| 20.09.2007, 20:19.28 | |
Koaxiáljaký použít koaxiál na venek?5mm nebo 7mm?Nebo je to jedno?Vedení bude 17m. Belden.Dík za radu. |
![]() tomek |
| 20.09.2007, 20:25.33 | |
RE: KoaxiálBelden H125 černý 6,8mm |
![]() D2MAC |
| 20.09.2007, 20:27.33 | |
RE: Koaxiáldo 20 m su zanedbatelne straty. |
![]() ludo |
| 20.09.2007, 20:32.48 | |
měl jsem 5 let starej koax...byl noname, zpuchřelej, prostě hnus... bylo ho 15 metrů...Koupil jsem 15 metrů Beldena, položil vedle, zapojil a zůstal jsem zírat = síla i kvalita zůstaly beze změny ! Ani % navíc.... Rv |
![]() kacenkin |
| 21.09.2007, 09:02.21 | |
@kacenkinJestli to nebude tím, že víš o této problematice prd a tak máš zbytečná očekávání a soudíš koax podle vnějšího vzhledu a podle procent na přijímači. Útlum koaxu je jen jeden parametr a vůbec ne ten nejdůležitější - obzvláště na krátkých trasách. O vlivu zpuchřelosti vnějšího pláště či absenci typového označení na plášti na samotnou "vnitřní" kvalitu koaxu už raději nemluvě...- Madam a co to bylo za auto, který vám ukradli? - Červený! |
![]() gespa |
| 21.09.2007, 09:39.00 | |
já vím, že vím prd...já jsem se jen podělil o zážitek.... prostě jsem vyměnil starou hrůzu ze supermarketu za super-koax a prd... žádná změna .... toť vše .... nepotřebuji bůhvíjaké technické vzdělání abych pochopil, že jsem provedl zcela zbytečnou výměnu :)))Mimochodem, bratrovi montovala satelit místí satelitní superfirma a nechala mu také původní koax z 95 roku ! a je to dobrejch 20 metrů R^ |
![]() kacenkin |
| 21.09.2007, 10:41.35 | |
RE: KoaxiálÚtlum koaxu při tak malých délkách je nevýznamná hodnota. Je jedno jestli je to skvělý kabel s 10 dB/100m na 1GHz nebo nějaký s 30 dB. Rozdíl útlumu bude v tomto extrémním případě řádově jednotky dB, a to už je srovnatelné s dobře/blbě udělaným F-konektorem. Možná by se mohl projevit jenom u nějakých mezních příjmů na Nilesatu nebo Arabsatu. Snad - a ani to není úplně jisté.Starý kabel ještě nevadí, otázka je jestli se něco stalo s dielektrikem a hlavně jestli jsou zoxidované dráty stínění. Starat se o kabel má smysl jenom u delších svodů (řekněme 40 m a více, možná i psíše 100 m a více) a specifických případů velkých antén a extrémních příjmů. Pro běžné délky je to prostě šumafuk a nejde to ani změřit. Jiná věc ovšem je, jak je na zoxidovaném koaxu proveden F-kový konektor a jestli třeba nebude v zimě (velké změny vlhkosti a teploty slunce/stín) zlobit. |
![]() Antonín |
| 21.09.2007, 13:32.38 | |
já taky jsem měnil koaxcca 20let starej,no name,zelenej mnohdy prodřemý ještě na analog za Belden.Kupodivu žádná změna.25 metrů zbytečně vyhozený love. |
![]() kalanagg |