Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Problem s prijom lokalneho multiplexu

Ahojte,
chcem vas poprosit o pomoc pri rieseni nasledovnej situacie:
Som vo vzdialenosti 8km od lokalneho vysielaca, ktory vysiela s vykonom 650W na kanali K52, vetikalna polarizacia (je to lokalny MUX Levickej televizie, spusteny 30.1.2012)
Terenny profil vyborny - bez prekazky, pouzita mala pasivna smerova yagi antena, 10 m dlhy koax, priamo do STB, bez dalsich antennych prvkov. Prijimany signal ma uroven 62 db?V, MER 19 dB, VBER 1.9 E-7, na susednych kanaloch 51 a 53 analogove signaly s urovnou do 35 db?V (odpisane z meraka antenara), v reci bargrafov sila : 65%, kvalita 97% (DiBox T22). Multiplex sa mi ale podarilo naladit iba na tychto prijimacoch DiBox T22, Strong SRT5222 a na LCD TV LG 32LG6000. Mux na nich chodi bezproblemovo, bez najmensej kocky. Z dalsich skusanych Technisat Digipal 2 TX, DI-WAY T-200HD, Evolve Scorpio DT-3010HD, USB TechniSat AirStar TeleStick 2 nenaladil k52 ani jeden. Kazdy zobrazi len uroven signalu 55-64%, no kvalitu 0%. Neviete v com by mohol byt problem pri tychto prijimacoch? Len to chcem uviest na spravnu mieru, DiBox a Strong som si musel pozical, LCD LG vlastnim. Z Technisatu som hotovy, lebo som s nim doteraz nemal najmensi problem, ze by bol az taky "tupy"? Antenar mi povedal, ze si to nevie vysvetlit, nakolko aj on ma zopar STB, ktore mux naladit nedokazali. Diki za vase podnety.

ingmatik
Registrace: 5/2010
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 31
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Problem s prijom lokalneho multiplexu

Este parametre vysielania, ak by to pomohlo (odpisane z DiBoxu) Frekv.: 722.000 MHz, FFT:8k, Modulacia:64QAM, GI:1/4, FEC: 2/3 Kompenzacia:66 KHz.

ingmatik

Mám podobný problém z Pradědem vs. Czestochowa vs. Ostrava

Nova (analog) 50k 190 kw Praděd
Mux 3 (dvb-t) 51k 100 kw Praděd
TVP 1 (analog)52k 800 kw Czestochowa
Mux 2 (dvb-t) 53k 100 kw Praděd
Mux 1 (dvb-t) 54k 100 kw Ostrava

Prioritně chytám Praděd (vzd.30 km) Mux 1 36k 100 kw bez problému,Mux 2 53 se mi podařilo odstínit ,přijímám ho.
Muxu 3 mi dělají problémy analogy na sousedních kanálech.

Vše na chatě: Philips 40PFL6606H/12 - APEBOX C2 4K Skylink Full - TESLA MediaBox XA400 Android TV apka O2 TV stříbrná - Philips 32PFL6626H - Opticum SLOTH Combo Plus Philips - TCL 32S5200

habr
Registrace: 4/2006

Nejsou ty hodnoty nedostačující ??? Např. ten MER ???

polulin
Registrace: 10/2007

MER je pomerne nizky ale pro 64QAM jeste dostatecny, ale i vBER je nizsi, takze pokud ma terenni profil tak skvely a neni tam jiny vliv - napr. zdrbane SFN, jsou hodnoty podezrele nizke.
Zajimalo by me jak vypada obalka OFDM signalu a mereni IO

J a
Registrace: 7/2005

ingmatik

z jakého směru se na vysílač díváš? tj. jaký máš na něho azimut? případně udej místo příjmu (GPS).

davidkriz
Registrace: 8/2009

Mimochodom, na tomto kanále pribudnú čoskoro ešte dve stanice.

jarosa
Registrace: 12/2009

vysolil bych Ti tu příčinu, ale napřed by bylo lepší vědět lokalitu... a samozřejmě to co požaduje i " Ja", na tom by se asi potvrdilo to, co očekávám jako příčinu. (pěkný hřebínek ;) a rozhozený konstelák)

davidkriz

Re: J a

Zial, obalku OFDM signalu a hodnoty IO neviem zistit, zmrznuteho antenara som uz poslal dAtomov. SFN tam myslim nie je, je to lokalny multiplex. Tie nizke hodnoty si treba vysvetlit tym, ze sa meralo 2m nad terenom, kde trochu tienil miestny park. Teraz je uz 5m nad terenom, na stoziari, ale uz nemam merak, takze neviem, ci sa hodnoty zlepsili. Atnenar mi este povedal, ze tam nie je ziadne echo a "spektrak je cisty".

ingmatik

GPS vysielaca:
48 13 22.6 N 18 36 52.3 E, 189 m n. m., vyska: 30 m
GPS miesta prijmu:
48 16 19.2 N 18 32 16.1 E, 171 m n. m., vyska: 5 m

ingmatik

Po umiestneni anteny na stoziar sa situacia nezmenila, "tupe" settoboxy zobrazili o 5-10% lepsiu uroven signalu, kvalita zostala na 0%. A prave mi volal antenar, ze 2 km od mojho miesta prijmu, ma rovnaky problem. LCD Panasonic "hra", STB FTE MAXIMUM takisto, Evolve 0 bodov. Inac, myslim, ze STB DiBox T22 a Strong SRT 5222 maju rovnake tunery, resp. menu vyzera rovnako.

ingmatik

Pre Davida...

Aby som bol uprimny, tak tie hodnoty mam od antenara c.2. Bol u mna antenar c.1, "PAN" antenar, ktory si za meranie a instalaciu pytal honorar rovny kompletnej satelitnej zostave a problem by "vyriesil" predajom spravneho settobboxu, prip. analyzu signalu a jeho dalsie upravy neriesil, merak nepouzil. A furt dokola mlel, rusia vam to Madari. Antenar c. 2 po zmerani vyhlasil, ze 52k vetikal 62 dbmV a 53k horizontal (analog) 35 dbmV je pohoda.

ingmatik

Este 1 moj postreh a uz nebudem spamovat :) Ked dam Digipalu automaticky naladit vsetky dostupne muxy, tak ak "exisuje" na danej frekvencii digitalny signal a nema pozadovane parametre pre naskenovanie, tak Digiapal tam na nejaky cas zastane a "premysla / skusa", az potom ide na dalsiu frekvenciu. V mojej situacii frekv. 722.000kHz iba preleti, ako byt tam ziadny dig. signal nebol :((

ingmatik

takže situace je dle mne následující:
jelikož nelze zkontrolovat spektrum a jeho případně zvlnění (ani IQ), na což slouží mj. i fce MERbyCarrier, tak se lze s největší pravděpodobností domnívat, že do toho leze jiný mux. Samozřejmě ne stejný v echu, ale uplně jiný. Možností máš více, mně nejpravděpodobněji se jeví Trenčín k52 40kW (možno i Krížava). Máš ho přímo v zádech a terén zas tak nepříznivý není. To by odpovídalo těm nízkým "kvalitativním" hodnotám MER a BER a také indicii, že po umístění na stožár (ještě další zvýšení úrovně rušivého signálu) stoupla úroveň, ale bezchybný příjem nenastal (úroveň signálu ukazuje součet všeho na daném kanále).
Je to ale vycucané z prstu ;) Kdo má lepší nápad, sem s ním.

PS: souřadnice vysílače našels kde? ;) (jestli tam kde myslím, tak tam jsem je nacpal :D).

"Spektrak je cisty" znamena co? ze si utrel obrazovku? ;)

davidkriz

Suradnice som nasiel na mapevysielacov :) To rusenie Trencinom a Krizavou ma ani len neapadlo a pritom ich mam fakt "za rohom". Skor som este myslel na Mattersburg (20kW)alebo Semmering (5kW, analog odtial frcal) v kombinacii s inverziou. Skusim zohnat este dalsie info od antenara. Zatial "tupe" STBcka nebudem hadzat do smetaka. :laughing:

ingmatik

tak at zkusi s tou antenou trochu potocit... ;) treba vybehne neco uplne jine :D Mattersburg to muze byt taky (kor kdyz je taky ve vertikalu).
Reseni: umistit antenu tam, kde se rusici vysilace neprojevi (čím výš, tím hůř :D)

davidkriz

Pani, este 1 dotaz: nemoze mat problem poskytovatel vysielania? Porovnaval som si hodnotu Offset (kompenzacia) na Strongu a pri SK muxoch (kanal 21,48 Sitno) ma hodnotu -37 KHz, pri madarskych muxoch (29,63,64 Gerecse) ma -78 KHz. Na k.52 ma hodnotu +66 kHz. Urobil som pokus na Digipale, pozil som ladenie podla PIDov a stanicu sa mi podarilo ulozit ako "manual52". Digipal mi potom zobrazil informacie ako kmitocet, sirka pasma, modulaciu, pomer kodu, zabezp. interval, presnosovy mod, cista presnosova rychlost a Offset = 1. Na inych naladenych programoch mam vzdy Offset = 0. Blbost alebo podstatna vec? :O

ingmatik

digipal2

Schazi jenom uvest zda zobrazoval Digipal2 pri manualnim ladeni k52 opravdu kvalitu 0%. A co ukazuje za kvalitu ted po rucnim ladeni pres PID. Moc neverim tomu, ze by se kvalita mela v techto dvou pripadech lisit.
Jinak zde uvadene ruseni od jineho muxu nepredpokladam prave proto, ze nektere prijimace hraji bez problemu a nektere vubec.

ivovi0
Registrace: 11/2008

Kvalita pri manualnom ladeni a aj pri naladeni cez PID je na Digipale rovnaka: 0%
http://img854.imageshack.us/img854/328/52digipal.jpg
Prikladam aj statistiku zo Strongu:
http://img839.imageshack.us/img839/5157/52strong.jpg

ingmatik

Pani, nakoniec som hodil rec s antenarom c.3 a dozvedel som sa zaujimavu vec. Niektore STB po prvotnom naladeni, ktore robil den az dva po spusteni vysielaca musel znovu preladit, pretoze mu zacali vypisovat na obrazovke chybove hlasky: "Neplatna sirka pasma, zvolte sirku pasma 8 MHz" a este "Pozadovany datovy tok nie je podporovany". STB instaloval bud priamo v meste alebo do 1km od vysielaca. Snazil sa mi vysvetlit nieco s porusenou synchronizaciou dat. toku, ale ja som z toho "vedle jak ta jedle" :) Tak nebude to predsa len nejaky "bordel" v dat. toku resp. muxe, ci ako?

ingmatik

binec na vysilaci

Z uvedenych informaci to vypada opravdu na "binec na vysilaci". Asi pripada v uvahu jeden ci oba z problemu:
a) Spatne vysilane tabulky v datovem toku (chybejici SDT, NIT a pod. - jeden prijimac to naladi jako nameless, druhy vubec) Nekteri z nas v CZ maji zkusenosti s "experimentalne poskozenym" tokem v muxu4. To sem mel na mysli ja.
b) Spatne vysilana informace na TPS nosnych (vysila se informace o pouzite modulaci a je to mimo datovy tok multiplexu). Nektere prijimace TPS nemusi vyuzivat a parametry modulace si nadetekuji automaticky. To mel na mysli zrejme antenar 3.

ivovi0
Registrace: 11/2008

RE: ivovi0

Diki za tvoj nazor, nemylil si sa, prevadzkovatel AVIS s.r.o. priznal problem v parametroch vysielania. Momentalny stav je taky, ze STB a LCD, ktore dokazali MUX naskenovat a bez problemov zobrazovat, maju problem so zvukom - zvuk na danom kanale nejde vobec. Ostatne STB bez zmeny, kanal c.52 je pre ne "hluchy". Podarilo sa mi zohnat STB Columbia 1500 HD RF, je to zatial jediny MPEG-4 STB, ktory dany kanal naladil.

ingmatik

Nie je mi vsak jasne, ako mozem mat jeden a ten isty prevadzkovatel, problem v Leviciach, ked prevadzkuje aj lokalny MUX v Nitre (k54 - Nitricka,LUX) a v NR vsetko slape k plnej spokojnosti. Momentalne sedim v cinzaku na Klokocine a prijimam lokalny mux k.54 na USBcku Technisat Airstar Telestick. Ten isty USB DVB-T tuner mi k.52 v Leviciah nenaladi ani nahodou. :((

ingmatik

http://vimeo.com/36137780

davidkriz

JJ, to video ma uz strasi aj vo sne :ogre: Napisal som prevadzkovatelovi, uvidime, co sa z toho vykluje :bigeyes:

ingmatik

ingmatik

poprosil bych pak preposlat ;) hodne mne to zajima... pripadne soukromou zpravu na Slovenskem DX foru... diky predem!

davidkriz
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 31

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra