Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Zkušenosti s ukotvením stožáru.

Dobrý den,
potřebuji instalovat stožár (2m) na komín na který bych chtěl dát 100cm ofset parabolu s motorem. Potřeboval bych poradit se správným (festovním) uchycením.
Co se týká pevnosti, tak nejlepší by bylo asi použít pevný úchyt např. http://www.dxc.cz/p188-drzak-stozaru-objimka-48mm-neodsazena-d-p/ , ale ten komín určitě nebude úplně kolmý ani mě se to určitě nepodaří přesně vyvrtat, takže z tohoto hlediska asi bude lepší použít nějaké stavitelné úchyty např. http://www.dxc.cz/p160-drzak-stozaru-s-jezdcem-48mm/ nebo http://www.dxc.cz/p164-drzak-stozaru-vysuvny-48mm/ . Tam se mi ale moc nezdá to zajištění šroubkem, jestli to vydrží i silnější nápor větru aniž by se to hnulo.
Mohl by mi někdo poradit zkušenosti z praxe jak a čím ten stožar uchytit a vůbec čeho se vyvarovat apod.?

Předem děkuji.

pfemir
Registrace: 4/2011
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 40
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Zkušenosti s ukotvením stožáru.

Jak "pevný" je ten "komín"..?Doporučuji jedině objímku z pásovin a závitových tyčí....kolmost není problém následně "vypodložit".Jen aby ti ta "stovka" nezhodila komín. :laughing:

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Ak existuje akakolvek ina moznost, na komin to nedavaj! Rv

Peep
Registrace: 10/2010

k čemu DVA metre ???

pokud ta parabola bude opravdu 2 metry vysoko tak kotvit a nebo aspoň 100 trubka , a jak piše Kamil bacha ať ten komín nespadne!!!
už jsem viděl "dobře" postavený komín nad kterém byla 90ka a ten komín se u střechy zlomil, šamotky cihly zděné asi nasucho tak že malta kvalitní ale k cihle jaksi nepřilnula... ha ha naštěstí to tou střechou nepropadlo

tonek
Registrace: 1/2009

https://www.parabola.cz/forum/topic-43666/
A takychto tem je tu vela

Peep
Registrace: 10/2010

@pfemir

ja dávam (podľa možností ,estetického hľadiska a pohybu rudých bratov v okolí)taniere čo najnižšie. Na komín to daj len ak chceš susedovi čo má 80-ku ,ukázať že ty máš na väčšiu parabolu

lubomir63
Registrace: 6/2006

Stovka talíř na komíně a ještě s motorem - to neni nic extra. Já osobě bych to nikdy nemontoval, ale to je jedno.

Jakékoliv uchycení na hmožděnky je riskantní, malta ve spárách časem zvětrává a ztrácí pevnost, šamotky se musí časem uvolňovat. Pokud se ti "pouze" rozhlasí kolmost, tak to je ještě sranda, ale až to někoho zabije, tak to bude horší.

Když opravdu jiná mořnost neni, udělal bych konstrukci z vinklů a závitovkama bych obepnul celý komín, takhle je alespoň jistota, že ti to z komína neulítne.

Další vec, která motoru, ani anténě s LNB zrovna nemedí je kouř z komína, zvlášť, pokud topíš uhlí.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Zkušenosti s ukotvením stožáru.

Díky všem za reakce, trochu bych tu mou situaci upřesnil.
1) Mám rovnou plechovou střechu a vrtat se mi do ní nechce, proto jsem zvolil komín.
2) Komín je nepoužívaný, takže žádný kouř ani vysoké teploty.
3) Před měsícem jsem ho spravoval, takže by snad měl nějakou dobu vydržet.
4) Komín je pouze 70cm vysoký a ze strany kde bude satelit je, bohužel, i vývod odvětrání (cca 60cm vysoký). Proto tam musím dát tan stožár, abych se dostal nad to odvětrání. Ale to nebude až ve 2 metrech, počítám tak 3/4m nad úrovní komínu.

pfemir

bývaš v rodinnom dome? Musíš to mať na streche?

lubomir63
Registrace: 6/2006

@lubomir63

Bývám, mám v 1. patře balkon (resp. lodžii), ale nechce se mi z okna čučet na talíř. Navíc, abych s tím mohl točit, tak bych ho musel min. o 3/4 metru vysunout před zábradlí, takže i z venku by to vypadalo příšerně. No a třetí věc je rozvody, kde bych koaxialy spustil komínem až do sklepa a tam se přímo napíchnu na stávající rozvody co mám v domě.

pfemir

píšeš, že máš rovnou střechu, tak zkus něco takového

http://www.omko.cz/trojnozka-k-ploche-strese-2m/

netace
Registrace: 12/2008

vydel som už asi 2 krat jak spadla parabola s kominom pri vetru a to mislim važne

jopo166

jednoznačně na rovnou střechu trojnožku ;)

Amiko mini combo,Amiko A4K combo+,HD Box 9105+,Mystique SaTiX-S2,SG-2100

alda
Registrace: 2/2007

@netace, @alda

a ta trojnožka je stabilnější než to navrtat nebo opásat kolem komínu :O To jsem zavrhl hned na začátku, protože mi připadalo, že to je tak na nějakou wifinu a ne 1m parabolu.
A jak se ta trojnožka vůbec šteluje (myslím kolmost atak)? A jak je to těžké?

pfemir

"jednoznačně na rovnou střechu trojnožku" Ale počítej s tím, že stejně spadne. Několik parabol už jsem takhle měnil, někde i opakovaně. Použij na atiku z venčí nebo i zevnitř Stožárový držák odsazený - 2 kusy + dvoumetrovou tyč a nikdo s tím nehne.

Topfield TF 7710 HD PVR 250GB HDD, Ferguson 7318, motor SG 2100, Parabola 73x80 Al Emme Esse, LNB Maximum Pro-Line P-2 Twin.

kuba
Registrace: 3/2007

Chystám se dávat na rovnou střechu trojnožku http://shop.atoselektro.cz/stozar-trojnozka-2m-na-dlazdice-pouze-osobni-odber-_d6282.html.

Jak hodně to zatížit aby se to nehnulo, budou tam dvě 80 paraboly. Vrtat a zasahovat do konstrukce je pasé.

lukin
Registrace: 7/2007

Až to spadne, tak tu střechu budeš předělávat. A že to spadne je jesné. Dvě paraboly? :laughing: :laughing: :laughing:

Topfield TF 7710 HD PVR 250GB HDD, Ferguson 7318, motor SG 2100, Parabola 73x80 Al Emme Esse, LNB Maximum Pro-Line P-2 Twin.

kuba
Registrace: 3/2007

Zbuduj si sám trojnožku,

3 nebo 4 vyřazené pneumatiky vyplníš betonem, do kterého dáš železo na úchyt. Trojnožku nebo čtyřnožku posvařuješ a máš. Stabilitu řešíš vzdáleností pneumatik od sebe.
Osobně jsem toto řešení zamítl, i když mám rovnou střechu. V koutě zahrady mám na zemi stojan, na něm T 90 + další 2 paraboly. Přepínač EMP Centauri 16/1. Počet nekódovaných stanic více než 2500 a dívám se tak na čtyři. Problém s kablem není, je uložen v půdě a na hraně chodníku a domu, délka 42m a nic se neděje, chytám i 26E. V zimě při přívalech sněhu vezmu smetáček a ometu konvertory a přední plech T 90 bez toho, abych zkoušel "smyky" na zledovatělém žebříku.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Nedá se nic dělat, i kdyby se na střechu navezla půltuna betonu, prostě jiné řešení není.

lukin
Registrace: 7/2007

Buď tu trojnožku a nebo držák zboku na zeď(třeba i příhradový stožár na BTS-ku...chaaa).
http://networkshop.cz/Stozarove_drzaky_uchyceni/
Třeba toto a vybereš si i průměr očka dle použité "trubky"...
http://networkshop.cz/Trojnozky/
Spodní nožky prodloužíš "lešeňovkama" a na konci "vyvážíš" třeba dlaždicemi dle vypočítané páky z průměru paraboly a maximální síly "vychřice".
Poď chceš pořádnou "základnu",tak třeba toto:
http://wifi.sampro.cz/satelitni_drzaky_wifi_stozary_profi_prihradovy_stozar_2m~zDSPS13.html :laughing:

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

@kuba

Na atiku by to asi šlo, akorát si nemyslím, že by to v té atice drželo lépe než v cihlách v komíně. Jak to znám, tak při vrtání do atiky určitě trefím spáru, takže ta hmoždinka tam držet nebude.

pfemir

pozor na komínové normy,nastudovat R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Re :

Vietor uz zvalil aj mohutne konstrukcie(100 a väcsi u profil bol dokrceny jak tenky drat-po vychrici na zapadnom slovensku asi pred tromi rokmi-bilboardy a bts mobilnych operatorov na strechach budov).Takze vyvarovat sa streche,kominu duplom-raz vychrica pride.Cim nizsie a podla moznosti do zavetria.
A co je na parabole az take neesteticke!? Re :Vietor uz zvalil aj mohutne konstrukcie(100 a väcsi u profil bol dokrceny jak tenky drat-po vychrici na zapadnom slovensku asi pred tromi rokmi-bilboardy a bts mobilnych operatorov na strechach budov).Takze vyvarovat sa streche,kominu duplom-raz vychrica pride.Cim nizsie a podla moznosti do zavetria.
A co je na parabole az take neesteticke!?

Kasr
Registrace: 8/2008

@pierrepetr,@Kasr

@pierrepetr: netřeba nic studovat, jasně jsem psal, že komín je nefunkční.

@Kasr: samozřejmě, pokud přijde vychřice, která bere střechy, tak nepomůže vůbec nic. A v takovém případě je asi úplně jedno, jestli je ta parabola o 2m výše (tzn. na střeše) nebo o 2m níže (tzn. na lodžii). Co se týká estetičnosti, tak na to bude mít asi každý svůj názor, ale pokud mám okno do pokoje 1.2mx1.4m a pichnu před něj 1m parabolu, tak to nebude asi to pravé.

pfemir

durchum durch

aneb skrz naskrz
a
místo hmoždinek závitovky

tonek

@tonek

co jsi myslel tím "skrz na skrz"?