Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

ČRa zlepšují TV signál... VE ZPRÁVIČCE JE CHYBA

"Digitální opakovač ve Velkých Karlovicích se nachází v lokalitě Na Kyčerce. Programy MUX 1 a MUX 2 z něho budou šířeny na 36. a 53. kanále s horizontální polarizací a s primárním zdrojem signálu z vysílače Lysá hora."

To není pravda.
Primárním zdrojem, který používá kanály K36 a K53 není Lysá hora ale vysílač Jeseník - Praděd !!!

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010
Odpověď v diskusním vlákně

RE: ČRa zlepšují TV signál... VE ZPRÁVIČCE JE...

Že by radiokomunikace přetočily přijímací antény na praděd.Původně v analogu se přijímal signál z radhoště u novy ,lysé hory u čt1,primy z huslenek, čt2 hrozenkov?.Otec tam měl kdysi chalupu teď ji zdědila sestra a já se musím koukat na bilakovo přirození v práglu.Vzpominám,že signál tam nebyl nic moc jelikož převaděč použival kanály 10,31,46,49 a na vyšších místech to bylo dost rušeno vzdálenými výkonnými vysilači Ostrava,Brno,B.Bystrica,Vsetín..Proto otec od roku 2000 používal satelitní komplet czeklink k vůli kvalitnějšímu signálu.Teď už je to bohužel jen historie.

Fanyn
Registrace: 11/2007

Pro AlesHavel

A kde v článku máte jasně uvedeno, že primárním zdrojem signálu z vysílače Lysá hora jsou kanály 36 a 53. V článku jsou tyto kanály uvedeny jen jako nové vysílací kanály místo dosavadních kanálů 54 a 37. To zamená že se změní jen vysílací kanály asi z důvodu nějakého rušení když se používaly stejné kanály jako u primáru. Kanály 54 a 37 byly původně zvoleny protože je v to oblasti na hranici Zlínska a Ostravy a tyto kanály se používají pro oblast Ostrava. Nyní nasazují kanály z oblasti Jeseník z určitého důvodu.

risposta
Registrace: 2/2012

@risposta

V článku je napsáno, že se jedná o opakovač, viz. znovu citována tato věta:

"Digitální OPAKOVAČ ve Velkých Karlovicích se nachází v lokalitě Na Kyčerce. Programy MUX 1 a MUX 2 z něho budou šířeny na 36. a 53. kanále s horizontální polarizací a s PRIMÁRNÍM ZDROJEM SIGNÁLU z vysílače LYSÁ HORA."

Čili, když je v jedné větě slovní spojení opakovač + K36 + K53 + primární zdroj z Lysé hory, jedná se o nepřesné a zavádějící info, mající dva rovnocenně možné způsoby vysvětlení.

a) převaděč + K36 + K53 + Lysá hora
b) opakovač + K36 + K53 + Praděd

Není možné poznat, která varianta platí.

AlesHavel

@risposta

A při vší úctě - varianta za a) se mi zdá poněkud přitažená za vlasy, protože si říká o další průser s rušením přímým signálem právě z Pradědu.
Navíc, pokud v té větě výše platí pořadí: "MUX 1 a MUX 2 z něho budou šířeny na 36. a 53. kanále", tedy:
MUX1 = K36
MUX2 = K53
což je konfigurace odpovídající Pradědu...vychází to tak 80:20 pro variantu b), a proto jsem napsal první příspěvek přesně tak, jak jsem ho napsal.
Doufal jsem, že nebudu muset své myšlenkové pochody takto detailně vysvětlovat, ale budiž.

AlesHavel

Dlouho jsem

nebyl v těch vašich kotárech tak prosím vidí z těch Karlovic na Praděd nebo né?

kdysi(za jasného počasí) jsem z Pradědu přečetl na Lysé na pípě nápis Radegast ! :8)

tonek
Registrace: 1/2009

Díval jsem se na mapavysilacu.cz na terénní profily z lokality Velké Karlovice na Kyčerce, a není to žádná velká sláva.
Ani na Lysou horu, ani na Praděd není úplně čistý terénní profil. Podobně je na tom Kojál, na mezi viditelnosti je rovněž i Tlustá hora. Nejčistější profil je na Radhošť.
Vsetínsko je velmi náročná oblast z hlediska pokrytí jednotlivých údolí.

AlesHavel

@Aleš

ČRa to napsaly stejně, proto to asi autor článku tak převzal. Tam to stejně psala nejspíš nejaká pipka, co prd ví co je opakovač :-)

Prostě, původně opakovač Lysé se změní na převaděč, primár zůstává stejný a kanály se použijí ze sousední oblasti Jeseník, tak se to dnes dělá (půjčuje se odvedle).

---

ofiko ČRa:

"Z důvodů dosažení lepších a stabilnější parametrů signálu digitálního opakovače Velké Karlovice provedla společnost České Radiokomunikace přeladění na jiné vysílací kanály. Diváci v údolí Vsetínské Bečvy a v okolí obcí Karolinka a Velké Karlovice tak získají kvalitnější televizní signál.

Od 27. srpna 2012 od 15:00 hodin diváci naladí vysílací síť MUX 1, prostřednictvím které jsou šířeny programy České televize, na novém vysílacím kanálu 36 (původně 54).

Vysílací síť MUX 2, která šíří programy Nova, Nova Cinema, Prima Family, Prima Cool a TV Barrandov, bude možné naladit na kanálu 53 (původně 37).

Digitální opakovač ve Velkých Karlovicích se nachází v lokalitě Na Kyčerce. Programy MUX 1 a MUX 2 z něho budou šířeny na 36. a 53. kanálu s horizontální polarizací a s primárním zdrojem signálu z vysílače Lysá hora."

davidkriz
Registrace: 8/2009

@davidkriz

OK, díky za vymotání mě. ;)

AlesHavel

Asi to bude tak jak psal David - udělají z opakovače převaděč.... nicméně mě pobavila spíše věta jak ČRA "zlepšují" TV signál... ono přesněji měli napsat že konečně po roce dávají do pořádku to co zpackali od začátku - tj. že sousední opakovače/převaděče V.Karlovice a N.Hrozenkov vysílaly oba na K37 (sice rozdílné muxy ale to je jedno...) což samozřejmě na mnoha místech, zejména mezi Karolinkou a V.Karlovicemi aj. způsobuje problémy...

lance
Registrace: 10/2008

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra