Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem satelitů

Platba za stávající parabolu

Zdravím, našel jsem pár témat, která mi pomohla, avšak vracím se tu na někoho spíš s právnickou radou.

Již ~15 let máme na -střeše- panelového domu parabolu, se kterou nikdy nebyl problém. Tehdy v domě nebyl výbor zástupců společenstva vlastníků jednotek.

Asi před rokem společenstvo odhlasovalo, že se z -pláště- budovy sundají všechny paraboly a na střechu se umístí instalace společných satelitních parabol. Důvod byl prostý - paraboly na plášti vypadají ošklivě, tak se sundají a všichni budou používat společné rozvody.

Jenže se naskytl problém, náš satelit je namířen (krom jiných) na družici HotBird, kterou společné paraboly nepřijímají a tak jsme se, logicky, rozhodli si naši parabolu na střeše nechat. To se pochopitelně nikomu nelíbilo a tak nám za pronájem plochy výbor účtuje cca 450,- kč ročně.

První rok jsme platbu zaplatili, nicméně teď, po roce, jsem se dozvěděl o všeobecném zákoně o elektronických komunikacích a moc se mi nezdá, že by výbor měl právo požadovat platbu za naši parabolu - víceméně částečně i jejich vinou.

Má otázka je jasná: mají na něco takového vúbec právo? S výborem nyní jednáme po mailu (momentálně bez odpovědi) a napsali jsme, že vůbec netrváme na tom, aby na střeše zůstala naše parabola, ale ať nám zajistí příjem družice HotBird na společných satelitních rozvodech. Prostě nechápu, že chtějí platbu za to, že nezajistili dodej všech služeb, které vlastníci pře novou instalací měli.

Velice děkuji za jakékoliv informace.

eugeene
Registrace: 1/2014
Stránka: 1 2 [ 3 ] 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 80
Odpověď v diskusním vlákně

pierrpetr

Jestliže rozhodla schůze s nadpoloviční většinou, že bude příjem signálů do společného rozvodu primárně ze společné paraboly a za každou soukromou se bude platit, má asi smůlu. Rovněž má smůlu, jestliže se takovýto příjem bere jako náhrada za STA, která byla tímto zrušena. Musí respektovat rozhodnutí.
Vydal-li však někdo, jen tak z plezíru, z řad výboru společenství, toto zpoplatnění, bez vědomí vlastníka domu, či bez rozhodnutí usnášení schopné schůze, je zde možnost se bránit. Patrně by se měl obrátit s dotazem na nějakou právní poradnu, kterých je ve městech dostatek. Tento poplatek by měl být řádně vedený v účetnictví jako příjem společenství.
U nás (na SBD) je praxe taková, že stačí podat žádost o umístění parabolické antény na stožár STA, popřípadě na svůj soukromý stožár na střechu za podmínek, že ... montáží nevzniknou škody na spol. majetku a nebude narušena funkčnost střechy. Představenstvo bez problémů schválí. V roce 2010 ležel na stole návrh zpoplatnit každou parabolu na fasádě a balkónech našich domů, částkou 300 Kč/metr zabrané plochy. Prozatím se tak nestalo. Jak jsem již uvedl výše- vše je věcí vlastníka domu. A každé společenství a každé SBD můžou mít, v rámci zákonů a směrnic, odlišné postoje. A navíc, v dnešní době si zákon vykládá každý jinak, po svém.

silesian
Registrace: 4/2011

Tomik535

Jj, máš pravdu. Hlavně jak Ti nějaká taková rakovina začne ve 3 hod ráno dělat ze ,,svého" bytu discoclub. ;)

silesian

RE: Platba za stávající parabolu

A když se na schůzi nadpoloviční většinou rozhodne, že si na balkón nedáš parabolu a ženské nesmí při orgasmu přesáhnout 69dB, tak jednoduše taky neuděláš nic.

Znova osmnáctku v osmiválci

Tomik535
Registrace: 10/2007

teda, vy dva spameři jste se hledali, až jste se našli. Ale číst to je děs. Žalobníčci žalobníčci, kampak na to chodíte.

Topfield TF 7710 HD PVR 250GB HDD, Ferguson 7318, motor SG 2100, Parabola 73x80 Al Emme Esse, LNB Maximum Pro-Line P-2 Twin.

kuba
Registrace: 3/2007

Tomik535

ta ženská se dá vyměnit za tichou R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Tomík535

Nevím, učitelka nade mnou se svým kamioňákem obstojně heká pokaždé, jak samec dorazí z cest domů. A zatím si nikdo nestěžoval. Pro upevnění SAT paraboly na balkon by SE MĚL, alespoň pro pořádek dát souhlas. Ale znáš to: Není žalobce není soudce. Ale i když se Ti to nezdá, balkóny jsou opravdu společnou částí domu.

silesian

silesian

možná heká,aby si samec nevšímal parohů R^ :laughing: R^

pierrepetr

kuba

Kubo, budeš se divit, ale já stojím na straně zakladatele tématu. Někdo má SAT a jiný ne. Zato má funkci a závidí, tak to tomu prvnímu musí znepříjemnit jak se dá. Prostě mentalita národa.

silesian

pierrepetr

Možná to je vzájemné. Takový kamioňák je jako námořník. Furt ve světě. A pokušení na každém kroku. :)

silesian

silesian

ty nepatříš mezi ty dva.

Topfield TF 7710 HD PVR 250GB HDD, Ferguson 7318, motor SG 2100, Parabola 73x80 Al Emme Esse, LNB Maximum Pro-Line P-2 Twin.

kuba
Registrace: 3/2007

kuba

Já byl zvolen. Aniž bych to ovlivnil. SAT jsem měl už ale dávno předtím- analogový. Druhou parabolu mám právě na fasádě. Nic se nejí tak horké jak se uvaří. Avšak i tak je blbců dost.

silesian

Chytrý člověk v domě SJV roční platbu za anténu zaplati a je rád, že je mu to tak levně umožněno. Méně chytrý otálením a dopisováním prudí zbytečně ostatní, kteří o něm a jeho výhodách přemýšlí.

Kdo je kdo a co je co.

Janik
Registrace: 1/2006

@silesian, já tě chápu a jsem rád, že toto nemusím řešit, ale u mě je na první místě zdravý rozum. Tudíž, jestli mi to nikdo nemůže fyzicky zakázat, tak se na to ani nebudu ptát. Mě taky nezajímá co tam kdo má. Samozřejmě, že pokud bychom třeba měli novou fasádu a nikdo by si na balkóně nesměl viditelně věšet prádlo(mimochodem pro takový zákaz bych klidně hlasoval), tak ji tam taky viditelně nevrazím, ale dám třeba naležato nebo se bez ní obejdu. Aby mi ale kdejaký idi.ot vytknul na balkóně parabolu a ostatní tam budou mít 2m2 vlajícího prádla na každém balkóně..to po mě fakt nechtěj..

Tomik535

Tomik535

Máš pravdu, ale jak je v naši zemi zvykem. Proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě. Věř, že jsou i horší paradoxy než nějaká parabola na balkóně. Já jsem osobně u nás v baráku namontoval na balkón dvě. A dodnes to nikdo neřeší. Horší je, když si nějaké hov*do z přízemí na balkóně griluje a čmoudí ostatním do bytů.

silesian

Aby jsme to tady neměli jako v parlamentě. Pro každého zájemce doporučuji si nastudovat ,,výživné čtení" zákon č.72/1994 Sb. Pak budete moudřejší a možná pochopíte, že to s tím bydlením, když už o něco jde, tak jednoduché není. Zdar.

silesian

Jasně, ale o tom toto vlákno není. Jde mi o to, že mi nikdo žádným způsobem nemůže fyzicky zakázat co budu mít položené na balkóně. A to nemluvím o parabolách průhledných a ještě naležato. I kdybych tím porušoval nějaký de.mentní předpis odsouhlasený polovinou de.mentů, pokud tímto jednáním nevznikne důvodné podezření z ohrožení života, nikdo ti to tam nemůže přijít zkontrolovat.

Tomik535

to eugeene

Pokud máš balkon na vhodnou světovou stranu, pak existuje způsob, jak parabolu instalovat tak, že odnikud není vidět. Plech paraboly má sklon přibližně 25 stupňů vůči vodorovné rovině a nad ní se tyčí pouze nenápadný konvertor. V případě zájmu uvedu podrobnosti.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

Bingo! Akorát už psal, že má balkón na opačné straně.. :))

Tomik535

Pak je ještě šance,

dohodnout se se sousedkou, která má balkon na správné straně. :)

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

samorost

se sousedkou budeš muset do smrti dělat to,co se ti jinak líbí R^ :laughing: R^

pierrepetr

Neviem ako u vas, ale nie je to aj tak, ze spolocenstvo vlastnikov si moze vybrat svojho spravcu? Teda ked ten terajsi bude vymyslat vselijake neopodstatnene poplatky a zakazy, jednoducho ho posles k vode a vyberie sa novy? Pokial viem bytove druzstvo ma sluzit ludom a nie im diktovat .......... aspon v case ked sa odkupovavali byty do OV, kazdy podpisoval ci chce aby dalsiu spravu domu vykonavalo druzstvo.A ked sa vacsina rozhodne pre zmenu, co potom ? Myslim, ze druzstva dnes maju dost naknap, ked sa im uz vela barakov odtrhlo a spravuju si sami alebo cez inu spolocnost veci. Ale ako pisal Tom parabola na blakone je trn v oku, ale 3 metrove handry visice na dalsi balkon su v poriadku.... Rv To nema esteticku vadu,len mozgovu u niektorych jednotlivcov.

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

liquere

Ano, problém je však v tom ,že se málokdy najde někdo, kdo to chce dělat :D Vím, že v jednom paneláku jeden "důchodce" - údržbář odešel a nidko tam nechtěl jeho práci dělat. Ono je to většinou zadarmo nebo za pakatel, takže to ty lidi dělaj víceméně ve volným čase. Teda, nevím, co to obnáší, ale podle mě to na druhou stranu asi tolik práce není, ne?

Jinak jasně, pokud se to na schůzi odhlasuje, tak s tim výbor nic neudělá, oni to pouze odkládaj a odkládaj.

Třeba ten internet se řeší už od listopadu a doteď to nijak nedopadlo, na schůzi v březnu požádáme o projednání a pokud to výjde, tak má prostě výbor smůlu. Ale na mě to dělá dojem ,že jen chtějí dělat problémy...

Jinak se zbytkem plně souhlasím :)

eugeene

júdžíne

Ano zastupcu vlastnikov, toho co kvazi udrzuje styk so spravcom(druzstvom) toho som nemyslel.To je tak ako pises. Ten to naozaj robi ako navyse, pripadne za malu odmenu. Ale u vas bude skor problem v tom, ze kazdy chce ukazat ze ma väcsieho, pokial v tom nie je nejaka ina zainteresovanost, urcite chapes...... ;)
Napr. fond udrzby a oprav ako financujete?

Tento prispevok bol cely napisany bez financnej pomoci EU, alebo nejakej mimovladky.

liquere
Registrace: 7/2008

liquere

Jojo, vím přesně, jak to myslíš :)))

Pokud vím, tak příspěvek do fondu platí měsíčně každej, kdo tam bydlí - to je logický. Ale podle mě tam právě jdou i tyhle pronájmy a další nesmysly, čímž se tam snažej nahrabat co nejvíc...

eugeene

liquere

nevím jak u vás,ale tady je správce pouze sluha a vykonavatel pokynů výboru,ano správce tento poplatek vybere,ale na příkaz výboru R^ :laughing: R^

pierrepetr
Stránka: 1 2 [ 3 ] 4
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 80

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra