Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Poláci v DVB-T v okolí Třince

Zdravím odborníky.Chlapi prosím, jezdím do Třince(Oldřichovice)na chalupu a chytám české DVB-T programy z Ostravy.Mě to úplně stačí,ale zbytek by chtěl nějaké polské programy.Dá se tady něco chytit a na jakých kanálech?Šlo by to případně sloučit se stavajícími programy?Díky moc.

jm57
Registrace: 1/2008
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Poláci v DVB-T v okolí Třince

Zkusil bych buď Skrzyczne (pokud nebude schované za kopcem) nebo Katowice. Ve velké nouzi by užitečným signálem mohla překvapit Czestochowa nebo Opole.

Kanály a vysílací parametry najdeš zde:
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=7
http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=5

Slučování dle signálového stavu v místě příjmu, použitých antén, atd...

Diskomfort je nositelem pokroku.

AlesHavel
Registrace: 5/2010

AlesHavel

Díky za ty stránky Aleši.Dotaz mám však ještě k tomu sloučení.Třeba ten Mux-1 Poláci(55.k) a Mux-1 český(54.k)-dá se to s tímto rozestupem vůbec sloučit?Díky

jm57

Bez kmitočtové konverze kvalitně a levně těžko.
Ty však můžeš zkusit náhradní variantu s příjmem CZ TV z Pradědu na jiných kanálech, případně zkusit Hošťálkovice + Opole na jednu anténu, což by mělo být přibližně v podobných směrech. Taky se klidně může stát, že např. díky vhodnému odrazu pobereš K54 a K55 na jednu anténu natočenou na některý z PL vysílačů.
Základem je zjistit si vysílače, směry a kanály, vylézt na střechu, zkusit co a jak při jakém natočení té které antény hraje - no a potom teprve vymýšlet cenově a kvalitativně přijatelné kombinace, jak příjem poskládat.

AlesHavel

@jm57

Možná ještě dvě důležité věci:

1) Poláci používají MPEG4, takže bych si nejprve ověřil, zda to tvůj STB nebo TV zvládá (na naskenování stanic a zjištění signálu stačí i klasika MPEG2, akorát neuvidíš obraz...)

2) Směry na vysílače, použité kanály a mapy pokrytí si přesně pro místo příjmu prostuduj zde:

http://www.mapavysilacu.cz/map.html

AlesHavel

AlesHavel

Aleši díky.Vím,že bydlíš v Frenštátě,stavím se někdy s dobrou slivovicí,mám to kousek.JM

jm57

Re:Poláci v DVB-T

Ahoj přátelé, jsem tu poprve a chtěl bych přispět s mojí zkušeností s příjmem CZ a PL programů v DVB-T.Bydlím v Ostravě-Hrabůvce a na pokojovou anténu Vivanco (za cca 650 Kč) a přijímač EVOLVE ANDROMEDA HD chytám celkem 52 programů. Polovina je zhruba českých (Mux 1, 2, 3, 4 a i regionální 7 na kanálech 37, 38, 45, 48, 54), druhá polovina polských na kanálech 41, 55, 58 z vysílače Katowice Kosztowy. Příjem je stabilní bez kostičkování i za zhoršených povětrnostních podmínek. Přitom anténu mám od oka nasměrovanou zhruba na severovýchod. Ještě dodám, že na 59tém kanálu mi to naladilo i jakousi LTV a NOE TV + testovací kanál. Anténu jsem zakoupil v Globusu a přijímač EVOLVE ANDROMEDU v Makru za 1.170 Kč na němž jde 2 jakékoliv programy i v HD současně nahrávat a třetí ještě sledovat. Myslím si, že pokud v Třinci jde chytat české programy, měly by jít i ty polské. Katowice jsou přece jen blíže k Třinci, ale samozřejmě záleží na terénu. Doufám, že jsem tímto příspěvkem nikoho nepobouřil, jak to tu bývá na tomto fóru častým a nevhodným zvykem publikováno.

fousjirka
Registrace: 12/2010

Zdar Jirko,Ty jsi Panbuh:).V kterem vezaku bydlis (u polikliniky?).Stran Poloku chytas patrne Wisla Skrzyczne (41,58,55) i kdyz 55 muze byt i z Katowic.Mozna by jsi na venkovni antenu žvrtnul i Slovaky,ale ty mame na SATU (a SERPO):).Preji stabilni prijem.

hdpe
Registrace: 11/2007

A doplnuji i Katowic samozrejme 41.

hdpe
Registrace: 11/2007

jm57

V Gutech přijímám na pokojovou antenku všechny muxy z Ostravy +3muxy PL bez problemu.

miku
Registrace: 10/2007

K54+K55, K58+K59, K37+K38

tedy Ostrava Hošťálkovice+Skrzyczne jsou sloučeny hybridním slučovačem a nehádají se.
Stejně platí K58 Skrzyczne+K59 Klimkovice, sloučeno,
stejně platí K37 Mux 2 Ostrava+K38Lanová, v tomto případě z jedné antény.
Výrazný vliv u sousedních kanálů má úroveň signálu, nesmí být hodně silný se slabým. Vyrovnání úrovně se dá snadno dosáhnout pomocí atenuátoru.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

@jm57

Miasto MUX1 MUX2 MUX3
Częstochowa Wręczyca k.35 586 MHz
100 kW k.39 618 MHz 100 kW k.41 634 MHz
80 KW
Katowice Kosztowy k.55 746 MHz 50 kW k.49 698 MHz 63 kW k.41 634 MHz 100 kW
Wisła
G. Skrzyczne k.55 746 MHz 100 kW k.58 767 MHz 100 kW k.41 634 MHz 60 kW

miku

jm57

Jak jsi to v Třinci-Oldřichovice vyřešíl?Udajně kolem Tyrské přijímají Slovenské DVB-T

miku

Jak vidím jm57 se už neozve

miku

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra