![]() |
|
Anténa na FMZdravím všechny, poradí někdo ohledně antény na FM pásmo? 80% vysílačů vysílá malým výkonem ve vertikální polarizaci. 20% vysílačů vysílá v horizontální pol. většinou také s poměrně větším výkonem. Ve městech s tím až tak velký problém není, ale dál od města už je potřeba venkovní anténa. Nepotřebuji lovit vzdálené stanice na velké monstrum s rotátorem, ale rád bych chytal v dobré kvalitě okolní stanice vysílající ze všech možných směrů. I když bych si pořídil dipól ohnutý do kruhu, tak tím vyřeším jen H pol. která je stejně dost silná. Ale jak chytat tu většinu stanic s V pol. Ty ohnutý dipóly do různých patvarů ve mě nebudí zrovna důvěru. Má někdo zkušenosti s prutovou venkovní anténou? http://shop.atoselektro.cz/antena-vkv-fm-prut-pasivni-sv-total-_d15941.html Vyřešila by taková anténa něco? Nebo se tím nemá cenu vůbec zabývat a raděj investovat do tuneru, který umí internetová rádia? Díky za odpovědi. |
kedar1
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 49 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 41 | |
![]() |
|
HB9CVA není co řešit. Jde udělat i na křížovou nebo kruhovou polarizaci, takže bude přijímat jak vertikál tak horizontál. Jednoduchá a velice výkonná.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
RE: Anténa na FMHB9CV je cenná tým, že je veľmi smerová a má výborný zisk na frekvencii na ktorú je naladená. Používam ju od r.1980 na OE3, vzdialenosť od vysielača min 100km. Ale miestne rádiá z bližšieho mesta ca 35km ktoré sú na vzdialených frekvenciách od OE3 sa nechytá.Pokiaľ použiješ kruhové a iné patvary budeš chytať odrazy od budov a kopcov, čo sa prejaví šumom v stereo príjme. internetové rádio je asi lepší choice pretože navyše chytáš to čo je mimo dosah FM. rovnako sat rádio, kde je navyše oproti netu u niektorých rádií dolby digital zvuk. |
Dagy2
Registrace: 11/2010 Příspěvků: 4 173 |
![]() |
|
Volba HB9CVVetsinou lidi odradí, protože se musí dělat doma. Škoda, ze to nelze dělat nějak ve velkém, odběratelů by jiste bylo hodne. Jednou jsem si jich nechal udělat 10ks, připojeni koax jsem si dělal sám, ale nyni v případe potreby univerzalni VKV anteny beru FM200 od Alcadu. Sám mám doma v provozu tři HB9CV a jsem spokojen. Jen na Bavorsko jsem trochu na hraně, větší anténu si na dum ale dávat nechci.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Anténa na FMDej dva "O" dipoly, jeden H a druhý V a spoj hybridním slučovačem 40 - 800 MHz, nebo k ním přídej anténní zesilovač na CCIR nebo 5.TV kanál. A to buď rád, že tam okolo nemáš C. R^ |
CES
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 4 385 |
![]() |
|
RE: Anténa na FMjak vypadá HB9CV na kruhovou či křížovou modulaci???a hybrid na dvě antény na stejné pásmo ??? ale člověk se ppřád učí! |
tonek
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 6 117 |
![]() |
|
tonekKřížová není modulace ale polarizace!!!Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
OK OK jasněsem se upsal samo že mluvíme o polarizaci!ale otázka prosím zůstává ! :O |
tonek
![]() |
|
tonekJak to dopadlo s tím pomníkem v tom Bludově ? Hybrit pro to, že jde jen o polarizaci. |
CES
![]() |
|
RE: Anténa na FMaž v úterý a nechám tam vytesat CESt jeho památce! |
tonek
![]() |
|
tonekTak v úterý napiš. :))) R^ :))) |
CES
![]() |
|
RE: Anténa na FMAle já taky neznám křížovou polarizaci. Jenom lineární a kruhovou nebo něco mezi tím - eliptickou. |
visper
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 2 038 |
![]() |
|
RE: Anténa na FMDělají se vysilaci antény pro křížovou i kruhovou polarizaci. Fotek je na webu plno.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Anténa na FMprosím ale aspoň jednu HB9CV |
tonek
![]() |
|
2 SaxonJen mimo mísu pro Saxona - už došel ten sat? psal jsem Ti na maily, ale chodí mi zpět, moc díky a nezlob se, že ruším. |
djbasslick
Registrace: 6/2012 Příspěvků: 99 |
![]() |
|
RE: Anténa na FMZítra ho mám doma. Pošta normálně chodi, nemáš spatnou adresu?On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: Anténa na FMJá bych prosil vysvětlit jak vypadá ta křížová polarizace nebo nebudu spát. A Maxwell v hrobě asi taky ne. |
visper
![]() |
|
RE: Anténa na FMto je proste H i V slozka ve fazi. Taky se to nekdy znaci jako H/V polarizace (mely nebo maji napr. nektere rakouske a madarske analog TV vysilace). |
davidkriz
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 2 767 |
![]() |
|
RE: Anténa na FMOK, pokud je H i V ve fázi, tak výsledek je lineární polarizace natočená o 45 stupňů, to se skutečně používá. Taky se používají zkřížené antény napájené s posuvem fáze 90 stupňů, potom je výsledek kruhová polarizace, to se taky používá. Výraz křížová polarizace sice existuje, ale to je negativní věc, které se snažíme zbavit, protože snižuje ůčinnost (třeba ve vlnovodu). |
visper
![]() |
|
RE: Anténa na FMnema prosim nekdo z vas planek na small wide yagi ?Dreambox DM520-OpenATV 6.2, Cloudibox3-MBMini-OpenATV 6.3 a 6.4, Vu+ Zero4K-OpenATV 6.4, T-90 5W-42E
|
bublajs
Registrace: 9/2006 Příspěvků: 8 830 |
![]() |
|
RE: Anténa na FMna dlouhé vlny? |
tonek
![]() |
|
antény a duchařenív horském prostředí dochází při šíření signálu VKV ke změně polarizace!antény s H pol přijímají i signál V a naopak (samozřejmě s útlumem ale sloučením přez hybrid se ovlivňují! což u VKV zase tolik nevadí, lépší je sloučení pomocí směrového vedení. a vlnovod na VKV by měl zajímavé rozměry! a té křížové se v odborných kruzích říká Davidova! :8) |
tonek
![]() |
|
RE: Anténa na FMJasně, já nemám nic proti ničemu, jenom se mi nelíbil ten výraz křížová polarizace. Pokud by to byla Křížova, tak by se mi to líbilo. ;) |
visper
![]() |
|
RE: Anténa na FMOno to označeni spis vychází z konstrukce/designu/ Vysilaci antény takové polarizace. At koukám jak koukám, nejvíc mi připomínají oba dipoly kriz, nikoli Krize. Ten vypadá úplne jinak...On Air!
|
Saxon
![]() |
|
Krížová moduláciaexistuje, iba ju nikto vo svojom zariadení nechce! :-)Iba na vysvetlenie pre laikov - je to nežiadúce ovpyvňovanie slabého signálu silným vo vstupných obvodoch prijímača, ktoré sa dá do určitej miery eliminovať konštrukciou prijímača. |
Eman
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 585 |
![]() |
|
a vysvětlení proodbordelníkov? |
tonek
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 41 | |
![]() |
|
![]() |