![]() |
|
SWAN anténa je tadyslíbené odkazy na výrobu antény dle Amatérského rádiahttp://www47.zippyshare.com/v/50261498/file.html http://www38.zippyshare.com/v/15604237/file.html http://www15.zippyshare.com/v/54522392/file.html http://www17.zippyshare.com/v/77319349/file.html |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 395 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 33 | |
![]() |
|
vanspeednapiš jak to chodí R^ :laughing: R^ |
pierrepetr
![]() |
|
Kdysi jsem SWAN vyrobilDo odkazů se nemohu dostat, ale kdysi dávno jsem SWAN vyrobil podle Amatérského rádia, laděnou na radio OE 3. Byla úzká, v úzkém pásmu frekvencí byla lepší než YAGI stejné délky, ale se vzdáleností od konstrukční frekvence její zisk hodně rychle klesal.Na celé pásmo FM II se nehodila. Vrátil jsem se ke chlumecké anténě.Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
RE: SWAN anténa je tadyTo hlavní: chybí ten plánek.No kdysi ji stavěl známý s tím - že se mu v Drnovicích u Kunštátu zlepší příjem analogu 6k. (5k. CCIR) ORF1 rušeného z vysílače Krásné 6k. Výsledek: anténa byla horší (co se týče zisku) než Yagi co používal předtím. To je paradox s textem na konci že je Swan lepší než Yagi. Zřejmě Swan vyžaduje nastavení měřícími přístroji - nevím. Používá tady někdo tu anténu a může potvrdit ten zázračný zisk? Zde plánky co mi kdysi dal http://dvbt.webz.cz/foto/swan_1.jpg http://dvbt.webz.cz/foto/swan_2.jpg http://dvbt.webz.cz/foto/swan_3.jpg |
Standa2
Registrace: 5/2005 Příspěvků: 2 221 |
![]() |
|
RE: SWAN anténa je tadyAhoj .Velmi dekuji.Ta antena opravdu funguje jak svina.Nema chybu. Pouzivam ji od jejiho prvniho uverejneni v AR.Bohuzel mi ji sundala namraza.Budu delat nove rahno ,vyztuzene. Jelikoz jsem se na poradnou vyztuhu vykaslal dopadlo to blbe. Mam jeste objednanou antenu ---http://www.dipolnet.cz/profesionalni_fm_antena_ar9-ccir-ukf-fm_A8530.htm---tak jsem zvedav jake bude srovnavani. Dekuji za vasi pomoc.Jirka |
vanspeed
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 575 |
![]() |
|
Preberámeto tu zhruba každý rok , ale SWAN si to určite zaslúži.Tá moja by mala akurát štvrťstoročie a v podstate nemá koknurenciu (VKV) , Yagi alebo UKS sú širokopásmovejšie, takže ťažko to zrovnávať. @Stando - môžem potvrdiť zázračný zisk. R^ T90 23E-9E, Gib100 1W+5W, Gib100 rotor,Octagon SF 8008, Technisat Digitradio 143v3-Iskra DAB VF-16 Log
|
P 222
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 749 |
![]() |
|
Standa2Ahoj . Prosim te jake je to cislo AR ? Je to v modrym nebo cervenym?Dekuji za tvoji odpoved .Jirka |
vanspeed
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 575 |
![]() |
|
RE: SWAN anténa je tadyJJ, je to dobrá anténa, treba sa trocha pohrať so sfázovaním a prispôsobením, doteraz je na chalupe a celoročný VKV príjem napr. stereo Maribor alebo Ljubljana je zabezpečený.... ale rozmerovo si vyžaduje väčší priestor na inštaláciu... R^ R^ R^ |
dano01
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 371 |
![]() |
|
vanspeedAhoj, jestli můžu poprosit, až ta 9el anténa z dipolnetu dorazí a nabudeš nějaké zkušenosti, jestli by ses podělil.Všiml jsem si jí už dříve, je mi na ní sympatické že má jen jeden reflektor a 7 direktorů, já nemám problém s příjmem zezadu (mám tam svah co odstiňuje) ale potřebuji co největší zisk, tj. co nejvíce direktorů. Supersonicu jsem se zbavil, nad 105MHz má malý zisk a ten reflektor který zabírá prostor nahoru a dolů je omezující. 5el klasika chlumecká je moc masivní. Staré chlumecké 9el a 8el měly taky zbytečně hustý reflektor ale direktorů méně jako supersonic. Kamoš si podobnou 9el s jedním direktorem vyrábel a je s ní spokojen, ale já než bych se dostal k bastlení tak tu bude důchod :-) Proto mne tato "polská" zajímá. Kolega chce objednat VKV anténu Kathrein, ale největší vyrábí 5el a to s dvojitým reflektorem! Takže direktory má jen 2! |
davidkriz
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 2 767 |
![]() |
|
samorost - SWANV případě konstrukce pro kmitočty 94,4 a 103,5 bych zvolil kompromis pro výpočet 99MHz.Tento střední kmitočet je výhodný i pro pro příjem 98,5MHz z Wendelsteinu. Jak velký pokles zisku se dá očekávat na zmíněných krajních frekvencích? Dále, kolik je zisk na středním kmitočtu?Docela by mě zajímalo srovnání s příjmem na HB9CV, je tu někdo takový? On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: SWAN anténa je tadyv těch odkazech jsou 4 celá čísla AR R^ :laughing: R^ |
pierrepetr
![]() |
|
Saxonvšechny tvé otázky jsou řešeny ve 4 číslech AR,ke stažení ,já jsem ji měl tehdy laděnou na 89MHz na O3,chodila líp než čtyřče chlumecké,ale jen kolem této frequence,mě jinak nic jiného stejně nezajímalo R^ :laughing: R^ |
pierrepetr
![]() |
|
pierrepetrok. Ja jsem nyni pouze na mobilu, takze stahovat nemohu, ale jdu nyni ke znamemu, ktery ma celou historii AR v origo vytiscich. Byl bych vdecen, kdys mi zde vypsal ony 4 cisla AR. diky.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
saxat to mas rychle:A12_77 A07_78 A08_78 A12_78 |
davidkriz
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 2 767 |
![]() |
|
Saxonstáhneš to dřív ,než to najdeš na orig DVD 1952-2009,ty odkazy jsou z něho vytaženy |
pierrepetr
![]() |
|
RE: SWAN anténa je tadyKluci dík. Už jsem doma, tak jsem to stáhnul. Vypadá to zajímavě, přemýšlím o tom, že bych to zkusil vyrobit a hodim to na motor. Ale ty tři metry, to bude asi maso.Ale zase večerní poslech Bavorska3 z Wendelsteinu je lákavá záležitost. ;) On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: SWAN anténa je tadyU HB9CV jsem našel 4,5 dBd, u SWANU 12dBd až téměř 18 dBd.Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
mirasatAkorát přemýšlím nad tím izolantem, z čeho to vyrobit. Nějakej pertinax, nebo něco ze silonu?Nesmí to být nasákavé. Škoda, že zrušili tu šrotovnu v EGE, co? Tam toho bylo, až to prodávali... Ty prvky maji 9mm, tak to chce alespoň něco kolem 25 a30mm. Ráhno bych udělal z obdélníkového yeklu, to bude tíha jako kráwa. On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: SWAN anténa je tadyjá měl ty izolanty z texgumoidu asi 3x3 cm,na soustruhu provtrané,hliníkové trubičky 9 mm ze železářství,ráhno jekl FE |
pierrepetr
![]() |
|
RE: SWAN anténa je tadyA co silon ?Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
pierreTaky to tak vidim. Co myslíš, pujde to dát na motor? Kolik to celý tak váží? Jak to je se směrovostí a separací vertikálních signálů. Zápasim tady totiž s jednim vertikálem kterej neni sice nijak silnej, ale hodně blízko /100kHz/ k DXsignálu z Wendelsteinu. Vzájemný úhel asi 70st.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
mirasatTen by měl být v pohodě.Že bychom to udělali taky na Filipovku? :))) On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: SWAN anténa je tadyJá vám nechci kazit radost, ale je potřeba si uvědomit, že anténa Swan byla zkonstruována před 40ti lety, tedy v době kdy ještě neexistovalo počítačové modelování. V dnešní době má počítačem navržená yagi při stejné délce jen o 1,5 dB menší zisk a je jednodušší na výrobu. A těch 18dB Swanka nemá ani náhodou, max. tak 12dB. Swan má výhodu proti yagi u krátkých provedení u této dlouhé je to skoro jedno. |
visper
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 2 038 |
![]() |
|
RE: SWAN anténa je tadytoho silonu bych se bál,co bude dělat na slunci,nemám odskoušeno,ten texgumoid(něco jako slisovaný hadry v bakelitu),byl asi deset let bez problémů,možná i sklotextit,motor normálně jako u yagíny,zisk jsem neměřil,ale nic lepšího nebylo,ani čtyřče Chumeckých,po létech jsem ji přepočítal asi na 27k.,prvky vycházely na 2 mm,příjemná,lehká,krátká super anténka,mám ji do dnes,už jen na vzpomínku ve sklepě R^ :laughing: R^ |
pierrepetr
![]() |
|
Swan antenaNa prijem Bayern 3 na 93,7 MHz z vysilace Grossarber nebo druhy kopec vedle (myslim Hohenholen nebo neco takove) v severnim Bavorsku u hranic s CR jsem pouzival s velkym uspechem antenu Quagi - kombinace Yagi a Quad. Prijem v Praze na Zizkove. Schema Quad byla v AR a v knize Anteny od ing. Ceskeho, ale Quagi ne. Dnes se da najit na googlu. Vyroba byla dosti komplikovana ale antena mela vyborny prijem i na k35 - polska TV. Lepsi vysledky nez 2 anteny Chlumec na VKV a nez ctyrce Backfire nebo Supercolor na polskou tv. Velky plus byla nizka vaha a maly odpor ve vetru. Muzu jen doporucit. Je pomerne dost selektivni a uzkopasmova. Prijem Bayern 3 jsem mel nerusen a ve stereu prakticky po cely den. Samo ze vzhledem nato ze to byl dalkovy prijem (150 km) byly i vypadky. Hodne zdaru tem co se rozhodou ji vyzkouset od byvaleho pracovnika Ceskeho rozhlasu (mimochodem ten ji take pouzival. :)) R^ |
aslivins
Registrace: 3/2006 Příspěvků: 164 |
![]() |
|
to vanspeedTo fakt netuším. Já mám jen ty listy černobílé (v roce 1985?kopírované) - a ty jsem ofotil digifoťákem. Ale je to strana 467, 468, 469 a podle těch odkazů jak dal pierrepetr tak je to ROČNÍK XXVI/1977 ČÍSLO 12 |
Standa2
Registrace: 5/2005 Příspěvků: 2 221 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 33 | |
![]() |
|
![]() |