Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Mimo mísu -to vortimond

Zdravím, nedávno si zminoval v jednom příspěvku o používání linuxu v pc, pokud jej máš instalován a zároven používáš i WinXP.mohl by jsi říci svoji zkušenost jak na to prostřednictvím emailu?Pokud budeš ochoten mě poradit můžeš mě kontaktovat na milan037@seznam.cz.Předem děkuji

MONY
Registrace: 9/2007
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Mimo mísu -to vortimond

na tom neni nic slozityho. pro zacatek si stahni napr. live cd ubuntu linuxu a kdyz ho spustis z prostredi windows, tak se ti nabidne moznost instalace (je to bez zmeny oddilu na harddisku, nainstaluje se jako kazda jina windows aplikace). system si pote vyberes pri zapnuti PC

Vantage 7100S / EmmeEsse 160 offset / Multifeed 13+19+26+28E / Inverto Black Ultra Twin / Giga Twin Blue CAM/HD+ DEU / Sky Italia / UK Freesat Card/ Lets see what we can do and learn in this land of misery.

vortimond
Registrace: 2/2006

re vrtimond

Ano máš zřejmě na mysli tzv portable ubuntu?Mě spíše šlo o instalaci na hdd +rozděl disku a následný boot na ub/win selhalo to asi na grubu šel jen ub proto ten dotaz jak na to.Sice port.ub tvrdí že je plnohodnotný nejdou mě v něm ale některé aplikace např brasero burner. vlc přehr. atd proto ten mail.

MONY
Registrace: 9/2007

Aky velky mas disk,ked si ho nemal rozdeleny uz predtym??

Človek má tri cesty ako múdro konať. Najskôr premýšľaním: To je tá najušľachtilejšia. Druhá napodobovaním: To je tá najľahšia. Tretia skúsenosťou: To je tá najtvrdšia.

Blooddog
Registrace: 12/2006

ne, myslim normalni live cd ubuntu. portable ubuntu je neco jinyho a pracuje primo pod windows. ale kdyz si nainstalujes z prostredi windows normalni live cd, tak bude fungovat nezavisle, akorat bude pouzivat stejny oddil

Vantage 7100S / EmmeEsse 160 offset / Multifeed 13+19+26+28E / Inverto Black Ultra Twin / Giga Twin Blue CAM/HD+ DEU / Sky Italia / UK Freesat Card/ Lets see what we can do and learn in this land of misery.

vortimond

Ubuntu funguje s NTFS,resp. FAT suborovym systemom??

Človek má tri cesty ako múdro konať. Najskôr premýšľaním: To je tá najušľachtilejšia. Druhá napodobovaním: To je tá najľahšia. Tretia skúsenosťou: To je tá najtvrdšia.

Blooddog

@Blooddog

A proč si myslíš,že musí mít velký disk rozdělený? Já mám několik HDD 1T a nemám v žádném případě potřebu je nějak zbytečně dělit.

Harnadek
Registrace: 6/2009

Rozdel si HDD ako uznas za vhodne, na jednu particiu nainstaluj Windows, potom spusti instalaciu linuxu (distribuciu si mozes vybrat podla vlastnej chuti) a pri instalacii iba zadas aby si sam vytvoril potrebne oddiely na volne miesto na disku (ak to nevies /nechces robit rucne) a naisnstaluje sa ti tak, ze windows ostane a instalacia linuxu rozpozna, ze uz tam mas nainstalovany aj nejaky iny operacny system a tak ti vytvori boot loader, kde si vyberies pri starte, ci ma nabehnut windows, alebo linux. Ak by si to instaloval v opacnom poradi, tak windows prepise MBR a nebudes mat loader na vyber OS (da sa doinstalovat).

terrible
Registrace: 1/2009

Harnadek

Delit disk s uz nainstalovanym systemom - ja by som to nerobil

Blooddog

ubuntu funguje i na HDD s FAT nebo NTFS systemem (instalator wubi - nabidka se spusti automaticky po vlozeni live cd na PC s windows)

vortimond

Ja som delil disk bezne a zatial sa mi stalo iba raz, ze som prisiel o data a to iba preto, ze pocas menenia velkosti particie vypadla elektrina. :) Ale ak nechce delit disk, potom uz mu ostava iba dat tam druhy HDD, alebo pouzivat Live verziu, ktora ma vsak oproti normalnej verzii obmedzenia.

terrible

Ja disky delim vzdy pred instalaciou systemu (potom nemam problem s tym,ked chcem nainstalovat dalsi system,ci to spravi korektne,alebo nie)

Blooddog

Ja tiez, vacsinou mam 2 HDD, dokonca aj v notebooku, ale ked to inak nejde...

terrible

@Blooddog

Já mám v PC 4HDD a systémy si můžu nainstalovat na každý z nich.Dělit disk mi připadá zbytečné,pokud nechceš ty dva systémy a máš pouze jeden HDD.A zálohovat z třeba z C: na D: na stejném železu nemá smysl...

Harnadek
Registrace: 6/2009

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra