Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Bouřka a satelit

Může výboj blesku ve směru, kterým míří parabola, zničit konvertor nebo přijímač? Od poslední bouřky s kroupami jsem bez satelitního příjmu a výměna konvertoru a kusu kabelu nepomohla. Nijak více jsem se zjištění problému zatím nevěnoval. Používám přijímač Mascom MC1010Ci, k tomu motor + parabola 80cm - dosud vše bylo bez problémů.

sam99xx
Registrace: 1/2007
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Bouřka a satelit

muze
prijimac zkusit jinde
znova nastavit parabolu

Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E

bublajs
Registrace: 9/2006

nameraj napetie na vstupe lnb do prijimaca a ak dava spravne prijimac by mal byt ok

reavis
Registrace: 8/2007

Po blesku blízko domu mi "odešel" LNB a zdroj od SAT přijímače, soused je bez LCD TV a DVB-T.

mispi
Registrace: 1/2009

Áno v pohode. Maníkovi odišiel twin,motor,oba prijímače. Nikde ani náznak,žeby niečo horelo. V prijímačoch našťastie odišli len nejake polovodiče súvisiace s napájaním LNB,inak šlapali.
Miera zničenia závisí od rôznych okolností.

GI LX3, Octagon SF8008, T-90

Rasto
Registrace: 4/2003

Áno v pohode. Maníkovi odišiel twin,motor,oba prijímače. Nikde ani náznak,žeby niečo horelo. V prijímačoch našťastie odišli len nejake polovodiče súvisiace s napájaním LNB,inak šlapali.
Miera zničenia závisí od rôznych okolností.

Rasto

A sakra,opakovanie,matka múdrosti.

Rasto

ja sa držím zásady všetko pred a počas búrky nechať vytiahnuté z napätia a je pokoj, zatiaľ.

3x_Zgemma_H9_TWIN_ SE Megasat_ HD_ 7_ combo

Tami
Registrace: 3/2006

Tami

tak tak aj ja vsetko vypinam aj zo zasuvky nikdy nevies :sly:

Azbox Premium HD+ 2xDVBS2 FC05,Opensat9900 Hd Pvr,Azbox usb720,Gibertini 110x105cm 90e-45w,IBU twin 0,2db,SG 2100BS usals,Patriot 64GB Xporter Magnum USB Flash Drive,LCD samsung LE32B450c4,Skylink ICE

wwwe
Registrace: 5/2009

a tam bije po tych kopcoch, co ?

mjamriska

Bouřka a satelit

Vážení, když už tady diskutujete na toto téma taky bych si dovolil příhřát svoji polivčičku :-) Máte někdo zkušenost zda je k něčemu ochrana proti blesku, která se nastavuje na F konektor ? Je to taková kovová "redukce". Nesníží to pouze sílu (kvalitu) signálu a pro ochranu před bleskem je to úplně k ničemu? Parabolu mám na střeše uzemněnou k hromosvodu, Anténu pro DVB-T mám připojenou přes APC ochranu, kterou chráním i napajení SAT a ostatní AV techniky, ale u svodu koaxu od LNB cítím slabé místo. A nebo je to všechno k ničemu a když si blesk vybere náš dům tak je mi veškerá ochrana na nic a nejjistější je, když se blíží bouřka tak všechno vypnout ze zásuvky a odpojit antény ? Předem díky za erudované názory.

shiraz
Registrace: 8/2008

mjamriska

to jo,vidis na sebechleboch bolo tornado,kua ale knam by to nemalo dojst chrani nas polana

Azbox Premium HD+ 2xDVBS2 FC05,Opensat9900 Hd Pvr,Azbox usb720,Gibertini 110x105cm 90e-45w,IBU twin 0,2db,SG 2100BS usals,Patriot 64GB Xporter Magnum USB Flash Drive,LCD samsung LE32B450c4,Skylink ICE

wwwe
Registrace: 5/2009

Jo statika je "sviňa".....

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Ještě bych přidal...

..., co jsem v úvodu neuvedl: přijímač mascom motorem pohybuje a zdá se, že dobře. Ale příjem nula, síla signálu je prakticky stále stejná. Po koupi nového konvertoru jsem zkusil zapojit i analogový přijímač a zatím bez výsledku - ani Atra 1, ani francouzské programy na 5°W. O víkendu se na to snad podívám podrobněji - rád bych viděl F1 na BBC bez reklam. Pokud máte další nápady, samozřejmě je uvítám a děkuji i za ty již zveřejněné.

sam99xx

Když

nepomohla výměna LNB, ani přijímače, je na čase přemýšlet o vichru, který změnil nastavení paraboly. Začal bych u kontroly svislého nastavení, zda se nepohlo, pak horizontální, zda se nepohly objímky..

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Když práskne blesk někde blízko vás, tak vám nemusí pomoct ani odpojený přístroje, protože silou výboje se ve vodičích naindukuje takový potenciál, že vám to klidně celý shoří i tak. "Ověřeno" prakticky.
Jinak, to že nic neodešlo hned bohužel ještě nic neznamená. Může to být napálené a odejít za tři měsíce. Rovněž "ověřeno" prakticky.

richtrj
Registrace: 1/2009

Re: Když

2 samorost: vichr nastavení paraboly nezměnil, vydrželo to už horší vichřice. Navíc při výměně konvertoru musím anténu otočit a pak znovu nastavit - což už dnes mohu dělat téměř po slepu. Tím to není. Ještě zkusím odpojit motor a zapojit přijímače napřímo, jestli není problém v jeho elektronice.

sam99xx

Silná příroda

Po přímém úderu blesku je třeba kontrola živého inventáře
domácnosti a následně případných zárodků požárů.Kontejner
nebo celkem drahé opravy s nejistým dlouhodobým výsledkem
následují.Ve zvlášť nepříznivém případě se poruší i přístroje nezapojené, umístěné mimo doskokovou vzdálenost.Různé druhy ochranných opatření snižují riziko u
ostatních případů, jen některé kombinace ochran nejsou žádoucí.

divákk
Registrace: 7/2008

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra