Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem VKV/FM

Anténa pro FM

Potřebuji radu, jak vymyslet anténu pro VKV , příjem 15 km od vysilače , Ovšem polovina vysílání je horizontálně a druhá vertikálně. Viděl jsem dipol ohnutý do "Z" ale moc se mi toto řešení nezdá! Děkuji.

Mirko.
Registrace: 4/2003
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Anténa pro FM

Jakákoliv "autoanténa".....15km nic není.Jaký výkon má vysílač?Nebo je to něco "nelegálního".Mohlo by stačit i kus koaxiálu.....kousek od vysílače opravdu i na vidličku a je úplně jedno zda H nebo V. R^

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Jde o běžné vysílače z Bukové hory a Ústí nad L. Umístění antény Proboštov u Teplic.

Mirko.

kus drátu

z okna ,nebo i doma za skříňR^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

Antena pro FM.

Bydlím v Ústí na sídlišti Dobětice .Tj. na kopci .Příjem opravdu někdy na drát. Ovšem spíš je problém rušením jinných vysílačů mezi sebou vzdálených i přes 100 kilometrů. Takže náhražkově udělat do dřevěné podstavy 2x drát 75 cm do- V -ohnutý a připojit kabelem 75 ohm do Fm zdířky přijímače.
. Spolehlivý příjem blízkých vysílačů se opravdu liší metr od metru. V/ monu/ to třeba jde ovšem při přepnutí do /sterea /hned se projeví rušení mezi vysílači. Pak většinou je potřeba alespoň venkovní 3. prvek jak na polarizaci H i V samostatně. U nás ty různý 100W cákadla z 1 strany domu jdou a z 2 strany třeba jen rušený příjem. Jo dříve to bylo "trochu! lepší . B-3 šlapala na antenu HB9CV jak fík.Samozřejmě vadí i ty plastový okna a jejich výplň do skel oken s příměsí kovů.Ty skla taktéž vadí i při příjmu v DVBT v bytech na pokojové anteny.

Jendaj
Registrace: 1/2006

Jde o nový dům a anténu na střechu, bude sloučená s DAB+ , nechci amatérské řešení, ale dík za radu. Jó, kde jsou ty časy, ekdyž jsme bojovali o B3 , později Antene Bayern !!!!!!

Mirko.

Na silné vysílače blízko u sebe,pomůže jen přijímač s kvalitním vstupem......u nás v podhůří Jeseníků třeba E3 na 99,9Mhz.

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Jestli nechceš amaterské řešení, tak si dej do vyhledávače " anténa Körner".

Pro běžný příjem na 15km ti bohatě vystačí Alcad FM-200.

Já mám třeba na baráku jednu HB9CV ve vertikalu a dvě v horizontalu. V obýváku mám tři tunery, v pracovně jeden dvoutuner a pak už jen obyčejně po jednom tuneru.

On Air!

Saxon
Registrace: 5/2007
Galerie: Saxon

Saxone díky, asi skončím u Alcad FM-200

Mirko.

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra