Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Technika

Odpojení SAT-REC za bouřky

Kolegové jak postupujete a chránite SATY a ostatní audio-video + PC, techniku za lokální bouřky ?? Já mám el. proudové chániče na 240 V a i tak, vše odpojuji : paraboly, antény + odpojuji od el. sítě, ..... atd.. Se to vyplatí. Jak u Vás ? Dík všem za info. :) R^

CES
Registrace: 4/2007
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 66
Odpověď v diskusním vlákně

@Saxon

Škoda,že nevyrábíš a neprodáváš chrániče,nakupoval bych u tebe... :D :D ... ,no aspoň jsme se pobavili.

Harnadek
Registrace: 6/2009

kuba

pro ženu je nejlepší ochrana aspirin,mezi kolena R^ :O :)))

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Hardanek

Je je kupoval cca před sedmi lety do svého baráku, nyní uz jedine tak chrániče na kolena a lokty na kolo. ;) kabely před bourkou nevytahuju, kdyby mi prásklo do stozaru, stejne mi to nepomůže. Hlavně aby mi neshorel dům, na elektroniku sere pes.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

přesně

,navíc každý rok máš novou elektroniku,kterou ti pojišťovna zaplatí :lookaround: :)))

pierrepetr

@ CES

Dnes jsem to řešil,poškozený konventor a tuner v sat příjmači!A to jen proto,že byla uzemněna parabola,což je špatně!Majitele jsem upozornil,ať zruší uzemění paraboly a upraví hromosvod.

Prosat
Registrace: 8/2005

RE: Odpojení SAT-REC za bouřky

Pánové nezapomínejte na jednu důležitou věc. A tou je vyrovnání potenciálů. Je sice hezké mít 3 stupňovu ochranu na elektrickém napájení 230V s kapacitou 75 či 100 kA, ale je zcela zbytečná, pokud nemáte přívod od paraboly veden přes hlavní objektové pospojení. Dále je také dnešním standartem oddálený hromosvod. Mimochodem je zdokumentován případ přímého úderu blesku do nějakého malého domku - přečerpávací stanice, kde byla přepěťová ochrana provedena profesionálně. Divte se, ale přežilo to a to i když uvnitř byla citlivá regulační elektronika.

MilanTuma
Registrace: 9/2010

Odpojuji co se dá a to už hodně let.

HiFiOK
Registrace: 12/2006

celej život

koukám i za bouřky,někdy jsou kostičky R^ :lookaround: :O

pierrepetr

Taky souhlasím, že nejdůležitější je dobrá pojistka.
Nic neodpojuji, určitě bych na něco zapomněl a jen bych blesk přivolával.

Vloni - kamarád - šetřílek, ten vypíná pro jistotu "všechno", kvůli odběru proudu i když odchází do práce.
Naštěstí byl doma při bouřce, jinak by vyhořel. Měl sice odpojeny všechny přístroje od elektriky, ale jaksi zapomněl na koax od paraboly a wi-fi, kterou měl připojenou k elektrice.
Plamen letěl po koaxu přes okenní dřevěný rám do domu k technice a vyhořela mu veškerá elektroinstalace v domě, včetně receiveru, wi-fi, TV, atd. Ještě hasil okno a závěsy....

Náš kolega dědek od Mácháče, odpojená elektřina v chatičce, zapomněl na koax od paraboly, shořel Argus + TV, 3x LNB+diseqc. Koax to kupodivu vydržel, měnit se nemusel...
Pro zajímavost - parabola utopená ve 2,5m výšce mezi 15m borovicemi.

Edision Optimuss OS2plus, OpenATV 4.2, připojen na síťový disk, 1.tuner motor 30W-75E v kombinaci s diseqc 10/1 napevno 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 9e - 10e - 4,8e - 1w - 5W, 2.tuner diseqc 10/1 28,2e - 23,5e - 19,2e - 13e - 10e - 4,8e - 1w

ojoj1
Registrace: 10/2008

Technika se nahradi ale data...

Když už mluvíme o blesku. Švárovi to bouchlo do trafačky asi 150 metrů od baráku. Všechna elektronika včetně alarmu v baráku na odpis. Ještě že měl data na HD zálohovaný v "šuplíku" . Pojišťovna zaplatila , tedy pořídil si vše nové, ale data pánové už nedáte dohromady... Odpojovat je nejjistější, ale odpojit hlavní přívod elektřiny všechny dráty do baráku .... A to pokaždý když jdou mraky docela nepraktický. A vícestupňová přepěťová ochrana není určitě 100%.

MzDablic
Registrace: 10/2012

Proudové chrániče jsou vynikající především pro rizikové prostředí jako koupelny, prádelny a venkovní zásuvky. Pak je taky naopak tragedie, když je někdo napere ve třífázovém provedení do "antoníčka" na nějakou veřejnou produkci. Jednou jsme dělali přenos na trzích v Holašovicích a s přenosovým vozem jsme byli připojeny na vyhrazenou větev z antoníčka. Každou chvíli jsme měli přívod out a UPSka řvala jako kráva. Pokaždé byl do chránič na hlavním přívodu dole. Postupným odpojováním a připojováním větví jsem objevil strejce od "cukrové vaty" se "samodělo" prodlužovákem.

On Air!

Saxon

Samozřejmě odpojuji,od antén,od sítě, včetně hlavního vypínače při pořádné bouřce,při použití "nasazovacích" konektorů u všech přijímačů žádný problém. Nějaké pojistky jak zde někteří básní jsou sice krásné, ale jejich vyřizování je jaksi podstatně větší ztráta času než to odpojení samotné a ten Vám nikdo nezaplatí. :bigeyes:

Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.

BIDLO
Registrace: 10/2007

Bidlo

to máš sice pravdu, ale je taky rozdíl, pokud si někdo v bytě 1+1 odpojí dva anténí svody a jedno psa 230V, proti tomu, když někdo musí proběhnout celé patro a podkroví a odpojit třeba šest "odběrných" míst. Několikrát jsem přemýšlel, že bych to odpojení realizoval hned na půdě u stožáru, ale na to jsem tak nějak lenivej. ;)
Navíc, taky nejsi pořád doma a připraven, pojistka je připravena pokud je dobře postavená furt.

Pojistka neni všespásná, ale alespoň něco se ti vrátí.

On Air!

Saxon

Jediná jistota je

dobrá pojístka a revize bleskosvodu,pokud je na domě instalováný,jinak ne

korkoran
Registrace: 10/2006

Mám jí

nemusí mi udeřit ani do domu a platí. Stačí prokázat bouřkovou činnost někde v okolí a tu jsem si založil už jen proto, že mi vyhořelo zařízení na wifi a reklamaci nikdo neuzná. Posílám internet dalším a mám na střeše dost vysoký stožár.

S_T_A_R_T
Registrace: 12/2007

...ten prúdový chránič - keď už - tak s oneskorením - teraz nemyslím "S" (min. 40ms) selektívny, ale napr. typ "G" a je tam oneskorenie vybavenia min. 10ms a max. ktoré ešte vyhovuje normám pre ochranu pred priamym dotykom. Mám ich cca 10 rokov (OEZ 3F v celom baráku) a ani raz nevybavili, keď nemali...

...a na koaxe (priamo na receiveri) mám prepeťovku (niečo takéto: http://www.tomshardware.sk/resize/domain/tomshardware/files/obrazky/predlzovacky/ep210_prepatova_ochrana_pre_tv.jpg )... ...a ten je aj na koaxe, ktorý ide do TV z antény - pretože prepätie si cestu nájde, keďže dnešnej dobe je v dome v podstate všetko A/V/PC vzájomne spojené... ...a napájanie mám cez dve séeriovo zapojené stredne drahé prepäťovky a za nimi je UPS - až potom to ide do elektroniky.

brga
Registrace: 9/2009

Prirode nerozkazes, mozes urobit nejake opatrenia, ale na 100% je len jedno.Ako myslim sax pisal je rozdiel barak a panelak.......

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

RE:Odpojení SAT-REC za bouřky

Nejde mě do hlavy jak to dělá ten co neustále všechno odpojuje,to musí být na palici.Někam jede a po několika km,mámo jedeme zpátky zapoměl jsem vytahat kabely!Já se dívám i za bouřky jako Petříček.

zeze
Registrace: 5/2011

Nejlepší pojistka je taková, kde máš pojištěné vše včetně příslušenství a zahrady mimo výslovně vyjmenovaných věcí či událostí. Taková pojistka naruby. Potom nemá pojištovna šanci. Ale cena za takovou pojistku je taky zajímavá. Ovšem od té doby co ji mám, nemám problém .

Topfield TF 7710 HD PVR 250GB HDD, Ferguson 7318, motor SG 2100, Parabola 73x80 Al Emme Esse, LNB Maximum Pro-Line P-2 Twin.

kuba
Registrace: 3/2007

RE:Odpojení SAT-REC za bouřky

Nikdy jsem neodpojoval, ani tak činit nehodlám... Jednak nejsem paranoidní a druhak technika má sloužit mi, nikoliv naopak

Xtrend ET4000HD + Dreambox 800HD, T90 + offset 90. 5W+4W+1W+5E+9E+13E+19E+23E+28E+36E circ. "Ночные волки Россия" Support Czech

apriliarsv
Registrace: 12/2012

Ještě je tu jedno řešení,

pořídit co nejlevnější HD přijímače a TV. Taková Ariva 150 stojí méně než 2k a TV Senzor méně než 4k. Celková škoda po úderu blesku je mnohem menší než náklad na třístupňovou ochranu. Podmínkou je alespoň ochrana podle starých předpisů. :)))

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

Nejlepší je čumět z okna, nebo poslouchat rozhlas na teleskopickou anténu.

On Air!

Saxon

Odpojujem všetko, aj koaxiál z TV a SAT. Robím to len keď registrujem búrku (ak keď je ešte ďaleko). Samozrejeme všetko vytiahnem zo zásuvky (okrem kávovaru a chladničky). Za tých 2 min. práce mi elektronika v dome zato stojí.

4K Box HD61; parabola 80 cm; Twin monoblock 4.3

Crescenzio
Registrace: 1/2006

Nejjistější je všechno odpojit,Sat,TV,wifi a navíc pořádný jímač hromosvodu,aby vytvořil ochranný prostor před bleskem a zásadně nezemnit parabolu (umístit do ochranného prostoru jímače).U nás v Kutné Hoře máme ale jiný probém,poruchy vkabelovém rozvodu napájecí sítě,kdy trvá hrozně dlouho,než dojde k odstranění závady,kdy několikrát za sebou vypnou a zapnnou napětí (někdy i desetkrát,než přijdou na závadu.A to pak velice trpí veškeré spotřebiče včetně jejich poslední cesty do šrotu.Já jsem to řešil tak,že sat,tv,wifi napájím přes relé přes přídržný kontakt kdy dojde k odpojení napájení natvrdo.Start provedu pomocným tlačítkem a je klid naduši.

Jaros
Registrace: 10/2007

Pri priamom zasahu ide o ochranu nehnutelnosti, nie elektroniky- tam nic nepomôze. Pri vzdialenom blesku ma odpajanie od elektrickej siete zmysel, ale ja som na to lenivy. A velmi nebezpecne pre elektroniku su dsl routre- bezpecnejsie je data z nich prenasat cez wifi. Poskodi sa iba router, ostatna elektronika zostane zdrava.

Kasr
Registrace: 8/2008
Stránka: 1 [ 2 ] 3
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 66

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra