Quantcast

Diskuse

Archív diskusního fóra parabola.cz

Právě čtete stránku diskusního fóra serveru parabola.cz z archívu.
Do tohoto vlákna již nelze přidávat další reakce (režim READ-ONLY).
16.09.2007, 09:26.09

měřící přístroj

Jaký měřící přístroj by jste mi doporučili pro nastavení paraboly??
uživatel
xrezik
16.09.2007, 09:27.58

IVIL

Vodováhu, pripadne uhlomer. :))
uživatel
IVIL
16.09.2007, 09:59.16

re:

žádný nepotřebuješ, každý sat. přijímač ukazuje úroveň i kvalitu signálu...!
uživatel
hlek
16.09.2007, 10:04.32

i na kabel se dá připojit

Každý nestoji u paraboli a nevidí na televizi. R^
uživatel
Jirka 3
16.09.2007, 10:10.32

najlacnejší je niektorý zo SATFINDER-ov

použi google
uživatel
dempsey
16.09.2007, 10:28.20

Jirka 3

Ano, také mám TV 15 metrů daleko. Ale mám malou přenosnou čb telku od Vietnamců na baterky. K přijímači ji připojím 20metrovým tv kabelem za pár šupů.
TV si položím k parabolám, abych na ni viděl a v pohodě naladím na maximum. Na TV jsem si udělal stínítko, aby na obrazovku bylo vidět na přímém slunci...
uživatel
kacenkin
16.09.2007, 10:41.04

Levně a jednoduše

Já používám tenhle (http://www.o mko.cz/?kod=SCHSF70RUC)
Mám parabolu 30 m na zahradě, takže řešení s přijímačem a tv je nesmysl ....
uživatel
Nikon
16.09.2007, 10:56.38

Nikon ...

prdlačky... tv kabel nevalné kvality, ale pro účely připojení TV dostačující seženeš za pár korun...
Ten tvůj měřák nerozliší jednotlivé družice, prostě měří jen sílu... pro multifokusáka k hovnu....
Uvědom si, že já na telce hledám jedinečný TP té dané družice !!!!
uživatel
kacenkin
16.09.2007, 11:06.05

Měl jsem lepší fintu.

Ještě v dobách, kdy jsem neměl žádný solidní měřící přístroj pro nastavování parabol jsem používal jednoduchou fintu s přenosným TV. Malou sovětskou "Elektroniku 401D" jsem si upravil pro napájení z akumulátoru, který jsem měl zabudovaný přímo v TV. Televizor jsem měl na "kšandě" kolem krku. Po nainstalování satelitu jsem výstup modulátoru v reciveru propojil pomocí slučovače TV+SAT zpět do kabelu k parabole. U paraboly jsem pomocí stejného slučovače odělil signál z modulátoru od signálu z LNB, takže jsem koaxiál využil pro oba směry přenosu. Po nastavení paraboly jsem slučovače a propojení modulátoru zrušil, a bylo hotovo. Nemusel jsem tak tahat žádný další kabel. Vše byla otázka jen několika málo minut! Dnes už používám PRODIG 5, takže tyto problémy už neřeším! :-)))
uživatel
Enik
16.09.2007, 11:09.07

Enik...jsi prostě lepší, já jsem amatér...

Také nosím TV na krku ! :))) :)))
Jsi prostě lepší, já to řeším tv prodlužkou za pár korun, od rákosáků, jo má útlum a obraz je horší, ale hlavně že přesně vidím ukazatele signálu ;)
uživatel
kacenkin
16.09.2007, 11:13.04

to kacenkin

Jenže já jsem tenhle "měřák" používal ještě v době analogového satelitu, takže jsem potřeboval vidět jak moc to "rybkuje." Takže mi tenkrát na kvalitě obrazu docela záleželo. Nehledě na to, že jsem sebou nemusel táhat další koaxiál!
uživatel
Enik
16.09.2007, 11:14.56

Enik....

Tušil jsem to... jenže ty jsi profesionál, živíš se tím ?
Já jen blbnu :-))))))
uživatel
kacenkin
16.09.2007, 12:00.01

RE: měřící přístroj

To řešení s TV má jeden zásadní nedostatek - stačí když SAT receiver vytuhne a zůstane trčet na stále stejné hodnotě a už se nic nenastaví. Nehledě na to, že to co ukazují komerční receivery je v drtivé většině nesmysl (stačí to porovnat se skutečným měřákem).
uživatel
technikTKR
16.09.2007, 12:31.05

ano techniku...

ale i ten nejhorší receiver umí ukázat, že signál z TP vůbec máš a ukáže ti kdy je nejsilnější... o přesnosti nemluvím :-))))
Jak říkám, jsem amatér, a pro mé potřeby a potřeby známých to stačí...
uživatel
kacenkin
16.09.2007, 14:00.22

RE: měřící přístroj

Není problém udělat si z několika tranzistorů mini vysílač. Navrhnout laděné obvody na volný kanál. Vysílač pak v připojit na AV výstup (popř. jen Video RCA) a venku u paraboly na nějaké kapesní TV pozorovat sílu signálu. Ten minivýkon vysílače a pár minut ČTU určitě nezabije.
uživatel
wenk
16.09.2007, 15:10.14

wenk

no možná pro tebe to problém není, já na to nemám , ledaže bys věděl, kde najdu schéma
uživatel
kacenkin
16.09.2007, 15:37.10

šlo by tohle

http://pokusy.chytrak.cz/schemata/index%20tvam.htm
uživatel
kacenkin
16.09.2007, 18:20.21

jde to i bez mini vysílače

na výstup modulátoru z videa jsem připojil přes symetrizační člen dipól "krátké" colorky. Vysílám si takto na vtdálenost 25m přes zahradu k ohni, když je třeba fotbal a zrovna se griluje. Tam mám malou přenosnou TV s prutovou anténou. Když jsem zařadil ještě zesilovač, nemá to chybu.
uživatel
Tondach
16.09.2007, 19:46.40

tu Tondach

moc prosím, popiš to trošku, "symetrizační člen dipól krátké colorky je pro mě mimoplanetární řeč... :(
uživatel
kacenkin
16.09.2007, 20:50.38

tu kacenkin

z anténního výstupu videa koaxiál zakončený symetrizačním členem pro UHF. Ten je normálně připojen do anténní krabice krátké X colorky. Ta je přišroubována na zábradlí a nasměrována do rohu zahrady. Tam se vytáhne prutovka televizoru, ten se naladí na kanál modulátoru a přijímá se to, co "leze" z toho anténního výstupu, ( modulátoru ) videa. Třeba fil na kazetě, nebo televizní program přes tuner toho videa.
Druhá varianta je podobná: mám malý domácí "společný" kabelový rozvod, ve kterém mám pozemní televizi a přes modulátor na satelitu jeden ( ten navolený )satelitní program. Na zásuvku tohoto rozvodu v jedné místnosti připojím zase koaxiálem a zesilovačem tu "vysílací" anténu a potom na té zahradě přepínám na té přenosné televizi jako doma. Prostě mě napadlo zapojit anténu jako vysílač a ono to funguje. R^
uživatel
Tondach
16.09.2007, 21:44.18

Tondach

ten zesilovač je širokopásmový?
uživatel
pierrepetr
17.09.2007, 06:18.58

pierrepetr

ano, je to starý "maďar" z dob počátků UHF. Zkoušel jsem i jiné, vše fungovalo. Kdysi jsem měl na tom místě na zahradě ještě další colorku na příjem, ale to už bylo zbytečné, stačí prutová na televizi. Je to celé asi dost směrové a je potřeba dobře zamířit "vysílací" lalok.
uživatel
Tondach