Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Kondíky ve zdroji

Prosím opraváře o odpověď na můj dotaz. Pokud jsou v poškozeném zdroji nafouklý kondíky, tak stačí jen jejich výměna a je to dál funkční, nebo při bouchnutí kondíků dochází taky k poškození nějakých polovodičů ať už ve zdroji, nebo i dál v přístroji. Je mi jasný, že je to určitě případ od případu jiný, ale jde mi jen o to, jaká je pravděpodobnost toho, že se vlivem poškození kondíků zdroje podělá i něco jinýho. Konkrétně mi jde o zdroj z DVD rec. Panasonic DMR-EX77 a ze sat. GI870. Děkuji za odpovědi.

kedar1
Registrace: 7/2010
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Kondíky ve zdroji

S jmenovanymi pristroji nemam osobni zkusenost, nicmene u jinych pristroju v drtive vetsine pripadu stacilo vymenit kondiky.

ladik12
Registrace: 3/2006

Někdy stačí vymněnit kondenzátory. Někdy se musí vymněnit i třeba tranzistor a třeba i diody.

koax
Registrace: 2/2008

Je to jako s rakovinou, čím dřív se na to přijde, tím máš vyšší naději na přežití.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Odporúčam čo najskôr kondentátori vymeniť čím skôr za podobné, tzn. rovnakej kapacity (alebo mierne vyššej) a pokiaľ je to možné z priestorových dôvodov, tak s vyšším napätím. Napr. 1000MF/15V (micro Faradov) s napätím 15V môžu byť aj na 35V, ak sa tam zmestia.

Rozhodne netreba čakať kým to buchú, lebo rozletený elektrolit pri explozií z kapacitatora môže poškodiť ostatné súčiatky nielen elektronický, ale aj mechanický.

Dnešná kvalita výroby kondenzátorov je na tak mizernej úrovní, že vydržia cca 5 rokov, kým ti z pred 20-25 rokov fungujú dodnes.

Ingemar13
Registrace: 10/2012

Starší Panasonicy (DVD-Rec a domácí kina) na to trpí, zrovna nedávno jsem tu měl dva. U jednoho kondy a u dalšího i nějaká dioda. Jak už bylo řečeno, někdy je to nadoraz (třeba ve 12V zdroji kondy na 15V), je možné dát mírně vyšší kapacity i pro vyšší napětí.

malluk
Registrace: 12/2010

Presne ako bolo napisane, odkedy do techniky kecaju kravataci, takto ide dole vydrz a kvalita vyrobkov..... Rv

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

Nielen kravaťáci ale aj zelení: ekopájka nevydrží toľko čo poctivá pájka s prímesou olova.

Richard21
Registrace: 9/2009

Pokud jsou

kondenzátory jen nafouknuté a přístroj funguje, pak bude stačit jen výměna kus za kus. Pokud už kondenzátory bouchly, může to být horší.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Panasonic

Ono hlavně, když už kondíky bouchnou, tak to může odnést cokoliv v přístroji, co se za rozumný peníze nedá sehnat (video procesor, kanálový volič, atd....).
A dobrý je kondíky ve zdroji měnit komplet i s těmi, co nafouklé nejsou, protože můžou odejít klidně za půl roku. Vyplatí se kupovat kondíky na vyšší tepelné zatížení (105 stupňů).
Jinak dvd rekordéry Panasonic mám rád, běžně vydrží 5 -10 let bez problémů, ale ty ceny dílů, když nepočítám kondíky a jiné díly co mají na každém rohu, jsou šílené.

natpa
Registrace: 2/2013

to: všichni

Díky za reakce. Kondíky jsou jen nafouklé, ale konkrétně Panas už nejde vůbec. Takže je to složitější a nejde říct, že ve většině případů stačí jen ty kondíky vyměnit. Bohužel. Ještě jednou díky všem.

kedar1
Registrace: 7/2010

tak u jednoho settopboxu byl nepatrně nafouklej jeden kondík a nešel už vůbec zapnout, tak jsem tam narval kondík ze starý desky do počítače (původně 22000uF 10V, nahrazeno 22000uF 6,3V) a život jsem mu tím prodloužil už minimálně téměř o 2 roky. A u dalšího díky tomu že do zásuvky vlítlo 400V bouchl kondík 10uF 400V a schořela pojistka, tak jsem tam místo něj narval 2 kondíky 5,5uF 400V co jsem vykuchal z nepotřebný nabíječky k mobilu a pochopitelně novou pojistku a settobox šlape už půl roku. :)))

trouba
Registrace: 3/2007

eemile

Dvojitá registrace je zakázána!!! ;)

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra