![]() |
|
záruční doba na práciNeví někdo jak dlouhá je podle zákonů záruční doba na montáž satelitního kompletu nebo antény ? Nemyslím záruku na materiál,ale na práci. |
honemir
Registrace: 3/2006 Příspěvků: 82 |
![]() |
|
RE: záruční doba na práciZávisí dost i na drobných detailech, které laikovi mohou připadat nepodstatné.Třeba na tom, jaká byla uzavřena smlouva, jestli smlouva kupní, nebo smlouva o dílo apod. U smlouvy o dílo by zřejmě záruka byla 3 měsíce. To je nejobvyklejší stav, ale skutečně to může být v takovém případě dost různě podle toho, oč přesně jde. Zejména pokud jde o smlouvu o dílo uzavřenou ústně, tak to bude docela oříšek. U případného soudu totiž budeš muset dokázat obsah uzavřené smlouvy ty. Protistraně v zásadě bude stačit jenom tvrdit opak. Třeba o tom že jste si dohodli něco jiného... bez znalosti podrobností je to rozsah knihy, probrat všechny možnosti. |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
RE: záruční doba na práciZdravim. Pred 14 dny jsem posilal svuj Technisat na reklamaci. Pak jsem tam psal maila a ptal se,jak to vypada.Prisla mi odpoved,at vydrzim,ze na to maji ze zakona 30 dni.Takze asi tak |
saki
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 46 |
![]() |
|
@sakito, co popisujes neni zarucni doba na kterou byla otazka, ale doba, kdy musi byt reklamace vyresena. Ta je 30 dni a potom by ti mel prodejce vratit penize. |
zzz
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 975 |
![]() |
|
RE: záruční doba na práciPokud provádím montáž s dodáním satelitního kompletu jako celek, tak dávám záruku na práci dva roky. Pokud je to oprava např. TV VCR DVD SAT tak tři měsíce. Ale nikomu nic nebrání záruku na práci prodloužit. V jednom případě jsem dal záruku 42 měsíců. |
Rudolf
Registrace: 2/2006 Příspěvků: 528 |
![]() |
|
RE: záruční doba na práciZáruku na práci dávám dva roky, stejně jako na zboží. V rámci opravy má dodavatel 30 dní na opravu, pokud se bude jednat už o čtvrtou reklamaci stejného produktu (v rámci dvou let záruky), musí prodejce zákazníkovi dát výrobek nový nebo mu vrátit peníze. R^Full - CS Link, Skylink, UPC Direct, TNK HD
|
Dejf
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 1 513 |
![]() |
|
RE: záruční doba na práci1. je podstatný rozdíl jestli je to výrobek a tedy smlouva kupní a nebo jiný smluvní vztah.2. pravidla pro záruku a smlouvu kupní jsou v OZ par 619 a násl. A ten si může každý přečít třeba tady: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast8h2.aspx#par619 Není tedy psáno, že je to čtvrtá vada, ale jen opakovaná vada, která znemožňuje užívat (par. 622). Já myslím, že pokud se vyskytne po opravě stejná vada podruhé, že to bude stačit každému soudu, a dále soudím, že i třetí vada různého typu už bude u soudu brána jako větší počet vad, zejména pokud bude oprava vždy trvat 30 dní vymezených zákonem jako maximum...ale hledat judikáty se mi teď nechce. Pravidla pro záruku tzv. "na práci", tedy podle smlouvy o dílo jsou dost podstatně odlišná a hlavně u nich platí, že si lze smluvně dohodnout celkem cokoliv v dost širokém rozsahu. Záruky u smluvy o dílo řeší též OZ v par 420a násl. a pak v par 560 a násl. Když ta smlouva je uzavřena ústně, je to mnohdy těžké se dopátrat, asi by v takovém případě byly úspěšně implementovány i podmínky, které má dodavatel někde na webu...kdyby se jimi chtěl ohánět. Nebo ledacos jiného. Bacha prokazovat musí žalující... |
Antonín
Registrace: 8/2005 Příspěvků: 5 988 |
![]() |
|
Záruky - upřesněníPři záruční opravě dle Obč.zákoníku platí, že jakoukoliv vadu je třeba prokázat.Prvních 6 měsíců nemusí kupující prokazovat nic, musí prokázat prodávající, že zboží vadné není a má to 30 dní.Až další období 24 měsíční záruky musí kupující prokázat, že se jedná o vadu a výrobek nejde opravit.Pokud se nejedná o nezpochybnitelnou vadu, bude nutný znalecký posudek.Také rozhoduje, zda jde o podskupinu apod. Můžete reklamovat třeba celé auto,ale opraví nebo vymění se jen jeho část.Pokud si jakýkoliv výrobek koupíte na IČO a záruka není při koupi dohodnuta smluvně, nelze reklamovat nic. I proto např.v Makru nakupujte velmi obezřetně. Kdo je kdo a co je co.
|
Janik
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 618 |
![]() |
|
![]() |