12.08.2007, 22:08.51 | |
Elevace, deklinace, atd.Ahoj. Hned na zacatek rikam, ze jsem sat zacatecnik, takze pokud to je "obecne jasne", tak sorry... O:-) Takze: dneska jsem daval na SG2100 100 Al parabolu (+ Vantage 221) a snazil se nastavit nulovy bod a pak uz po tom snazeni vsem aspon jen "nejaky signal"... Moje poloha je 50° s.š a 16° v.d. Proto jsem pro nulovy bod pouzil Eutelsat na 16°E. Kdyz jsem ale porovnaval navody pro nastaveni Nul.b. tady na Parabole s nastavenim popisovanym v navodu pro SG2100 a dalsi, tak jsem z toho dost zmateny... :-(( Zeptam se takhle: jaka tedy elevace (tipuji, ze je to ta na motoru = Latitude 50° je elevace 40°) a pak ta zahadna DEKLINACE, o ktere se nikde nepise, se ma nastavit??? V navodu na Parabola.cz se pise, ze "u motoru - latitude 50° a pak parabola elevace cca 34-35°" (nebo to je ta deklinace?). V navodu pro SG2100 je pro 50° šířky uvedena elevace 40° takze to same jako na Parabole) ale nakloneni anteny je tam uvedeno 22,7°. Navic, kdyz se podivam treba na satlex.de tak jsou to zase jine hodnoty. Cili, jak to vlastne je a jak se dohromady zapocitava elevace motoru a paraboly? A sklon u paraboly je tedy ta deklinace? (a pak bych mel jeste jeden dotaz O:-) - kdyz zameruju antenu na nejakou druzici, tak abych ji chytil u digitalniho prijmu, jak presne musi byt uveden azimut a elevace - cca tak na 1° nebo je mozna i vetsi chyba, abych nasel nejaky signal? Diky moc vsem za reakce na muj dlouhy prispevek... :-) |
![]() xydex |
12.08.2007, 22:48.50 | |
RE: Elevace, deklinace, atd.deklinace je v satelitni terminologii vychylka satelitu vuci rovniku - trochu behem dne cestuje na sever a na jih.sklon paraboly je elevace (uhel mezi satelitem, tebou a rovinou zeme v miste kde ses). bezne maji paraboly nepresnost okolo 2 stupnu, pri zamerovani ale pocitej s tim, ze merak sily signalu, co je na prijimaci ma dost velky spozdeni. Jednodussi je poridit si pipak, kterej reaguje okamzite a stoji par stovek. |
![]() Hobbit |
12.08.2007, 23:04.03 | |
RE: Elevace, deklinace, atd.moje icq 210-923-989 poradim |
![]() owermind |
12.08.2007, 23:15.13 | |
Elevace,deklinace,atd,Na držáku motoru který jsi přidělal na stožár,doufám že kolmo,je napsáno z jedné strany latitude a z druhé strany elevation,je tam stupnice když z jedné strany nastavíš 40°tak na druhé straně ti stupnice bude ukazovat 50°a naopak.To jsi nastavil elevaci motoru. Elevaci paraboly nastavíš na držáku praboly,t.j.cca těch 27° Deklinací se vůbec nezabívej ta nemá pro seřízení paraboly žádný vliv. Elevace paraboly,(ne motoru) je při seřizování velmi jemná. Elevace motoru ,těch 40°je informativních protože když máš motor aby správně chodil H-H nemusí to být pravda. Findr ten obyčejný stojí cca.300stovky ale jde to i bez něj. Přečti si zde nahoře na liště ABC tam se taky dost dovíš. |
![]() zizi |
13.08.2007, 08:06.59 | |
Re:OK, diky za reakce - to s elevaci motoru podle moji z. šiřky (50°) chapu, ze je ta elevace nastavena na druhe stupnici v zavislosti na latitude. Ale s tou elevaci paraboly jsem byl zmateny. Takze, abych si to ujasnil, tak naklon paraboly bude tech popisovanych 22,7° (podle navodu pro SG2100) a pak takhle serizeny komplet zamerim na Eutelsat 16° podle me Longitude. Tak ziskam nulovy bod a podle nej necham dopocitat v pristroji ostatni druzice. Je to tak? |
![]() xydex |
13.08.2007, 08:29.59 | |
RE: Elevace, deklinace, atd.Pokud má ten receiver USALS nastav ho na astru otočí ti motor na astru(pokud správně nastavíš hodnoty usals v receiveru) latitude na motoru dáš 50st elevaci antény přibližně 27st a najdeš astru, elevaci jemně nastavíš na grafu receiveru (nebo měřáku). Kolmý držák je samozřejmost. No a tím jsi hotov. 16st se ti bude špatně hledat. |
![]() Mjr |
13.08.2007, 09:07.02 | |
RE: Elevace, deklinace, atd.Možno sa mýlim, ale výchyľka satelitu voči rovníku sa nazýva inklinácia, deklinácia je pomerne dôležitý parameter, ak chceme prijímať väčší rozsah napr od 42E po 30W. Ak by bo satelit umiestnený v nekonečne, tak deklinácia=0. Keďže satelit je umiestnený cca 36000km nad rovníkom, tak deklináciacca -7stupňov od polárnej osi nie je zanedbateľná. |
![]() JanoM |
13.08.2007, 09:09.14 | |
RE: Elevace, deklinace, + Vantage X221TS Comboto Mjr: Jo, mam USALS (je to Vantage 221). Jenom jsem to zameroval podle toho Eutelsatu ma 16° so hledem na mou polohu... Coz bylo blbe. Kolmy drzak mam taky.Mimochodem, jestli ma nekdo Vantage 221 Combo, tak v CZnavodu se pise, ze pro motor SG2100 se ma v menu vyuzit nabidka pozicioner, i kdyz je tam normalne v menu USALS taky?! Nevite neco o tom proc se nema vyuzit primo USALS? |
![]() xydex |
13.08.2007, 10:08.50 | |
RE: Elevace, deklinace, atd.Tak to vyzkoušej určitě to nebude nic složitého, v menu USALS nastav svojí polohu a mělo by to běhat. |
![]() Mjr |
13.08.2007, 12:33.45 | |
InklinaceJanoM ma pravdu-vychylka od sve osy/polohy umisteneho satelitu na orbit.draze |
![]() Tobolka |
13.08.2007, 17:40.43 | |
elevace deklinace1,zadej v mapách cz svoji obec popř nejbližší město atam budeš mít přesně na jaké délce a šířce se nachází pokud to je kolem 50 ti a 16ti jak píšeš tak je to správně a nejblišší druž. je 16e tam máš nul. bod el par. nastav kolem32st. parabola musí být v zákrytu s s osou chobotu motoru že musíš mít kolmý stož. to jistě víš. Motor s parabolou mírně dotáhni na stožáru a navol nějakou st. na 16e a mírným pootáčením vyhledej tuto stanici musí se ti objevit pokud máš vše správne nastaveno. Také mám podobné parametry par.Gib. 85 +sg 2100 chodí bez poruchy 3 roky. |
![]() MON |
13.08.2007, 18:52.10 | |
elevace,deklinaceMON ti radí správně nulový bod máš mít na 16°E,pokud ho nastavíš na ASTRU 19.2°E, těžko docílíš aby jsi docílilpříjem satelitů v krajních polohách,t.j.na W tak max.AMOS a na E°EUROBIRD. Mám podobné souřadnice,lokalita Pardubicko. Deklinaci nech plavat,jen malý dotaz pro ty dva pány jestli deklinaci někdy měřily,při montáži paraboly. Provázkem ,úhloměrem,odhadem nebo tyto údaje vyplívají z nastavení paraboly. Ať se Ti parabola točí. P.S.Nastavení na parabole těch 27°je pouze informativní, já mám cca.32°.Některé typy těchto motorů mají jiné nosy. Poloměr zakřivení. R^ R^ R^ |
![]() zizi |
13.08.2007, 19:18.31 | |
elevace,deklinaceto MON and zizi : diky za rady. Tu polohu mam zjistenou uplne presne prave pres net, ale porad nic (na motoru je to nastavene dobre). Jeste bych se zeptal: kdyz je smer anteny OK, a elevace je spatne nastavena treba o pet stupnu, mel bych chytnout aspon nejaky signal?! Nebo kdy se signal objevi - je to opravdu zalezitost jednoho stupne? Nic mi to ted neukazuje, i kdyz jsem uz hybal natocenim anteny a i elevaci... Je to uz divne... |
![]() xydex |
13.08.2007, 20:41.22 | |
elevace,deklinaceKdyž jsi přesvědčený že azimut je OK tak je špatná elevace paraboly.Tam záleží doslova na mm.Jestli ji nastavuješ sám,tak je zaděláno že to nenastavíš ani do vánoc.Pokud nevidíš na obrazovku tv.Nejlépe dva lidi,jeden na parabole a druhý u televize.Při směrování paraboly počítej s určitým prodlením signálu proto pomalu. Anebo jestli máš doma analog nastavit na ASTRU 19.2°E na providier eurosport který vysílá v analogovém systému,analog není tak citlivý na přesné zaměření,nastavit na eurosportu nejsilnější signál,zafixovat polohu elevace paraboly a znovu nastavit nul.bod na 16°E EUTELSAT W2ku. Když jsi sám tak koupit findr.Ten začne vydávat zvukový signál že máš signál ale neukáže ti který je to satelit. Prov.kteří mají silný signál na EUTELSATU 16°E frekv. 11471(V) sr.29950 10957(H) sr. 2821 12538(V) sr. 4340 11512(V) sr.29950 Zde mám isgnál kolem 100% Vantage neznám ale pro jistotu se podívej jestli v settingu máš uloženy frekvence,nebo to má blind scan? R^ |
![]() zizi |
13.08.2007, 20:47.45 | |
dodatekelevace paraboly ve směru nahoru nebo dolů. |
![]() zizi |
13.08.2007, 22:18.36 | |
Elevace, atd...to zizi: Takze - zitra to taky zkusim jeste na ten Eutelsat 16°E a diky za ty udaje o tech silnych kanalech! :-) Nastesti to nedelam sam a jsme dva - ja u anteny a druhy na telefonu u prijimace. Analog bohuzel nemam, ale snad zitrek bude uspesnejsi i jenom na digitalu... (Jinak Vantage 221 je v settingu ma a ma i Blindscan...) |
![]() xydex |
14.08.2007, 17:18.59 | |
to xydexJá jsem měl ten signál z 16e na předlad. stanici nastaven během 10min. je pravdou že parab. s motorem mám pod oknem v paneláku na dosah ruky tv jsem měl uvedle sebe přenosnou po zachycení signálu jsem jen jemně donastavil směr a poté jemně elevaci a dotáhl. Pozor signál má skutečně prodlevu než se objeví. |
![]() MON |
14.08.2007, 22:21.04 | |
Stalé problémy (= skoro nejdelší diskuse)Ahoj vsichni, takze stale bohuzel musim napsat - neuspech... :-P Vse jsem delal podle vsech rad - bydlim na 50°sš, 16°vd a tak mam latitude na motoru 50° a jako 0 bod jsem vzal Eutelsat 16°E. Po presnem zamereni jihu jsme zkouseli opet hybat elevaci od 15 do 40° ale stale nic :-P Proste je to hruza - nakonec jsme odzkouseli i vodivost obou kabelu, ktere byly ale v poradku, takze je chyba jinde, protoze i motor sviti zelene a muzu s nim v klidu hybat pres receiver. Bud je tedy spatny LNB (mam 0.2dB Smart Titanium single TSX) , anebo uz nevim... Proste si rikam, ze kdyz jsem nastavil jeden z tech kvalitnich kanalu od - zizi - na Eutelsatu (11471(V) sr.29950), tak ze bych aspon nejaky pohyb v signalu mel najit. Signal se ale ani nehnul a to jsem tu elevaci i azimut menil vzdy tak, ze jsem pak cca 3 sekund pockal (to je snad dost, ne?! ) Nebo je mozny, ze pokud jsem maximalne o 1° vedle (elevací nebo polohou), tak ze kvuli tomu nezachytnu vubec zadny signal? Diky jeste za tuhle odpoved vsem :-) (zitra uz kontaktuju prodejce a zkusim sehnat jiny LNB...) |
![]() xydex |
15.08.2007, 00:05.24 | |
to:xydexMrzí mně že naše rady nepomohly.vyzkoušej toto:www.satlex.de/sk/azel V kalkulačce si nech přepočítat svoji lokalizaci a v nastavení motoru vzadu na stupnici použij údaj který kalkulátor určí. Dál ti určí všechna nastavení která potřebuješ.Chce to trpělivost,ale už to opravdu trvá dost dlouho. Až nastavíš parabolu podle těchto údajů,zadej usals a přejeď orbit, jestli nějaký sat nezachytíš.Kdyby jsi zachytil jakýkoliv signál zkus podle něj vyladit vertikální elevaci,po případě i horizontální.Nezjišťuj jaký to je sat a vrať se na 0 polohu E16°A MUSÍ TO FUNGOVAT!!!!! R^ |
![]() zizi |
15.08.2007, 07:52.27 | |
to: ziziDiky za tuhle radu - odpolko to taky zkusim. Jen bych se chtel jeste tedy zeptat, jestli opravdu je mozne, ze pokud ta elevace je spatna o par stupnu (dejme tomu maximalne o 3°), tak ze u digitalniho receiveru nenaleznu vubec zadny signal?! Vzdyt na parabolu museji dopadat nejake paprsky ze satelitu, takze nejaky, i kdyz spatny signal, by mel byt detekovan, ne?! |
![]() xydex |
15.08.2007, 12:13.53 | |
to:xydexJestli myslíš posunutí azimutu o 3°tak nechytíš ani myš.U vertikální elevace (elevační úhel) může být nepřesnost kolmosti stožáru,(to se nechá eliminovat elevací motoru, pouze drobná nepřesnost,)Tam by možná ty 3°prošli ale určitě by ti to snížilo počet sat které chceš přijímat. Toto by jsi mohl použít snad při příjmu jednoho sat,který má silný signál.Ale ne u motoru pokud chceš aby správně kopíroval orbitr. Zmínil jsi se o parabole nemáš z ní tzv. vrtuli? Je to no name nebo značková? LNB bych řešil až na posledním místě. Signál který dopadá na zrcadlo paraboly se musí odrazit správným směrem na LNB podle známé poučky z Fyziky. R^ |
![]() zizi |
15.08.2007, 12:50.18 | |
to: ziziTak to jsem chtel vedet - prave me zajimaly ty limity elevace, popr. azimutu, aby bylo mozne vubec neco najit u jedne druzice, kdyz nastavuju polohu anteny... Proste to dneska budu zkouset jeste. Jinak parabolu mam nove koupenou a je to MAS*COM 100 cm AL a zda se byt OK (i kdyz to Gibertini samozrejme neni... ;-) ) Jinak stozar mam na stopro kolmy - mereno olovnici ze dvou stran... |
![]() xydex |
16.08.2007, 08:04.36 | |
Rezignace na instalaciTak jenom davam vedet, ze porad nic... :-P A tak dneska jdu do firmy, at mi to udelaji, protoze je to opravdu divne. Navic jsem zjistil, ze ten motor neni Digipower SG2100, jak jsem ho objednal, ale je to SG2100BS (BigSat???), coz tedy nevim, jestli nahodou neni "trochu divny..." |
![]() xydex |
17.08.2007, 08:03.07 | |
Poděkování všem!Takze, kdo jeste sleduje tuhle diskuzi, tak je tu zaver. A dokonce se stastnym koncem... ;-) Jo, vcera jsem to nakonec vsechno naladil! :-) Koupil jsem merak signalu, ale stale to nic neukazovalo. Pak jsem malem do paraboly kopnul a ona se dostala u Eutelsatu 16°E na elevaci 10°!!!! A najednou se ten signal objevil :-O Jo, je to tak - moje elevace nastavena na parabole (100 AL MAS*COM) je 10° a vsechno slape i s natacenim... A to je hlavni! :-)Takze to sem pisu i pro info vsem, kdo by meli tuhle sestavicku, aby vedeli, kde to cca hledat! Diky moc vsem, kteri mi radili a to hlavne to - zizi - Diky, diky, diky! :) |
![]() xydex |
17.08.2007, 18:35.34 | |
to:xydexKdyž se někdo nakopne ve správný okamžik,je to OK.Stále mi to vrtá hlavou proč selhaly tradiční postupy.13.8.2007 v 18.53 jsem Tě chtěl upozornit na klony motorů SG2100 kreré mají jiné zakřivení nosu ,ale ten konec tam vypadl.možná že tento typa k nim patří,je to jen doměnka. A přece se točí. R^ |
![]() zizi |
18.08.2007, 15:42.50 | |
to: ziziJo, asi je to tim, protoze jsem sam taky s hruzou zjistil, ze nema original Digipower SG2100 (i kdyz jsem ho objednaval) ale je to SG2100BS (cili BigSat?! ). Ta noha motoru ma povazlivou vuli uz ted, a tak kdyz jsem cetl, ze nekomu se to uvolnuje za rok, a pritom ja to mam uz ted... No, tak to je tedy neco... Popravde, kdyz se mi nedarilo nic naladit, tak jsem uz uvazoval o tom, ze jim ten motor "omlatim o hlavu", protoze jsem si objednal vlastne neco jineho...Chci se Te tedy zeptat - je v nich nejaky velky rozdil? Anebo to mam nechat plavat. Vetsinou lidi pisou, ze je to jedno, jestli DP, Strong nebo BigSat, ale rad se necham poucit... (ale ta elevace 10° misto 30° je na povazenou... :-P ) P.S: S tim souvisi i to, ze ac Vantage tak i ten motor maji mit USALS, tak spolu si primo nerozumi (to je prave i v tom navodu pro motor uvedeno... Mozna ze s orig. SG2100A by to bylo OK, ze?! ) Takze jeste jednou diky! Nikdy Ti to nezapomenu... ;-) |
![]() xydex |