, sekce: Příjem satelitů |
|
SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAmotor by mal byt nastaveny presne na juh.aky mate nazor na to ze niekto dava smer 1 stupen vychodne? |
sysy
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 524 |
| Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 43 | |
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAsysy, prosím tě, co to motáš, to si děláš určitě legraci. Píše se o tom pořád a netvrď mě, že, jak to vypadá, dosud nechápeš podstatu: motor v nulový poloze nasměruješ pokud možno přesně na jih. Aby se ti dobře nastavoval nultej bod (ten je sice podle některých zbytečný ale ve skutečnosti ho nastavují i když o tom nevědí), je nejjednodušší vybrat k nastavení satelit nejbližší stupni východní délky místa montáže. V přijímači dáš při zanesených souřadnicích místa montáže a volbě USALS pokyn k pohybu motoru na zvolenou družici. Sestavu pak nastavíš na co nejlepší příjem tohoto satelitu. Podle různých linků na satfindery zjistíš relevantní, proměnné údaje vztahující se k místu montáže antenní sestavy(!): souřadnice, azimut satelitu, elevační úhel, skew a další. Rozhodně nepiš znovu takovou blbost, jako teď (nebo neprovokuj trouby jako já)! Ať se ti to konečně podaří! |
knawi
Registrace: 3/2007 Příspěvků: 2 411 |
|
|
knawlasi si ma nepochopil.nemyslim 1w intelsat ako juh.ale nastavia si presny juh a potom celu zostavu otocia o jeden stupen na vychod a az potom zacinaju.... |
sysy
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAZáleží jakým "juhometrem" to chceš měřit. Pokud kompasem, tak momentální magnetická deklinace (rozdíl magnetického a zeměpisného pólu)je u nás asi 3,3 stupně východně. Ale tak bych to nikdy nedělal. Nejjednodušší a nejpřesnější metoda je to co popisuje knawi. |
visper
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 2 038 |
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAteda myslel som nie 1E...nie 1w |
sysy
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAPopisane to je myslim aj na tomto webe a xy dalsich.Kazdy si to nastavuje podla svojej polohy, miesta montaze.Smeruje to na najblizsi satelit,myslim ten hore k svojej polohe.Doporucuje sa tusim +- 2 stupne presnost.A to je pravda,ze niekto ani nevie ze nastavuje nulovy bod. ;)Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.
|
liquere
Registrace: 7/2008 Příspěvků: 14 231 |
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAja som raz menil novu parabolu za staru a raz novy motor za stary tak trochu tomu rozumiem myslim.a ten jeden stupen na vychod moze bud doladit spravny okruh po orbite alebo ho uplne skazit.ja som to este neskusal ale pocul som aj take nazory tak preto sa na to pytam...knawl ma sklamal ze po mne tak vyletel.. |
sysy
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAPozri kazdy poriadny motor ma aj pribaleny navod a nejake tie tabulky s cislami.Ak to z toho nepochopis potom ani nepocuvaj krcmove reci.Doladovat parabolu a hrat sa co najlepsie vyladit,to sa da hlavne na krajnych poziciach,ale zaklad musis pochopit z prilozenych papierov.Alebo z netu.Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.
|
liquere
Registrace: 7/2008 Příspěvků: 14 231 |
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAPokud pomineme, že ten 1 st. je nesmysl, tak by mne zajímalo jak ten dotyčný zjistí ten přesný jih a hlavně jakou metodou potom změří ten 1 st. To má na parabole nějaký optický zaměřovač? |
visper
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORADost přesně se dá nastavit jih pomocí slunce - spočítat si čas místního poledne a v tomto čase podle stínu parabolu nastavit. |
Hujer
Registrace: 4/2004 Příspěvků: 948 |
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAA knawimu se nediv, že vyletěl. Píšeš, že tomu trochu rozumíš, tak si spočítej, kolik dělá ten jeden stupeň na geostacionární dráze. A přesně o tolik pak míříš jinam. |
Hujer
Registrace: 4/2004 Příspěvků: 948 |
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAten jeden stupen vychodne by sa dalo zmenit na motore a tak zacat...ale mozno to je fakt blbost.. |
sysy
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAJá mám dotaz na odborníky. Jak měříte že je parabola namontovaná rovně na "chobotu" motoru? Pokud se to zdá "od oka" rovně, tak je chyba určitě větší než 1 st. Ten držák a ráhno nikdy nejsou úplně přesné. Já jsem zatím na spolehlivou metodu nepřišel. |
visper
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAja som si to meral obycajnym pasmovym metrom.jednu stranu a druhu.priblizne na mm mi to sedelo ale niesom si tym vobec isty.tak to by aj mna zaujimalo ako sa to da presnejsie zmerat.. |
sysy
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAodborník nejsem, naopak ty určitě pobouřím. Ale v podobný snaze o přesnost jsem kontroloval v neutrální (nulový pozici) motoru svislost švu na chobotu olovnicí. A nejen to, v konsekvenci s důrazem na vertikalitu sloupku (mounting pole) jsem se snažil i o horizontalitu příruby motoru na stožárku. To u těch třmenů není tak jednoduchý a nepodstatný, jak se mnohým možná zdá. Přímost celé montáže od chobotu motoru až po objímku konvertoru (LNB je samostatný element) se snažím rektifikovat podle přímky vynesené pod anténou opět pomocí olovnice. Anténu mám na ploché střeše, tam je to možné. Jak se zmiňuje sysy, měření pásmem odvěsen pravoúhlých trianglú vlevo a vpravo od osy ke značkám na okrajích paraboly, vynesených v nulové poloze libelou, mám taky za sebou. Tenhle vyměřovací proces, který u většiny vyvolá chechtot v lepším případě a u jiných opovržení, jsem postupoval, protože jsem chtěl být akurátní a jako zbláznivší se penzista jsem měl čas na přemýšlení i pokusy (a pýchu) o příjem Astry 2D. To, že si pak od zkušenýho vortimonda přečtu, že tam byl on před lety a jediná možná cesta v naší oblasti, že je 160ka, která mu k tomu dobře slouží, je už riziko šílence. Prostě všichni víme, že nejlepší cesta je vetší parabola. To, co popisuju, zdaleka není potřeba pro chytání satelitů se silnými signály, svářeček, jak se tady píše. Mějte se fajn! |
knawi
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAu usals nemusíš znát jih,ani nulový bod,můžeš to nastavit třeba na 30W |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 501 |
|
|
pierrepetrto nemyslis vazne? |
sysy
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAnormálně vážně,montoval jsem nedávno ,zákazník měl výhled jen 9E-30W,kde chceš ladit pomocí jihu? |
pierrepetr
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAtak to je ine.21 stupnou mozno ta parabola zachyti.ale na 40alebo 50 stupnov rozsahu by si nemal sancu.tak sory |
sysy
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAano, to je právě ono, dubový palice! Nulový bod s využitím USALS můžeš nastavit i na 30°W. Ano nastavíš ho, jenom nepřesně a nepohodlně, při parabole nakloněné na př. v Košicích nízko nad horizont! Proto se anténa pohodlněji šteluje na relevantním satelitu, tj. nejblíže nadhlavníku. |
knawi
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAtak předně,špatně počítáš,je to 39°,ale to je jedno,pokud to správně nastavíš musí to chodit po celém orbitu |
pierrepetr
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAzas som to trochu poplietol ale myslel som to tak ze to uz nebude ono a zakaznik ti mozno bude volat ze to pada... |
sysy
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAa nebo z nutnosti, jak píšeš dvojpetře. to je ale záležitost vynucená, při úctě ke tvojí kreativitě. ovšem nulový bod jsi byť improvizovaně, stejně nastavil. |
knawi
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAa po celom orbite neni sanca |
sysy
|
|
RE: SPRAVNE ZAKLADNE NASTAVENIE MOTORAmožná,ale nevím o tom,každopádně jsem ho neúčtoval |
pierrepetr
|
|
sysytento výrok se nech do hospody,tam ti to budou možná věřit,mě to necpi |
pierrepetr
| Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 43 | |
Zpět na předchozí stránku |
|
Zpět na hlavní stránku diskusního fóra |
|