Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

MUX 2 Kojál

Tak co jede nebo ještě nemám lozit na střechu ?

bryketa
Registrace: 11/2009
Odpověď v diskusním vlákně

RE: MUX 2 Kojál

https://www.parabola.cz/forum/topic-53901/

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

Všechny 3 muxy jedou, už to píšu níže.

visper
Registrace: 5/2008

Už dávno...

Oba muxy jedou už od rána (cca po osmé hodině).

PeVy
Registrace: 2/2006

Díky přehlídl jsem..... omluva za zbytečné vlákno

bryketa
Registrace: 11/2009

Řekl bych že zůstala analogová ČT1 na k46 a Nova na k9, takže 5 vysílačů v činnosti (+rádia).

visper
Registrace: 5/2008

prosim o radu .MUX1 chytam bez problemu síla sig.75 a kvalita 50 na kanale 29,ale MUX2 síla25 a kvalita na 0,nevím zda vysílač jede na 100% prosim o radu jsem lama

šeba
Registrace: 3/2008

hele šebo , napiš kde bydlíš, co máš na střeše, případně jaká šňůra je mezi tím a STB

pak možná někdo poradí

ZDAR

tonek
Registrace: 1/2009

pokud jsi lama, zavolej odborníka, procenta jsou kničemu, netušíme na co to chytáš a věštit se nedá. Vysílač jedou naplno, není jediný důvod aby nejely... to jsou pořád plky vycucané z prstu už roky od patlalů, co pořád přemýšlí jestli něco nejede slabě, méně, atd...

davidkriz
Registrace: 8/2009

Mám obavy, že začnú ísť až po polnoci. Inak by som okrem muxu 1 chytal v Piešťanoch aj mux 2. Objavil sa mi iba mux tri na 59 kanále ale je dosť slabý. Mux 1 mám dobrý.

Karner
Registrace: 3/2010

klasicke síto ale v krabičce v anteně je nějaky udělatko co jsem koupil v radiotechniku a pan prodavač mi řekl že to s obyč anteny udela antenu na pozem dig.,bydlím okres usti nad orlici a podle mapy jsme MUX2 pokryti a koax mi byl taky doporučen v obchodě tak nevim proč M2 nejde a M1 ok

šeba
Registrace: 3/2008

Karner

dle tvých obav se to neřídí. Všechny muxy z Kojálu dávno jedou! Že máš dobrý mux1 kanál 29 neznamená vůbec nic... k40 můžeš mít klidně přebitý z Trenčína Markízou a k59 už slabý kvuli vyšší frekvenci, nebo i poškozený Primou z Ploštin...
To jsou zas argumentace tady... :-/

davidkriz

Mám obavy, že mux 2 začne ísť až po polnoci. Inak by som ho tak ako mux 1 v Piešťanoch chytal. Objavil sa mi iba mux 3 na 59 kanále ale je dosť slabý. Mux 1 mám dobrý.

Karner
Registrace: 3/2010

Karner

ještě jednou prosím :-)

davidkriz

tak isto aj mne mux3 ide ale mux2 len naznak

cinsky prijimac

rudo281
Registrace: 8/2007

@ davidkriz

ty si odborník... skús však pochopiť sklamanie amatérov z toho, že 2 a 3 nedávajú rovnaké výsledky ako 1 - vrátane divných (a veru nebojím sa sebakriticky napísať že asi až idiotských) konštrukcií.
Inak s vysielačmi sa dá predsa rôznymi spôsobmi manipulovať aj za pochodu (nenadávajú tomu optimalizácia?), to je aj hlavný dôvod na rôzne dnešné domnienky.
Diaľkový príjem DVB-T z Kojálu je pre mňa relatívne nová skúsenosť, naozaj som šiel na istotu - rovnaká kóta, rovnaký výkon - čakal som rovnaké výsledky. Realita je však momentálne neskutočným sklamaním :-(. Po tvojom uistení, že na Kojáli už nič nebude, začnem pátrať po reálnych príčinách problému...

anonym2
Registrace: 1/2006

nerad poučuji ale profil terénu také hraje roli, nižšší kanály se více ohnou (pokud bydlíš v dolině), útlum prostředí roste s kmitočtem, udělátko může mít na vstupu filtr a i když nemá může být(a je) kmitočtově závislé a spousta jiných faktorů včetně rozteče drátových dipólků v sítu, prostě antéřina=duchařina,snad někdo místní ti poradí více
Ahoj

tonek
Registrace: 1/2009

anonym2

příčinou je trasa... porovnávat takto muxy/kanály lze na přímou viditelnost s relativně ideálním terénem a žádné extrémní vzdálenosti.
Jak jsi někde, kde to je porušené kopcama, a se vzrůstající vzdáleností tento efekt narůstá, jelikož díky zakřivení Země se i malé kopečky stávají faktorem který se výrazně podílí, tak jakékoli srovnání 3 kanály-stejný výkon, padá.

To si pak každý žije svým životem a hledat v tom nějakou logiku nejde...
Zkoušet... jak píše tonek, duchařina.

davidkriz

@ davidkriz a tonek

Díky obom. Dnešok potvrdil to, že sme si to len museli zažiť, že nie je možné len jednoducho porovnávať a vyvodzovať predčasné závery.
Vzdialenosť Kojálu je určite nad 100 km, príjem cez Karpaty. Teóriu o kopcoch preto samozrejme musím zobrať, ale prekvapujúco k59 ide určite lepšie ako k40...
Ak sa mi bude chcieť možno budem skúšať, ak nie a bude mi na tom záležať, bude mať profík prácu... :-)

anonym2

anonym2

třeba nebude mít ani ten profík prácu, esi to tam jednoduše není ;) možná jen ověří, že nula...

ten k40 ti podle mne bourá i Trenčín analog, kdoví jak se to na tom STB projeví, to nikdo neví.

ještě máš šanci Zlín... k33 chodí?

davidkriz

Karner, Rudo281

To je právě ta zábava s pozemním příjmem - nic není předem jasné dokud se to na místě neověří... David to píše správně, věřte mu... :8)
Nicméně vaše výsledky se daly očekávat - sice nevíme odkud jste, ale dalo se předpokládat, že na velké části slovenského příhraničí:
1) bude MUX2 na K40 zarušen analogovou Markízou z Trenčína - takže i přes předpokládaný silný signál z Kojálu může být na mnoha místech příjem MUXu 2 znemožněn
2) MUX3 na K59 bude pravděpodobně slabší než MUX1 K29 díky jeho podstatně vyšší frekvenci (vyšší útlum šíření prostředím, horší ohyb přes kopce...)

Ale neházejte flintu do žita, chce to zkoušet ;)

lance
Registrace: 10/2008

lance

...a počkat až se ta Markíza z TN vypne :-)
Ještě bych u k59 doplnil možné rušení od Ploštin, tam kde jsou dobře přijímatelné. I když po výměně AS se příjem z nich na SK zhoršil, na východ jde menší výkon k33 i analogu než byl dřív (stejně jako Lysá a její analogový k37), nafázovali to v neprospěch směru přes hranice...

davidkriz

@ davidkriz

ja len pre upresnenie - hoci si už iných s dátami z "teplomerov" poslal do preč :-) - mne to na k40 osciluje najmä v rozsahu na 33-44%, s tým, že najčastejšie tam vidím 39%, ale bohužiaľ videl som tam aj nejakú 10-ku. Je to však celé nestabilné, obraz sa rozsýpa.
Dovolím si preto vysloviť presvedčenie, že tu nebudem mať čistú nulu...

anonym2

anonym2

no a to bude asi právě to zarušení analogem z TN... možná by to odsměrování řešilo, možná ne... bez znalosti přesné situace na místě se víc rozumů na dálku nevykouzlí :-) teď jen čekej jak a kdy se pohne vaše digitalizace. Pak už se z Trenčína na k40 vysílat nebude. Analog k40 se vypne a šlus. k40 na SK bude jen v oblasti Bardejova.

davidkriz

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra