Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Regionální síť 7

Zdravím, bydlím v Hlinsku v Čechách a chytám mux1,2,3 z Krásného a mux4 z Ústí nad Orlicí. Chtěl bych teď zkusit reg7. Než začnu točit anténou na Jihlavu či Trutnov, nezkoušel to již někdo tady ladit? Dá se to tu chytit?

rkhl
Registrace: 8/2008
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Regionální síť 7

Ahoj,zkus ten Trutnov jsem od tebe cca 10km a chytám na panákovi (CH21) 474MHz a mám plnej signál na polský sejto...jestli ti to půjde přes Holetín ;)

Maxim
Registrace: 6/2006

Vysílač je téměř na přímou viditelnost.

20kW ERP je naprosto v pohodě na to, aby signál dosáhnul až do Hlinska. Podle mapy by tam měl být signál cca 40dBuV na dipólu, což je naprosto dostatečná úroveň pro spolehlivý příjem.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

Děkuji vyzkouším a dám vědět.

rkhl
Registrace: 8/2008

Podle mapy mám taky signál jak kráva, ale když vyřadím zesilovač 18dB, tak na trase cca 20m kabelu a 3 rozbočení nemám signál u RS7 žádnej. :)))

Nejsem montér, nejsem prodejce, jsem jen Emil Držkatý

eemil
Registrace: 12/2006

eemil

Nevím sice co znamená signál jak kráva, ale 3 rozbočení a 20m kabelu je celkem asi 15dB ztráta. V případě méně kvalitních součástek to ale může být klidně i 25dB nebo i víc. Takže z 50dBuV to může být rázem 30, a to už je málo!

Enik

Enik

Jelikož nemám měřící přístroje a teploměry ukazujou co chcou, tak to říkám jen tak všeobecně. Ale rozbočovače i kabel jsem použil takový, že ta ztráta by se měla vejít do těch 15dB. Já jen navazoval na tu mapu pokrytí, protože podle mapek mám signál u všech muxů jakoby stejnej, ale v praxi bez toho zesilovače chytím mux1,2 a 3 bez problémů, mux 4 tak na hranici jakžtakž stabilního příjmu a tu RS7 vůbec. :)))

eemil

Emil

Ty ale nemáš signál u všech muxů stejný ani podle map. Vždyť CRa maji omni a RS7 s Muxem4 smerovou charakteristiku.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Pokud se bavíme o CK.

On Air!

Saxon

Saxon

jasně, ale podle těch omalovánek na ČTU mám v místě bydliště signál RS7 vybarvenej stejně jako u ostatních muxů. Velkej rozdíl pokrytí začíná podle těch jejich mapek až ve spodní části Větřní. Podle mapek by měl bejt signál RS7 sice slabší, ale chytitelnej i v obcích Světlík, Blatná a dokonce i ve většině obce Frymburk. U Muxu4 je to ještě větší vtip, ten by měl mít v okolí Frymburka podle mapek ještě lepší pokrytí než třeba mux1. :dead: :laughing:

eemil

eemil

Já bych odpovědnost neházel jen na ČTÚ. Znám hodně případů, kdy se ukázalo, že problém není v mapách ale v lidech, kteří je neumějí číst. Především je potřeba vzít v úvahu jestli se jedná o stejný mapový zdroj. Moje zkušenost je taková, že MPX 1,2 a 3 mají stejnou metodiku měření. Ostatní MPXy jsou měřeny většinou podle jiných metod nebo tomu tak aspoň může být. Není tedy tak úplně snadné různé mapy navzájem srovnávat. Dále je nutné odlišovat i podmínky měření. některé mapy jsou měřené a počítané pro výšku antény 10m nad terénem. Jiné pro anténu umístěnou venku třeba ve výšce pouze 1,5 metru nad terénem. Stejně tak je potřeba odlišovat i výsledný údaj. Mapy ČTÚ a ČRa uvádějí intenzitu elektromagnetického pole v dBuV/m. Jiné mapy mohou uvádět dBuVd. Tedy úroveň signálu na měřícím dipólu. Tyto údaje není možné navzájem zaměňovat a mnohdy je nutné jejich srovnání přesně přepočítat. Z tohoto pohledu jsem k mapám velice shovívavý a hlavně nekladu velkou váhu názorům lidí, kteří se v problematice příliš neorientují. Tohle jsou opravdu věci pro profíky, nikoliv pro laiky. Například mezi intenzitou signálu 50dBuv/m a úrovní 50dBuVd je na k60 tak velký rozdíl, že v prvním případě nemusí hrát vůbec, zatím co v druhém bude hrát bez problémů!!!

Enik

Ve Světlíku je to snad pochopitelné, že tam hraje i rozhledna, vždyt to je horizont. Krumlov je uplně něco jiného, to je úpatí Blanského lesa.

On Air!

Saxon

Enik Však srovnávám mapy pokrytí všech muxů na stránkách ČTU, takže se jedná o stejný mapový zdroj a jen poukazuju na to jak se mapám nedá věřit, minimálně co se muxu4 a rs7 týče.
Saxon Jak je to reálně se signálem v těchto lokalitách nevím, podle mapek by tam měl být signál RS7 slabší než v Krumlově. (Světlík je na mapce značenej jako "pevná anténa +10dB" a Krumlov jako "anténa v 1,5m") kolega z práce tam má chalupu, ale tvrdí, že mux4, ani RS7 nechytne, přitom mux 1,2 a3 chytá jak z Kletě, tak prej i bez problémů z Javořice, tak nevím.
:lookaround:

eemil

jako jsem docela zvědavej na RS8, až to radiokomunikace na tom k50 pustí
:lookaround:

eemil

eemil

já jsem si osobně autem projel celý kruh kolem Kletě s anténou a měřákem, takže přehled mám slušný. Tábor, Třeboň, Majdalena, Nové Hrady, Pohorská Ves, Blansko, Kaplice, Světlík, Velešín, všude RS7 i MUX4 mají v nejhorším případě o 9dB méně než K22 MUX3. Pokud je anténa v pořádku a na dobrém místě, musí to chodit. Mapy vůbec neřešim, vůbec nezohlednují terénní překáždy, odrazy, nic.

Zítra jedu na Stachy, tam to bude horší...vezu si několik antén, preampy, propustě, uvidím...

On Air!

Saxon

pokud bude K50 o dost slabší než K49

tak může nastat problém u přepalených instalací. Nedávno jsem byl na jedné instalaci, kde byli všechny muxy z Kletě kolem 110dBuV a jeden multiplex o 25dB slabší a TV Panasonic o něm vůbec nevěděla. Automatika byla oblbnula tou párou a slabší signál neprošel. Stačilo zařadit útlumák 30dB a bylo všechno OK. Tenkrát jsem se nemohl dostat k domovníkovi abch to stáhnul, na půdě bylo asi sto stupnů celsia.

On Air!

Saxon

eemil

Pokud jde o mapky pokrytí na stránkách ČTÚ, tak je potřeba brát v úvahu, že se jedná o teoretické pokrytí, které bude platné v případě, že všechny zakreslené vysílače budou v provozu. Jenže to momentálně nejsou. Já mám například uvedené pokrytí z vysílače Svitavy - Hřebeček. Jenže vysílače na Hřebečku stále nejsou v provozu, takže pokrytí na Šumpersku není v souladu s mapkami. Vznikají tak zcela zbytečné zmatky. ČTÚ je v tomto směru mnohem dál než výstavba vysílačů. Takže je nutné si najít podklady, které odpovídají reálnému pokrytí!!!

Enik

no já si budu muset kvůli tomu RS7 pořídit asi nějakej silnější zesilovač, protože těch 18dB je málo na tolik rozbočení, když jsem vyřadil všechy rozbočovače, tak už ten signál RS7 je docela použitelnej a ostatní muxy mi taky jedou, i když ty 1,2 a 3 už asi budou na horní hranici přepálení. :))) Zvažuju ALCAD AI-100, kterej zároveň nahradí ten jeden rozbočovač a ten "test" výstup by šel do první televize co je jen 2 metry kabelu a na ten druhej výstup bych zapojil tu větev co má 20m a další 2 rozbočovače :lookaround:

eemil

Enik

vysílač Kleť je v provozu, ale ČTU asi nepočítá s tím, že pan Pařízek je takovej patlal a vysílač pro mux4/rs7 z tohoto stanoviště co má nejvyšší nadmořskou výšku a má mít i nejvyšší výkon co se jeho sítí týče, ale je totálně zfušovanej jak jen to šlo :laughing:

eemil

Signál

MPXu 4 a 7 z rozhledny na Kleti je v ČK cca 50dBuV. MPX4 má kruhový diagram, MPX7RS má kardioidní diagram s -15dB ve směru na ČK. Takže je potřeba to brát v úvahu.

Enik

Enik

RS7 a MUX4 maji stejný anténní systém, jediný rozdíl je v elektrickém výkonu a kmitočtu obou vysílačů.

On Air!

Saxon

Saxon.

Oba MPXy můžou mít sice stejný anténní systém, ale pro každý MPX může být jinak zapojený. Podle údajů, které mám k dispozici se opravdu jedná o dva různé vyzařovací diagramy. Zde je možné to najít: http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html

Enik

To je mi jasné, ale já na ten systém několikrát koukal z blízka a ze sálu k němu vede pouze jeden jediný výkonnový kabel. Navíc, udělat ze stávající konstrukce AS na rozhledně není možné podle mě udělat kruhový vyzařovací diagram.

On Air!

Saxon

Pokud chceš, můžu ti někam poslat průkazné fotografie. A měření signálu to jen dokazuje, že se o kruhý diagram určitě nejedná.

On Air!

Saxon

Saxon.

Já se nechci hádat. Mám k dispozici jen údaje z internetu. Možná by nebylo na závadu to změřit nebo se doptat na ČTÚ, jaké diagramy tam jsou. Podle toho serveru, co jsem dal odkaz, jsou tam dva různé diagramy.

Enik

Enik

Pochopitelně, že se také nechci hádat. Na CTU v tom maji opravdu zmatek. Ten AS na Kleti znám dobře, mám možnost průběžně sledovat jeho úpravy. Pařízek chce pokrytí z rozhledny na co největší počet obyvatel, to dokumentuje i poslední úprava toho AS.Je evidentní, že směr na Lipno ho nezajímá vůbec. Český Krumlov je dole pod horou Kleť/ a hodně blízko/, kde jakštakš chodí signál ze stožáru CRa, signál z rozhledny je tam jen některých místech a to ještě ne moc stabilní, protože se dost často mění poměr úrovní přímého signálu a odrazů.

On Air!

Saxon
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 38

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra