![]() |
|
DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okolíTakže pokud jsem se správně prokousal všemi plány přechodu a články, které jsem na toto téma četl, mělo by to v moravskoslezském UHF éteru +/- koncem dubna letošního roku vypadat zhruba nějak takto:K32 MUX3 Hladnov OUT K37 CT1 Lysa hora OUT K37 MUX2 Lysa hora IN K37 MUX2 Hladnov IN K37 MUX2 Hostalkovice IN K39 MUX2 Hladnov OUT K39 MUX2-PL Czestochowa IN K48 Prima Hostalkovice OUT K48 MUX3 Hostalkovice IN K48 MUX3 Hladnov IN Osobně se nejvíc těším na případný příjem polského MUXU 2 z vysílače Czestochowa Wreczyca (v plánu je směrově omezených 100kW), bo by to KONEČNĚ po předloooooouhých letech od začátku vysílání mohl být první zahraniční MUX zachytitelný v místě mého bydliště. Tak hlavně to nezakřiknout. ;) Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 968 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32 | |
![]() |
|
CzestochowaS přehledem zatím nejpříznivější terénní profil (oproti např. Kahlenberg, Krížava, Skrzyczne, Javorina, Námestovo) a i relativně příznivá vzdálenost pouhých cca 153km.I po zkušenostech z analogu na K26 by to mohlo být přijímatelné - aspoň občasně. Terénní profil k vysílači: http://img696.imageshack.us/f/snap1oq.jpg/ Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
![]() |
|
RE: DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okol...Jsem zvedav,jak se zachova novy majitel CDG,zda najde odvahu vymistit PRIMU a PRIMU COOL z MUXU2:),nebo (jak predpokladam a z hlediska pokryti je to rozumne,ne tak z hlediska kvality) zachova obe v MUXU2.Ta kmitoctova koordinace s PL vysilaci je krajne nestastna,stesti ma ten,kdo to chytne z jedine anteny:). |
hdpe
Registrace: 11/2007 Příspěvků: 4 402 |
![]() |
|
RE: DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okol...Ono je dost pravdepodobne ze:Kanal 48 MUX3 Lysa Hora IN Frekvencia je volna rusenie nehrozi je to iba o peniazoch. Predpokladam, ze az ked sa zaplni 3.Mux je mozne ocakavat otvorenie jednani o spusteni 5 - 10 - 25 kW vysielaca. Terajsi ,,tahoun,, 3. Mux nie je nakloneny vysielaniu z Lysej Hory a jeho sesterska firma celkovo nema pochopenie opodstatnenosti vysielania z tejto lokality. Pockame, cas a peniaze ukazu. Predpokladane zaplnenie 3.Muxu: Z1 Public TV Pohoda Febio ??slovensky program?? Nechajme sa prekvapit ;) |
tophunter
Registrace: 4/2010 Příspěvků: 1 488 |
![]() |
|
RE: DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okol...Uvidíme, teď bych mohl mít to štěstí teoreticky možná i já.Rozdíl azimutů z mého místa příjmu je relativně malý. Czestochowa vs. Hladnov = 5.7° Czestochowa vs. Ova Máj = 10.6° Teď mám 2.4m colorku natočenou přesně na OV Mariánky kvůli MUXU4, takže kdybych to natočil přesně mezi, bylo něco málo přes 5° chyby na obě strany. Je to sice dlouhá anténa, ale i ta má boční laloky, takže by to mohlo jít i na jednu anténu. Bude záležet na úrovních na anténě na K63 a K39. Zatím předčasně hovořit. Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
![]() |
|
RE: DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okol...Ohledně muxu3 z Lysé zatím nemám žádné informace, takže raději to beru tak, že spíše ne než ano.Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
![]() |
|
AlesAhoj, taky se těším konečně na poláky a letní "vrtění" anténami :) U mně jsou ale lepší vzhlídky na úspěch (spíše než z Czestochowe) u MUXu2 K49 63kW z Katowic (7/2011). K39 z Czestochowe bude u mě určitě slabší a navíc zřejmě i zarušený analogem K39 z Javoriny (ten mi už nyní znepříjemňuje život MUXu2 K39 z Ostravy). Uvidíme co Poláci předvedou, jen aby to těšení a vrtění neskončilo fiaskem :laughing: Doufám, že Katowice budou spušteny v avizovaném termínu - dřív než pojede na stejném K49 CZ MUX2 ze Zlína (11/2011)..., to bych měl snad jistotu, že si užiju aspoň chvilku s polským DVB-T :laughing: ;) |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 391 |
![]() |
|
@lanceAhoj,Tak tak, už jsem relativně dlouho nic ne(u)lovil tak se taky těším na jarní a letní měsíce. Jelikož jsem se i předtím těšil na Krížavu a skončilo to fiaskem, teším se teď tak nějak více uvědomněle. :))) Co se týče rušení nějakým analogem na K39 v mé lokalitě, tak to jsem klidný. Mnohokrát jsem se na ten kanál díval a je tam naprosto čistý šum. Javorina je z mého pohledu za tolika kopcama, že mám problém tu z ní chytit aspoň náznak VKV. UHF se tu už neohne. Zlín mám také zafiltrovaný kopcama. Zkoušel jsem v zimě, kdy byla inverze chytit aspoň náznak signálu na K33 - nic. Na Opole si nevěřim, ten vysílač je strašně nízko, tak zůstává Czestochowa jako druhý nejnadějnější a jasná jednička jsou Katowice. Pokud tu ani ty nepůjdou, tak už nic. Zkoušel jsi K38 po navýšení výkonu? Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
![]() |
|
@AlesNa K38 nemám šanci, na Skrzycne mám katastrofální ter.profil. Navýšení výkonu navíc nebylo nijak dramatické a jelikož z dřívějška vím, že i s colorkou s nízkošum.předzes. natočenou přímo na Skrzycne jsem měl čistou nulu na Showboxu S700 (což je v DVB-T pan přijímač!) tak jsem Skrzycne vyřadil úplně z evidence (alespoň dokud nezačnou vysílat aspoň 1MW :sly: ) Osobně věřím jednoznačně v Katowice, dokonce věřím, že by se mi mohl ten K49 nalepit "zadarmo" i na anténu co mám teď natočenou na MUX4. Uvidíme, záleží jak to tam poláci namontujou a kam to bude svítit.Škoda, že Ty jsi tak dokonale odstíněn, že nemáš dobrý profil ani na ty Katowice, takže to budeš mít asi dost složité, ale kdybych si měl zahrát na brouka Pytlíka, tak čistě teoreticky by u Tebe mohla být řešením colorka natočená na Katowice (nebo nejsilnější odraz) na kterou bys pochytal i CZ MUXY 1-3(pokud by se nakonec všechny 3 vysílaly z Lysé tak by to bylo sichr) a sloučit ji s kanálovkou vlastní výroby na MUX4 K63. Obě antény s nízkošum. předzesilovači a sloučit pásmově (děl. kanál cca K58). Jede Ti teď na colorku (bez přetáčení) K36 z Pradědu ? |
lance
![]() |
|
Navýšenímizivé,asi to odstinili směrem k nám,k tomu mi lehl zesák,teroz přijde doufám zítra,mohli by pustit 62 k.na skrzyczném s tou zkomoleninou muxu 1-3,je kvůli tomu dost frmol,o czenstochové nic nevím .Ne všichni lidé, s vysokým IQ, si ho zaslouží!
|
spyko
Registrace: 6/2006 Příspěvků: 3 916 |
![]() |
|
@lanceAno, ano, uvažuju taky tak.Je jasné, že pochytat mux1-4 + PL na jednu anténu je utopie. Ale mux1-3 + Katowice nebo Czestochowa je už reálnější. Výhodou bude i poměrně jednoduché slučování, bo po K63 už nic není. Skrzyczne jsem i já vyškrtnul ze seznamu použitelných vysílačů, ten signál tu nemá šanci tou hradbou kopců projít. Myslel jsem si, že budeš na tom trochu lépe, bo jsi přece jenom od toho hlavního clonícího pásu dále. Příjem z Pradědu je velice vtipný. V současné době mám na přijímači (anténa otočená na mux4) čistou nulu. Když jsem to zkoušel na střeše bezprostředně pár dnů po zapnutí Pradědu a anténu otočil přímo na vysílač, rovněž nula nebo jen náznaky signálu. Stabilní signál je ale při otočení antény úplně opačným směrem na Pustevny od kterých se to jako od zrcadla v dalekohledu zpět k nám do údolí odráží. Když byla sněhová pokrývka, měl jsem stabilní signál i na hlavní anténě (mux4), jakmile ale sníh slezl, po signálu ani památky. :)) Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
![]() |
|
RE: DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okol...před pár týdny jsem dělal vyzařovací diagram Katowic a Czestochowe pro kolegu z OV, podle koordinace GE2006... někde to mám esi se chce někdo podívat. Jako, kam je omezení a kolik půjde naším směrem z toho max ERP. Teda pokud tu koordinaci dodrží... |
davidkriz
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 2 767 |
![]() |
|
RE: DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okol...Jinak na multiplexu 4 jsem od cca října až doteď nezaznamenal ani jeden výpadek, hraje velice dobře, když je hodně sněhu a mráz, mám i velkou signálovou rezervu. V létě bude situace horší - tak jako loňský rok. Pokud je v létě po dešti nebo po bouřce, signál úplně vypadne. Asi to bude tím, že to tu leze rovněž přes 600m kopec.Co se týče těch Katowic, byl by to vskutku ideální vysílač už jenom kvůli těm zamýšleným kanálům K49 a K55. Pěkně u sebe a mezi tím na K51 má být ještě jakási vertikální katowická lokálka. Trošku se obávám toho K49. Vypli sice Radhošť ČT2, ale ještě tam zbyla Markíza nebo Jojka z Bánské Bystrice na pozadí (už si to nepamatuju), tak se to může mezi sebou bít. Pamatuju si, že nám to tu rušilo ČT2 z Radhoště. A já mám na ty Katowice už z dob analogu tradičně smůlu. Ten terénní profil není až tak špatný, ale zrovna to vychází tak nějak blbě, že i když ten signál byl celkem silný (i bez zesilovače), tak to bylo tak neskutečně rozbité, že se na to nedalo dívat. Jediný K60 se jakžtakž dal. Uvidíme, jestli na ty mnohonásobné odrazy budou stačit ochranné intervaly. Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
![]() |
|
@DavidAhoj, samozřejmě, myslím, že všichi zainteresovaní budou jenom rádi, když se podělíš. ;) Pokud to není tajné...Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
![]() |
|
Aleskdyž není tajné GE2006, tak není ani toto :) jen to musím najít... |
davidkriz
![]() |
|
radiation patterns GE2006Katowice, tam jsou všechny koordinované kanály, 21 a 60 jsou bez omezeníhttp://www.edisk.cz/stahni/93293/Katowice.pdf_67.49KB.html Czestochowa tam jsem dělal jen k39 http://www.edisk.cz/stahni/32755/Czestochova.pdf_47.5KB.html |
davidkriz
![]() |
|
@DavidDíky moc!Vypadá to lépe než jsem čekal, u obou. Ještě aby to dodrželi... Diskomfort je nositelem pokroku.
|
AlesHavel
![]() |
|
Alesjeste kuknu na zbyle kanaly z te Czestochowe. Vybavuje se mi ale nejake info ze zatim to davaji jen do nejakych neco jako provizornich AS ktere snad jsou i niz nez puvodni analog, tak tezko rict nakolik se to priblizi tem koordinovanym parametrum, esi to spis nebude slabsi.Aby to nedopadlo jak treba u nas s Lysou, kde je 100kW na vsechny kanaly a omezeni 10dB na Slovaky, ale ve vysledku je tam 25 kW v maximu a na Slovaky zas tech 10dB. |
davidkriz
![]() |
|
AlesNa ty slováky na K49 jsem kurňa úplně zapomněl, hned to musím omrknout jestli je tam někde uvidím :-/ Já bohužel musím očekávat problém hlavně v kolizi s budoucím K49 ze Zlína, protože už teď registruju ze Zlína K33 na anténě natočené na Ostravu (mám strach, že kdybych ji otočil na Zlín tak K33 regulérně ulovím... takže to raději ani nezkouším :sly: )Jinak Tvoje problémy s MUXem4 v létě (zvl. po dešti) bych přičítal nejspíš olistění stromů které máš jak jsem si všiml v cestě signálu dost blízko před anténou... jelikož ten signál přes kopce už sotva doklopýtá, když se má ještě prodrat skrz mokré listí, ta voda je schopná ho dorazit... Mně se podařilo MUX4 spolehlivě stabilizovat až s anténou - sítem upraveným pro vyšší kanály (TVD) od nadšence Xmuxe z Protivanova (tímto ho zdravím) poté, co jsem pro ni našel nejlepší místo na střeše. Takže už může jít dolů dlouhá colorka, se kterou byl příjem slušný ale značně nestálý a závislý na počasí (při loňské brutální zimní námraze jsem byl 3 týdny úplně bez Muxu4). Zatím jsem ale colorku ještě nesundal (je na tzv. "ručním půdním rotátoru" :sly: ) bude se v létě hodit při PL pokusech... No, uvidíme jak se PL nakonec předvedou, zatím můžeme jen tak tlachat, třeba nakonec překvapí a bude úspěch :sly: |
lance
![]() |
|
DavidDíky R^ |
lance
![]() |
|
lancenení zač.kde máš vlastně QTH, že Ti vadí Zlín, ale chodí poláci? Aspoň zhruba, není třeba GPS :) |
davidkriz
![]() |
|
RE: DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okol...zhruba Mořkov... na Katowice mám dobrý profil, když to PL úplně nepoděl.. se směrovostí atd., tak by mně měli hrát a příp. rušení K49 Zlín přebít. Analogové svářečky z Katowic mně jedou v pohodě, tak uvidíme zda uvidíme ;) |
lance
![]() |
|
RE: DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okol...aha tak to už je kusisko od ZLína, myslel jsem že jsi někde výrazně blíž. Tak to už je na poláky relativně dobrý profil. |
davidkriz
![]() |
|
RE: DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okol...Ahoj.Měl bych dotaz ohledně Mux 2.Vypadá to,že na lysé asi od dubna nebude jak slibovali,ale zajímalo by mne,jestli i tak přeladí v Ově na K37 z K39.Nevím čím to,ale nejdříve mi jel ten mux v pohodě,sice neměl bůhví jak silný a kvalitní signál,ale příjmače ho v pohodě pobraly a pak najednou prostě zmizel a šel jen velmi blbě.Tak si říkám,že by třeba na tom K37 mohl jet lépe,než spustí lysou,kterou chytám na prst.Nejsem žádný odborník a nemám měřáky a vše si dělám tak podle rad a jak to komu v okolí chodí,i když tady mají většinou kabel nebo sat. |
Pavel85
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 6 |
![]() |
|
RE: DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okol...hledej chybu u sebe, ne ve vysílači mux2 |
davidkriz
![]() |
|
RE: DVB-T změny koncem dubna v MS kraji a okol...Ale kde?Nic se nezměnilo.Koax je nový,konektory taky,zesilovačz antény pryč.(s ním to bylo stejné) |
Pavel85
Registrace: 11/2009 Příspěvků: 6 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32 | |
![]() |
|
![]() |