Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Sporadická vrstva Es

Hola! Postřehli jste dnes, 14. května, od cca 12:30 do cca 13:30 sporadickou vrstvu Es?

Tady bylo v OIRT pásmu slyšet skoro spojitě po celou hodinu stanice z Ruska a tak podobně - na kmitočtech 66,77; 67,25; 67,64; 67,94; 68,30; 70,76; 70,94; 71,09; 71,24; 71,39 MHz. Následně jsem zkusmo zabrousil na první TV kanál, a hle, taky Rusové i s obrazem... :-) Nástup sporadiky jsem prošvihl, ale i konec byl supr - signál jak víno a pak během tak 7 sekund plynulý a definitivní zánik v šumu. Zítra bohužel nebudu na příjmu, tož to někdo pohlídejte... ;)

P.S. Vše děláno kousek od Zlína na pasivní vertikální všesměrovku s dlouhatánským svodem, jiná anténa totiž zrovna nebyla ready... :)

Louskacek
Registrace: 3/2007
Odpověď v diskusním vlákně

to sem teda nepostřehl

ale je to zajímavé, jen by mne zajímalo jakou náhodou jsi do mnou zapomenutého bolševického pásma zabrousil ???

ten první kanál mi kdysi přehlušoval Hoštálkovice !!! :ogre:

tonek
Registrace: 1/2009

@tonek

No, poslouchal jsem nějaké místní úzkopásmové provozy v pásmu 70 MHz, když tu se mi začal nepříjemně otevírat squelch "nějakým brajglem". Nejdřív jsem v duchu spílal sousedce, že zas blbne s nějakým neodrušeným krámem. :-p Ale pak se ukázalo, že mi do toho leze z boku široká FMka z Ruska. No a pak už jsem zapomněl na pohyblivou službu a šmejdil po pásmu sem a tam jak blázen. :)

Louskacek

nejsi

více takových ! R^

tonek
Registrace: 1/2009

RE: Sporadická vrstva Es

No, to mě neznáš... :))) Díky.

Louskacek

Já v tom pásmu kolem mám

uložené frq.obecních úřadů , 4metru a sanitních centrál,který tam ještě jedou tak uvidím zítra,dnes jsem tu vysilačku nepoužíval,jen brzo ráno a to bylo ticho

korkoran
Registrace: 10/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra