Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Príjem rádia.

Pekný víkend páni!
Chcel by som sa Vás opýtať, či nemáte nejaké vedomosti o tom, ako to bude s vysielaním rádií, keď už tak digitalizujeme a prechádzame na DVB-T. Bude to mať nejaký vplyv na príjem rádií? Prípadne po vypnutí analógu, je možné aj zlepšenie príjmu? V minulosti som na vežu chytil takmer všetko, ale ako sa doba postupne technizovala a všetci majú teraz doma vlastné WiFi, tak nechytím nič. A ak hej, tak to len šumí a chrastí. No o ničom. Rádio teraz počúvam jedine cez satelit, lebo ináč sa nedá. Nevedeli by ste mi aj odporučiť, ako si vylepšiť príjem rádií klasicky?

dalibor85
Registrace: 1/2011
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Príjem rádia.

WiFi rádiu nevadí. Největší rušiče jsou neodrušené čínské spínané zdroje a bohužel taky plazmy. Zkuste si poslechnout DV, SV, KV u běžící plazmy. Těch 6 miliónů malých svářeček prostě odrušit nejde, vyzařuje to přímo z panelu, a pěkně daleko.

visper
Registrace: 5/2008

Alfasex se tu rád do mě naváží, že nepomáhám, jen se snažím strefovat do redakce, tak tedy:

- digitalizovat se bude. o tom, jak to bude, se zatím neví. zdali se vypne FM, nebo ne. já to ale vidím tak, že se bohužel tohohle dočkáme, protože éter je neskutečně zaplevelenej díky čtú a dalším neschopným atd., takže je to nutné

- napsal jsi nesmysl v tom smyslu, že až se vypne analog, tak se zlepší příjem rádia. co má proboha společnýho VKV s UHF??? Jo, takhle když by se vypínaly rádia na VKV, tak to je jiná...

- pořiď si kvalitní tuner a něco ještě chytíš. když se chce, dá se v praze bayern i rakušáci, i když ano, příjem není ideální. ale třeba 96.8 chodí naprosto bez problémů

- poslech přes satelit - pro obyčejného člověka nejlepší volba, ale není tam vše

- jak vylepšit příjem? koupit kvalitní tuner, úzký filtry a pořádnou anténu

camfourek
Registrace: 12/2010

V zarušenom prostredí je najlepšie mať napr HIFI vežu s anténnym výstupom a umiestnenú vonkajšiu anténu ja mám dobré skúsenosti s HB9CV.Ale na pôjde používam ako anténu starú dvojlinku napojenú na štandardný koaxial pripojenú ako dipól.O proti HB9CV má v tom výhodu,že nie je smerová ale musíš robiť pri ladení niekedy ajkompromisy.

domi357
Registrace: 5/2010

@visper: To, že to spôsobujú WiFi-ny som si vydedukoval nejak tak sám "selským" rozumom. Snažil som sa nájsť niečo, čo niekedy nebolo a teraz to je. Ani ma nenapadlo, že za tým su opäť "žluťáci" :-D.

@camfourek: Myslel som, že keď sa troška uvoľnia všetky pásma, tak nebude toľko rušení. Nemám vedomosti o tom, aký vplyv na seba môžu vlny rôznych dĺžok navzájom.

@domi357: Mám presne vežu s anténnym výstupom. Aj som uvažoval o nejakej vonkajšej anténe, ale hľadám nejaký kompromis. Mne nejde o chytanie vzdialených signálov ani o počúvanie intergalaktických rozhovorov medzi mimozemšťanmi. Keď som si na nete našiel tú HB9CV, tak som sa dobre pobavil. Ja bývam totiž v paneláku, a keby som toto zavesil na konzolu za oknom, tak už vidím jak si suseda podo mnou na to vešia gaťky :-D. Myslel som len či nemáte nejaký jednoduchý zlepšovák na zlepšeniu miestne dostupných rádií. V aute chytím všetko a doma nič, to ma štve.

Vďaka za reakcie.

dalibor85

dalibore!mrkni na rádio hlavně na stupnici že ty tam máš u VKV napsáno 66-74 Mhz ?!?!?!

camfourku ! co má proboha společnýho vypínání analogu s VKV či UHF, ony jsou i jiná pásma, a jiné výkony a úrovně a intermodulace a davidovy (křížové) modulace atd. a jestli
se někdo do někoho naváží tak jsi to ty a nyní já protože mám rád věcnou diskusi a nikoliv MACHRY.
já měl filtry MURATA úzký jen 3 mm, a stejně mi to bolševik rušil!

tonek
Registrace: 1/2009

tonkovy modulace nejsou? :D
jak jsou široké 3mm Muraty? :)

davidkriz
Registrace: 8/2009

@tonek: Ja tam nemám nič napísané, lebo je to len obyčajná veža a možem si tam akurát vybrať FM alebo AM a čučať na krásny modrý vysvietený displey aké hodnoty mi tam nahodí. A to FM ide od 87,5 po 108 MHz.

dalibor85

přesně je to 1/8 palce ! :8)

tonek

dalibore

tak potom má camfourek pravdu!

nebo veža nerobí ako by mala?

tonek

@tonek: Myslíš v tom zmysle, že kúpiť nejaký kvalitnejší prijímač?
Myslím, že veža je v pohode. Mám doma dve a obe majú problém s poriadnym signálom. Ako niečo chytím, ale stojí to za p.d. Ešte aj s tranzistorom musím pobehovať jak (nevhodné slovo) po izbe, aby som dačo chytil. Ja som len myslel, či není nejaký jednoduchý zlepšovák. Ale asi ostanem na satelite.

dalibor85

tonek

a v kHz bys to neměl? :D
já tu mám 150, 110, 80 a 53...

davidkriz

dalibor85

antena. nic vic, nic min... okey, trochu vic, antena venku. nebo aspon na okne.

davidkriz

tak pokud máš krásně modře svítící věž, tak to rovnou zabal. věř mi. na to žádnej kloudnej příjem nečekej. buď si pořiď kvalitní tuner, úzký filtry (není řeč o velikosti v mm), anténu na vkv (ne kus drátu), a pak možná něco chytneš. já dnes třeba v praze na 106.3 r.s.2. kdo nevěří, můžu zaslat nahrávku...

p.s.: díky, tonek, že ses mě alespoň ty zastal.

camfourek

@davidkriz: Akú anténu by si navrhoval? Som v tom laik. Ideálne by bola rada typu nejak špeciálne pokriveného drôtu alebo také niečo :)

dalibor85

dalibor85

Pokial byvas v byte,kde nemas moznost instalovat antenu,tak lepsim riesenim ako prutova antena je dipol urobeny z 300ohmovej dvojlinky(mne niekedy taky dokonca dodali k starej tv/fm analogovej karte.
Najviac sa mi paci ,ked v praci ide spatne niejaka stanica a manici k prutu pripoja dalsie tri metre drôtu(vlnova dlzka im nic nehovori).

Kasr
Registrace: 8/2008

Anténa

Pokud bydlíš v paneláku, tak něco takového, jako STA (společná televizní anténa) tam nemáte ? Po připojení věže k její zásuvce by ti měla aspoň základní (= silnější) FM rádia hrát. Vypínání analogové TV asi opravdu příjem VKV nezlepší. Jiného vysílání rozhlasu, než na VKV, se u nás patrně hned tak nedočkáme (DAB, DAB+, DRM atd.). Na poslech AM (DV,SV,KV) v paneláku zcela zapomeň (bez patřičné antény a odrušení spousty věcí ve tvém okolí), ostatně v dnešní době snad ani není o co stát. Pokud ti vyhovuje nabídka satelitních rádií, bude to pro tebe asi nejsnazší a nejideálnější způsob příjmu.

PeVy
Registrace: 2/2006

Mě vždycky dostává, že někdo chce kvalitní příjem, ale není pro to vůbec nic ochotný udělat. Dnes byly ráno podmínky, tak zas krásně v Praze chodily Bavoráci i Rakušáci, ale jak říkám, chce to pro to něco udělat!!! Na vybavení, jaký ty máš, a neber to jako urážku (jen doporučení od kamaráda), chytíš úplný prd. Chce to kvalitní tuner, úzký filtry a kvalitní anténu. Opakuju to v tomhle to(nevhodné slovo) už po několikátý!!!

camfourek

te nevhodné slovo mělo být t-o-p-i-c jako téma, ne dámské přirození. :)))

camfourek

Stačí obyčajný kruhový dipól a určite bude príjem lepší ako na kúsok drôtu. Nie je to drahé, ani až tak veľké a na blízke vysielače postačujúce. Moja rada teda je, kruhový dipól na FM

LuboTS
Registrace: 5/2006

LuboTS,kruhový dipól, to snad nemyslíš vážně. Leda že by jsi ho narovnal. Přečti si konkurenční web digi z, tam by Ti to vysvětlili raz dva.

HiFiOK
Registrace: 12/2006

@Kasr: Presne radu takéhoto typu som hľadal. Idem pokukať na webe jak sa také čudo robí. Vďaka!

@PeVy: Hej, je tutaké niečo ako STA, ale zásuvka je pre mňa tak nevhodne uložená, že sa mi fakt nechce ťahať 15m koaxiálu po byte. Ale ak mi nič in nepôjde tak sa do toho asi pustím.

@camfourek: No jasne, že do toho nechcem veľa investovať. Ide mi predsa len o to, aby som na obyčajné prijímače doma chytal obyčajne dostupné rádia. Hľadal som len radu typu nejkého lacného zlepšováku. Ak ma chápeš? Je nepotrebujem chytať Bavorákov abo Rakúšakov.

dalibor85

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra