Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

minimalni hodnoty urovne signalu na prij. st

Ahoj,

Vim, ze minimalni hodnoty urovne signalu pro prijem DVB-T jsou dany by ČTÚ. Ale nikde jsem nenasel jaka ma byt minimalni hodnota pro prijem DVB-S. A taky by me zajimalo jestli DVB-T2 ma minimalni uroven stejnou jako DVB-T nebo jinou?
Byl bych vdecny za jakekoliv info.
Predem diky.

matweasel
Registrace: 5/2013
Odpověď v diskusním vlákně

RE: minimalni hodnoty urovne signalu na prij....

Jedna věc je úroveň signálu na vstupu a další a ještě důležitější je odstup užitečného signálu od pozadí. Potřebný odstup C/N je závislý na parametrech modulátoru/norma, modulace, kodování/. Je to mnohem složitější než si patrně myslíš.

Rozepisovat by zabralo mnohem více znaků, než umožnuje zdejší forum... ;)

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

jak jednoduchá

je otázka,tak jednoduchá odpověď,minimální hodnota musí mít takovou úroveň,aby ti zajistila příjem bez výpadků R^ :lookaround: :lookaround: :O

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Po pravde ja to dostal jako otazku od oponenta k moji bakalarske praci. Bohuzel se mi nikde nepodarilo dohledat informace ohledne minimalni urovne signalu pro DVB-S2 a DVB-T2. Nasel jsem pouze dokument ve kterem se uvadi minimalni hodnota urovne signalu pro prijem pro DVB S/T uplne stejna jako pro DVB S2/T2 coz mi prijde jako blbost. Otazka se vztahuje pouze k urovni signalu (dBm, dBuV). Vim, ze k tomu se vztahujou dalsi dulezite parametry. Jde mi spise o to jestli existuje nejaky standart nebo predepsana hodnota. Pro DVB-T tuto hodnotu udava ČTÚ, ale o ostatnich standartech neni ve vyhlasce zadna zminka...

matweasel

to pierrepetr: to nevim jak by se na me komise divala kdybych prisel s takovou odpovedi :)

matweasel

to je pro mě

,i ostatní nová informace,proto jsem ti napsal tak,jak je potřeba v případě zajištění příjmu signálu,ta čísla jsou ti stejně k ničemu,i když je budeš mít na vstupu přijímače,není nikde psáno v jaké jsou kvalitě,jestli nejsou degradovány nějakým rušením,nebo odrazy atd..,komisi,která se takto blbě zeptá,klidně takto blbě můžeš odpovědět R^ :laughing: :lookaround: :lookaround:

pierrepetr

V technických specifikacích STB máš rozsah úrovně vstupního signálu. Důležitý je ale odstup C/N. Rakušákům s 16QAM stačí nižší odstup C/N /horší signál/, než našemu DVB-T s 64QAM. To jen základní porovnání konkrétních případů.

Selským rozumem: myslíš si, že když budeš mít na anténě slabý DVB-T signál utopený v šumu, že ti pomůže sebelepší předzesilovač, který ti tento humus zesílí na úroveň, kterou uvádí výrobce STB v technické specifikaci?
Kvalita signálu je rozhodující.

On Air!

Saxon

tyhle inteligenty

v komisích mám nejradši,mají nacvičený nějaký čísla,která platí v ideálním případě,ty si zjisti a omlať jim to o hubu,pak projdeš,i oni totiž neumějí zapojit zásuvku a na anténu a parabolu si volají odborníka,znám jich osobně několik R^ :lookaround: :lookaround: :)))

pierrepetr

U satelitních receiverů je úroveň signálu tuplem nepodstatná, páč prvním stupněm systému je přece konvertor.

Pro zajímavost: Nedávno jsem naměřil na jedné TV zásuvce na Sat výstupu pod 30dBuV a Homecast 3000CR na to hrál.

http://www.saschateichmann.de/dvb-t-hf.html
http://www.saschateichmann.de/dvb-s.html

tady si poštuduj...

On Air!

Saxon

Saxon

ty odkazy jsou přesně pro ty komise,i když oni chtějí slyšet to,co uváděly na svých přednáškách,chce to poctivě studovat a né se flinkat a chodit jen na zkoušky,jak to dělají skoro všichni tzv. studující,dnes máš přesčasy? R^ :lookaround: :lookaround: :))) :)))

pierrepetr

Povodňové vysílání... :)
Už mám po.

On Air!

Saxon

já jestli

nejsi mrtvej :laughing: :laughing:

pierrepetr

Když už jsem nahoře, tak číhnu na NHL. Dnes jdu delat az po obede/jestli pocasi dovoli/, tak to dospim v pohode.

On Air!

Saxon

není kam

spěchat,moje řeč :laughing: :lookaround:

pierrepetr

@matweasel: DVB-S/S2 tunery mají standardně minimální hodnotu na vstupu -65dBm; DVB-T/T2 zhruba -87 nebo -86 dBm. To je však prahová hodnota úrovně vstupního signálu potřebná pro tuner, dále je důležitá hodnota Eb/No (úroveň signál/šum pro jeden bit), která určuje schopnost demodulátoru předat demuxu signál v požadované kvalitě. Tato hodnota se liší dle použité modulace a FEC. Např. při FEC 2/3 to je kolem 5 dB a u FEC 9/10, což je typicky DVB-S2/8PSK je min. 10 dB ... Zase jsou to však prahové hodnoty.

Samsung UE32T5372 * DENON RCD-M39 * Technisat Digitradio 10 IR * NAS

Dusan
Registrace: 9/2004

Jak uz pisi ostatni, u DVB-S by melo smysl udavat minimalni hodnotu na vstupu konvertoru.
U DVB-T/T2 je dulezita predevsim kvalita signalu na vstupu prijimace. Pokud je signal dokonaly, je mozne nejakou minimalni hodnotu uvest, ta se ale zasadne lisi podle konfigurace modulace, coz doklada i priklad nize. Udavane hodnoty take muzou nebo nemusi zahrnovat nejakou rezervu. Bez rezervy muzou byt minimalni urvovne napr. takoveto (viz. kalkulator co uvedl Saxon):
DVB-T AT MUX_A -85 dBm
DVB-T2 AT MUX_D_E_F -82 dBm
DVB-T CZ MUX_1_2 -81 dBm

ivovi0
Registrace: 11/2008

Ptát se praktiků na to, co chtějí slyšet teoretici, je nesmysl. Oni nikdy neviděli STA ani z rychlíku, jinak by se na takové nesmysly neptali. Prahové hodnoty, od kdy DVB-T či S přijímače hrají, jsou tu zmíněny. Jenže o těch to prostě není. Jsou podmínkou nutnou, nikoliv však postačující:-)

AirTime
Registrace: 4/2010

Bohuzel ti na tvuj dotaz nesdelim minimalni uroven signalu danou normou pro prijem DVB-S2, DVB-T2. Ale narozdil od nekterych diskutujicich se vubec nedomnivam, ze by ta otazka byla mimo realitu. Samozrejme, ze na kvalitu signalu maji vliv i dalsi parametry (nejvice asi S/N), ale to by ta otazka znela jinak. Dovedu si totiz predstavit naprosto bezny pripad, ze uroven signalu, S/N a.j. parametry na antene, nebo vystupu LNB maji vynikajici hodnoty a naslednym velkym vloznym utlumem ( spatne navrzenym - provedenym rozvodem, vadou prvku, a.j.) je signal degradovan timto jedinym parametrem, a to urovni signalu na vstupu prijimace. Pocitam, ze na katedre mate urcite k dispozici nejaky vhodny merny prijimac (jako na CVUT v Brne Kathrein MSK 200) a nemel by byt problem si to overit v praxi. Vyse uvedene hodnoty urovne signalu od ivovi0 ( -82dB/m, t.j. 25dB/uV pro DVB-T2 A) jsou urovne prahove, nikoliv minimalni pozadovane urovne pro kvalitni prijem.

kaos
Registrace: 2/2009

kaos

bavíme se o vstupu LNB,jsi mimo R^ :lookaround: :O

pierrepetr

to pierrepetr

matweasel o voze a ty o koze (on uz si ty odpovedi prebere sam)

kaos
Registrace: 2/2009

no o koze právě ty

"Ale nikde jsem nenasel jaka ma byt minimalni hodnota pro prijem DVB-S" R^ :laughing: R^

pierrepetr

takéto niečo?

http://www.sdtv.gr/photoshare/share-9DFF_4F61A05A.html

Biedne forum, riešia sa tu samé blbosti ,len nie satelitná problematika,v kazdom vlákne sprostosti,hádky a trápne fotky uja ibuprofena. Dokial tu redakcia nezakročí ,o čom pochybujem, tak neprispievam .Dodatok: po čase vidím, že to ide ku dnu, tak Zbohom.

marval450
Registrace: 1/2010

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra