Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: DVB-S přijímače

Problém s naladěním některých satelitních TP v TV

Na LED televizoru TechniSat, který je asi 3 roky starý nelze některé satelitní TP naladit. Baragrafy lítají na těchto TP od nuly do téměř plného signálu. Po naladění se sice uloží ale pod názvy Service:30194 atd. a vždy s jiným koncovým číslem. Obraz těchto kanálů se mění a jsou tam pouze sem tam barevné čtverečky, nebo obdélníčky a bez zvuku, nebo jen černá obrazovka. Jakoby televizor něco nestíhal. Jedná se i o volné kanály FTP. Zajímavé je, že u těchto kanálů se v informační liště zobrazí název programu a je i zcela funkční a pravdivé EPG! Signál je více jak dostatečný a nepomohla ani výměna LNB za jiné. V možnostech ladění tohoto TV není nastavení „pilot ON“ přítomno.
Na satelitním přijímači Vantage naladím a přijímám tyto kanály na stejný LNB bez problémů. Jedná se například o TP na Astře 23,5E 11 817 V. Tento TP mi ještě minulý rok běžel zcela bez problému i na televizoru.
Chtěl bych vědět jak se tento TP a další, které nemohu na TV naladit liší svými parametry od ostatních. Tento problém se projevuje u tohoto televizoru i u jiných satelitních pozic.
Děkuji za fundované odpovědi.

klara
Registrace: 10/2012
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 28
Odpověď v diskusním vlákně

Na webu Skylinku je tabulka s parametry - Jak na to - Jak naladit programy.
Tipuju, že bude problém s transpondéry DVB-S2, které mají FEC 5/6, což je právě případ 11 817 V a nebo 12 207 V (NG Wild HD CZ, iConcerts HD CZ, MTV Live HD CZ, Nat Geo HD CZ, Viasat HD CZ), zkusil bych se podívat, jestli není k dispozici nový firmware pro televizor nebo případně pro CI modul.

Fakultak
Registrace: 10/2011

Ano, jedná se i o kmitočet 12 207 V. Tam je také FEC 5/6. Kartou a modulem to však není, protože v jiných přijímačích funguje bez problémů i na těchto TP. Web Skylinku s radou nepomohl. Nový firmware pro tento TV TechniSat TechniLine 32 HD mám poslední, který byl vydán z konce minulého roku.

klara

RE: Problém s naladěním některých satelitních...

Jakou znacku mas toho Cam modulu.Zkusil bych Technisat technicrypt Irdeto CI+.

HYPER
Registrace: 11/2010

Jinak všechny prijimace od Technisatu v HD nemaji moznost rucniho zadavani funkce pilot ON/OFF.To provádí prijimac automaticky.To same bude i u tve televize se zabudovanym satelitnim tunerem.

HYPER

Moduly používám Irdeto CI+ Smit a druhý modul Irdeto Cryptoworks Mascom. Karty mám ICE i Irdeto.

klara

Jestli mas moznost si pujcit ten Cam modul od technisatu, tak ho vyzkousej v TV.Vetsinou výrobky od Technisatu chodi v pohode s Cam moduly od stejného výrobce.

HYPER

Modul TechniSat si mohu půjčit, nicméně jsem přesvědčen, že TP by měl jít správně naladit i bez modulu a karty, což je ten hlavní problém. Navíc jsou na těchto TP i volné kanály a tam se to také projevuje. Někde jsem četl, že u těchto TP došlo v loňském roce ke změně parametrů a právě od této chvíle s tím má tento televizor potíž.

klara

hyper blbosti tě nezmátly ! R^

ano TV si neporadí s vyšším FEC !

tonek
Registrace: 1/2009

Klara ale my si s tým poradíme, neboj

skusme niečo úplne iné. Píšeš, že máš problém aj s inými frekvenciami TP.
Takže skúsme známe podladenie o 4MHz - teda postup je takýto:
v menu vyber nastavenie - nastavenie antény - a u Astry 23.5E vojdi do nastavenia LNB
tu máš možnosť zadať testovací TP a uvidíš bargrafy. V prípade, že zadáš parametre TP zo zoznamu SkyLink uvidíš (ak správne predpokladám) že sila signálu je napr. 95% a kvalita bude skákať o 0 do 10-11dB.
to je to, prečo ti obraz nejde ale EPG načíta - lebo mu stačí občasná prítomnosť signálu.

Tak teraz zmeň frekvenciu TP napr. namiesto 12207 nastav 12202 alebo 12212 a sleduj bargraf kvality. Musí nabehnúť hneď. Ak je opäť lenivý, daj inú frekvenciu v rozsahu +/-5MHz.
Napíš výsledok. Keď ti to pôjde vysvetlím ako to nastaviť naraz aby nebolo treba blbnúť so všetkými TP aj vysvetlím že prečo. Fičím tak 4 roky.
Alebo si nájdi tieto Tiyp a triky na fore kde sa venujeme technisatom pravidelne a systematicky.

Dagy2

klara, pises ze mas poslední sw z konce minulého roku stazeny v tvem tv,tudiz by mel tento sw odstranit problém s těmito TP na Astre3 23,5E od Satelitte BG za predpokladu,ze ten sw byl vydan na upozorneni provozovatele Skylink a Satelitte BG na zaklade problemu s prijmem těchto TP po zmene parametru na tomto typu televizoru.Asi tomu tak ale není.No jsem zvedav az zmeni Skylink parametry na TP 11797/H a 12109/H DVB-S2/8PSK.Skylink ma v planu rovněž zmenit hodnotu FEC na 5/6 ze soucasnych 3/4.Pak asi dojde teprve k naprave pokud se zacnou množit na Skylinku stiznosti o problemu s prijmem po zmene parametru pro tento typ televizoru.Jeste se zeptam,kdyz si stahnul sw do tv uvedl si tv znovu do továrního nastaveni a znovu si vse naladil a ulozil?

HYPER

Dagy2, to by mohl byt taky tento problém jak pises.

HYPER

HYPER, Klara

ono totiž ladenie u Technisatu beží tak nejak inak a keď je v streame jeden bit chybne implementovaný TechniSat je na to citlivý.
A/ u nových prístrojov je táto funkcia ladenia už vraj potlačená (ISIO, SIR, S2 ?)
B/ skylink vždy opravil bit na základe "reklamácie" od OxxO, ale priˇkaždej ďalšej úprave softu zrejme ako poznám pánov programátorov vzali starú zálohu a ručne opravený bit zase zabudli, takže to robí problém znova.
Preto je lepšie nastaviť podladenie priamo v LNB a "je vystaráno". TechniSat TV používa identické menu a teda predpokladám že aj ladenie ako u HD8S/HDS2 tak myslím problém je ten samý.
modul s tým nemá čo robiť. Staré Technisat TV mali problém s 8PSK ale tie TechniSat zadara majiteľom vymenil. R^

Dagy2

RE:Klara ale my si s tým poradíme, neboj

Dagy2 díky za radu. Vyzkoušel jsem kmitočet 11 817. Měnil jsem jej od 11 800 až po 11 824. Rozdíl byl pouze v tom, že při nastavení 11 813 se baragraf kvality pohyboval rychleji od nuly po 7,8dB. Jinak byl ale stále v červené barvě. Přitom signál úrovně je zelený s 94 procenty a téměř se nemění.
Zkoušel jsem takéi přidávat a ubírat přenosovou rychlost a to bez znatelného posunu úrovně i kvality. Je to záhada. Stále to naladí a uloží pouze stanice s označení Service:xxxxxx

klara

klara

1/ přenosovou rychlost neměnit
2/ prijímač akceptuje frekvenciu +/-5MHz, nie viacej, tzn. 12207 je možné nastaviť ako 12202-12212. 11817 možno nastaviť v rozmedzí 11812-11822.
3/ ak správne rozumiem, nastavíš teda nejakú frekvenciu z toho pásma a kvalita neustále kmitá 0-8dB, pričom sila signálu je stála 94%.je to tak?
3/ Čo frekvencie DVB-S? 12525, 11836 - tie sú v poriadku?
ak áno DVB-S2 frekvencie s iným FEC bežia tiež OK?
ako nastavuješ DVB-S2 8PSK 5/6 - má ten TV už automatické nastavenie alebo vyberáš z rolovacieho menu?

Dagy2

klara

1-neměním
2-rozumím
3-ano
4-ano, nastavuje se pouze DVB-S, nebo DVB-S2

klara

blbě jsem se zeptal

takže teď nevím správnou odpověď:
1/ OK
2/ OK
3/ t.j. sila ustálená, kvalita kmitá bez ohledu na nastavení frekvence na 11812,11813,11814,11815....11822

5/ frekvence DVB-S 12525 drží signál i kvalitu ustálenou ?
6/ frekvence DVB-S2 s jiným FEC drží signál i kvalitu ustálenou ?

pokud 5/ a 6/ je odpověď ano, tak mám obavu z toho, že ten pitomec TV po volbě DVB-S2 kdy musí nastavit QPSK resp. 8PSK a k tomu FEC automaticky zvolí tú správnou - vyletí kvalita nahoru ale pak z důvodu kdy špatně vyhodnotí přijatý signál "přepne" na jiný FEC a snaží se zachytit další signál. V tom momentě to spadne samozřejmě na nulu.
citlivost tohoto je zřejmě přesně na hraně kdy to TV jednou vyhodnotí správně a jindy špatně.
U mého technisatu je ještě výběr u DVB-S2 totálně ruční, takže volím QPSK nebo 8PSK a pak k tomu daný FEC, přístroj nemusí nic skenovat a nastavovat.

7/ jakou kvalitu máš na jiných TP od Skylinku? Běžně se u antény 85cm pohybuje okolo 11dB.

Dagy2

RE: blbě jsem se zeptal

Nejdříve děkuji za vaší bezmeznou trpělivost a snahu pomoci.

3/ t.j. sila ustálená, kvalita kmitá bez ohledu na nastavení frekvence na 11812,11813,11814,11815....11822 (úroveň stále 96-98, kvalita stále pulzuje 0 - 7,8dB někdy po jedné vteřině, někdy s prodlevou až 8 vteřin, baragraf žlutý!)

5/ frekvence DVB-S 12525 drží signál i kvalitu ustálenou ? (úroveň stále 95, kvalita 6,1dB zeleně, bliká se žlutou 5,6dB) - všechny programy na tomto TP se však uloží dobře a také dobře fungují.
6/ frekvence DVB-S2 s jiným FEC drží signál i kvalitu ustálenou ? (ano s malými odchylkami cca 0,2dB).

pokud 5/ a 6/ je odpověď ano, tak mám obavu z toho, že ten pitomec TV po volbě DVB-S2 kdy musí nastavit QPSK resp. 8PSK a k tomu FEC automaticky zvolí tu správnou - vyletí kvalita nahoru ale pak z důvodu kdy špatně vyhodnotí přijatý signál "přepne" na jiný FEC a snaží se zachytit další signál. V tom momentě to spadne samozřejmě na nulu.
citlivost tohoto je zřejmě přesně na hraně kdy to TV jednou vyhodnotí správně a jindy špatně.
U mého technisatu je ještě výběr u DVB-S2 totálně ruční, takže volím QPSK nebo 8PSK a pak k tomu daný FEC, přístroj nemusí nic skenovat a nastavovat.

7/ jakou kvalitu máš na jiných TP od Skylinku? Běžně se u antény 85cm pohybuje okolo 11dB. (kvalita u dalších TP Skylinku se pohybuje cca od 7 do max.10dB.

Zkoušel jsem ještě u těchto „problémových TP“ zadat PIDy ručně, ale také to nepomohlo. Dvakrát jsem provedl i tovární nastavení a vše ladil znovu. Nemohu se zbavit dojmu, že tyto potíže způsobuje software a jak píšete tak přijímač pravděpodobně špatně vyhodnocuje některý parametr signálu. Pokud se spolu nedobereme k nějakému výsledku, poslal bych dotaz TechniSatu, myslím, že software vyvíjejí někde v Polsku. Tyto potíže jsem dříve neměl a objevili se až po změnách vysílacích parametrů u některých TP v závěru loňského roku. Jinak jsem se software TechniSatu velice spokojen i u jiných například satelitních přijímačů, jen si na něj musíte zvyknout, je jiný než u ostatních výrobců sat. techniky. Mají svá „špecifiká“. Napadá mi ještě, zda bych neměl ještě jednou ten poslední firmware přepsat tím samým (pokud to půjde), zda při jeho nahrávání nedošlo k nějakému zádrhelu.
Pokud použiji na stejnou sat.anténu jiný satelitní přijímač vyrobených v posledních dvou letech různých značek nemám s naladěním a příjmem žádný problém.

klara

klara, na TP 12525/V 27500 DVB-S/QPSK mas kvalitu dost malou.Ja mam kvalitu s parabolou 85 Emme Esse 11,3dB na Technisatu SIR.V utery jsem predelaval u segry satelit a kvalitu jsem mel na parabole Emme Esse 80 cm s Technisatem M4F-CC na TP 12525/V 11,0dB.Nekde mas něco spatne.Bud spatne seřízenou parabolu nebo je problem s F konektorama a koaxilem,bud spatne dotazeny F ka nebo je koaxiál nekde skripnuty prtipadne je vlhkost v Fkonektoru a koaxialnim kabelem.

HYPER

HYPER

klara na zaver jasne pise, ze na tu istu antenu mu ine prijimace funguju ok. Je pravda, ze na 12525 je ten signal nejako podozrivo slaby.

klara,
fw neprepises rovnakym fw, musel by si ist na nizsi, prijimac by mal sam urobit tovarko a potom dat novsi. Je ta moznost, ze pri upgrade vznikla nejaka chyba.
Ja to skor vidim na chybu tv, urcite napis do Technisatu.de. Pokial nepomoze zmena fw-dole/hore, zostava to na reklamaciu.
Ale skontroluj pre istotu kable a spojky, ako pise HYPER.

HornetF18
Registrace: 10/2011

Ony ty baragrafy nejsou moc směrodatné, nicméně na Vantage HD sat přijímači stejná anténa i LNB u mne vykazuje na 12 525 signál 77 a kvalitu 99 procent. Parabola je 75cm. Mám ji seřízenou pečlivě, sice pouze pomocí ručičkového měřáku signálu, ale žádné výpadky ani za špatného počasí nemám.
Moc děkuji za rady a doporučení, dnes vyměním ještě koax a uvidím.

klara

klara jestli si se rozhodl ke koupi nového koax kabelu,tak kup radeji medeny koaxialni kabel třeba od Beldenu H125 nebo Nordix 402 CU.

HYPER

klara

myslím, že skutočne je problém presne ako píše HYPER.
Máš veľmi nízku kvalitu na všetkých TP. teplomery u TechniSatu ukazujú veľmi dobre, preto sú aj ciachované v dB a nie v nič nehovoriacich %.
Bežne TechniSat funguje aj s kvalitou okolo 4dB na rozhraní žltej a červenej ale u teba je problém že zjavne pri ladení keď má nastaviť FEC nevie ju jednoznačne identifikovať.
Na družici 23.5E ale žiadny z TP na 80cm parabole nie je pod 10dB! Ono sa zdá, že signál máš skoro 100% ale pre funkciu je dôležitá kvalita.

Ak hovoríš že Vantage ide v TOM ISTOM KOAX kábli kde TV robí problémy tak to vyzerá skoro na vadný vstup antény do tunera TV.
Než budeš ťahať nový koax tak ešte skús preniesť TV k inému koax káblu alebo natiahnuť kus koaxu (pokiaľ to ide) len tak vzduchom z LNB k TV. Pokiaľ máš nejaký twin alebo quad LNB skús prehodiť koax do TV na iný výstup z LNB.

Do TechniSatu budeš písať zbytočne - problém nie je v FW ale v signále z antény. Prvé ti poradia vymeniť LNB za značkové, nie azijské.

Prehrať FW samozrejme môžeš - to by malo ísť, Technisat je v tomto prístupný preplácnutiu tým istým alebo aj downgradu.

Dagy2

klara ten rucickovy pipak není spatny na nasaveni paraboly,ale není to ono a rozhodne na lepsi a o něco presnejsi vysledek v nastaveni paraboly ti postaci ukazatel signalu a kvality v tv Technisat když uz to nastavuješ sam bez profesionálního meraku.Tak jak to uvedl i Dagy.Nektery prijimace radi uz ukazuji na svém ukazateli signalu a kvality maximalni moznou hodnotu uz při hodnote kvality C/N kolem 6,5 - 7,5dB kterou ukazuje na sve stupnici prijimac Technisat.Tak například Topfield 6000 rad ukazuje plnou kvalitu a silu signalu když nastavim parabolu podle Technisatu s hodnotami kvality zhruba kolem 6,5 az 7,5dB u TP v norme DVB-S/QPSK.

HYPER

kvalita signálu

dávam pre info aktuálne hodnoty u TP Skylink
DVB-S2 FEC3/4 kvalita 10.5dB (11797, 11934)
DVB-S2 FEC5/6 kvalita 10.9dB (12109)

Dagy2

Situace se po výměně kabelu zlepšila

Po výměně kabelu, ošištění kontaktů a opětovném nastavení antény se kvalita zlepšila na 10,1dB. Baragraf však stále pulzuje, drží se však již na 10,1dB déle, někty i 4 vteřiny a je konečně zelený. Bohužel stále se naladí pouze Service: + pořadové číslo. Obraz na Service je stále degradován na barevné čtverečky, tentokrát v pruzích a začal chodit zvuk ovšem je to jen takové škytání.

klara
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 28

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra