Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Vzdálenost paraboly od sat.přijímače

Zdravím,chystám novou inst.paraboly na střechu domu a vzdálenost k přijímači bude cca 60m.Je nutný nějaký zesilovač signálu?Přijímač mám azbox me.Děkuji

zd09
Registrace: 2/2012
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Vzdálenost paraboly od sat.přijímače

pouzi dobry kabel. zosilovac netreba

noces
Registrace: 9/2010

100m ziadny problem pri dobrom kabli

satan
Registrace: 1/2006

30m na 28e - A1N

Měl jsem 30m kabel usazený v zemi v roce 2005 a ještě v loni mi chodila Astra 1N - UK beam ... citlivost ok ...

Nezapomeň venkovní část hodin do nějaké zahradní hadice, abys to nemusel za 5-7 let měnit ...

T90 (28E-1W), Octagon 8008 twin

ivo2001
Registrace: 4/2006

Potvrzuji. 60 metrů je při kvalitním kabelu v pohodě.

Martin79
Registrace: 7/2008

100 metrů

klubo no name,nějaký snad bigsat metr za 3.50 kč,zkušebně zařazeno do cesty mezi přijímačem a LNB,vše OK,i tzv. nekvalitní koax za pár šupů a není co řešit R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

tzv.nekvalitní koax

vydrží v suchu a teple , pokud se na něho křivě podíváš
v mrazu tak popraská , vnikne do něj voda a nekvalitně poměděný drát zrezaví a je co řešit , možná i reklamaci
u pochybné firmy, když máš (nebo má) kliku ,
tak ty dvy záruční roky vydrží !

Rv :laughing: Rv

tonek
Registrace: 1/2009

no jasnovidec

jsi,nevím kudy to povede,možná husím krkem ve zdi,ale to není podstatné,reagoval jsem na kvalitní koax vs. délka kabelu,jinak vítej z tropů,jak bylo nad kubou? R^ :laughing: R^

pierrepetr

tonek

Žasnu kolego nad tou odborností v rozvod-technice. A jak příjem SD a HD ve volieře ?? :))) R^ :)))

CES
Registrace: 4/2007

tonek

Mám podle označení tzv. "nekvalitní" koax už 17 let na venkovní omítce na jižní straně domu, kde se střídá horko, mráz, déšť, vítr....a pořád to jde!

Tondach
Registrace: 3/2004

Tak to by se mi tedy líbilo, aby se mi mlátil na fasádě 17 let nejakej koax. At je jakem chce.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Ja mam na nendelsim spoji ze zahrady cca 60m kabelu, prochazi pres 2 diseqc prepinace a rozvadec a je to naprosto bez problemu, i kdyz zatim to mam jen 2.5 roku. Na venkovni casti neni videt zadny opotrebeni. Kabel je znacky Draka, venkovni cernej 40m + bilej vnitrni 20m. Jednou jsem koupil koax z polska za 3kc/metr a po 20 metrch byl signal 0 a strasne spatne se s kabelem zachazelo pri instalaci, takze na to pozor.

drhans
Registrace: 12/2009

to zd09

pokud by se vychazelo z prumerne vystupni urovne LNB cca 75db/uV a minimalni potrebne urovne na vstupu sat. prijimace cca 45db/uV, tak koax. svod by mohl mit utlum az 30dB, t.j. utlum nejakych 100m slusneho koax. kabelu, napr. Beldenu H125 Al (30,5dB/100m pri 2150Mhz)

kaos
Registrace: 2/2009

Na fasádě bych snesl jenom kvalitní kabel...

Dm920 triple+fbc, 105gib+85fuba multifeed

tukan
Registrace: 10/2005

@kaos: myslim ze velmi hodnotny prispevok ..., ktory ale vzbudzuje dalsie otazky - pre nas - nie prof.. :-)

za seba poviem T90 - zisk anteny cca 39,5 dB, 23,5E (STV1), kabel Nordix CM401 - priemer 5,4 mm, dlzka kabla 55 m, (utlm na 100m 36.8 dB/2150 MHz), SNR na prijimaci hodnota 15 dB.

ak by sme chceli vypocitat maximalnu dlzku kabla (cize maximalny mozny utlm na kabli), pomocou parametrov: vystupna uroven LNB (dBuV), zisk anteny (dB), utlm kabla (dB), popripade SNR (dB), existoval by na to nejaky vzorec? (resp. vo vystupnej urovni LNB je uz zapocitany aj zisk anteny?)

da sa nejako zo SNR v dB urcit vystupna uroven zo sat systemu v dBuV? (bez meraca..)

lebo asi zakladna tazka je, ze pri rovnako kvalitnom (nekvalitnom) kabli, pri lepsom vystupe zo sat systemu mozno mat dlhsi kabel, pri horsom - kratsi..., resp. sa to zacina lamat na slabsich frekvenciach ...

resp. ak by sa pouzil LNB s 90 dBuV, GT-SAT DIAMOND Single GT-LST40D, znamenalo by to moznost dlzky kabla az 150m? Predajca to nameral na 80 cm parabole so ziskom 37.1, cize max mozny utlm na kabli v dB = 90-45 = 45 dB, cize v metroch 45/30.5*100 = 147 m

resp. je nasledovna matematika spravna? signal vypadava pri SNR 6 dB, co by malo zodpovedat vystupnej urovni cca 45 dBuV, cize ak je SNR 15 dB potom vystupna uroven zo sat systemu + kabel je 112.5 dBuV, resp. je tam linearny priebeh alebo nejaky logaritmicky ...

vdaka za pripadnu diskusiu, su to laicke otazky - profesional mozno len kyvne rukou, amateri sa mozno poucia ...

holedg
Registrace: 3/2012

při extrémní

délce už taky hraje roli citlivost přijímače,zisk LNB i paraboly R^ :laughing: R^

pierrepetr

Tondach

ti to nezávidím a přeji , a co je na něm napsáno ???

jsou stovky výrobců a druhů PVC , netvrdím že to není možné

ano je to možné ale je možné ,a s daleko větší pravděpodobností to o čem jsem psal !

A nejsem jasnovidec ale považuji za svoji povinost tazatele na to upozornit !

:8)

tonek
Registrace: 1/2009

tonečku

no občas se pleteš,to lidské,jinak dobrý R^ :laughing: R^

pierrepetr

to holedg

zkusim ti velmi zjednodusene odpovedet:
- pokud se budes na vstupu prijimace pohybovat v rozmezi definovane min. a max. urovne (dejme tomu 45 - 85 dB/uV), tak nejdulezitejsim parametrem kvality prijmu je S/N (odstup signal-sum)
- priblizne se da konstatovat (+- nejaky to decibel), ze udavane zesileni LNB (cca 55dB) je zhruba uroven slozeneho sumu, takze pokud na packetu STV uvadis S/N 15dB (vyssi urovne S/N dosahnes pouze zvetsenim paraboly), pak vystupni uroven LNB bude nekde kolem 70dB/uV,
- pri pouziti LNB se zesilenim 90dB (coz asi neni realne, toho nedosahuji ani profi SMW) by tedy vystupni uroven v tvem pripade byla nejakych 105dB/uV

kaos

to kaos

dakujem velmi pekne za odpoved, zase som o nieco mudrejsi
takze tych 90 dBuV - zeby to bola len marketingova zalezitost ..

***/lnb-gt-sat-diamond-single-gt-lst40d.html

pri Invacome udavaju 50-60dB

takze ked vystupna uroven LNB vychadza okolo 70 dBuV pri STV a zapocitani dlzky kabla, tak pri odpocitani utlmu kabla - cca 50 m - utlm cca 15 dB, to vychadza okolo 85 dBuV pri antene,..

preco sa o to zaujimam, cca 30 m od anteny chcem dat multiprepinac asi EMP-CENTAURI 9/8 PIU-5, utlm by tam na sat nemal byt ziadny, a od neho este cca 30-40 m, aby to nerobilo nejaku zlotu ...

este raz dakujeem

holedg

holedg

vykašli se na katalogové údaje a dB ,zkus a uvidíš,praxe je nejlepší teorie,počkej na experta,právě opustil blacklist,ten ti to vysvětlí R^ :laughing: R^

pierrepetr

@pierrepetr
jasne, nechcem z toho robit velku vedu, ale ani ist celkom po hlave, taka nejaka stredna cesta ... ;)

holedg

já ti rozumím

,ale hraje tady roli více aspektů a tady jenom teoretizujeme,když ti někdo napíše OK ,to bude chodit,budeš spokojený?,třeba jen do praktického výsledku R^ :laughing: R^

pierrepetr

Odborníci správně poradili, ale

moje zkušenosti jsou pestřejší. S Technisaty větší délka koax.kabelu (42m)způsobovala více krátkodobých výpadků u slabších TP. Rozhodujícím parametrem je výstup z konvertoru, jak velké zesílení výstupního pásma má. To bývá zpravidla více než dostatečné i pro mnohem větší délky než 50 m.
Zní to překvapivě, ale Technisat byl náchylnější na výpadky, zatímco Ariva nikoliv.Dle mého názoru záleží také na způsobu detekce v přijímači a citlivosti vstupu přijímače.AzBox jsem neměl v daných podmínkách odzkoušen. Chci jen podotknout, že přijímače nemají stejné vlastnosti a mohou se chovat jinak!!!
Pro silné TP není třeba si hlavu lámat s jakýmkoliv přijímačem.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

Zesilovač signálu

za konvertorem - jsem měl Grudig.
Vždy došlo ke zhoršení kvality slabých signálů proti stavu bez zesilovače.
Navíc silné signály se po zesílení zvětšily natolik, že přijímač Technisat byl zahlcen!!!
Dva zesilovače mohu poskytnou zdarma. Jejich užití snad připadá v ůvahu pouze u příjmu celkově slabé družice, kde žádný ze signálů systém nezahltí. Na běžné družice se zesilovač opravdu nehodí.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

to holedg

ten LNB z odkazu (GT-SAT) ma dle uvedenych parametru od vyrobce zesileni 63-67dB, takze tech 92dB/uV na spektru by mela byt uz celkova vystupni uroven na 1925Mhz.
Ale neco mi tam nesedi, nebot dle publikovanych parametru a spektra by odstup S/N vychazel cca 25dB, coz u paraboly o 80 je nesmysl.
Jinak jen pro info, na mem prijimaci VT nastava "rozpad obrazku" pri minimalni urovni cca 27dB/uV ( na 12525 Mhz), tech 45dB/uV je uvadeno pro zaruceny prijem.
Jinak ta tva aplikace (pokud ten EMP nebude mit dalsi vlozny utlum) bude v pohode.

kaos
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 47

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra