Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Přijímá někdo maďarské DVB-T v CZ?

Když jsem kdysi (ještě období analogu) listoval časopisem rozhlas a televize, narazil jsem tam v přehledech vysílačů i na některé maďarské, které by prý mohly být přijímatelné na českém území. Jak VKV, tak i TV.
Jsem sice z jiného koutu republiky, ale zajímá mě to spíše jako perlička, zda je možné v České rupublice stabilně nebo alespoň občasně přijímat i televizní vysílání ze státu, se kterým přímo nesousedíme. Nemyslím žádné tropo, ale stabilní nebo alespoň občasně stabilní příjem.
Je mi jasné, že z Vrcholu Velké Javoriny to nebude žádný problém, ale spíše mám na mysli klasický domácí příjem na kvalitní venkovní anténu - jestli jsou v ČR takové lokality, kde to je možné.

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32
Odpověď v diskusním vlákně

@AlesHavel

Nazdar Aleši! Asi takhle :-) ještě před "pustením" fm pásma soukromým rádiím (začátek 90let),tak jsem chytal bez problémů několik madˇarských rádií.Bylo to hlavně Rádio Danubius,které bylo v té době bezkonkureční a ještě jako bonbónek bezproblémový příjem jsem měl i Jugoslávské rádio Malibor "program MN2" !!! A vše valilo na klasickou 10 prvkovou směrovou anténu s podomácky udělaným předzesilovačem vyrobeným z Amaterského rádia :-) Jinak tv tady občas večer naběhla M1 a M2 v analogu,ale je to nedívatelné...O DVB-T pochybuju,ale třebas se někomu poštěstí... Měj sa fajně a zatím zdar!!! PS jižní morava(zlínsko)

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005

dodatek

požíval jsem na to dva typy tunerů.Jeden Aiwa(byl staršně citlivý) a druhý Tesla A110nebo tak nějak.Už si to mooooc nepamatuju :-)

_________________________ Vím,že nic nevím _________________________

jamess96
Registrace: 11/2005

@jamess96

Ahoj,
díky že ses podělil se zajímavými zkušenostmi. Škoda, že to nemám na jih otevřenější, abych mohl také testovat. Ve VKV se jakžtakž dá, ale pásmo je ucpané a je to všechno přes kopce, tak se semtam podaří max. rakouské stanice OE1, OE3 a 88.6 FM. TV vůbec. S příjmem maďarských rozhlasových stanic z území České republiky mám zkušenost pouze z okolí Velké Javoriny, kde mě zcela nepřipraveného při náhodném prolaďování autorádia překvapilo naladění FM stanice Petofi nebo tak nejak. Tam musí jít určitě i TV z vysílačů typu Gyor, Kabhegy nebo Gerecse. Zdravím na Zlínsko - mám to z Frenštátu a Trojanovic do zlínského kraje co by kamenem dohodil. :-)

AlesHavel

RE: Přijímá někdo maďarské DVB-T v CZ?

Maďarské DVB-T připadá v úvahu to, které chytají slováci na jihu, tedy vysílače Sopron 42+68, Gyor 42+61, Kabhegy 61+64, Gerecse 63+64, možná Budapest.
Já beru na chalupě u UH v analogu stabilně k32 analog Sopron, na digitál jsem se ještě nezaměřil. Jsme vůči Maďarsku za Bílíma Karpatama, ale VKV chodí, třeba přeskočí i nějaké další UHF.

Více na jih, kde je už rovina směr slovenské Záhorí a Rakousko, by měl fungovat Sopron a Kabhegy, problém asi bude v tom, že se tím nikdo nezabývá, protože o tyto programy je u nás zájem nula :-) Z pochopitelných důvodů, jazykových.
Pokud se až bude lepší počasí vyskytnu někdy více jižněji, určitě zkusím i tyto směry.
Připomenu že mají MPEG4 a mají tam i HD stanice, to by mohlo být pro fajnšmekry potěšení oka i bez znalosti jazyka :-)

Perlička: na Javorině je sice signálu maďarů "plné kule" ale je nepřijímatelný. Důvod-mají ochranný interval 1/8 a vesele ho porušují. A SFN mají na každém kanále s jiným vysílačem :-D Takže např. kanálu 61 kde je Kabhegy a Gyor nebylo možno ani zmeřit ani parametry, MER mizerný. Ale 64 jen z Kabhegy (tehdy ještě Gerecse nejelo) fungoval.

davidkriz
Registrace: 8/2009

ad VKV

U mne na jihu chodí z Maďarských

Budapest 89,5 Juventus, 105,3 Bartok
Gerecse 105,6 Kossuth
Gyor 101,4 Class FM, 106,4 Kossuth
Kabhegy 93,9 Petofi, 100,5 Class FM, 105,0 Bartok

Nekdy i Kekes a Mosonmagyarovar. Více na jih u rakouskych hranic asi pujde dobre i neco ze Sopronu.

davidkriz

Bílíma

fuuuuuj! to co jsem napsal? :D
Bílýma!

davidkriz

@David

Ano, předpokládal jsem, že takovým příjmem se u nás budou zabývat lidé spíše z anténářských důvodů než z důvodu, že by si naladili další srozumitelné programy.:-) - tedy, pokud se tím vůbec někdo zabýval a bude zabývat (vyjma Tebe) :-)
Byl jsem jak Maďarsku, tak i ve Finsku a Estonsku a opravdu těžko říci, který z těch tří nejpoužívanějších ugrofinských jazyků je nejlépe srozumitelný :laughing:

Něco jsem už četl v minulosti ve slovenských diskuzích, že jakmile zapnuli nebo zvýšili výkon na Kabhegy, celé se jim rozdrbalo kvůli echu. Jsem netušil, že je v tom až takový (maďarský) guláš.

Ty FM stanice, cos tu vypsal jsou mi povědomé, poslouchali jsme to cestou, jakmile české a slovenské už zmizely v šumu jak jsme jeli do Ohridu na tu konferenci. :-)
Což mi připomíná, že Ti stále dlužím nějaké foto, máme vyfocený i ten srbský vysílač nad Bělehradem....jen to najít. Mám to na druhém PC, zítra Ti to přepošlu.

AlesHavel

jo, ten problém s SFN jsem jin tam předpověděl a stal se :) měřil to diskutující ze Šaľe zde píšící jako "jarosa". Je to na delší diskusi, tento maďarský guláš, jak píšeš.

Fotky, no však kdyžtak mail :) Já se chystám na jaro (nevim březen, duben, jak to vyjde) asi do Bosny, kuknout nějaké rozbité vysílače :)

Vysílač nad Bělehradem fajn, dík, Avala, byl jsem tam 2x :) Pošlu foto jestli chceš, nebo možná jsou na foru (víš kde).

Jináč maďarské radia, Kossuth to ja Vltava a Petofi je Radiožurnál :) Ty naladíš všude.

davidkriz

Tak jsem ho našel na disku, přece jen...

http://img8.imageshack.us/i/epepemc2010ohridmacedon.jpg/ :)))
Pro Tebe asi nic nového, no já byl tenkrát na Balkáně prvně, tak jsem si mohl oči vyhledět. R^

AlesHavel

to jamess96

Já pamatuji Blue Danube Radio na 103.8MHz ale to je (nebo bylo?) rakouské. Teď jsem podle wikipedie zjistil že to vysílalo z Wien-Kahlenberg. Pak z Bratislavy? pustili něco na stejném kmitočtu a už to nešlo. Nebo si to platu s něčím jiným - nevím. Lokalita příjmu Vysočina - Vír

Standa2
Registrace: 5/2005

standa

103,8 je furt rakouské, furt Kahlenberg, je tam FM4, furt mluví napůl anglicky a napůl německy. V Bratislavě nic na 103,8 není co by to zabilo, chodí to na celé jižní Moravě. Teď jsem ho klidne naladil :)

davidkriz

Ales

"naše" forum, kukni sekci Vysilace a tam druha stranka, Avala. Kdybys chtel, poslu puvodni foto, soukromne samozrejme.

Já jsem byl na balkáně 2x, takže taky nic moc :) Ale líbí se mi ta moc a po více zkušenostech se západní civilizací, té západnější než naše střední, je to jak balzám na duši. Se tam budu asi často vracet.

Jináč na Balkáně jsem si mohl oči vyhledět především na baby :D Ale to je kapitola sama o sobě :8)

davidkriz

103.8MHz jsem tu chytnul jednou i já ve Frenu. Akorát se to vecpalo mezi Radio Maryja na 103.7MHz z Katowic a svářečku rádio Orion z Radhoště na 103.9MHz, které jsem ale odstínil barákem, co to šlo. Ale jenom jednou, co si pamatuju.

AlesHavel

@David

Na fórum raději teď ne, bo bych tam strávil moře času a to si nemůžu dovolit.:))) Aspoň teď ne. Mám v úterý doktorskou zkoušku z angličtiny, tak teď v oddechovací pauze vykecávám na parabole, bych se na chvíli odreagoval. ;)

AlesHavel

Ales

all right, so wish you only success! :-)
Some inspiration :8)

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs530.ash1/31111_126501260704017_100000324328724_217763_7443661_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs570.snc3/31111_126919153995561_100000324328724_219361_6461039_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs590.snc3/31111_126930307327779_100000324328724_219389_6173415_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs571.snc3/31161_126161800737963_100000324328724_216082_2130444_n.jpg

davidkriz

@David

Thanks....tak jsem neodolal a podíval se i na fórum...
Nádherný kousek - předpokládám, že tu úplně první fotku Avaly z dálky (co je na fóru), máme oba vyfocenou z auta skoro ze stejného místa. :)))

AlesHavel

Ales

myslím že ne, to se jen tak zdá. Tys to tipuju fotil z dálnice Bělehrad-Niš, někde za Bělehradem, tipuju zhruba tady
http://www.mapy.cz/#mm=ZTtTcP@ax=148371456@ay=117522432@at=Beo@ad=Srb@x=148329472@y=117511168@z=10

já jsem fotil od západu, cestou do Bělehradu od Obrenovace podél Sávy. (byli jsme se tam podívat na SV vysílač Zvečka a rozbombardovaný KV vysílač Stubline).

davidkriz

@David

jj, máš pravdu. Ten úhel je jiný (jak podle podstavy vysílače, tak podle toho kopce).

AlesHavel

Přijímá někdo maďarské DVB-T v CZ?

Tudjon meg többet arról, hogy autója miként nyerte el mostani formáját! Egy évszázadnyi időn túlnyúló innovációs folyamat alakította az ide :laughing:

donkarlos
Registrace: 2/2008

to davidkriz

Aha. Tak asi 101.8Mhz něco bylo? Ale fakt už nevím.

Pěkný vysílač - co to je vlevo vedle něho? Nějaký stožár na zemi složený? To červené myslím.

Standa2
Registrace: 5/2005

to jsou červené střechy nějakých domků :)

na 101,8 jede z Blavy 100kW rádio Viva, jestli tam bylo před lety něco z Rakouska, netuším.

davidkriz

Radio Danobius v Havířově,

blahé paměti, když ještě náš éter nebyl zahlcen. Stačila chlumecká anténa se zesilovačem a Tesla SP 201.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

davidkriz

Ta zapadnejsia civilizacia nez ta nasa stredna(este zapadnejsia,ta americka),ma na svedomi niektore rozbite vysielace a studia pocas vojny na balkane.Jednu srbsku tv(nepamätam nazov) pocas "prvej" vojny som pozeral zo satu dokedy ju americania neumlcali.Videl som aj kopec ludi chraniacich mosty a nad nimi prelety americkych bombarderov...

Kasr
Registrace: 8/2008

Radio CD Internacional

Z Bratislavy vysielalo v 90-tych rokoch rakúske súkromné rádio CD INTERNACIONAL, vysielali na frekvencii prenajatej od SR /Slovenského rozhlasu/ Vznik: 31. 03. 1990
Zánik: 03. 09. 1996.
Pozri na http://www.vysielace.sk/clanok.php?id=362
@davidkríž - v jednom príspevku si sa chcel pozrieť na moje miesto príjmu a urobiť nejaké merania v BAA, ozvi sa ak to platí. ordo

ordo
Registrace: 2/2009

Kasr

Vsak já s tím souhlasím. Nevim jaks pochopil ten prispevek, ale bylo to ve smyslu, ze ta zapadni civilizace (zapadoevropsko-americka) mne natolik znechutila, ze ta balkanska atmosfera je o necem uplne jinem.

To co popisujes (predpokladam myslis Kosovo, ale proc prva vojna?) chapu a cetl jsem o tom v souvislostech hodne. A samozrejme to neni cernobile jak to popisuje ta silnejsi strana konfliktu. Byl jsem tam a vidim to v uplne jinem kontextu, nez chytrolini kteri se ke vsemu vyjadruji jen z tepla domova (napriklad jedna nastrcena figurka, co vymyslela pojem "humanitarni bombadrovani").

btw o tom vypnuti jugoslavske tv na satelitu jsem ted kdesi cosi psal, v souvislosti s tim jak rychle a efektivne jde zlikvidovat vysilani satelit versus pozemni. Pozemni v tomto vede. Signal na komercnim satelitu vypnou jednim klikem kdyz se znelibi. Vlastni TV sit vysilacu po vlastnim state musi vnejsi sila fyzicky znicit, coz trva neporovnatelne delsi dobu a neni to zadarmo.

U rozbitych vysilacu jsem byl.

davidkriz
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 32

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra