![]() |
|
Síto Plzeň v opačné polarizaciMám problém v nedostatečné směrovosti pozemní antény, síto Plzeň velké. Kanál 38 (RS7) vidím z antény 15km daleko, vysílací výkon 10 kW, kanál 37 nevidím (zakryt betonovým domem s převýšením cca 15m 300m daleko, vysílací výkon 100 kW, 25 km daleko. Při průjezdu auta místem s dobrým ozářením (ne však vždy) nastane krátkodobý výpadek na HD kanálech K38.Pokud bych zvolil nejlevnější řešení, pouhé otočení síta do svisé roviny, snížil bych (dost) zisk antény pro příjem H signálu, ale zároveň zvýšil směrovost. Může mi někdo kvanifikovat pokles zisku a nárůst směrovosti? Nebyl jsem schopen údaje o sítu najít. Děkuji předem! Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 410 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 39 | |
![]() |
|
RE: Síto Plzeň v opačné polarizacia jako co ti ma niekto nakreslit graf zavislosti aj z nameranymi hodnotami ? a tak lopatu po hlave nic ? Rv |
furicka
Registrace: 3/2011 Příspěvků: 458 |
![]() |
|
Především udávášnesprávné informace. k38 vysílá výkonem 33kW, k37 1kW. Rozdíl v napětích na anténě je tak asi 16dB v závislosti na terénu a místních podmínkách. Dům ve vzdálenosti 300m má celkem malý stínící efekt, takže není možné jej považovat za účinnou překážku. Příčina ztráty signálu tak pravděpodobně bude v něčem jiném. Otáčet anténu na vertikální polarizaci je nesmysl, protože oba vysílače vysílají horizontální polarizací. Situace by se tak ještě víc zhoršila. Zlepšení směrovosti tak lze dosáhnout buď jinou anténou, anténní soustavou nebo směrovým laděním dvojice antén.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 686 |
![]() |
|
Re SítoPokud jsou oba kanály v horizontální polarizaci, pak je to nesmysl. Budeš na anténu chytat odrazy (depolarizovaný signál).Kdybys to chtěl kvantifikovat tak ztratíš 10 až 20 dB signálu a bude to na odrazy ještě náchylnější. Cesta je ve směrovější anténě (Yagi, neb delší LP) nebo ve vhodném pootočení síta (v horizontální rovině), tak aby odrazy od vozidel padaly na anténu do místa s nulovým příjmem. Má-li síto úhel pro -3 dB kolem 34°, tak to minimum bude někde mezi 40-50°. Další zlepšení vlastností síta byly přídavné direktory, které zlepšovaly až o 3 dB zisk a zužovaly hor. vyzař. diagram (ty oficiáně vyráběné byly pro k.55-60). Pro nižší se musely přepočítat. Laborace na leta... |
valsora
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 230 |
![]() |
|
dvojče....Ano, při položení antény by byla polarizační ztráta až 20 dB, správným řešením je zdvojit počet antén. U takového dvojčete je však nutno dodržet několik zásadních věcí, jinak můžete splakat nad výdělkem.....Je možné to na internetu, či odborné literatuře nastudovat....zisk by měl narůst a úhel příjmu zmenšit.DVB-S/S2 ( E-85 /28,5/23,5/19,2/13/ ), DVB-T/T2 ( Žižkov,Ládví,Cukrák,Černá hora,Buková hora, Ještěd, Jablonec,Sněžné jámy (PL),
|
pigfucker
Registrace: 5/2008 Příspěvků: 554 |
![]() |
|
Díky za ušetřený čas slepou cestou.Existuje anténa Emme-esse Super 45SG. Na ní je zajímavé to, že má vedle sebe dvě samostatné a izolované řady direktorů, ne jako Colorka, která je má v jednom kuse. Použiju tedy "širokofázované" dvojče.Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
samorostnepleteš si to označení s jiným?http://www.emmeesse.it/it/prodotto.asp?idprod=172&idcat=38 On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Síto Plzeň v opačné polarizacisamorost, píšeš nesmysly. |
HiFiOK
Registrace: 12/2006 Příspěvků: 3 951 |
![]() |
|
Smámamorostepodobný problém,na vysilač Krašov 100kw(70 km) mám kopec 80-90 metrů výš ve vzdálenosti cca 350-400 metrů.I ze sítem jsem dosáhl lepší příjem až po náklonu směrovaném na špičku nejvyšího stromu na tom kopci,dnes mám podobnou yaginu jako je kolorka.Před 35 lety jsem stejně lovil Hohe Bogen na vzdálenost 230 km se síťovým paraboloidem 2,7 metrů průměr.To,že se signál láme přes překážky vždy k zemi u frk.400 Mgh a výš se dřív popíralo,ale je to jinak,vyzkoušel jsem v amaterských i Tv pásmech.U 10 Gh se odráží pocca 150 km od iono sféry a zase zpět(vy zkoušeno spojení s Holandskem)z koty 1043 m nad m. |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 531 |
![]() |
|
samorost omluv.Nějak mi ztěžkla ruka |
korkoran
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 6 531 |
![]() |
|
to Enik, Saxon, HiFiOKEnik: Kanály a výkony platí v Ostravě.Saxon: Na Tvé fotce dole je moje označení. HiFiOK: Použiji nepřesné přízpůsobení. Koaxiální kabel se přímým spojem rozdvojí na dvě, přesně stejné dlouhé větve koaxu k anténám. Toto spojení nemá frekvenční závislost. Přijímám více kanálů v celém pásmu, proto nemohu použít laděnou délku mezi anténami. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
RE: Síto Plzeň v opačné polarizacisamorost, a co OHMy ? |
HiFiOK
![]() |
|
samorostto já vím, ale kde jsou ty dvě řady direktorů vedle sebe?On Air!
|
Saxon
![]() |
|
to Saxon, HiFiOKSaxon: Měl jsem tu anténu již v ruce. Na fotce to není vidět, ale opravdu direktory vpředu mají upevňovací elementy na ráhno antény výhradně z umělé hmoty a uprostřed u ráhna kovová část direktoru chybí, je "přerušena". Direktory jsou vůči našim anténám krátké a pouze na obou stranách ráhna. Jsou to vlastně dvě samostatné řady direktorů se společným dipólem na konci. Originální konstrukce, která už pohledem napovídá, že směrový účinek je větší, než u klasické yaginy.HiFiOK: Uvedl jsem, že jde o nepřesné přizpůsobení, což znamená nesouhlas OHMů. V praxi jsem to odzkoušel v době analogu, kdy jsem dvě Colorky takto spojil pro dálkový příjem. Nepřizpůsobením vznikne sice ztráta, ale ta je menší (asi 3-4x), než zisk připojením druhé antény. Směrovost je mnohem lepší u této soustavy proti jednoduché anténě. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
RE: Síto Plzeň v opačné polarizacisamorost, to sice nepíšeš nic nového. Také jsem minulosti dělal dvojče, čtyřče.... . No a řešil jsi rozteče antén a délku spojovacích koxiálů dle předepsaných tabulkových hodnot (lambda)?Činitel zkrácení a další. Takovýmto sloučením dvou antén vzniká 150 OHM. No a právě tato ztráta byla dost výrazná. Já jsem napřed pochopil že každá anténa je na jiné vysílače. |
HiFiOK
![]() |
|
RE: Síto Plzeň v opačné polarizacicca -10-20dB dle depolarizace, cca1/2 úhel.Pro síto parametry + vyzařovací diagram :http://www.televiznianteny.com/sito-velke-huste-p12713.html nebo zkusit YAGI 2039: http://kovoplast.cz/index.php?route=product/product&path=20_73&product_id=1129, ( dle včerejší rady, popřípadě dvojče - potřebný úhel nastavit vzdáleností antén) |
RAFI007
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 043 |
![]() |
|
SamorostTomáš Český - Anteny pro příjem televize.I když jsi samorost, tato kniha by ti dost pomohla... Občas ji někdo nabízí na Aukru apod. On Air!
|
Saxon
![]() |
|
to HiFiOKladěná délka je vhodná na velmi úzké pásmo a počítá se na konkrétní kanál.Z dvojčete chci: 37+38+45+48+54+59. Je mi putna, kolik OHMů bude, 150 Ohmů by vzniko, pokud by se takto spojily dva kabely 300 Ohmů. Pokud se spojí dva koaxy, bude odpor 75/2. Ztrátu mám na "vlastní kůži" odzkoušenou a není velká, odhaduji bez měření pouze podle projevů na obrazovce na max. 1dB. Nejde mi o příjem slabých signálů, pouze potřebuji potlačit boční příjem. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
samorostV posledním příspěvku máš sice pravdu, sám používám 2 antény "sfázované" natvrdo Tkusem do předzesilovače (teor. nepřizpůsobení 75/37 ohm nehraje roli, zvláště na vstupu do předzes...), ale jinak ten nápad otočit síto naležato pro příjem H polariz.signálu pro zvýšení směrovosti je koko..ina jak Brno protože pro příjem opačně polarizovaného signálu nemá žádná anténa definované parametry, tj. ani vyzař. diargam - ten je bůhví jaký, to nikdo nikdy neměřil a vůbec nikdo ti to tu nenapíše... zbytečný dotaz, vyzkoušej sám a uvidíš, třeba uspěješ, to není vyloučeno :) |
lance
Registrace: 10/2008 Příspěvků: 5 388 |
![]() |
|
RE: Síto Plzeň v opačné polarizaciNo jo, a není lepší dát rovnou pořádnou směrovku než tyhle monstra ? |
HiFiOK
![]() |
|
RE: Síto Plzeň v opačné polarizacito samorost - pokud píšeš, že z antény máš přímou viditelnost na vysílač K38 tak žádný odraz z projíždějícího auta by ti neměl na K38 rozhodit příjem protože odražený signál neměl být silnější než přímý a taky odražený signál přijde vždy se zpožděním takže to by měl "pochytat" ochranný interval, takže nejspíš ti to rozhazuje jiný typ rušení od projíždějících aut než je odraz signálu od kapoty... nepíšeš ani jestli používáš nějaké akt. prvky atd... |
lance
![]() |
|
RE: Síto Plzeň v opačné polarizaci... i když na druhou stranu může přijít srovnatelně silný odražený signál v protifázi a tím krátkodobá ztráta intenzity signálu na anténě... takže možná to tak opravdu bude... ? |
lance
![]() |
|
samorost"pouze potřebuji potlačit boční příjem"vidím,že si hraješ,tak zkus druhou anténu nasměrovat na ten signál co nechceš a pošli to v protifázi ,zase ekonomicky a časově vychází lépe vybrat anténu s menším postranním lalokem ,ale zábava na střeše je k nezaplacení R^ :laughing: R^ |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 390 |
![]() |
|
to pierrepetrNápad s najitím směru rušivého bočního signálu je vynikající. Problém je v tom, že trvá zlomek sekundy nebo v lepším případě v jednotkách sekund. Hledej to! HD signál na K 38 je z podstaty modulace náchylnější na rušivé impulzy. K 37 je svářečka, hned vedle a tlačí se do souseda. Stačí "zhoupnutí" úrovně K 38 a kostiček je dost. Moje idea je taková, že zlepším směrovost na cenově a esteticky dostupnou úroveň. Domácí rozvod zesílení za anténou potřebuje a je komplikovaný.Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
pak mě napadá,jak víš ,že to ruší z boku? R^ :laughing: R^ |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 390 |
![]() |
|
pak mě napadáa ruší to i na FTA programech?Znova osmnáctku v osmiválci
|
Tomik535
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 15 127 |
Stránka: [ 1 ] 2 INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 39 | |
![]() |
|
![]() |