Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: LCD, plazmy, CRT...

Pôjde HD satelit na TV bez HD ready?

Mám jednoduchú otázku. V domácnosti máme 2 TV. Jeden z nich je starý CRT 55 cm ale stále funkčný. Chcem kúpiť 2x satelit HD aby mi išli aj nove MPEG4 stanice. Bude to pozerateľné na tom starom TV? Viem že je to zbytočnosť, lebo obraz lepší nebude, ale zatial by to bolo polovičné riešenie lebo kupovať aj satelit aj TV nebudem. TV až časom.

deltoroes
Registrace: 3/2009
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Pôjde HD satelit na TV bez HD ready?

Ak ten "satelit" bude mat aj scart pre tu crt TV tak ano.

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

presne tak cez scart pôjde ;)

🇸🇰

Jupi
Registrace: 5/2007

Mám to takhle a není problém (TechniSat Technistar S1 + CRT Panasonic 72 cm).

Reagovat na invektivy je většinou ztráta času.

joscer
Registrace: 10/2007

Ještě dodám: bylo by vhodné, aby ten starý CRT měl přepínání na 16:9 (na obrazovce 4:3).

joscer

já dodám

že to jsi dodávat nemusel !

aby viděl všechno tak na STB si dá letter box NI !

tonek
Registrace: 1/2009

A jak potom vypadá signál 4:3, když si dá ten letter box NI? To se ptám, já to nikdy nezkoušel neb jsem to nepotřeboval.

joscer

normálně

když vysílají 4:3 tak je plná obrazovka
při 16:9 jsou okraje nahoře a dole,
ale nemaj natažený ksichty !

tonek

No, ale udělal jsem dobře, že jsem předtím ten příspěvek "Ještě dodám ..." napsal. Jinak bys nereagoval a možná původní tazatel si na ten letter box nevzpomněl.

joscer

Jenomže když si zapneš letterbox, tak dekodér v STB přepočítá obraz jen na 432 řádků. Když CRT TV umí 16:9, tak povelem po scartu "smrskne" obraz na výšku a ten má stále 576 řádků a to je sakra rozdíl. Největší neštěstí je když mají ten letterbox zapnutý i majitelé LCD/PDP (a že jich není málo).

visper
Registrace: 5/2008

Ještě to napíšu jinak. Obraz 16:9 se vysílá anamorficky tzn. že na displeji 4:3 jsou "natažené držky". Aby tomu tak nebylo, tak STB pošle po pinu 8 ve scartu povel aby TV zmenšila vertikální rozměr. Objeví se černé pruhy, ale v nich nejsou řádky, všech 576 řádků je v obraze. Starší CRT to ale neumí, tak se musí v STB zapnout letterbox, ten ty černé pruhy namaluje, ale tím se čtvrtina řádků ztratí a v obraze jich zbyde jen 432. Takže letterbox zapínat jen v nejvyšší nouzi, když to jinak nejde.

visper

Teď se mi dostal do rukou Optibox PONY a ten má v návodu uvedeno:
JAK PŘIPOJIT PŘIJÍMAČ
Berte prosím v potaz: Signály HD nejsou přenášeny přes video RCA - pro signály HDTV a rovněž pro nejlepší kvalitu SDTV prosím použijte kabel HDMI tak, kde je to možné.

Ještě jsem to nezkoušel(není to můj vlastní box), ale asi to vždy nejde...

Hlavně klídek...

broncek
Registrace: 8/2006

broncek

Ano, vždy to nemusí jít. STB musí umět HD signál downscalovat na klasickou normu PAL 576i. Ty nejlevnější šunky to asi neumí, ty prostřední šunky to umí, ale ne současně. Ty nejlepší umí pustit současně HD signál po HDMI a downscalovaný PAL po scartu, takže mohou jet dvě TV naráz.

visper

2: visper

něco o tom víš ale trochu mlžíš!
pin 8 pouze přepne TV do AV módu, žádný WSS na scartu není a nefunguje. Každá i ta nejlevnější HD šunka dokáže poslat obraz přez SCART. Některé poslední TV 20-24" měli přepínání do modu 16:9 ovšem manuálně!žádný řádek se neztratí, pravda je zde rozdíl v počtu aktivních řádků jak uvádíš ovšem je zde omezení rozlišovací schopnosti (jakoby pixelů)obrazovky tak že na sakra rozdíl moc nevěřím. závěrem jen že se nechci hádat ani někomu dokazovat kdo je chytřejší ale pokecat o jádru pudla.
V dnešní době 2 TV se stejným programem už moc nefrčí ale fakt je že některá nastavení výstupu neumožní obojí nebo třeba na scartu nejdou systémové hlášky ale je to záležitost sw nebo uživatelského nastavení!

tonek

tonek

A proč můj CRT Panasonic 4:3 přepíná sám na 16:9? Kde ten WSS signál vezme, když není na scartu?

joscer

Dnes už je to out, ale novější modely CRT měly přepínání formátu po scartu na pinu 8 takto: 12V - 4:3, 6V - 16:9, 0V - neaktivní vstup. STB to takto posílají pořád.

visper

máte pravdu

sem chtěl pokecat

pin 8 : řízení: přepínač H (9.5-12V): AV mode;
M (5-8V): Wide-screen;
L (0-2V): TV mode)

nemají to však všechny TV

dík a jenom do mně tlučte !

tonek