Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
05.09.2007, 12:28.12

jak se připravit na vítr

Zahlédl jsem předpověď počasí a i když to tentokrá asi bude celkem v pohodě, napadlo mne se zeptat. Děláte něco když se blíží velký vítr? Říkal jsem si, že sundat parabolu by asi nebylo od věci, ale možná to je kravina a jediné co tím získám jsou ožvýkané závity - myslím sundávat opravdu jen plech, tzv. povolit čtyři šrouby co drží samotnou parabolu, takže by snad pak nebylo nutné parabolu znovu štelovat.
uživatel
eduard
05.09.2007, 12:34.59

RE: jak se připravit na vítr

Zrušit mezery...
http://www.youtube.com/watch?v=kn6IAiXDjAU
R^
uživatel
Roy73
05.09.2007, 12:35.25

Na tohle je nejlepší myslet hned při montáži.Ožvíkané závity,to je to poslední co by mě trápilo.Když máš pořádnej cajk a ruce,tak závity nezničíš.A co volné konce s efkama,musíš je zaizolovat proti vodě,pak je přehodíš atd.....hnus.Nechto jak to je a v klidu přemýšlej,kam to dát jinam,třeba na jižní zed, nebo někap pod stříšku za vítr.
uživatel
Saxon
05.09.2007, 12:37.40

nerobim

vobec nič.A zatiaľ všetko v pohode.
uživatel
gorefan
05.09.2007, 12:37.44

Já mám parabolu (105 cm) na štítě, takže zezadu je chráněná zdí. Zepředu tak trochu sousedovým barákem. Jediné co ji ohrožuje je vítr z boku. Proto ji vždycky natočím do pozice rovnoběžné se štítovou zdí, aby se vítr neměl do čeho opřít. A kdyby už se teda opřel zepředu (skrz souseda), tak to aspoň nevyrve konzolu ze zdi, protože to bude vyvíjet tlak a ne táhnou hmoždinky ven ze zdi, což by to dělalo při náporu větru do paraboly z boku.

Z hlediska ukotvení konzoly se to osvědčilo, avšak na samotném motoru už se za půl roku (po pěti vichřicích) objevila vůle +- 0,5 stupně, takže to asi není tak úplně neprůstřelné řešení...
uživatel
Louskacek
05.09.2007, 12:50.22

RE:

ja mam 120 parabolu s tiahlovym motorom na konzole na balkone a zatial prezila kazdy silny vietor
uživatel
Marian21
05.09.2007, 12:57.24

také si to myslim,když je vše pořádně utaženo/nestrženo/,na pořádném držáku či stožáru a nejedná se o nějaké pádlo nad 150cm někde na větrné pláni,tak by se nemělo nic stát.Když je to zfušováno,tak se sklání i 60tky.
uživatel
Saxon
05.09.2007, 13:15.43

Je to pravda, 2x se to někomu rozhodilo a vždycky byly povolené matky hlavní objímky... předpokládám že nebyly při instalaci dotažené a postupně se vibrací uvolnily. Ostatní případy znám pouze z paraboly z vyprávění...
uživatel
Roy73
05.09.2007, 13:27.21

Nedávejte antény na střechu, ani nikam nahoru. Z hlediska příjmu je to úplně nesmyslné. Když vidím paraboly na komíně u domu, který má dvoumetrový plot a za ním dogu, je mi do pláče. To není terestrický analogový příjem. Pokud máte jen trochu bezpečný dvorek, nebo zahradu, dejte parabolu klidně úplně dolů. Podstatné u umístění parabolické antény je závětří. A případně taky pohodlný přístup.
uživatel
Antonín
05.09.2007, 13:32.51

Přesně, i když jsem musel podkopat půl zahrady, abych strčil kabel do země, tak se mi to už několikrát vyplatilo. Neumím si představit, jak bych řešil zasneženou parabolu na komíně :o)
uživatel
marecb
05.09.2007, 13:35.03

RE:

a to ako daleko od domu mas tu parabolu, ze si musel davat kabel do zeme?
uživatel
Marian21
05.09.2007, 13:36.42

Taky nemůžu pochopit, proč ještě žádného vyrobce parabol nenapadlo pod lak zavést síťku z odporového drátu a v zimě to použít, jako dálkové rozmrazení paraboly. I když mám perfektní přístup k parabole, tak se mi taky nechce večer běžet na zahradu se smetákem.
uživatel
marecb
05.09.2007, 13:37.28

Cca asi tak 15m
uživatel
marecb
05.09.2007, 13:44.09

Samozdřejmě jsem nepoloži kolaxiál přímo do země ale kolaxiál jsem dal do staré gumové hadice a když si vzpomenu na ten porod nacpat dva kolaxialy s gumovou izolaci do gumove hadice, tak je mi z toho zle :o/
uživatel
marecb
05.09.2007, 14:07.32

RE:jak se připravit na vítr. to:Antonín

Vážený,Vaše odpověď na dotaz, jak se připravit na vítr ,
je taková békovina že dotazy na cigi jsou proti tomu citáty klasika.
Hlavně první dvě věty.Dogu a komín nechám stranou.
Kdyby jste někdy jel přes vysočinu,což patrně u Vás nehrozí a poznal podmínky které tam panují myslím Tím počasí,a viděl umístění parabol,které z Vašeho pohledu jsou nesmyslné a špatně umístěné z hlediska příjmu tak by jste asi hodně dlouho plakal.
Jestli že neumíte pro parabolu postavit vhodný stožár a parabolu řádně ukotvit,tak prosím o tom nepoučujte.

Ten stožár(sloupek na hřebenu střechy) je zrovna můj případ a nestalo se mně aby se parabola vlivem větru otočila.Horší to je z životností motoru.Ale o tom Vám jistě nemusím vyprávět aby jste nezačal plakat.

Kdo něco umí,dělá to.

Kdo to neumí,učí to.

A kdo neumí nic ten o tom píše.

anglosaské přísloví.
uživatel
zizi
05.09.2007, 14:27.02

Taky si myslím že parabola na zahradě na zemi má jen výhodu pro dědka co tam jde v zimě v bačkorách odmést sníh.
Ostaní praktičnost a výhody nevidím.Samozřejmě pokud má někdo na dvorku svinčík a sběr všeho možného je to jedno v tom svinčíku to zanikne,ale pokud je zahrada pěkná upravená atd.přijde my tam parabola jako opičárna a zbytečná.Občas se něco opéká a griluje něco se vypije atd..někdo zakopne.
Prostě na pěkně přístupném místě na střeše to nemá chybu.
Jinač si nepamtuju za ty roky že bych tam kdy musel lézt a ometát sníh,nebo něco utahovat atd..
Ale každej at dělá jak myslí at si jí dá kvuli sněhu a občasnýmu větru a dešti třeba do obýváku..
uživatel
pat
05.09.2007, 14:28.19

To zizi: Mohl bych mít na Vás jeden dotaz? Pokud ano, tak tady je: Jak řešíte u Vás na Vysočině zasněženou parabolu na hřebenu střechy? U nás v Beskydech totiž, když sněží tak pořádně a kdybych neměl přístup k parabole, tak Lede-Březen jsem víceméně bez signálu. Samozdřejmě teď nemyslím loňskou zimu :o)
uživatel
marecb
05.09.2007, 14:31.10

to Antonín

Parabola je na střeše, která je tedy pelochá, takže se tam přeci jen dá o něco lépe dostat. Zahrada je nereálná, protože by vadily stromy. Netvrdím, že na Astru nebo Hotbird, ale nějaká ta "exotika" :-) tam už by to vadit mohlo. Nemaluji čerty na zeď, myslel jsem prevenci pro Kirila 2 ne běžný vítr. Prostě jestli někdo praktikuje že vyleze na střechu a sundá jen parabolu (opravdu jen plech), takže vše zůstane nasměrováno, až se počasí uklidní, tak jen zase přidělá čtyřmi šrouby parabolu a jede se dál. Prostě aby se neměl vítr do čeho opřít, sundávat motor, úchyt, konvertor atd. je zbytečné.
uživatel
eduard
05.09.2007, 14:34.50

to Saxon

No moc tomu nerozumím, ale žádné volné konce (pokud chápu správně a jsou tím myšleny kabely nebudou). Vše zůstane jak je, sundá se opravdu jen parabola - plechový talíř. A právě u toho se bojím ožvýkání závitů, proto se ptám jestli to někdo praktikuje. Protože jinak by to byla otázka pěti minut a to by možná za ten klid stálo. Už jen kdyby se tím prodloužila životnost motorku... S tou montáží to je složité - stavět na střeše kukaň pro satelit je složité a u 110 to riziko prostě je. Zase vítr jako byl Kiril taky není každý rok.
uživatel
eduard
05.09.2007, 14:38.12

to marecb

Sám jsem na to zvědavý a jen doufám, že něco nažene rozměr paraboly. Možná to je perla dne, ale nepomohlo by třeba nastříkat parabolu voskem? Sníh by pak měl sjet dolů. Něco jako připravky na sklo u auta co odpuzují vodu - po aplikaci pak můžete jet v podstatě bez stěračů. :-)
uživatel
eduard
05.09.2007, 14:47.59

Měním svůj původní názor. Dávejte si paraboly, kam chcete.

P.S. Ale že ten, kdo staví pro parabolu stožár na střechu, je trumbera, který naprosto nechápe technickou podstatu příjmu, si myslím furt. Na Vysočině, nebo kdekoliv jinde, kde měl k dispozici jiné řešení umístění antény (někdy jiné není a pak není zase co řešit). I kdyby stožár postavil pevný a z titanu. Obzláště v hornatých oblastech, kde je přece jenom větrněji. Nejde jenom o to, aby byla pevně uchycená, ale i o další namáhání, o vliv počasí směrem k poškození povrchové úpravy, konektoru a LNB, kde navíc přibývá i otázka ochrana před poškozením od blízkých blesků. Také u motorů je to důležité z hlediska životnosti chránit je od vlivu počasí. Leda by tu parabolu vždycky vyšplhal namontovat, jenom když se kouká na TV a zároveň fouká méně než 4 Beauforty. To by ovšem byl všech trumberů král.
uživatel
Antonín
05.09.2007, 14:57.23

to Antonín

Já se nehádám, ale když máš barák z bloků a ještě tam je možná něco (nevím už to je X let a nestavěl jsem to) kvůli čemu to na stěnu není ono a na zahradě máš stromy ty i sousedi, moc jiných možností nezbývá. Alespoň pokud chveš chytat i satelity, které jsou "blíže k horizontu". Těmi sromy u sousedů nemyslím stromky co mají 4 metry, ale letité třešně, ořechy, ... nikdy neříkej nikdy a třeba jednou na uchycení na zeď třeba i za cenu že by se úchyty provrtaly skrz celou zeď a tam se uchytily dojde, ale teď se to zkusilo takhle. Starý satelit - pravda jen 90 a bez motorku tam držel cca 20 let až do Kirila a důvod proč šel dolů byla špatná (na takový vítr) a stará (neudržovaný kov) konstrukce. Jinak by se sat maximálně pootočil v objímce, jak to bude se 110 a motorem je ovšem otázka, to je bez debat. Nakonec i proto se nehádám.
uživatel
eduard
05.09.2007, 15:10.59

Mimoriadny

súhlas s Antonínom , ideálne sú paraboly umiestnené 1 - 3 m nad zemou...Kto ich montuje a servisuje časom pochopí prečo.
Sú typy striech, na ktoré sa pár dní v roku bežný smrtelník nedostane a to je fakt naprd.
@marecb : príď a ukážem ti vyhrievané paraboly , no obávam sa , že na to nebudeš mať financie...
uživatel
P 222
05.09.2007, 15:21.11

Eduarde, já jsem ale napsal, že to platí, jen pokud měl jinou možnost. Když to nejde, tak to nejde. Jsou lidi, kteří žijí v sedmém patře a ti asi nic nenadělají, než to že musí opravdu montovat pečlivě.
uživatel
Antonín
05.09.2007, 15:28.56

to Antonín

O uchýt a stožár se nebojím, spíš nevím co tomu řekne motorek. Ale nechme toho, když to ulítne, tak to ulítne a bude důvod vymyslet jiné řešení. :))) Nakonec nebýt Kirila, tak teď mám pořád analog bez motoru. :-) Šlo mi o to, jestli to někdo nepraktikuje a nemyslel jsem před každým větříčkem, ale ve chvíli, kdy budou předpovědi na Kirila II.
uživatel
eduard
05.09.2007, 15:31.25

Strom na sousedově zahradě by musel být vysoký cca 8m - to je skoro tři patra - aby zavazel parabole, která by od něl byla 10 m daleko a byla namontovaná ve výšce 2 m. Ony ty družice jsou přece jen dost vysoko na obloze. (Čímž nechci tvrdit, že nemůže existovat strom, který vadí, jenom tvrdím, že by to musel být opravdu macek - žádná jablůňka, a že by musel být opravdu blízko, případně by tam musel být ještě svah). Blízký strom má jednoduché řešení - posunout parabolu doprava nebo doleva, paprsek je pro směnu tak úzký, že i kdyby ten strom měl v korunu v průměru 5m, tak stačí posunout o metrů jen několik.
Aby to pochopil i nejposlednější budulínek: Já netvrdím, že to jde vždycky, ale tvrdím, že to jde většinou a hlavně, že když to jde, tak se to má udělat tak, aby parabola nebyla na střeše, ale na nějakém místě povětrnostně příznivějším. Příjem bude absolutně stejně dobrý ze střechy, jako z paraboly na střeše psí boudy :-))).
uživatel
Antonín
05.09.2007, 15:39.40

to P 222

A o jaké částce se alespoň orientačně bavíme? Ne snad že bych nad tím uvažoval, ale nevěděl jsem, že se to prodává a zajímalo by mne to.
uživatel
eduard
05.09.2007, 15:53.32

to Antonín

Ty stromy mají tak 10 metrů a s tím směrem je to složitější. Chtít chytat Astru a Hotbird, je to snažší, ale když je víc družic, musí být i výhled větší a tím se to komplikuje. Navíc ty stromy co teď mají řekněme 4-5 budou za 5 let větší a u tohodle by asi měl člověk myslet trošku dopředu. No pokud by to na střeše dělalo z jakéhokoliv důvodu neplechu, asi by se to muselo nějak zkusit na zahradě, co by se dalo dělat... :-( Nemyslel jsem si, že čím blíž je parabola nebi, tím je lepší signál :-) zase takové pako nejsem, ale máme rovnou střechu a na ní ideální výhled - tam to neruší nic 360 stupňů. No a (možná naivně) jsem tak nějak počítal s tím, že když se koupí motor co má táhnout max 120 a dá se na to 110, tak by to mělo vydržet i vítr - až na vyjímky jako je zmiňovaný Kiril, ale to by šlo vyřešit právě sundáním paraboly a od toho jsme se dostali až sem. Jsou tu i montéři nebo obecně lidi co se v satelitech hrabou, tak mne zajímalo, jestli to někdo zkusil a hlavně jak se tváří závity na to, že se vícekrát sundá a zese nandá parabola (ještě jednou - myslím skutečně jen parabolu!! rameno na kterém je konvertor a další zůstane na místě!!!), jestli to není určeno jen na jedno dotáhnutí a pak už by to tak nedrželo. Jinak z toho nechci dělat vědu, když příjde fičák a zničí to, tak tam skočím za desítku a bude. Ne že bych z toho měl radost, nebo si je tisknul, ale zase že bych z toho byl šedivý, to také ne.
uživatel
eduard
05.09.2007, 16:05.04

eduard

Používa ich napr. najväčší káblový operátor v SR na hlavných staniciach.
Prime focus 150 - 220 cm , prívodný el.kábel k vyhrievaniu hrubý ako palec, samostatné ističe...
Dva týždne v karibiku by bola asi lepšia investícia...či dva mesiace ?
uživatel
P 222
05.09.2007, 16:05.21

To je ale útoveň . Jedinný co k tomu dodat, že větry jsou svinstvo!
uživatel
Rudolf
05.09.2007, 16:15.37

to Rudolf: Slušně jsem se zeptal, jstli někdo nemá zkušenosti s odmontováním paraboly když se blíží vlký fičák. Kam se to posunulo je jiná věc. Prostě je to věc, která by mne napadla kdyby se z rádia ozvalo "Zítra očekáváme vítr o rychlosti 14O - 15O km/hod" a zajímalo mn jestli jsou na to závity na parabole stavěné nebo jsou jen na jedno dotáhnutí.

to P 222: No tak to je vážně o něčem jiném a v podstatě tedy moje domněnka, že to v prodeji není byla správná. Tohl už je specialitka, která se v běžné prodejní síti nenajde. To už je vážně lepší vzít vosk na běžky, nebo silikonový olej a před zimou se držet toho, že kdo maže, ten jede. :)))
uživatel
eduard
05.09.2007, 16:19.27

Podívejte se na odkaz galerie na Parabole.cz na:Paraboly
v Dominikánské republice tam je vidět co pěkný vítr dokáže.
uživatel
sifon
05.09.2007, 16:24.44

RE:jak se připravit na vítr.

Je pro mně nepředstavitelné a nemožné v zimě vymetat sníh s paraboly,mám ji umístěnou nad hřebenem cca 50cm.(spodní okraj)Když se vytvoří závěj aby nepřekážela otáčení.Velikost paraboly 105*95 v zimě žádný problém ze sněhem.když chumelí s větrem cca 3dny netočím motorem(Omezeně)Parabola je přece orientovaná na jižní stranu takže když vysvitne slunce sníh z paraboly sjede.

Pokud jste od Kolína a tam montujete paraboly nedivím se že je máte na zahradě.

Co se týká motoru,
poměr převodu nevím,musel bych to spočítat,ale laicky při větru působí-li na parabolu vítr o síle 120km.hod,40m/s působí vektor obráceně t.j.jako kdyby jste roztahovali
auto na zpátečku.

Jinak si parabolu dejte třeba na králíkárnu,pokud vám to vyhovuje,v našich podmínkách,kde mám bydliště jde velmi mizerně terestrický signál.Tzv.digitální signál zde nepůjde,podle mne nikdy.

Vaše úvahy umístit parabolu nad zem určitě způsobí další zmatky u nových zájemců o sat. vysílání.
uživatel
zizi
05.09.2007, 16:29.07

Já žasnu jak jste se navezli do Antonína.To že si parabolu dá na komín jenom pako je bez diskuse.žiju v Krkonoších a dost vysoko,ale nikdy jsem neměl problém s větrem a že tady fičí.Parabolu mám 120 na jižní straně nad balkonem a jak jsem jí tam pověsil v roce 1992 tak tam visí.Motor mám starý Femr jednou za čas ho namažu a jediný problém mám když v létě chrním na balkoně tak vnuk točí parabolu,ten skřípot by zděsil i mrtvolu.
uživatel
Kulatej
05.09.2007, 16:58.47

Do Antonína jsem se nenavezl, naopak to co říká má hlavu a patu, ale je to případ od případu - dát satelit na zahradu a za pět let slyšet "No tak to mát smůlu, tam vám vadí tn strom" taky není moc extra. No a pokud příjde větčí fičák než byl Kiril, kdy to bere střechy, tak si vlastně může člověk skoro gratulovat, že to vzalo jen satelit. Nehledě na to, že je trošku rozdíl vylézt po žebříku na rovnou střechu, nebo se někde plížit po hřebenu ke komínu. Jasně, že z hlediska údržby, pohodlí a ochrany před větrem by bylo ideální mít to na zahradě, o tom se snad nikdo nepře.
uživatel
eduard
05.09.2007, 17:05.04

Když už jsme tohle téma tak rozjeli - je možné někde zjistit pod jakým úhlem dopadá signál z konkrétních satelitů pro určitou polohu? Prostě abych si stoupnul na zahradu, kouknul směrem ke je družice a pak podle úhloměru "protáhnul" čáru a zjistitl, jestli není nic ve výhledu?
uživatel
eduard
05.09.2007, 17:39.29

RE:jak se připravit na vítr

Eduarde Ty si z nás děláš legraci,nechce se mně věřit že neznáš toto:W**.satlex.de/sk/azel,kde se nechá vyočítat kolik bude stát pivo zítra.
uživatel
zizi
05.09.2007, 17:40.43

Zbytočné téma...
uživatel
Milan C
05.09.2007, 18:41.42

Zbytočné téma..

Zbytočné téma..Jako každé jiné co založil jistý EDA-očividně narušený člověk který si léčí mindráky na Parabole...Aby mi anténu neodnesl vítr,,,není lepší kabelovka?I když takový kabel ve větru od Kirila?Nevím nevím.
uživatel
háb
05.09.2007, 20:11.02

115cm na motoru SG 2100, střecha 13patro, největrnější část města.Když je pořádný vítr, tak to vypadá fakt zle. A proto na to nemyslím a doufám že to vydrží.
uživatel
Cronos
05.09.2007, 21:01.48

@Cronos

No tak vtipnejsi je hadam uz len moj sused. Ten navrtal diery, potom zistil, ze take velke hmozdikny nema, tak tam dal ine... a parabola sa tak kyve, ze ked je velky vietor a burka, musi stat pri nej a drzat ju, aby mu neodletela a to myslim smrtelne vazne!:D
uživatel
palces
05.09.2007, 21:27.09

to Milan C + háb - tak proč na to téma koukáte a přispíváte? :-) Já dal konkrétní jednoduchou otázku a na tu snad nikdo neodpověděl a posunulo se to jinam.

to zizi: Díky neznám to. Teď to není akutní, ale zajímalo mne "jak vysoko" jednotlivé družice jsou.

to palces: Jestli si neděláš srandu, tak to je démon!!! :-) :-) :-)
uživatel
eduard
06.09.2007, 01:20.23

Pokud míváte na dvorku sníh,nedoporučuji umísťovat na zem,pak se to v zimě musí odhrabávat,ale je to nejlepší místo na zemi.
uživatel
pierrepetr
06.09.2007, 08:58.06

Kristepane tady je hovadin.
Je to tak jednoduché.
Eduarde, koukni na jih (to je tam, kde je teď slunce v 13:00), podívej se 30 stupňů vysoko, můžeš si na to vzít smeták a namířit ho jako pušku. A najdi místo, kde uvidíš na oblohu a které je co nejvíce za větrem. Je to i s rozumnou rezervou. Tam umísti anténu. Pokud bys chtěl mít motor, pak se koukni od toho jihu cca 45 stupňů na západ a na východ, měl bys vidět na obzor, na kraji je ovšem úhel menší než 30 stupňů.
Kabel půjde tím nebo oním způsobem natáhnout vždycky, jenom se drž do 50 m od přijímače (to je s bezpečnou rezervou).
Zizi, příjem ze satelitu není lepší, když dáš anténu výše, a to dokonce ani na Vysočině ne. Chápu, že ne každý musí rozumět všemu. Já například nepíšu rady na brambory.cz, čím hnojit a kde a kdy sázet. Zizi, kde bereš odvahu psát nějaké závěry a rady na satelitní fórum? Nebo tě ani nenapadlo, že vlastně vůbec nic o příjmu nevíš? To by mne fakt zajímalo.
uživatel
Antonín
06.09.2007, 13:16.45

TO:Antonín

Jestliže nedokážeš respektovat názor jiného je to jen Tvůj problém.
Brambory jsem opravdu pěstoval,zahrádku¨jsme zrušily je tam trávník.
Kde beru odvahu? Věřím svým vědomostem.

Umístění parabol na sídlištích v městech,kam myslíš že by tyto paraboly měli umístit(nemyslím estetiku)

Někdy v únoru proběhla podobná diskuze mezi námi a tehdy jsem Ti navrhl topič elektrálenský proč to nevyužiješ?

To by mne fakt zajímalo.
uživatel
zizi
06.09.2007, 17:54.35

mam antenu na sloupu asi 5 metru vysoko a chytam 90e-45w .kdybych ji dal na zem tak bych chytil asi 28e-5w. tak by mne zajimalo co je lepsi
uživatel
sta