Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Zarušení DVB-T - wifi nebo...?

Ahoj Všem, mám prekérní situaci kdy mnou namontovaným rozvodem po cca 2 ročním naprosto bezproblémovém příjmu téměř všech muxů(Praha+Rakovník)dochází k intenzivnímu rušení speciálně je úplně zrušen K59(Cukrák)tj. jako když tam anténa není.. a v tomto kanálu je šlágr takže všichni důchodci mi svorně nadávali :-( Např. K46 region Praha je ale téměř bez rušení, taktéž Rakovník K44. Abych situaci alespoň nějak zachránil musel jsem přeladit antény na některé jiné vysílače a celé kompletně překopat a odladit.Nevím zda se nespustila nějaká nová služba - rušení je od určité hodiny tj. mám vypozorováno že od 13.30 a je naprosto evidentní naproti tomu v ranních hodinách je nižší. Rušení nastalo od minulého týdne náhle a do této doby hrálo všech 60 bytů v této bytové jednotce bez sebemenšího problému včetně velmi slabého K37(programy HD Praha). Prosím o zkušenost, vím že zdroj rušení asi nenaleznu a vím také že wifi umí některé kanály vymazat jak již jsem zažil a v bytovce nevím co kdo má za sr.... co to ruší.. Rád bych se nějak příště podobné situaci vyvaroval a proto házím do fóra..děkuji..

Pájík
Registrace: 1/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Zarušení DVB-T - wifi nebo...?

Proměřit rozvod ,napájecí zdroje a hlavně vstupní signály,které přicházejí na antény/rušení z mobilních síti atd,/.Pokud je to v pořádku tak postupně odpojovat bytové jističe zda to není někde u Vás.A co letošní inverze..

Fanyn
Registrace: 11/2007

RE: Zarušení DVB-T

Žádné rušení hledat ani nemusíš. Od toho je státní organizace, která je více než dobře placená. Kontaktuj ČTÚ, ať si s tím poradí sami. http://www.ctu.cz/o-ctu/kontakty/odbory-pro-oblasti.html

nendez
Registrace: 6/2009

TO. Fanyn, měření přímo na anténě ukázalo již zničený nepoužitelný signál. Vše ostatní zkontrolováno a v pořádku (napájecí zdroje jsem kontroloval jako první). Něco lítá venku a nevím co to je a odkud. Samozřejmě může být i něco v bytech těsně pod rovnou střechou nebo v blízkosti. Asi budu řešit vypínáním jističů, ale nevím.. :-/

Pájík

Napřed než přijede ten frajírek z čtu tak pořádně prověřit ten rozvod.A hlavně všichni v domě musí platit televizi a rozhlas..

Fanyn

Že by už naběhla někde mobilní sít nad 800mhz a nebo nemáte ten signál puštěný i ze satelitem dohromady..

Fanyn

Mozna uplne mimo, ale zvazil bych:
-k57 (regmux1 Praha Malesice)
-LTE Testy EMC pro LTE mely probehnout po aukci, ktera prave skoncila. Ale o testech zatim nic neohlasili.
http://www.ctu.cz/pusobnost-ctu/experimentalni-vysilani/test-emc-mezi-systemy-dvb-t-a-lte-800-mhz.html

ivovi0
Registrace: 11/2008

TO: Fanyn, jde o čistě DVB-T rozvod. ČTÚ asi zvát nebudem, bo se mi to pravděpodobně podařilo upravami vyřešit, ale zdroj rušení asi neodhalíme tím pádem..

Pájík

Měl jsem něco podobného asi před 5 lety, pozval jsem se odrušovací službu a ta našla zdroj rušení v domě asi 300m vzdáleném, nějaký zesilověč v anténě. Sly do toho domu kde bydlí asi 6 rodin a všem postupně řekli at vypnou všechny trafa co mají v zásuvkách, pořád rušení neustalo, tak začli sami v tom baráku vypínat jednotlivé jističe od těch bytů. až přesně zjistily který to byl, dokonce měl průšvih, že má firmu a ta ty zesilovače vyráběl a prodával :-) od té doby vše ok.

samot
Registrace: 9/2006

Ahoj Všem, včera opět kontrolováno, rozvod jede, ale stále jeden kanál není nejlepsí (hodnoty z měření) a už nevím jak odladit. Zkusím ještě dál lépe polaborovat na střeše a zjistit přítomnost nějakého třeba slabšího kanálu kterému jsem nevěnoval tolik pozornosti, ale nezarušeného s ekvivalentní skladbou programů abych mohl nahradit. Zdroj rušení jsem zatím nehledal - soustředil jsem se na to aby lidem prostě TV hrály za každou cenu - aby v 60 bytech hrálo (důchodci mi neustále nadávali za Šlágr :-(( nikomu tuhle situaci nepřeji. Používám kvalitní filtry a materiál a ještě se mi nestalo takové neštěstí (a že jsem už zažil hodně)co v této bytovce za cca 20 praxe v antenařině. Děkuji..

Pájík

Pájík

Ve městech je to obecně porod. Jakmile se musí použít aktivní prvek, tím spíš. Zrovna v pondělí jsem dělal v J.Hradci na hlavním námestí DVB-T na jednom činžáku a na svorkách pasivní antény po optimálním nasměrování byl kompletní datalogger v cajku s MER u všech kanálu kolem 30dB. Po zesílení domovníkem se zničeho nic propadla hodnota MER u Muxu4/K25/ k 20dB a chybovost za Viterbim padala pod QEF/kostičky/. Anténa vycházela přesně uhlopříčně přes náměstí na vež radnice, kde jistě byli ukryty poklady místních operátorů.../viz spektrák/
naštěstí mám po ruce ostrou zádrž pro Ufona a GSM, tak jsem byl zachráněn... ;)
Bohužel propust IVO/22-60/ dost vyrazně "krájela" OFDM signál kanálu K22, takže jsem musel tento oželet a na přijem MUXu3 použít druhou anténu a mířit na Javořici K30. Vše ostatní bylo samozřejmně z Kletě.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

TO: Saxon, ano souhlasím.. už jsem tohle také měl několikrát s GSM apod.. tady u tohoto rozvodu je, že i za domovníkem je BER před Viterbi velmi dobré, ale současně za Viterbim už nesmyslné hodnoty, poměr signál/šum také kolem 30dB - měl jsem podezření i na domovníka ale také jsem postupně vyloučil a nyní tedy hrajeme, ale celé se to chová tak divně že jsem myslel v první chvíli že se mi i měřidlo zbláznilo :-/ a hodnoty si protiřečí. Pro přesné hodnoty bych musel opsat, už z hlavy ted momentálně nevím ..

Pájík

Zarušení DVB-T

Rozhodně bych u problematického MUXu vyzkoušel kanálovou propust(alespoň dvojitou), tím vyloučíš zarušení vstupních obvodů.Bude-li pokrok a měřák ti začne ukazovat přijatelné hodnoty je cesta jasná. Najít rušení pod či nad pásmem, není až tak důležité, stačí jen ty kanálové propusti. Nedojde-li s propustí ke zlepšení, je to spíš pro ČTU.

valsora
Registrace: 10/2007

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra