Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Pro PATa - motor + šilhání

Pate, prosímtě, uvažuju o kombinaci motor + multifocus na jedné parabole. Díval jsem se teď do galerky čtenářů na nějakou inspiraci a vidím, žes tohle řešil.
Se vším nastavením se poperu, už se na to těším, mám na to celý příští dovolenkový týden. :-) Akorát by mě zajímalo tohle:

Hodlám to zapojit prostě jednoduše z přijímače do motoru, z motoru do přepínače a z přepínače do jednotlivých LNB. A přepínač (na 4 LNB) by se pak ovládal příkazy DiSEqC 1.0 (které motor ignoruje) a motor by se při ojedinělém otáčení parabolou mimo rozsah multifocusu pak ovládal řekněme USALSem (přičemž ten zas ignoruje přepínač), načež by se po natočení paraboly na družici mimo rozsah multifocusu zvolilo LNB v ohnisku (opět pomocí DiSEqC 1.0, což bude zas motor ignorovat).

Jde to takhle jednoduše, nebo je v tom zapojení nějaká fligna, která mi uniká? A co odběr v okamžiku otáčení motorem? V ten moment žere motor, přepínač a nejspíš i jedno LNB, tož nevím, jestli to třeba v tuhé zimě nebude pro přijímač (Imax = 500 mA) přece jen silná káva. S tímhle problémy nemáš?

Jde mi hlavně o Tvé stanovisko k tomu zamýšlenému HW řešení. Z hlediska ovládání na to moc nehleď, mám to ke kartě do PC, takže ovládací příkazy naskládám do fronty dle libosti.

Díky za případnou odpověď a přeju pohodový pátek!

Louskacek
Registrace: 3/2007
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Pro PATa - motor + šilhání

noooo
Já už to sice nemám..Ted mám T90 a motor(a zase přes jeden kabel)Ale tak jak jsem to měl to chodilo skoro 2 roky bez jediného problému.
V první řadě je potřeba aby tu konfiguraci dokázal obsloužit Tvuj přijímač(PC karta)Všechny to neumí.Já mám dreamboxe ten to zvládá bez problému.Ted mi ovládá 15 LNB na T90 + motor.
Motorem zajedeš na 13.E a tam postavíš multifokus.Středové LNB co je na přímo(to ti bude ovládat motor)zapojíš do vstupu ! 1 na Diseq přepínači já mám diseq EMP centauri a tam je 1 vstup vždy průchozí.Pak ostaní LNB co si našilháš napícháš do do disequ 2,3,4 atd..a když to máš hotové tak z výstupu ! diesqu jdeš do vstupu ! motoru a výstupem motoru jdeš pak do reciveru..a hotovo !chodí to jak víno
:)))
No a pak to funguje tak že se postavíš na 13E a pozice co máš na multifokusu se přepínají bez točení a jak dáš kanál na pozici co není na multifokusu tak se ti tam rozjede motor.A jak zase přepneš na pozici co je mutifokusu tak se ti vrátí na 13E a šilháš..Vypadá to složitě ale je to jednoduchý a super řešení máš obě možnosti.Na šilhání máš oblíbené pozice takže stojíš a občas si zatočíš.
Chodilo mi to bez nejmenšího problému.Zrušil jsme to jen proto že mám doma samý ženský každá ve svém pokoji sat.a Quad LNB na tom mutifokusu na 23,5 a jak jsem se zapoměl a otočil motorem tak všechny byli bez signálu a štěkali a ječeli...
Držím palce at se to povede hlavně aby to uměl obsloužit přijímač nebo karta.Dreambox to umí bravurně
;) zdar

pat
Registrace: 1/2006
Galerie: pat
Odpověď v diskusním vlákně

Díky!

Ahoj Pate.

Díky moc za odpověď! Super je ten tip na to, že výstup č.1 na EMP je průchozí sám od sebe, to mi značně usnadní ovládání celého kompletu. Chci šilhat jen 13E - 19,2E - 23,5E a 28,2E, takže do ohniska dám 23,5E a hotovo. :-)

Jinak s tím "vrčením": Doteď jsem měl akorát motor a TWIN, a kupodivu zbytku rodiny kvasícímu u Skylinku vadilo, když jsem jim to otočil na Hotbird... :-) Po věčném čekání na to, až půjdou ostatní spát a nebo po nuceném přepínání rodinné televize na DVB-T (což se taky neobešlo bez frflání) jsem se rozhodl pro tuhle inovaci.

"Kartu" mám TeVii S660, a ta podle všeho DiSEqC zvládá dobře (s motorem nemá problémy).

Tak zatím mockrát díky, přeju hezký a ničím nerušený víkend, a pak dám vědět, jak to celé proběhlo a dopadlo. ;-)

Louskacek
Registrace: 3/2007

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra