![]() |
|
koax. kabel 50ohm vs. 75ohmDobrý den,zajímalo by mne co se stane pokud použiji na příjem DVB-T dva kabely odlišné impedance , blbne mi obraz už asi půl roku, přitom vidím na Žižkov, myslel jsem z prvu že může jít o problém LTE sítí a následně problém se špatnou polaritou antény , problém však setrval ,až ted jsem si všiml že kabel od antény byl použit 50ohmový původně určený pro účely CB, PMR , a následně byl napojen na klasický satelitní 75 ohmový kabel k dekodéru dvb-t ...což mi přijde jako onen problém, nemám ověřeno... Můj dotaz je zda dojde jen k útlumu signálu v přechodu nebo je to opravdu problém a musím se použít kabel stejné impedance. Signál blbne... jedná se o vzdálenost cca 10-15metru celkem... Bohužel komplikované by bylo kabel nahradit, je zakonzervován v zateplení panelového domu na které se nesmí šahat z důvodu záruky tak leda použít celý kabel 50ohmu... místo 75ohmového ?? Díky za vysvetlění. |
Marous
Registrace: 6/2015 Příspěvků: 2 |
![]() |
|
potřebuješmezi spojované úseky vrazit impedační trafo, které vyrobíš zase z koaxiálů, moc si toho už ze školy nepamatuju, ale jen tak spojit natvrdo koaxy o různých impedancích nejde, část signálu se na spoji odrazí a vrátí zpět - jestli kecám, tak mě opravte.Navíc ten přizpůsobovací člen je frekvenčně závislý.... Určitě něco vygůglíš sám. |
decmen
Registrace: 2/2008 Příspěvků: 1 854 |
![]() |
|
RE: koax. kabel 50ohm vs. 75ohmCi 75 alebo 50 ohm - v tom podla mna celkom iste zasadny problem nebude. S impedancnymi vlastnostami vystupu lnb a vstupu prijimaca to tiez asi ndbude idealne, takze by to malo byt v zasade jednoO... Ovela podstatnejsie su jeho utlmove vlastnosti. Pokial si vsak pouzival ten koax na ucely, ktore opisujes, da sa predpokladat, ze jeho utlmove vlastnosti by mohli byt dokonca lepsie, ako bezneho bieleho 75ohm koaxu. Ale zasa na tych 10-15m by ani to nemalo hrat ulohu. Chybu by som hladal niekde v konektoroch ... |
JanoHels
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 886 |
![]() |
|
RE:koax. kabel 50ohm vs. 75ohmJá bych, při přímé viditelnosti na Žižkov, útlum na nepřizpůsobené impedanci neviděl tak kritický. Žižkov má vyžářený výkon (ERP) 2xMUX 5kW a 3xMUX 32kW. Při přímé viditelnosti to musí hrát na šroubovák. Spíš se podívej, jestli Ti něco neupadlo v anteně. Zrezlé šroubky na přizpůsobovacím členu umějí divy. Zkus doma nějakou náhradní anténu a když to bude hrát, vylez na střechu. |
konas
Registrace: 12/2014 Příspěvků: 3 955 |
![]() |
|
Každý má kousek pravdy, ale.....Spojení dvou kabelů různé impedance, nemusí být problém, pokud je to udělané pomocí konektorů nebo spojkou. Jako problém ale vidím signálovou těsnost toho 50Ohm. kabelu, který není dělaný na UHF a tudíž má nejspíš jen pouhé opletení bez kovové fólie. Takový kabel může dělat problémy kvůli pronikání signálů z a do kabelu. Je pravda, že při přímé viditelnosti na Žižkov to musí hrát na nasliněný prst.Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!
|
Enik
Registrace: 11/2005 Příspěvků: 2 687 |
![]() |
|
RE: koax. kabel 50ohm vs. 75ohmA nemohlo by to suvisiet z rusenim signalu tym novym rychlym mobilnym pripojenim? Nejake info som cital. |
HornetF18
Registrace: 10/2011 Příspěvků: 878 |
![]() |
|
Marousdůležité info od tebe chybí,jak dlouho máš toto spojení různých koaxů?,když to blbne půl roku,předtím to chodilo OK?![]() ![]() ![]() |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 396 |
![]() |
|
tady bychzkusil natáhnout kabel na chvilku vcelku 75 ohm 3kč/metr,hned uvidíš,jestli je to tím nestandartním spojením![]() ![]() ![]() |
pierrepetr
![]() |
|
koaxChyba môže byť aj v anténe - symetrizačný člen. |
garbanka
Registrace: 8/2009 Příspěvků: 780 |
![]() |
|
RE: koax. kabel 50ohm vs. 75ohmPodívej se na odkaz http://start-lte.ctu.cz/ zda nemáš někde poblíž nějaký vysílač LTE měl jsem podobný problém zjistil jsem, že mám vysílač 150 m ve směru antény na Žižkov . Napsal jsem to na ČTU a ty to rovnou poslali na T-mobile, že to v takové blízkosti ani nebudou měřit : T-mobile poslali technika ten dal STA filtr LTE a vše začalo běhat jako před tím. Měl jsem to během cca 21 dní vyřízené |
shiraz
Registrace: 8/2008 Příspěvků: 748 |
![]() |
|
MarousUplne vseobecne - da sa predpokladat, ze impedancia anteny je 75 ohm a vstup receivera tiez 75 ohm. Cize idealne je prepojit antenu koaxom s charakteristickou impedanciou 75 ohmov. Prisposobenie sa da dosiahnut aj koaxom s inou charakteristickou impedanciou, ale len za podmienky, ze elektricka dlzka takehoto koaxu je nasobkom lambda/2 pracovnej frekvencie. Tvoja situacia je, ze cast od anteny ide po 50 ohmoch a potom ho mas dalej vedeny 75 ohm. Cize aj v tomto pripade plati, ze pokial je ta 50ohmova cast nasobkom vlnovej dlzky prijimanej frekvencie lambda/2, tak impedancne bude antena dobre prisposobena k vstupu prijimaca. Je samozrejme v tomto pripade dost loteria sa do dlzky lambda/2 trafit, kedze tvoj 50ohm koax ma nahodnu dlzku. Pokial si sa s dlzkou dokonale netrafil, tak najhorsie mozne impedancne prisposobenie, ake si mohol dosiahnut predstavuje PSV (pomer stojatych vln) okolo 2,2 (idealne je 1). Co je vsak pre prijem stale dost dobre prijatelne. Mozes ten 50 ohmovy koax skratit o povedzme 10cm, mozno sa do prisposobenia trafis lepsie a uvidis, co to urobi. Ked nic, skrat ho este raz o povedzme 5 cm a uvidis. Aj tak si ale myslim, ze chyba bude niekde inde - v konektori, v spoji, v pripojeni k antene... Chybaju vsak aj dlsie informacie - aku antenu pouzivas, ci ma aj zosik ... Lebo pokial ako vravis vidis na vysielac, moze byt signal v tvojej zostave prilis silny ... Skusil by som jednoduchu izbovu antenu bez zosilovaca mozno ... |
JanoHels
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 886 |
![]() |
|
Dodatečné infoPřátele ,především děkuji za užitečné reakce,jinak co se týče novinek, k rapidnímu zlepšení došlo za A po výměně antény velká 13dB rybí kost za menší 9dB rybí kost ,což se přiklání k tomu jak jste tu psali o možném problému na symetrizačním členu ant či zrezlých šroubkách budu muset kouknout pod ty plasty, dále se o trochu ještě zlepšil signál když jsem vložil mezi kabely i LTE filtr Alcad RB-619 , kabel 50ohm bohuzel vymenit nemohu alespon ne v miste kde prochází zkrz zateplení paneláku tam je na tvrdo ... signál HD programů mám ted CT SPORT HD kolem 91% az 80% tedy v drtive vetsine bez kosticek ...drive to bylo 56-80% ... jeste mi napadá zkusit místo logaritmitcko periodické anteny obyc vsesmerovy dipol , precijenom z pulky panelaku vidim na zizkov nakych 6-12km vzdusnou carou s primym vyhledem....myslel jsem puvodne ze smerovka bude bezkonkurecni ale odrazy mezi panelaky delaji divy... kabel jsem zkusil natahnout venkem na chvili jen nahradni 75ohmovy a popravde to nemelo moc velky vliv na zmenu takze bud to jsou LTE site v ceste nebo byla puvodni antena spatna... kazdopadne ted uz je to snesitelne i kdyz bych cekal signal na 100procent ktery stale jeste nemam...coz se divim...mozna naka indukce vedu to spolu se sat kabelem a taky jsou tam nake repro kabely v pokoji bez stineni.... zkusim na tom zapracovat dam jeste vedet ... i tak diky moc za tipy... ![]() |
Marous
Registrace: 6/2015 Příspěvků: 2 |
![]() |
|
díky zadoplnění,stále nevím,jestli to dělá od začátku,nebo to zlobí,až v poslední době,12 km to bude spíš přebuzený,to můžeš doma svítit doutnavkami zadarmo,zkus hodit kus drátu z okna,možná budeš spokojen![]() ![]() ![]() |
pierrepetr
![]() |
|
![]() |