Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Platba za stávající parabolu

Zdravím, našel jsem pár témat, která mi pomohla, avšak vracím se tu na někoho spíš s právnickou radou.

Již ~15 let máme na -střeše- panelového domu parabolu, se kterou nikdy nebyl problém. Tehdy v domě nebyl výbor zástupců společenstva vlastníků jednotek.

Asi před rokem společenstvo odhlasovalo, že se z -pláště- budovy sundají všechny paraboly a na střechu se umístí instalace společných satelitních parabol. Důvod byl prostý - paraboly na plášti vypadají ošklivě, tak se sundají a všichni budou používat společné rozvody.

Jenže se naskytl problém, náš satelit je namířen (krom jiných) na družici HotBird, kterou společné paraboly nepřijímají a tak jsme se, logicky, rozhodli si naši parabolu na střeše nechat. To se pochopitelně nikomu nelíbilo a tak nám za pronájem plochy výbor účtuje cca 450,- kč ročně.

První rok jsme platbu zaplatili, nicméně teď, po roce, jsem se dozvěděl o všeobecném zákoně o elektronických komunikacích a moc se mi nezdá, že by výbor měl právo požadovat platbu za naši parabolu - víceméně částečně i jejich vinou.

Má otázka je jasná: mají na něco takového vúbec právo? S výborem nyní jednáme po mailu (momentálně bez odpovědi) a napsali jsme, že vůbec netrváme na tom, aby na střeše zůstala naše parabola, ale ať nám zajistí příjem družice HotBird na společných satelitních rozvodech. Prostě nechápu, že chtějí platbu za to, že nezajistili dodej všech služeb, které vlastníci pře novou instalací měli.

Velice děkuji za jakékoliv informace.

eugeene
Registrace: 1/2014
Stránka: [ 1 ] 2 3 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 80
Odpověď v diskusním vlákně

eugeene

Takže jestli někdo měl parabolu na motoru, tak by mu podle tebe museli zajistit všechny družice, které doposud chytal?

Reagovat na invektivy je většinou ztráta času.

joscer
Registrace: 10/2007

nevídáno, neslýcháno...

Nikdy jsem o takovéto buzeraci neslyšel. Chápal bych to ohledně nových fasád u zateplených domů, ale na střeše....A Vy snad nejste spoluvlastník objektu...?? A živnostenský úřad by zajímalo, zda-li může vůbec společenství vlastníků podnikat (pronajímat) a zda-li z toho byly odvedeny daně ( finančák). :8)

DVB-S/S2 ( E-85 /28,5/23,5/19,2/13/ ), DVB-T/T2 ( Žižkov,Ládví,Cukrák,Černá hora,Buková hora, Ještěd, Jablonec,Sněžné jámy (PL),

pigfucker
Registrace: 5/2008

eugeene

ano, právě, vím, že jsem částečný vlastík, jen mě zajímal názor lidí tady. Protože co se tam děje je neuvěřitelné.

Řeším tam ještě podobný problém s internetem, kdy tam máme jednoho provozovatele a 11 lidí chce jiného, o čemž výbor nechce ani slyšet a když zástupce té druhé firmy obcházel barák kvůli podpisům jestli to lidem nevadí, když tam vybudují rozvody, tak zástupce výboru obcházel/obvolával lidi a prý jim zakazoval se podepisovat...

Já jen nevím, co s tím dělat

eugeene

RE: Platba za stávající parabolu

Opytaj sa toho zastupcu spolocenstva, ci si mysli, ze ci moze spolocenstvo odhlasovat hocico aj protizakonne?Ak mas balkon sa na nich vyser, neposkodis ani fasadu, ani strechu a spolocenstvo ti moze vyskocit na ........., ano presne tam.Spolocne priestory a obvod domu su spolocne aj majetkovo, mas predsa papier nie.Ale je fakt, ze pokial vacsina odjlasuje nieco tak to plati, ale ma to svoje zakonne hranice.Ovsem vzdy jelepsia dohoda, ako mat doma peklo.

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

Je to Váš dom

a Vaše pravidlá, asi ste ich tak odhlasovali. Je to obmedzenie (a spoplatnenie) využívania spoločných priestorov. Na najbližšej schôdzi navrhnite spoplatniť rohožky, botníky a kvetináče v spoločných priestoroch (chodby, schodištia). A samozrejme takisto navrhnite odvolať zástupcu čo zakazoval podpisy za ďalšieho ISP (takmer isto to nerobil len tak bezodplatne). Inak taká dobrá a pekná vec ako odstránenie tanierov z fasád a takto to zhovadiť ...

mmc
Registrace: 1/2006

Tady musíš začít - sežeň nějaký právní nástroj,podle kterého společenství vlastníků "jede" ( u bytových družstev to jsou stanovy).Tam nastuduj,jak může výbor samosprávy postupovat při řešení podobných situací - jestli to bude podobné jako u bytových družstev,tak tam rozhoduje pouze členská schůze samosprávy za podmínky souhlasu nadpoloviční většiny přítomných členů.Pokud není přítomna nadpoloviční většina všech členů,může se rozhodovat o věci pouze tehdy,bylo-li jednání o konkrétní věci prezentováno už na pozvánce a je přítomna nejméně třetina všech členů.U Vašeho společenství vlastníků to samozřejmě může být jinak,záleží na tom znění,co jste si odhlasovali.

Nejjednodušší řešení i toho nejsložitějšího problému bývá zpravidla to nejlepší.

táhlovej
Registrace: 3/2005

Zhovaděné je to tím, že tam min 4 nejčastější pozice nejsou. Pokud bych měl balkón s výhledem tak nic neřeším a kopnu je někam svojí parabolou. Pokud ne, zkusil bych se domluvit na přidání pozice na vlastní náklady(pouze pro sebe nebo dalšího zájemce), což by se mohlo obejít bez výměny msw, tudíž by to ani nevyšlo nijak draho. Pokud by mi to neschválili, tak už se jen stěhovat nebo vraždit ;)

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535

Ludom uz hrabe v tejto demo......, jaj to sa nesmie pisat co? Zdrazie autobus na foncordu a studenti chcu demonstrovat, po chrape a hotovo.Sopliaci este hov..dokazali ale uz chcu demonstrovat, na chlast maju,ze? Tusim to ide k nam z tej ukrajiny...... :)

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere

evzene

postav dom, zasad strom a osad 2,4m parabolu na zahrade.

VIEM, že NIČ neviem!

major13
Registrace: 2/2013

myslím, že problém bude inde

v čase, keď spolumajitelia objektu, t.j. aj "tazatel" dávali dohromady spoločenstvo vlastníkov, nikto sa nechcel angažovať aby zadarmo alebo za symbolickú sumu robil pre ostatných služby. Nikto sa nezaujímal o nič, "však ono to tak nejak dopadne".
Zvolili tých, ktorí prejavili trochu záujem. ten výbor, to sú ľudia, ktorých si človeče ty volil! to nie je národný výbor!

Takže základ je vziať teraz odvahu a na schôdzi spoločenstva sa postaviť a povedať čo sa ti nepáči a vyzvať ostatných aby sa pripojili. to si mal ostatne urobiť hneď keď niekto prišiel s myšlienkou vyhodiť vaše paraboly. Neboj sa, nikto sa k tebe nepridá, všetci budú mať hlavu zapichnutú do zeme a budú vypisovať kde kade a za dverami bytu nadávať.

Áno, spoločenstvo môže účtovať za to, čo si odsúhlasí. Je to normálny prenájom priestoru, tak ako keď prenajmú niekomu pivničné priestory.
Pokiaľ príslušná väčšina daná vašou spoločenskou zmluvou odsúhlasila odstránenie parabol z fasády tak to má vo vašom baráku silu zákona a "nejede přes to vlak". Neviem čo sa všetci tak divíte. Konečne má možnosť uplatniť priamu demokraciu priamo a spoluvlastnícke práva.
Spolunažívanie na spoločnom majetku totiž nie je o pi..aní na druhých ale schopnosti dohodnúť sa s ďalšími povedzme 100 spolumajiteľmi a nájsť kompromis. A to nám často nejde.

Dagy2
Registrace: 11/2010

eugeene

Střecha je společná část domu. Je -li nainstalován stožár STA, postačuje pouze svolení vlastníka budovy (SDB, soukromý subjekt) o umožnění instalace paraboly na tento stožár. Buďto soukromě, nebo montážní firmou. Výběr poplatku za zábor plochy se většinou provádí pokud je parabola umístěna na fasádě domu, na exponovaných místech. Ovšem neexistuje zákon na výběr takovéhoto poplatku. Vždy se musí dohodnou podmínky. Většinou se jedná na požedavek zastupitelstva SVJ (nebo majitele nemovitosti). Na stožáru STA, na střeše, parabola nezabírá žádnou plochu. V tomto případě by tedy bylo logické požadovat i zpoplatnění záboru plochy paraboly současné (společné), všemi uživateli stejně.
Veškerou legislativu určuje Občanský a Obchodní zákoník, či Stanovy jednotlivého SVJ. Výbor SVJ je podřízen bydlícím členům SVJ a koná na jejich požadavky, většinou usnesením schůze SVJ. Odsouhlasila-li schůze SVJ, nadpoloviční většinou, že každá další parabola bude zpoplatněna ročním poplatkem, máte holt smůlu. Je třeba ctít rozhodnutí schůze.
liquere pozor: Balkón je společná část domu (patří pod plášť budovy). Nemůže si s nikým vytřít pr**l jelikož opravy balkónu se provádí ze společných peněz- Fondu oprav.

silesian
Registrace: 4/2011

silesian

na balkóne sa dá aj takto: mediacritic szm com/temp_instal jpg bola to len dočasná záležitosť, ale napr. technisat má podobné vecičky v katalógu

mmc

@silesian, chceš mi říct, že balkón je společná část domu, tudíž se mi na něm může kdekdo producírovat a já můžu na sousedův?
Jak mě můžeš omezit co na něm budu mít?

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535

Balkon ma vo vymere len jeho vlastnik, nikto iny. Nie je to spolocny priestor.Takze ma mozu mat radi.A do fondu oprav prispieva aj vlastnik balkona a urcite viac ako nevlasntik.U nas po zateplovani tiez bolo odsuhlasene, ze na novu fasadu nebude montaz povolena.Ale taketo chujoviny ako tu citam, to je sila !Ved aj na opravu strechy prispievaju vsetci aj co byvaju na prizemí.Potom by mohli aj oni povedat, ze prispeju na strechu, at bude pretekat az do ich bytu nie.Teda cez vsetky poschodia..... :laughing:

liquere

satelit

Děkuji vám všem za názory. Nejsem nijak rozmazlenej, 450,- není moc, šlo nám pouze o princip, ten satelit jsme tam měli odjakživa a teď najednou za něj máme platit?

Chápu, jak tu někdo naznačil, že je nesmysl, abych třeba řekl: "Na mou parabolu chytám 100 družic, tak nám zařiďte příjem všech a já to hned sudám!" Stejně jako je třeba nesmysl, aby bylo v paneláku 8 providerů internetu. Ale mně přijde, že tam jedná výbor sám za sebe a ne za lidi.

Jinak balkón je řešení, ale samozřejmě ho máme úplně na druhou stranu.

Kdyby se u nás měl instalovat další internetový poskytovatel a já bych třeba byl sám, kdo ho používá, tak mi mají taky právo nadělit poplatek za to, že používám ty rozvody jako jedinej - respektive že jsou ve společných stoupačkách víceméně jen kvůli mně?

Chápu, že výbor byl zvolen buď zadarmo, nebo za to mají minimální příspěvek, ale příjde mi, že je nesmysl vybírat prachy už pomalu za to, že tam používám třeba zvonek nebo schránku.

Na schůzi to pravděpodobně probereme. Mně ale přijde divný, že se tam odsouhlasilo něco, kdy konečná změna omezuje vlastníka bytu a on má platit za to, aby omezení obešel. Snad je jasné, jak to myslím :P

Můžu třeba navrhnout, ať platí i lidi, kterří mají na patře ve společných chodbách různý "bordel" - kola, krabice apod. :)))

eugeene

Eugene určená platba

Zákon říká,že PLATBY navíc ve společenství ,musí být schváleny DOHODOU a výklad slova dohoda určuje souhlas všech členů společenství bez vyjimky jednoho jediného,řešily jsme jsme podobnou věc,kdy 1/3 majitelů (větší byty) určila většinou na schůzi aby menší byty platili větší poplatky do fondu.Advokát je poučil,že by s tím museli souhlasit VŠICHNI ! ! !Naví vlastníš xtou část stožáru na střeše,ale nesmíš ohrozit její vodotěsnost.

korkoran
Registrace: 10/2006

eugeene

presne ako hovoríš, ak má niekto bordel na spoločnej chodbe a máš k tomu pripomienky, jediný priestor kde sa to dá riešiť, je schôdza spoločenstva vlastníkov.
Ty si spolumajiteľ a ak máš pocit, že zvolený výbor postupuje proti tvojim záujmom, treba s tým vyjsť na schôdzi.

liquere, vidno, že v tomto nemáš ani páru ako fungujú odpredané domy. Je to presne často tak ako píšeš. Pokiaľ netečie cez dve tri poschodia, tak ostatní robia všetko proti tomu, aby sa strecha opravila, pretože jednak nechcú pustiť prachy zo spoločnej kasy a jednak sa hrozia toho, že príde stavebná firma a bude robiť bordel.
Je to tak. Preto tam musí byť ten výbor a často robiť aj nepopulárne veci pretože anarchiu typu veď je to moje (fasáda) alebo spoločné (pivnica) som zažil. Každý mal okná podľa svojho vkusu, dvaja maníci si napojili vodu a elektriku mimo rozvody atd atd. Predstavte si 70 parabol navesených na tej spoločnej...
Takže len a len dohoda a dohoda. Čo znamneá že "mi môžu.." kto sú oni? veď všetci sú spolumajitelia.

Dagy2
Registrace: 11/2010

určená platba

Děkuji za informaci! My jsme na schůzi byli jediní, kdo nesouhlasil se společnými již rozvody satelitního příjmu. S tím následující - všichni ostatní, krom nás, souhlasili s tím, že budeme platit za pronájem střešní části pro náš satelit.

jinak ano, na schůzi to asi řešit budeme, jen nevím, jak máme jednat tak, aby jsme, pokud možno, uspěli. :/

eugeene

@eugeene

Názory všech nás diskutujích nejsou pro vyřešení Tvého problému "směroplatné".Jediné,co rozhodne,jsou stanovy konkrétního společenství vlastníků a platné usnesení členské chůze,na které se o problému jednalo.Takže si tyto dokumenty prostuduj a hned budeš vědět,na čem jsi.

Nejjednodušší řešení i toho nejsložitějšího problému bývá zpravidla to nejlepší.

táhlovej
Registrace: 3/2005

táhlovej

Ano, to mi je jasné, rozhodně nastuduji. Celá situace mě spíš mrzí, převážně kvůli jednání a chování výboru.

eugeene

Jó, co jste si zvolili, to máte. Když to bylo na začátku tak minimální zájem.

HiFiOK
Registrace: 12/2006

Dagy

praveze mam, len to nesmie byt spolocenstvo de bilov, okrem toho ze su vlastnici.V zivote som nezazil debatu o potrebe opravy strechy, ked zacalo zatekat ludom byvajucim hore.U nas tieto veci funguju nastastie perfektne.Preto ani nikomu nevadi parabola na balkone.Ale ako som napisal, nesmie to byt spolocenstvo blbcov!

liquere

Ten společný rozvod musí tedy být pěkný paskvil když tam není ani tak základní družice jako je Hot Bird. Rv

Cryptobox 752 Combo,DVB-S Toroidal T-90: 28.2E,23.5E,19.2E,16E,13E,9E,7E,5E,1.9E,1W,5W + 39E,42E,46E,52E + 26E. DVB-T2 MUX 21,22,23,24.

BIDLO

Drát na střeše máš,

tak kup brýle, LNB dej na jejich parabolu a svou sundej.
A JE TO!

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

re: Drát na střeše máš,

Pozor, to je ale dobrej nápad. Za předpokladu, že by to dovolili a taky, že je alespoň jedna ze 4 parabol vhodně natočená... To rozhodně stojí za zmínku. Díky!

eugeene
Stránka: [ 1 ] 2 3 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 80

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra