Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Katowice/Kosztowy

DVB-T MUX2 k49 od 17.00h jede R^

miku
Registrace: 10/2007
Odpověď v diskusním vlákně

Načínám flašku...

... a potvrzuji vůbec první (stabilní) příjem zahraničního vysílání ve Frenštátě p. R. Ani už nevím, po kolika letech marných pokusů jsem se konečně dočkal.
Vzdálenost 98km, 1.8m dlouhá Yagina se symetrizačním členem, natočeno přesně na vysílač.
Příjem zatím pouze pokusně na USB DVB-T tuner. Po zjištění a porovnání signálové úrovně s CZ muxy se pokusím vybrat vhodnou anténu a přidat to do rozvodu.

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

RE: Katowice/Kosztowy

Jako "zajímavost" ještě uvedu, že tu Yaginu jsem komplet stavěl sám a od posledního neúspěšného pokusu s Krížavou na K52 před cca třemi týdny byla už dopředu natočena na vysílač Katowice Kosztowy a "čekala" na DVB-T signál. ;) R^

AlesHavel

a tu flašku

si vypil taky SÁM ???

tonek
Registrace: 1/2009

S tou flaškou to samozřejmě bylo myšleno symbolicky...

AlesHavel

tož hlavně

že to hraje a pozdrav do Frenštát , bohu už rok jsem nebyl
v těch Vašich kotárech, musím napravit !!!

tonek
Registrace: 1/2009

Anténa na Ostravu to bere,

i když úhel na Kosztowy je téměř 90 stupňů, asi přijímá odrazy. Kvalita je 96% na teploměru a v silném dešti, takže stabilní příjem Kosztowého v Havířově. Není třeba se hrát s další anténou a slučovačem.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

jj, je mi jasné, že když už nějaký zahraniční DVB-T signál dojde dokonce až ke mně, tak v porovnání s příjmovými zkušenostmi z bliže situovaných rovinatých stanovišť musí má lopota vypadat skoro až komicky. :)))
No, chválabohu i za to...

AlesHavel

@Ales

Na anténě na Ostravu se Ti K49 neobjevil vůbec?

lance
Registrace: 10/2008

@lance

Ne, jen náznak.
Bude to nejspíše tím, že v mém případě je rozdíl azimutů Hošťálkovice vs. Kosztowy 40,5°, zatímco Ty máš na tyto vysílače pouze cca 28,8°.

AlesHavel

@lance

Takže po podrobném dnešním testu se situace má takto:

Na 4m stožáru na zahradě:
Výhled zacloněný stromy. Když colorku natočím přesně na Katowice, je možné s výpadky naskenovat K49, sledování je ale nemožné. V jiných směrech signál na K49 není pochopitelně vůbec. Použit Teroz 434.

Na střeše:
Anténa v cca 11 metrech nad zemí na komínové konzoli. Výhled volný. Pro test použita 1.8m Yagina na K60+, kterou jsem si postavil kvůli testům SK vysílačů.
Analog:
K47 Polsat (z hlediska šumu za 1-, z hlediska duchů za 2)
K60 TVP Info (z hlediska šumu za 1-, z hlediska duchů za 1-)
V obou případech použit Teroz 434.
Digitál:
K49 stabilně už na symetrizační člen, při použití Terozu 434 v podstatě srovnatelné s OV či Lysou horou.
Při přímém směru na Katowice je možné přijímat ještě CZ muxy 1 a 2 (patrně z Lysé hory), mux3 z Ostravy je již anténou zeslaben pod použitelnou úroveň.

Zajímavostí je nefunkčnost muxu 4 na střeše na jakoukoliv anténu. Tento mux funguje pouze na 4m zahradním stožáru, v zimě stabilně, v létě nestabilně.

Z hlediska budoucího řešení a možnosti příjmu CZ+PL na jednu anténu bude možná klíčová úloha Radhoště s muxem3.
Za současných podmínek není možné přijímat mux3 a Katowice zároveň a pokud ano, oba budou nestabilní.
Ještě mi zbývá udělat jeden test, a to vrátit se od Colorek a Yagin zpět k sítům za účelem potlačení směrovosti antény v případě současného příjmu Ostrava + Katowice. Vyžádalo by si to ale přestavbu komínové konzoly, protože na síto tam nemám místo, navíc výsledek je nejistý.

Není třeba připomínat, že příjem na jednu anténu by v tomto konkrétním případě sousedních kanálů situaci velmi ulehčil.

Ostrava: K37, K48, K54
Katowice: K49, K55

Pokud by se to podařilo, dalo by se k tomu relativně bez problémů přidat jak Klimkovice na K59, tak i MUX4 na K63 ze samostatných antén...

AlesHavel

@ Ales

Ty Klimkovice a mux 4 Ti jedou naráz nebo musíš točit ... a Klimkovice máš stabilní?

lance

@lance

MUX4 a Klimkovice musí být každé zvlášť, takže třeba točit.
Klimkovice jsou stabilní.

Měření na 4m zahradním stožáru:

Pokud je colorka natočená na signálové maximum K63, pak:
K37, K51, K54 bez problémů, K59 nic, K49 nic.

Pokud je colorka natočená na signálové maximum K59, pak:
K37 OK, K54 trošku slabší, K51 bez rezervy, K63 nic, K49 nic.

AlesHavel

Katowice k49 +3muxy z Ostravy přijímam na pokojovou antenu pod Javorovým (Guty) R^

miku

@miku

V Gutech je pěkný dřevěný kostelík, nedávno jsem se tam s rodinou byl podívat a nevynechali jsme ani Javorový. Jsou tam "trošičku jiné" příjmové podmínky než u mě doma. ;)

AlesHavel

@AlesHavel

jj když přemistím antenu do druhé mistnosti bez problemu přijímam k 62 z Wisly.Těšínske Beskydy jsou krásne

miku

A to musím pochválit K34 Opole 8 programů super signál na logaro.

Displej
Registrace: 2/2008

@Displej:
A co "boj" NJ - Veselský Kopec K34 versus Opole MPX2-PL na stejném kanále? V jaké lokalitě to přijímáš?

cha-cha
Registrace: 5/2007

@ cha-cha od NJ cca 40km- nedaleko polských hranic takže v pohodě.Hlavně že to konečně rozjeli!

Displej

@Ales

poslal jsem Ti maila

lance

@Displej:
Dík za upřesnění!
Psal jsem dnes maila do ČT, jestli nevypnou ten K34 na VK, protože jsou pod jižní Ostravou lokality, kde K49 z Katowic nehraje, ale K34 má šanci na úspěch a do včera tam hrál "super" i K34 z VK, takže po jeho vypnutí (stejně už tam každý na ČT MPX "čučí" na K54, buď z LH nebu VM, takže to je úplně zbytečné vysílání!
Odepsali, že žádný vysílač Opole neznají a pokud dochází k rušení příjmu, obrátí se na ČtÚ se žádostí o nápravu! Asi jim nedošlo, že vše bylo mezinárodně zkoordinováno a ČTÚ o tom musí vědět... V pondělí cinknu na ČTÚ, kmitočttové spektrum a počítám, že se dozvím, že i oni o TXu OPole nic neví! Stejně reagovali v březnu ohledně K39 z Wreczyczy a možnému rušení (od 01. 05. 2011), pokud by ČRa nevyply v OV prozatíní kanál K39 s MPX2. :))) :))) :)))

cha-cha
Registrace: 5/2007

@cha- cha OK je vidět že jsou problémy - mi konkretně z Katowic ani náznak signálu čemuž vděčím panelákům tak jsem čekal na Opole a těch 100 kW je skutečně vidět.Dosud jsem laboroval na Skryczne 62k - dlouhá Yagi se zesil.22 dB v krabici signál s výpadky tak ted to asi zruším a K34 sloučím definitivně do dom. rozvodu

Displej

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra