Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Motor + SOUCASNE libovolne sledovani Astra 19,23

Ahoj,

chystam koupit Vantage 8000, ale jeste pred tim se mi porad nedari vyresit dilema s antenou ;-(

Chci totiz SOUCASNE a LIBOVONE nahravat alespon z Aster 19 a 23 (abych alespon na ne nemusel stale rotovat), ale zaroven se nedokazu vzdat motoru, ze jse zvykly se obcas podivat i na jine satelity.

Motor musim koupit novy ze nemam DieqC kompatibilni, bohuzel si ale nemuzu dovolit 2 anteny (nemam povoleno) a rotovat Toroidalem 90 (ktery by se mi jinak urrcite libil) by asi motor neprezil ;-(.

Napadl mne tedy komromis a slo by prosim URCITE poridit twin monoblok 4.3 stupnu nejlepe 0,1 db a pred jeden z konvertoru dat ten motor, nebo to musi byt zapojeno jinak a jak prosim, anebo je nejake lepsi reseni ?

Pokud by to URCITE fungovalo, muzete prosim doporucit nejake kvalitni konvertory a motor ?

Dekuju ...

VladaS
Registrace: 7/2010
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Motor + SOUCASNE libovolne sledovani Astra...

staci ti monoblok, motor nekupuj

pumparik
Registrace: 3/2009

Navrh

Měl bych nápad. Co tahle koupit anténu pro příjem z více družit např. http://www.eltasat.cz/paraboly/parabola-maximum-e-85-multifocus a koupit par LBN plus přepinač http://www.eltasat.cz/lnb-prepinace/prepinac-diseqc-8-1-p-168-v2

pohosat
Registrace: 4/2008

Já bych ti doporučil radši dva twiny a k motoru pozicioner.

sirda
Registrace: 11/2006

Monoblok nikdy nekupuj Rv

HiFiOK
Registrace: 12/2006

On chce mať iba jednú parabolu s motorom a sučastné bez natačania možnosť sučastné sledovať satelity Astra 23,5E a 19,2E.
Mne sa zdá jediná možnosť je nastavenie motora a prípojenie na Tuner 1 s možnosťou natačania.
Na pozicií motora 23,5E uchytiť a namontovať druhý konvertor zameraný na Astru 19,2E a napojiť na Tuner 2.
Aký typ paraboly a aké konvertory,prípadné,ak je vôbec možné iné riešenie Ti isto poradia odborníci,ktorých je viac a často navštevujú túto diskusiu.

miki16
Registrace: 1/2010

Pokud ti na Netočení nestačí T90(její rozsah zhruba 40 stupňů),pak jedině dva samostatné konvertory s jednou parabolou pověšené na motoru a zapojené přes DiseqC přepínač......ale ovládání musí normální člověk chvíli študovat !!Tuším že to tak provozoval PAT,ale už se dopracovl k T90....

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Presne jak pise miki16.

Ty Astry 19 a 23 (minimalne) chci sledovat a soucane z nich nahravat na oba tunery z Vantage SOUCASNE
(proto mezi nimi porad nechci rotovat, abych stale "netrapil motor")
- na to by se mi libil na vic druzic bud Multibeam 85, nebo bych radeji volil kvalitnejsi Toroidal 90, u ktereho se mi zase nelibi hmotnost a ze zelezny urcite casem zrezavi.

Motoru se ale take nechci vzdat (zvyk je zvyk a obcas se chci podivat i na jine satelity), jenze je problem, ze se nedohodnu s otcem, kteremu patri barak a ma plnou strechu anten na vysilacky a az najdu praci v Jeseniku, tak se budu stehovat za pritelkyni do Jeseniku do panelaku v prizemi, kde se nejen bojim, ze mi to ukradnou, ale 2 anteny tam take nedam a i rozsah rotace bude urcite omezeny (po obou stranach baraku ale lida maji "silhajici konvertory", tak ty Astry 19 a 23 tam doufam soucasne pujdou a alespon na jednu stranu rotovat take pujde)

Potrebuju tedy najit nejaky kompromis a jak jsem videl, tak twin monobloky 0.1 dB existuji (usetri mi to ten DiseqC prepinac), ale jen mi bohuzel nikdo nedokaze predem rict, kdyz jeden z konvertoru bude zapojeny za DiseqC motorem, zda to bude konkretne s tim Vantage 8000 nejspis vse pres DiseqC fungovat a zda se mezi sebou ovladani toho twin monobloku a motoru nebude "prat" :-( ...

(Astry 19 a 23 dostupne soucasne budou samozrejme jen v "klidove poloze motoru" a pri rotovani bude prijimat jen jeden tuner...)

VladaS

MOTOR + současné libovolné sledování Astra

DiSEqC přepínač za motor připojit nelze, tj. nelze použít monoblok....dal bych twin konvertor do ohniska a singl na šilhání na 19°E...jeden výstup z twinu na T1 (motor) a zbylé dva přes DiSEqC 2/1 na T2 Vantage.

JS1
Registrace: 1/2006

Dik - tak jestli tomu dobre rozumim, kdyz by byl motor DiSEqC, tak za nim nesmi byt zadny DiSEqC konvertor (natoz) monoblok, ze by se s tim motorem "mlatil" a je to prosim "tutovka" a mas to overene ze to bude delat jen u nekterych typu anebo TUTOVE u vsech ?
(predbezne mi totiz v krame slibili, ze kdyz by tam ten monoblok nefungoval, takze ho vymeni za jiny, ale jestlize je JISTOTA, ze to nebude fungovat, tak to samozrejme nema smysl, i kdyz mi to prijde (alespon co do montaze a nastaveni) jednodussi, jak jsem to myslel puvodne ;-( ...)

Myslel jsem totiz, ze bych pouzil svou puvodni parabolu 85cm (je hlinikova, ale jeste nevim v jakem stavu jsou na ni dily z umele hmoty) a monoblokem bych se asi spis "strefil i do vedlejsi Astry 19", ale tady to asi bude chtit i jiny drzak (na 2 konvertory) a tim silhajicim soupat, takze nevim, jestli si radeji nemam obrjednat i montaz za 2000Kc, protoze to asi nebude takova "legrace" jako kdyz jsem kdysi sam istaloval motor na analog a behal k televizi dolu 2 patra a merak z Lidlu pochybuju, ze by alespon k strefeni do tech Aster pomohl ;-( ...

Navic tedy jeste krome motoru, twinu, singlu, drzaku na 2 konvertory (a mozna cele paraboly, kdyz stavajici uz nepujde) DiSEqC 2/1 prepinac, pokud jsem dobre pochopil ?

Dik ...

VladaS

Tak jsem si rekl, ze tedy radeji nebudu s tim MonoTwinem+motorem riskovat, at se mi to DisSEqC "nepopere" a ze tedy misto motoru
http://www.satelity-ul.cz/satelitni-technika/motory/-/motor-digipower-sg-2100-diseqc-12/32055.html
a DiSEqC MonoTwinu
http://www.satelity-ul.cz/satelitni-technika/lnb-konvertory/monotwin2-prijimace/silver-sky-monotwin-lnb-01/55785.html
koupim k tomu motoru radeji 2 samostatne Twiny
http://www.satelity-ul.cz/satelitni-technika/lnb-konvertory/twin-2-prijimace/chess-edition-3-twin-01db/62119.html
a DiSEqC prepinac pro 4 vstupy
(tedy "priblizne jak mi zde radite", protoze to umozni "vic kombinaci" a to by bylo, aby nektera kombinace "nefungovala tak jak potrebuju" ;-),
ale protoze nevim, co vsehno se da ve Vantage nastavit a jak jsem se dival na ty DiSEqC prepinace, tak ted v tom mam jeste vetsi gulas, co se tyka "ovladani konvertoru" protoze:

VladaS

Nektere DiSEqC prepinace:

Centauri P.168 V2 je profi satelitní přepínač úrovně DiSEqC 1.2, s osmi satelitními vstupy a jedním výstupem. Vstupy se adresují pouze parametrem "uncommitted switch". Je vhodný pro ty přijímače, které dovolují nastavit parametr "uncommitted switch" na hodnoty 1 až 8. Jednotka umožňuje připojení až osmi satelitních antén k jednomu satelitnímu přijímači a je průchozí pro 22 kHz a DiSEqC signály. Frekvenční rozsah 5-2300 MHz, průchozí útlum 4 dB typ., maximální odběr LNB 400 mA, oddělení mezi vstupy 30 dB typ, proudová spotřeba 40 - 50 mA. Rozměry 13.6 x 10.4 x 3.3 cm.

nebo

Přepínač s osmi vstupy a jedním výstupem pro přímé připojení až 8 SAT IF vstupů k jednomu přijímači. Vstupy jsou voleny pomocí příkazu DiSEqC 1.2 "Goto nn" (6B), popř. pomocí protokolu DiSEqC 1.1. Vstupy 1 až 4 jsou volitelné rovněž pomocí příkazu "Write N0" (38), který činí jednotku kompatibilní se standardním přepínáním 4 vstupů DiSEqC. Přepínač je vybaven protizkratovou ochranou.
Jednotka se má používat se satelitním přijímačem umožňujícím nastavit číslo polohy motoru.

Takze ted mam jeste vetsi gulas v tech DiSEqC prepinacich a nevim, jestl chtit ten rizeny
"Goto nn", nebo rizeny
"uncommitted switch", nebo rizeny
"Write N0", nebo
"DiSEqC pruchozi" a aby pripadne propustil i 22kHz a 14/18V do konvertoru ??? ;-(

Pred jedou polovinou twinu na T1 do Astry 23 by tedy asi byl jen motor (bez prepinace) a na T2 by se prepinaly jen vstupy
2. polovna Twin Astra 23/ polovina Twin Astra 19 ?

Takze koukam na Astru 19 asi opravdu staci jen singl a twin je zde "skoda", ze jej opravvdu nevyuziju ???
(chci radeji oba konertory stejne at senstejne ovladaji)

A kdyz budu z A19 chtit nahravat i koukat, tak asi jedine zarotovat ?
Pak kdyz si behem nahravani ale vzpomenu, ze se chci divat na CS Link na A23, tak bude nedostupny, takze koukam, je asi porebuju oba twiny a uz jsem zas u toho, jestli muze byt DiSEqC prepinac pred motorem (nebo az za nim) a jakymi prikazy ovladany, anebo jestli to neni to same, jako kdyz se za motor da rovnou DiSEqC MonoTwin, kterym se navic bude jednoduseji serizovat i na A19 ???

Safra, opravdu mam cim dal vetsi "gulas" a skoda ze nemuzu pouzit 2 samostatne paraboly s vlastnimi motory, ktere by urcite zvladly vse co potrebuju a nejspis nebyly o moc drazsi a bez rizika, ze to nebude fungovat, grrrr ;-( ...

VladaS

Safra ted uz to asi ani nikdo nebude cist jak uz je to dlouhe ;-(

Ale abych tedy mohl behem nahravani i sledovani jinych poradu z Astry 19 pomoci twinu najednou zacit neco sledovat (nebo nahravat) i z Astry 23 (tedy bez rotovani),
tak pozit opravdu 2 "silhajici twiny",
pred jeden vstup twinu na A23 dat DiSEqC motor
a na kazdy tuner dat ten DiSEqC ovladany+pruchozi 2-vstupovy prepinac abych tedy na kazdem tuneru mohl zvolit "aktivni konvertor", anebo se budou vybirat konvertory jinak ???

Safra, jsem v tom zamotany cim dal vic :-( ...

VladaS

Aha, opravdu (jak pises) na T1 polovina Twinu na A23 a pred ni jenom (samotny) motor a na T2 vsechny 3 zbyle vstupy do T2 pres DiSEqC prepinac ?
(porad si nejsem jisty, jestli "nebude nektera kombinace nahravani+sledovani bez rotace chybet)

Porad premyslim, jestli to pres DiSEqC 1.2 nejde vyresit nejak "elegantneji", treba s tim "MonoTwinem", ale asi neni jiste, jestli pujde i pro vyber konvertoru vyuzit "GotoX" jako to umi ten jeden prepinac (viz. vys) a motor ovladat treba pres USUALS (aby take nesel na tu GotoX), ale zas neni jiste, jestli USUALS umi i Vantage (motor ho ma umet a ma D1.2), safra jak jen z toho ven a nenakoupit neco, co mi pak nebude k nicemu jen proto, ze nemuzu pouzit 2 anteny ??? ;-( ...

VladaS

Tedy doufam konecne hlavne strucneji:

Pujde na stejnem tuneru motor a za nim vstup do jedne poloviny MonoTwinu oboji ovladane pres DiSEqC, ze mam strach aby se prave tohle nepralo a jestli je to ovladane oboji pres "DiSEqC GotoX", anebo motor radeji na USUALS ?
(nevim, jestli z Vantage pujdou vybirat konvertory i jinak. nez pres DiSEqC a jestli existuji nejake 0.1 dB "ovladane jinak")

Nejradeji bych dal polovinu toho MonoTwinu na Tuneru 1 za motor a na Tuneru 2 vstup do druhe poloviny MonoTwinu,
ale nevim, jestli by nebylo "bezpecnejsi" dat radeji 2x "silhajici twin" (coz se mi zase nelibi "mechanicky" a bude slozitejsi nastaveni) a za kazdy tuner (DiSEqC ?) prepinac (jeste pred motorem), ktery bude volit na kazdem tuneru bud Astru 19, nebo Astru 23 ;-( ...

VladaS

Tak uz konecne 8000 od patku vecer mam.
Napred jsem v sobotu vyzkousel na stare antene a tocil to starou nokii ze prselo a k nove antene se dostal az v nedeli opdpoledne a asi to nebude takova "legrace" ;-(.

Bohuzel budu muset vymenit stozar, ze s novym motorem otocenym dolu to boura do strechy konvertorem bez zatim nastavenych dorazu (od 16. mam dovolenou pryc a nemam material takze pokracovani asi az po dovolene a to asi nevydrzim) a asi jsem udelal hloupost ze jsem tam dal hned ten novy TwinMonoblok a nezkusil napred se starym jednoduchym konvertorem, na ktery ale pak zase nedosahnu kdyz je antena natocena do spravneho smeru.

Mel jsem ten hledac signalu z Lidlu a pak zjistil ze mi je rusi vysilacka se kterou jsem se domlouval s tatou co se dole dival na telku, tak jsem musel vysilacku vypnout.
Porad jsem ladil nejaky satelit s stanici SYFY a jeste nejake spanelske a to urcite tezko na 60W a at jsem hybal deklinaci jak jsem chtel, porad nemohl naladit jiny satelit anebo s ohodne slabsim signalem a nenaladil tam nic.
Napred samozrejme motor na DiSEqC 1.2 (snazil jsem se strefit do Astry 23) a ke konverorum veschna DiSEqC vypnuta.
(v USUALS jsem jeste nevedel kam dat souradnice tak to tocil na 30 stupnu a az vecer to nasel).

Mno a pak vecer mi to nedalo a uz jsem si hral jen z postele (bez nataceni anteny), dal tam jen na vyzkouseni USUALS s mymi spravnymi souradnicemi, na konvertor dal DiSEqC tusim 1 na Astru 23 a 2 na 19, zkusim proladit a svete div se (i kdyz to mela byt Atra 23, tak se mi naladily stanice z A19 (samozrejme trhany obraz ze byla nahoda ze jsem se strefil a jeste nevim kolik stupnu na strese ukazuje ten USUALS po zadani souradnic), tak jestli si to ze mne nedela legraci Wink ...

Mno ale pri tom jsem narazil na problemy:

1) Jak poznam jestli na tom MonoTwinu mam aktivni vystup A19 nebo A23 kdyz vystupy nejsou nijak oznaceny a jestli tedy momentalne prvni pokusy zkousim na konvertor levy anebo pravy ? (predpokladam pri pohledu odemne bude levy A19 a pravy A23, tedy "krizem")

2) Ohledne ovladani bych chtel motor na DiSEqC 1.2 a konvertory se ovladaji DiSEqC 1.1, nebo 1,2, atd. ?
Tedy nerozumim tomu, jestli ma byt zapnute v menu i to DiSEqC 1.1 dole a co nastavit nahore pro to prepinani konvertoru ?

3) Elevace mi vysla tusim 39,5, ale deklinace uplne "divna", takze jsem antenu dal odhadem do sklonu co jsem celou dobu mel puvodn-mam celou dobu drzak paraboly obracene, anebo jsou dnes jine stupnice ?

VladaS

Safra, jsem nejaky "unaveny" jak jsem sel spat ve 4 rano, ale bodedby nee, kdyz se na mne zase "nahoda vyradila" (jinak se to asi nazvat neda) jak mi pomohla vyresit nektere z problemu a to uz mi to nedalo, abych nezkoumal dal ...

Antenou uz jsem totiz ubec netocil (zustala jak jsem ji naposledy "nahodne nechal") a jen jsem si hral s nastavenim a tak se asi stal "maly zazrak" ze jsem napred chytal na jeden konvertor Astru 19 a na druhy porad "neco divneho" co jsem porad nedokazal identifikovat.
Chtel jsem motor radeji na DiSEqC 1.2, ale jen tak z legrace jsem zkusil USUALS a ejhle, uz jsem na jeden konvertor ladil Astru 23, co jsem porad nemohl najit.
Tak jsem dal laboroval a zjistil, ze spodniho nastaveni DiSEqC si opravdu nevsimat (na co tam to "spodni"je?) a prepinat konvertory jen tim hornim DiSEqC 1 a 2 a tak na T2 (bez motoru) konecne naladil kyzene soucasne A19 a A23 - no uznejte, nepovedlo se mi to opravdu spis "zazrakem" ? :-D

Pak jsem stejnym zpusobem nastavil i T1, akorat jeste nevim, jestli tam musim nechat ten USUALS nebo pujde i 1.2 kde nechapu proc 1.2 ma na stupnici motoru 23 stupnu, ale USUALS take na A23 nejakych 10 (bohuzel tak to momentalne chodi az do tusim 53E a na 68 mozna prekazel modrin, coz uz jsem vecer nevidel).

Na vsechny satelity na T1 jsem tedy dal USUALS (krome A19 na kterou to silha z klidove polohy A23 a jeste nevim, jestli vzdy pred nahravanim z A19 nezapomenu predem natocit, nebo to nebude mit jine nevyhody)

Kupodivu i rusaci na 53E meli signal 84 i kdyz jsem v nich zatim spis "nahodne" a jeste to pak bohuzel budu muset srovnat na novem delsim stozaru.

1) Nepujde na USUALS na nekterem z "volnych predvoleb" pro satelity ulozit "nasilhana poloha T1 A19, nebo tam dat DiSEqC 1.2, kdyz se to nebude prat, abych nezapominal natacet na T1 A19, ale zas abych porad nevidel "natacim motor" pri sledovani A19 a A23 na T1 bez nataceni ?

2) Predpokladal jsem ze kdyz mam pri pohledu od paraboly uchyceny v objimce pravy konvertor ze do nej pujde kabel na A23, ale ted mi to chodi kdyz jsem kabely do konvertoru "prekrizil" - mam konvertory pridelane spravne ?

3) Proc mi DiSEqC na A23 ukazuje na stupnici motoru opravdu 23 stupnu a USUALS jen nejakych 10 (bohuzel s nim to momentalne funguje od 53E, mozna i dal a na W jsem zkousel jen do 13W abych na kratkem stozaru nenarazil do strechy), tedy jestli jsem spravne zadal sve souradnice ?

Dekuju ...

VladaS

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra