![]() |
|
Amatérske DVB-T opakovačeMožno je to blbá otázka ale skúsim sa opytať.Niekde dávno som čítal článok ešte z doby tv analógovej, že sa stavali amatérske tv "opakovače" . Kde bola oblasť tienená terénom na kopci sa postavil ten opakovač z dvoch antén jedna vraj bola prijímacia a druha opačne polarizovaná vysielacia mierená do problematickej oblasti. Zaujímalo by ma, či to bolo nejak ladené na kanál či to potrebovalo nejake zosilovače alebo to fungovalo pasívne a či by sa to dalo použiť aj dnes na príjem zahraničných DVB-T vysielačov? |
domi357
Registrace: 5/2010 Příspěvků: 331 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47 | |
![]() |
|
Jsi si vědom toho,že se pohybuješ za hranicí zákona? Pro DVB-T to funguje úplně stejně jako pro analog. není to ale žádná sranda.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
RE: Amatérske DVB-T opakovačeTak sa bavme cisto informacne ako fungovali v casoch analogu. |
domi357
![]() |
|
pokudpasivní,tak nevidím důvod k hranici zákona,u vysílačů bez debat od určitého výkonu R^ :laughing: R^ |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 402 |
![]() |
|
Pasivní převaděč GSMPřed 5 lety jsem vymyslel a instalovat tyto převaděče domapro tři domácnosti.Na střeše,kde je sygnál byly 3 origo GSM směrovky a dole zhruba po 20 metrech vedení 2 ležaté osmyčky 8x8 cm- 3,9 cm od lednice a 1 od plechu (jako reflektoru) pod stropem u PC .Vytvořil se pytel plnýho směrového sygnalu jako slza o průměru cca 2,5-3,5 metru.Teď už ale máme svůj vlastní převaděč za 4200,-a je sygnál i ve sklepě,ale jak vypnou proud,tak je 0. Před lety se to dělalo s Tv |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 531 |
![]() |
|
sygnálje tvrdý R^ :laughing: R^ |
pierrepetr
![]() |
|
Také ještěkabel kvalitní satelitní,8mm i přes rozdílnou ohmáž při 20 metrech to mělo menší útlum než belden.Podobně to běhá i v pásmu 70 cm,když je delší než těch 20 m.Nějak se ten rozdíl vykompenzuje. |
korkoran
![]() |
|
peterpierkoTo je tím jak rychle píšu,ruce jsou rychlejší než hlava, a klíšťata jsou (nevhodné slovo),obzvlášť ty meningoencefalitydní.Výhoda je,že už nemusím platit očkování |
korkoran
![]() |
|
RE: Amatérske DVB-T opakovačespíše než zákona bych se bál vandalů !(bavíme se o pasivním ...) a pokud jsi v úplném stínu ani není nutná změna polarizace. Je to zcela prosté propoj dvě antény ( pásmové či kanálové, bacha na kvalitní spoje a impedanční přizpůsobení)a nic nemusíš ladit , pouze směrovat, pokud máš v místě příjmu jiné signály třeba pro daný (převáděný) kanál použít laděného zesilovače. V případě rušení jinými kanály si také pomoci změnou polarizace . |
tonek
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 6 117 |
![]() |
|
Koukám a nestačím se divit,kolik lidí tu už stavělo opakovače. :-) Ještě by mně zajímalo, kolik z nich kdy fungovalo. To jsou rady, tomu by jeden nevěřil.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
![]() |
|
tak udělej anketuale v mezích zákona , a prvního si škrtni kanál 34.věrit nemusíš , seš mi volnej ,ale chodil několik let ! :8) |
tonek
Registrace: 1/2009 Příspěvků: 6 117 |
![]() |
|
RE: Amatérske DVB-T opakovačePochybujem, že opakovače fungujú. Kedysi som chcel rakušákov vysielať poza kopec, no bezvýsledne. Medzi dve antény som zapojil výkonný zoslinovač, ale signál neprešiel ani 10 metrov, tak som to nechal. |
Karner
Registrace: 3/2010 Příspěvků: 2 048 |
![]() |
|
to KarnerNo vidíš, a já jsem přenášel TV Prima na k60 na vzdálenost 2,5km!!! výkonem 200mW ERP :))Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
![]() |
|
Karnernic si z toho nedělej,já zas neumím podojit krávu R^ :laughing: R^ |
pierrepetr
![]() |
|
pre ENIKAku antenu si pouzil?Pouzil si zosilovac? Ako vyzerala, do podrobna by si mohol opysat co treba dodrzat. |
domi357
![]() |
|
HošiStačí se podívat na Aukro,co se tam prodává převaděčů,pravda na pásmo PMR , 70 a 145cm.V z.čechách jedeme s 0,5 w. až na 50 km a je to GP antena,a proti gumíci.1 GSM pas.převaděč mi doma zůstal pro Jablotron-pro sychr a běhá jako fík(pes) |
korkoran
![]() |
|
domi357Použil jsem naprosto normální YAGIny a patřičný zesilovač. Pasivní řešení je nesmysl. Bez zesilovače to nikdy fungovat nemůže. Pro pasivní řešení je nutné použít patřičně velkou odraznou plochu.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
![]() |
|
pasivmôžte skúšať tak od 10GHz vyššie, kde sa už dá ľahko realizovať dostatočne veľká odrazová plocha |
mmc
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 1 731 |
![]() |
|
RE: Amatérske DVB-T opakovačeA co takhle preecho? |
visper
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 2 038 |
![]() |
|
RE: Amatérske DVB-T opakovačeTo tzv. pasivne riesenie od pierepetra ma celkom dostalo do kolien :-)Inak ako vravi Enik - takyto pokus je za hranicou zakona. Pre prevadzku vysielacov platia zakonne normy, treba mat prislusne licencie, atd. A tak je to spravne, inak by bol vo frekvencnom spektre taky bordel, ze az ... Dosledky by boli iste fatalne. |
JanoHels
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 886 |
![]() |
|
RE: Amatérske DVB-T opakovačehttp://www.alibaba.com/product-gs/598534699/DVB_T_Outdoor_Transmitter_Common_Frequency.html |
visper
![]() |
|
TO EnikAký patričný zosilovač si použil - koľko tranzistorový a výkon? |
Karner
Registrace: 3/2010 Příspěvků: 2 048 |
![]() |
|
RE: Amatérske DVB-T opakovačeTaky jsem to měl. Měl jsem rozvod analogu s domovním zesilovačem po domku do třech místností a k té jedné větvi jsem připojil přes symetrizační člen krátkou Xcolorku a tu jsem nasměroval z balkonu do rohu zahrady ke krbu a šlapalo to! Žádný strach z prozrazení, bylo to poměrně úzce směrovaný, takže 2 metry vedle už nebylo nic, a 5 metrů za krbem už taky nic...... |
Tondach
Registrace: 3/2004 Příspěvků: 1 537 |
![]() |
|
Karner:Konečne správna otázka (aj keď iba jej časť). Dôležitý je výkon, ktorý sa do "vysielacej" antény dodáva. Vysielacej píšem v úvodzovkách, pretože v pasívnom režime je to výkon, ktorý dodáva prijímacia anténa. Napäťovo je to, povedzme, 60 dBuV, nie je problém spočítať výkon. Lenže s takýmto výkonom by to fungovalo možno na jeden meter. Neviem presne, i keď som sa v minulosti s takýmito vecami teoreticky zaoberal (príjem ORF). Lenže nikdy som nešiel vo svojich pokusoch ďalej, pretože tam boli dva veľmi dôležité aspekty. Prvý už bol spomenutý - vandali a druhý bol oveľa horší - nahlásenie nájdenej zostavy na patričné miesta. Vtedy sa to trestalo skutočne tvrdo. Z toho istého dôvodu som zavrhol aj prenos na vzdialenosť asi 2km pomocou vložky z STA a smerovej antény. Úvaha bola z rodinného domu na rodinný dom, lenže tieto veci sa nedajú dlho udržať v tajnosti. Takže aj moja rada pre domi357 je, vykašli sa na to, hľadaj iné riešenie. Lebo pokiaľ použiješ výkon do antény desiatky až stovky mW, tak je to už skutočne konflikt so zákonom. |
Eman
Registrace: 4/2007 Příspěvků: 585 |
![]() |
|
to KarnerPodívej se na to technicky. Pokud nemáš měřící techniku, tak na to ale hodně rachle zapomeň. Pokud máš měřáky a nemáš patřičné zkušenosti, pak taky zapomeň. Zapomeň na to, že Ti to bude fungovat s normálním zesilovačem z obchodu na vzdálenost větší než pár metrů. Já jsem měl 200mW ERP, takže 20mW technologie. Při 75ohmech na anténě potřebuješ minimálně 120dBuV ze zesilovače! Podotýkám, že to není žádná sranda, a můžeš tím zarušit televizní signál na vzdálenost několika kilometrů!Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
![]() |
|
RE: Amatérske DVB-T opakovačeCelý multiplex by se dal posílat jako stream po wifi. Bylo by to legální pokud by to bylo pro soukromou potřebu (zabezpečený směrový spoj). Není ale jednodušší satelit? |
visper
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47 | |
![]() |
|
![]() |