![]() |
|
digitální rozhlasové vysílání T-DABPěkný den všem :)) . Uvažuji koupit digitální rádio ,ale zajímají mě praktické zkušenosti s příjmem tohoto vysílání. Jedná se mi o použití v okolí Uničova, zda je to zde vůbec reálné . Když se podívám na mapy pokrytí signálem tohoto vysílání, vidím zde jen bílá místa . Tak mě zajímají vaše praktické zkušenosti . Děkuji všem za jakoukoliv praktickou informaci ;) . |
frigo13
Registrace: 1/2011 Příspěvků: 80 |
![]() |
|
RE: digitální rozhlasové vysílání T-DABUničov, mimo signál vysílačů, jsi někde vprostřed mezi Černou Horou a Ostravou. Musel by jsi mít mimořádné bydliště, štěstí a velkou anténu - dálkový příjem. |
Mirko.
Registrace: 4/2003 Příspěvků: 461 |
![]() |
|
T-DAB III.pasmo versus FM rozhlas na VKVMohu poskytnout zkušenosti pouze z porovnání prijmu dálkového i místního ve srovnání s analogovým rozhlasem s frekvenční modulací v pasmu VKV. T-DAB ma obrovskou výhodu díky ochrannému kódování a vůbec z principu digitalní modulace. S mnohem nižšími náklady, výkonem lze docílit nerušený poslech na podobnou plochu, kterou pokrývají analogové FM vysilace s desetinásobně i vice vyšším výkonem. Technologicky je T-DAB odolnější než analogové FM, ale situace s jeho zaváděním v ČR je především díky ČTU naprostá tragedie. Je v podstatě jasné, že že se T-DAB v ČR nikdy pořádně nerozjede. Až na par jedinců nemá o nej nikdo zájem.On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: digitální rozhlasové vysílání T-DABPánové, děkuji za reakci. Moc jste mě nepotěšili, ale vždy je lepší znát skutečný stav věcí . |
frigo13
Registrace: 1/2011 Příspěvků: 80 |
![]() |
|
RE: digitální rozhlasové vysílání T-DABDAB z Lyse hory jsem chytil ve Vyskove na D1 (kapesni prijimac uvnitr jedouciho auta bez externi anteny), ale to je idealni profil na vysilac. Z Unicova je Lysa pres kopecky, takze DAB v L pasmu nehrozi. |
ivovi0
Registrace: 11/2008 Příspěvků: 693 |
![]() |
|
ČRa ve střetu se svými zájmyProto nerozjela vyslílač OLOMOUC 2, 12B, 226 MHz, 30 dBW, V, 17° 16 39", 49° 35 27".DAB je super záležitost, bohužel není dostatečně podporována výrobci automobilů, České Radiokomunikace si nepolezou do zelí, také některé kamenné prodejny DAB zcela přehlížejí. Lidem je to většinou fuk. Nehřeš slovem; neber si nic osobně; nevytvářej si domněnky; dělej vše, jak nejlépe dovedeš. (Don Miguel Ruiz)
|
mirasat
Registrace: 10/2006 Příspěvků: 3 044 |
![]() |
|
RE: digitální rozhlasové vysílání T-DABT- DAB v Lbandu by mel byt vysílán ideálně z centra měst, na vysoké koty je lepší VHF3.RTI v Lbandu nelogicky opustilo v CB ideální kótu hotelu Clarion v centru a přesídlilo na kótu Kluk, kde to v podstatě zabilo. V centru CB nyní nehraje nic moc a na druhou stranu Lband dokonale blokuje Blanský les. Mimochodem, na stejné kotě Kluk je nyni aktuálně od 8.12 nefunkční stejný multiplex na kanale 5D. Porucha koncového zarizení. On Air!
|
Saxon
![]() |
|
RE: digitální rozhlasové vysílání T-DABAsi mám štěstí, jsem z Teplic a Teleko z Milešovky maká dobře! |
Mirko.
Registrace: 4/2003 Příspěvků: 461 |
![]() |
|
Re : DABZkušenost ze šumavského údolí( 510 m/m, přede mnou hradba hor 1100m/m). Anténa LP 345 (7,5 dB-zisk), předzesilovač a hraje dobře k.11D (c/N 15-17 dB a slabší, s výpadky k.12D - BR multiplexy. A rádio načte i 11A - příbramský Teleco. Chystám se na výkonější anténu. Za pokusy to stojí, až bude jednou pásmo zapráskané jako je teď FM, to bude nuda ! |
valsora
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 230 |
![]() |
|
ValsoraKde přijímáš? 12D chodí prostě hůř. 12D bude příští rok končit a migrace na 10D.Dnes mi dorazila 15RB3, zítra jde na stožár. Předzesilovač plánuji, ale až později. Vyzkoušej i 5C(německý Wendelstein/Mnichov). On Air!
|
Saxon
![]() |
|
To : SaxonDlouhá Ves u Sušice, nabízí se mi postavit šestnáctiprvkovou buzenou soustavu, protože u baráku je homogení pole a její hloubka kolem 0,2 lam.je pro mě zajímavá (zisk má téměř jako tvůj nový přírůstek), neb vyrobím něco kratšího LP neb kratší Yagi. Na tožár nejdu, robustní FM anténa i parabola dělají ve větru dost kraválu a DAB je tam dle měření horší.5C jsem ve spektru neviděl, pouze 10A - asi z Plzně, neb Austria, kanály nenačetlo. DABu zdar ! |
valsora
Registrace: 10/2007 Příspěvků: 230 |
![]() |
|
RE: digitální rozhlasové vysílání T-DABRakousko je ohledně T-DAB zatim snad ještě čisté.On Air!
|
Saxon
![]() |
|
![]() |