vám přiložené foto bude zdát asi příšerné, v mé lokalitě (Frenštát p. R.) je to suverénně nejlepší a nejkvalitnější obraz, jaký se mi kdy na K60 povedlo dosáhnout. V signálové cestě je jednostupňový zesilovač od terozu (+18dB). Přiložil jsem pro zajímavost ještě i foto K41 TVP2 z vysílače Skrzyczne, na tu samou anténu, rovněž (na mé poměry) překvapivě velmi kvalitní obraz. Ostrava na K51 a K48 se zesilovačem co do šumu čistá, co do duchů, nic moc. Slovenské DVB-T na K68-69 vzhledem k nemožnosti výhledu z půdy východním a jihovýchodním směrem otestuji jindy, za pěkného počasí, a to přímo na stožáru na zahradě. 125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434.
Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.
|
D2MAC
Registrace: 8/2004 Příspěvků: 2 003 |
|
|
RE: První testy s doma postavenou Yaginou na K...prosim te jakym vykonem vysila ten 60k ?V sobotu jsme byli merit DVB-T a vzhledem k super mistu jsem prosel cele UHF pasmo a na 60k jsem jeste o neco horsi obraz zachytil taky. Podle obrazu byla u tebe uroven na antene max 35dBuV, ja mel kolem 30, utapelo se to v sumu, zvuk sel kupodivu dobre. |
J a
Registrace: 7/2005 Příspěvků: 3 338 |
|
|
@J a100kW, ode mě je to přesně 100km, viditelnost mizerná.Subjektivně bych ale řekl, že toho šumu je v reálu méně, než se na té fotce zdá. Pokud se vysílá vhodná obrazová scéna, vůbec tam ten šum vidět nejde. I teletext mi šel vcelku obstojně. Ani colorka, ani husté síto mi tu ale lepší obraz na K60 nedává, to bylo v minulosti zkoušeno mnohokrát. 125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434.
Pokud chcete přežít doktorské studium, nesmí se váš školitel nikdy dozvědět, že vůbec existujete.
|
D2MAC
|
|
RE: První testy s doma postavenou Yaginou na K...Abych to doplnil - doposud (vyjma dneška) nejlepšího výsledku jsem dosáhl s hustým sítem, colorka už na tomto K60 nic moc.125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434.
|
D2MAC
|
|
RE: První testy s doma postavenou Yaginou na K...takže poznatek je nasnadě: horší než síto to není :) |
davidkriz
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 2 767 |
|
|
@davidkrizTak nějak - je nutno ještě dodat, že colorka i síto byly testovány na pořádném stožáru, Yagina zatím pouze v ruce a vystrčená z 80% z okna. Tuším tam ještě rezervu. ;)125/140cm = (80E - 37,5W), 95/105cm = (36E L/R), 2x LNB Invacom, Color Super 92 Emme Esse, Teroz 434.
|
D2MAC
|
|
RE: První testy s doma postavenou Yaginou na K...jak jsem uviděl tu fotku poprvé, tak si říkám, kurňa on to drží dvouma prstama vzadu, tu dlouhou krávu? až pak jsem si všiml provázku ;) |
davidkriz
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 2 767 |
|
|
RE: První testy s doma postavenou Yaginou na K...problém u YAGI je zimy, kdy díky námraze dojde k posunu antény o cca 2-4 kanály dolů |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 092 |
|
|
RE: První testy s doma postavenou Yaginou na K...Anténa je moc pěkná! |
knawi
Registrace: 3/2007 Příspěvků: 2 411 |
|
|
@D2MACPorovnej to nad K60 s BU-119 .Podle toho poznáš jak moc je tvá yagina dobrá. |
Xmux
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 428 |
|
|
@XmuxCau, myslim ze tu kratkou Alcadku precenujes, i kdyz zisk roste smerem k vyssim kanalum.Predevcirem vecer jsem byl s kamosem na pokusnem mereni v Sulikove a na rozhledne za Sulikovem , mel jsem tri anteny, kratkou Spectru, ostrihanou nad 60k, male sito a BU119, K52 (JOJ a polaci v analogu), urovne dle anten tak jak jsou vyjmenovany vyse : 42dBuV, 40dBuV, 42duV K60 (analog, nejaci polaci, po mirnem otoceni Radikov, po velkem otoceni nejaky prevadec), mereno na polskem signale: 34, 30, 33 K68 Krizava DVB-T 32, 28, 31 K66 Kamzik 32, mensinez27, 31 Antenam zdar :) |
J a
|
|
@JaČus,nijak ji nepřeceňuju :) jen z ní asi bude dobrá,kvalitní,skladná,přenosná a hodně rozšířená referenční anténa! A tahle měření to opět potvrdila,jistě uznáš,že ten 1dBuV proti upravené spektře není tak podstatní rozdíl.Proto ten návrh na porovnání s ní.Pokud bude yagi d2mac lepší o 3dB,tak je dobrá,pokud o víc,tak je skvělá! (Můžem u mě změřit s mojí aygi na K68 i K66.+ K59 + 4lambdovou s úhlovým reflektorem na K38,na který teď dělám kvůli Skrzyczne a Jauerlingu ;) |
Xmux
|
|
@JaA kvůli optim. nastavení refl. bych tě tady potřeboval :)Taky tahle měření asi potvrzujou mojí další tobě avizovanou vizi,že nejlepší nejmenší kanálovkou budou dvě vyladěný malý síta! :) To v praxi zas snad někdy příště :) |
Xmux
|
|
@XmuxOK, beru.Zitra delam tu optiku, tak mam ted trosku jiny starosti. Na kopec jsem vyrazil abych porovnal ty sita a taky proto ze jsem na to nebyl sam. Mel jsem skvelyho pomocnika, tak to slo. Vyrazili jsme po pate odpoledne a prijeli v noci az chciply baterky v meraku. |
J a
|
|
RE: První testy s doma postavenou Yaginou na K...Tiez som si na tento ucel vyratal a vyrobil 13 prvkovu Yagi. Prevedenie nic moc - rahno rucka od metly, prvky trojka medeny drat. Antenu som mal moznost zmerat a doladit, je v rezonancii zhruba od 840 do 870 mega.Vysledky su vyborne, antena aj bez zosiku sluzi aj vtedy, ked sa dlha kolorka ci sito nechytaju. Oproti kolorke by som to tipol na rozdiel mozno o 40 percent. |
JanoHels
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 886 |
Zpět na předchozí stránku |
|
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |
|