Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Parabola sieťová 80

Chcem pouzit na prijem sky linku sietovu parabolu 80 cm strasne tu fuka vietor , bude mi stacit na prijem sky linku pojdu v pohode aj HD stanice ?
dakujem

intel
Registrace: 5/2007
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27
Odpověď v diskusním vlákně

Pokud je kvalitní,

tak ano. Ovšem jako řešení pro snížení odporu větru, je to zbytečná snaha. Otvory v parabole odpor snižují pouze při nízkých rychlostech proudění vzduchu. Při vysokých rychlostech větru se parabola chová jako celistvá plocha.

Uvědomění si vlastní neznalosti je klíčem k poznání!

Enik
Registrace: 11/2005

RE: Parabola sieťová 80

Najlepšie urobíš keď si kúpiš Fubu 85 a máš vystarané ;)

T90 - (42°e-1°w) Pár krámov na pozeranie, ale zaobídem sa aj bez nich

THXKO
Registrace: 3/2010
Galerie: THXKO

Enik

má pravdu vem si do ruky ve větru cedník a do druhé naběračku stejných rozměrů a ucítíš ten žádný rozdíl R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

pierrepetr

Ale nesmí Tě nikdo při tom pokusu," vařečka/cedník " pozorovat ! Jinak sousedi pošlou pro R.Z. !! :))) R^ :)))

CES
Registrace: 4/2007

CES.........

stačí v průvanu v průjezdu,test na 10s a je jasno R^ :laughing: R^

pierrepetr

pierrepetr

Ale stejnĕ by tam mĕl být štáb ČT, aby byla zaručena objektivita testu...

rs505
Registrace: 11/2009

rs505

no jistěěěéééé R^ :laughing: R^

pierrepetr

pierrepetr

Je vidět, že Ty sám jsi takový pokus nikdy nedělal a o aerodynamice víš houby. Takže se Ti to kecá. Pokud bys totiž ovládal zákony aerodynamiky, tak bys nemohl napsat takový nesmysl. Je sice pravda, že cedník má v tomto případě o něco lepší vlastnosti než parabola, ale ani ten se při vysokých rychlostech větru nechová jako cedník. Ono to jde totiž vyzkoušet třeba s vodou. Pusť si do cedníku vodu z kouhoutku a ona bez problémů proteče. Když Ti do toho cedníku ale pustí proud hasiči z proudnice, tak Ti to urve ruce. Při tom tlaku a množství vody se ty otvory v tom cedníku ocpou vlivem turbulence a cedník se chová jako souvislá plocha. Tvůj úšklebek je tak jen projevem Tvojí neznalosti! :-) Nicméně, mně to může být jedno. Můj problém to není.

Enik

Enik

Přečti si ještě jednou, co pierrepetr napsal. Odborník v aerodynamice jsi dobrý, ale se smyslem pro humor je to slabší. P.S. Tvůj cedník by se možná ucpal, ale můj nikdy...

rs505
Registrace: 11/2009

Parabola sieťová 80

Parabola Fuba je aj podľa mňa zrejme najrozumnejšie riešenie!
Pri perforovanej -sieťovej parabole je jednoznačne nižší zisk v porovnaní z klasickou parabolou rovnakých rozmerov! ;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

mmiriboy

Ty jsi ten zisk perforovaných a neperforovaných parabol měřil a porovnával? Že to takhle jednoznačně tvrdíš?

Enik

Enik

No možná bych s málem souhlasil ale na druhou stranu si myslím pokud by to nemělo význam tak by se asi tyto antény nevyráběli hlavně určené do horských podmínek a už vůbec by za to pak nemohli chtít tolik peněz,více než za /plné/
Měl jsem kdysi takovou anténu od Amstradu 60 ku z FE mat. a musím říct že jsem s ní byl velmi spokojen a slouží do dnes sousedovi na chalupě kterému jsem ji daroval.Ono záleží také na velikosti otvorů ,přece je hloupost srovnávat cedník s malými otvory s parabolou s otvory v perferovaném plechu ca 3-5mm to musíš uznat takže tvůj argument je v daném případě spíše lichý a zcela nepochybně bude mít něco do sebe,odpor větru bude zákonitě menší o tom jsem přesvědčen a to při jakémkoliv větru.

DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100

DVB
Registrace: 1/2006

Vietor nefúka

od Juhu. To zcela výjimečně. Většina větrů (na časové ose v průběhu roku) je ze Západu, pak z Východu, pak ze Severu a teprve pak z Jihu. Vystrkovat parabolu na hřeben střechy jako jímač blesků, může pouze muž, ušlápnutý manželkou, která řve cosi o estetice. Každý jiný najde místo tak, aby bylo snadno přístupné, chráněno aspoň z jedné strany. 80 cm se dá upevnit naprosto pevně. Stojí zato, se dívat na robusnost konstrukce paraboly. FUBA je asi nejlepší, nejen z tohoto hlediska.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost
Registrace: 1/2006

To DVB

Opět se mýlíš. Můj příspěvek není můj výmysl ale vyčtená argumentace z článku, který se v minulosti právě perforovanými parabolami Amstrad zabýval. Autor si tehdy dokonce dal tu práci a nechal tyto paraboly testovat v aerodynamickém tunelu. Praktickým pokusem tak zjistil, že vzhledem k poměru velikosti otvorů a materálu je perforace účinná pouze do rychlosti větru kolem 50km za hodinu. Nad touto rychlostí se již perforace téměř neuplatňuje a se zvyšující se rychlostí efekt perforace zcela vymizí. Je to způsobeno hned několika příčinami. Jednou z nich je nelaminární proudění vzduchu v otvorech, což způsobuje turbulence na zadní straně paraboly a příčné proudění, které v podstatě otvory zcela uzavře. Důvod, proč se tyto paraboly vyrábějí je jednoduchý, jedná se o efekt a pocit jedinečnosti. Perforované paraboly je nutné vyrábět z masivnějšího materiálu, takže na hmotnosti se neušetří. Jejich velkou nevýhodou je, že v perforaci velmi dobře drží námraza a sníh, což zhoršuje její použitelnost právě v podmínkách, kdy sníh a námraza hrozí nejvíc. Je dobré si všimnout, že paraboly pro profesionální použití se v takovémto provedení vůbec nevyskytují. Jejich praktické výhody totiž neexistují. Výjimkou jsou pouze paraboly velkých rozměru s velkým poměrem mezi jejich průměrem a pracovní délkou vlny, kdy je možné parabolu potáhnout řídkým pletivem a přitom se nezhorší její odrazivost a relativní přesnost. Takové paraboly jsou například na letištních radarech a pod. Ani radioastronomické antény se neperforují přesto, že jejich průměr je vzhledem k používané vlnové délce obrovský. Zhoršilo by to totiž jejich mechanickou stabilitu a povrchovou přesnost, přičemž výhoda menšího aerodynamického odporu by se neprojevila. Bohužel už dnes nevím, kde jsem tento článek četl ale pokud se nemýlím, tak v některém AR v 90 letech.

Enik

Enik

Nemusím ten zisk parabôl merať, tu úplne postačujú parametre udávané výrobcami, tie si porovnaj!
A taktiež na túto tému nájdeš na nete aj zopár ďalších diskusií, v ktorých autori článkov tento fakt potvrdzujú! ;)

VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!

mmiriboy
Registrace: 7/2010

Pred cca 5 rokmi som inštaloval jednu sieťovú parabolu 80 cm na nákladnú loď, ktorá sa pohybovala v smere Rakúsko,Nemecko, Maďarsko a pod. Mali obrovké problémy s vetrom. Predtým tam bola staršia parabola, mala už svoje odslúžené. Nahodil som im to na príjem skylinku, a dodnes nebol s tým problém. Pýtal som sa ako sú spokojný? Je to dobré, bez výpadkov. Tak neviem, bola to jediná skúsenosť s touto parabolou, príjem signálu bol v bežnej úrovni, nič extra ;)

3x_Zgemma_H9_TWIN_ SE Megasat_ HD_ 7_ combo

Tami
Registrace: 3/2006

Článek v AR

by možná našel pan Ovčáček...

ja007
Registrace: 2/2006

Enik

na tento pokus nemusím být expertem na aerodynamiku,jinak ten pokus s tou vodou se ti povedl,něco dostuduj o molekulách,jinak dobrý R^ :laughing: R^

pierrepetr

- vem si do ruky ve větru cedník a do druhé naběračku stejných rozměrů a ucítíš ten žádný rozdíl -

Měřící metoda hodná odborníka. To snad měl být vtip,to nemohlo být myšleno vážně?

Enik, myslím že to byl ročník AR/93 pokud si matně pamatuji, tak to bylo téměř celé o sat. technice. Stavěl jsem myslím podle toho sat. příjem.

elektrokol
Registrace: 8/2015

elektrokol

to není měřící metoda a kdo by tady uměl toto změřit,je jeden z 10000 ,to byl jen test,ale to ty jistě víš jako, že v roce 1993 stavět sat.přijímač,mohl jen blázen,jako dnes stavět televizi R^ :laughing: R^

pierrepetr

Ne test, ale trapas.
V roce 93 stál satelitní komplet vzhledem k výplatě balík. Takže nás bláznů bylo víc. K tomu dekoder na filmový kanál, taky vlastní výroba. - jako dnes stavět televizi- Tvoje přirovnání jsou úsměvná a hodně mimo.Takový internetový mluvka.

elektrokol

elektrokol

no možná mluvka,ale ty máš sklerózu,v roce 1986 jsem stavěl sat. komplet,v roce 1993 se to vozilo z Německa,možná tak ,že si nějaký šetřílek koupil hotový tuner s AV výstupem a dal to do bedny se dvěma aripoty,koupil parabolu a LNB,to tedy bylo to tvoje stavění? ,moje výplata byla 1200kč a LNB Fuba 1.13dB stál 13 000 kč,to byl balík v roce 1986
R^ :laughing: R^

pierrepetr

O skleróze ty raději nemluv. První realizovatelný návod s plošnými spoji na stavbu přijímače se objevil v AR v polovině roku 89 na pokračování a to od ing Jansy. a začátek devadesátých let byla éra stavby těchto přijímačů. Opravdu by mě zajímalo jaké podklady pro stavbu jsi použil v roce 86.

elektrokol

elektrokol

už to začíná být trapné z tvé strany,literatura byla tehdy na špatnou politickou situaci sehnatelná,Elector a další zahraniční podklady a fotokopie,krásná doba R^ :laughing: R^

pierrepetr

Tak se ještě podívej do historie, co a za jakých podmínek se dalo v roce 86 ze satelitu přijímat. :laughing: To už stačí. Zdravím.

elektrokol
Stránka: [ 1 ] 2
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 27

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra