Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

DVB-T rušení prostřednictvím LTE

Ahoj všem, minulý týden jsem tady řešil rušení LTE. Chtěl bych se zeptat na zkušenost jakým způsobem řešíte kanály na hranici příjmu. Jakýmkoliv prvkem vřazeným mezi nízkošumák anténu se hranice přijímatelnosti podkročí a nedá se přijímat, ikdyž bez prvku a rušení LTE je sice na hranici, ale normálně sledovatelné a bez výpadků i několik let. Jak se lidem vysvětluje, že do včerejšího dne bez vysílče LTE všechny léta zpět hrálo a teď s filtrem LTE už není reálné a nebo s výpadky? V naší lokalitě se spustily dva nové vysílače LTE které zčásti nebo úplně zrušily DVB-T a zajímavým vlivem je také snížení dosahů dálk.Ovladačů vrat, garáží apod..-- velmi zajímavé.. také jsem zjistil při použití slučovačů DVB-T/Sat zahlcení tunerů u Sat. přijímačů = výpadek. Nové zkušenosti s novými technologiemi jsou opravdu k nezaplacení.. ;)

Pájík
Registrace: 1/2006
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 41
Odpověď v diskusním vlákně

RE: DVB-T rušení prostřednictvím LTE

TO:všem, ČTú už začíná domlouvat jednotlivé návštěvy u postižených..včera jsem mluvil ze starostou a i když hromadně za obec poslal stížnost na ČTÚ stejně mu prý řekli, že si má stěžovat každý jednotlivě. Co bytové jednotky? Řekne správce nájemníkům že si mají volat a všech 60 bytů? Nějak jsem to nepochopil.. Dnes se spustí druhá polovina vysílače, tak jsem zvědavý jak se bude rušení dál projevovat..

Pájík

Pájík - ČTU přece nemůže zahajovat šetření někde u tebe doma na základě objednávky starosty, starosta není žádný tvůj opatrovník, jsi svéprávný občan. A když stížnost pošle správce bytovky tak mu na kontrolu STA v bytovce samozřejmě dojedou, pokud má v bytovce každý vlastní antenu na balkoně, tak musí reklamovat každý zvlášť, logicky, co v tom hledáš za problém ??

lance
Registrace: 10/2008

citace z webu

"Chytáte-li vzdálenější vysílače na 20-ti prvkovou anténu se zesilovačem 30dB? Tak to máte pravděpodobně smůlu a odlaďění si musíte zaplatit sami..."

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

Kamil k4

Nemáš pravdu,pásmo tv vysílání,nesmí poskytovatel LTE narušovat.Takové vyjádření jsem dostal od ČTÚ já.Pokud se krajská správa ČTÚ staví ke stížnostu zadkem,což oni rádí,tak je tu ještě nadřízenej orgán v Praze.
Řešil jsem něco podobného s českou sítí(internet lumpenreich)na kraji,ale def.rozhodnutí přišlo z Prahy,protože se to zadrhlo,tak sami od sebe to řešili v Praze

korkoran
Registrace: 10/2006

Jenomže pásmo TV taky žádný LTE provider nenarušuje, ten problém přece vůbec není v tomto, frekvence se nepřekrývají.

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

PoldaS
Registrace: 1/2010

Pokud "vyzařují" mimo povolenou frekvenci,tak Ano.Ale pochybuji,že to jejich profesionální zařízení dělá neboli garance výrobce.Použijte více selektivní tuner a žádné zesilovače "duchů"....Pokuď to kolegovi ruší i na nižších kanálech než je kanál 57,tak bude chyba asi někde jinde než LTE.

Femr, to bylo natáčení..... dnes TBS 5925 na 105cm a SG2100, 85E - 30W,olomoucký kraj, W98, W2000, WXP, Vista,W7(64) na plátno 250cm.

Kamil_k4
Registrace: 10/2007
Galerie: Kamil_k4

DVB-T rušení prostřednictvím LTE

Ve výše mnou jmenovaném případě to ruší těm lidem celé pásmo na kanálech 25,32,38,48,52 pruhy.Mě v jednom bytě 50-60 metrů od posilovačů dvou providerů tv OK,ale amatérské pásmo 70 cm zarušené,2-metr bez náznaků a sat.talíř osou na tu střechu jsem musel posunout o cca 7 metru a stačilo to,nešli mi HD kanály 12363 a z 11797 jen něco,jinak jen sd-čka.Pravda ,na tom baráku je toho hafo

korkoran

Rušit to může leda v případě, že ti dotyční televizní diváci používají nějaký pásmový zesilovače, který zesilují i LTE a zahltí se. Nebo tunery v TV jsou tak mizerný, že je u nich stejnej problém. Ale LTE samo o sobě používá pásma mimo TV oblast.

PoldaS

já myslím

že tam bude hrát roli neodstíněná harmonika

korkoran

Poldas - přečti si studie k problematice rušení LTE ... v dostatečné blískosti BTS šel příjem prostě do háje i bez jakýchkoli použitých zesilovačích na kdejakém "skvělém" tuneru... nakonec věc byla postavena tak (zcela správně), že i pokud má divák pásmový zesilovač který se po zapnutí LTE v místě "stal nevhodným" přičemž před spuštěním LTE byl příjem vyhovující, pokud změření signálu ČTU prokáže dostatečně vliv LTE, nařizuje se odstranění problému na náklady operátora LTE a fertig. Takže i divákovi se šmějdským oplským sítem se zesilovačem je v tomto případě problém řešen na náklady operátora... Také prakticky všechny tunery v TV jsou stavěny na příjem vč. pásma LTE800 takže je kolosální blbost tvrdit, že za problém po spuštění LTE je zodpovědný "nevhodný" tuner televize a že a že by si snad proto měl divák věc "opravit" na svoje náklady sám... Právě proto si stát při zaváděníé LTE 800 vymínil, že řešení těchto problémů má zacvakat operátor LTE. A o tom, jaký radiový "smog" zcela mimo stanovené pásmo se vyskytuje kolem BTSek s technologií od Huawei bylo popsáno už taky dost...

lance

lance

na pár let slušnej jop ,dělat pro LTE R^ :laughing: R^

pierrepetr
Registrace: 5/2006

lance@ Píšeš úplně o něčem jiným, než o čem byla řeč. A jaký tunery jsou kde stavěný v TV, to určitě není problém mobilního operátora s LTE, kterej pouze využívá státem přiklepnutý frekvence. Navíc zdaleka není pravidlem, že cokoliv nějakej user nahlásí, mu mobilní operátor na svoje náklady opraví. To by sis zase ty měl přečíst kolik případů smete ČTÚ ze stolu jako neopodstatněný.

PoldaS

TO: všem, po spuštění plného výkonu tj. druhé části se LTE zarušení už příliš nezvedlo odhaduji asi o 25% - některé kanály, ale opět vypadly i po odrušení a zvýšil se počet stěžujících se lidí. Musím konstatovat že zřejmě asi povolil takové frekvence někdo kdo o této problematice a technologii nic neví. V blízkosti Bts se nedá odrušit dobře ani po vložení 3 filtrů za sebou a tam kde jsou oblasti na hranici příjmu, ale léta normálně hrají se opravdu těžce vysvětluje lidem že vysílač který 18.11.byl spuštěn to má vše v pořádku ať už s technologií nebo čím ještě,když už u nich od tohoto data v lepším případě hrají pouze 4 programy a s nestabilitou a v horším vůbec nic. Pokud vím tak když nastanou opravdu příhodné podmínky je úplně jedno co je to za kanál (tady je dobře smazán i K44) a vliv rušení je prostě velmi patrný. Paradoxně dobře udělané a již filtrované anténní systémy mají problém a antény, které jsou např. za překážkou a odstíněné ze směru vysílače ale horší ze své lokace - tak jsou na tom mnohem lépe než ty přímo vystavené vlivu. I laik už prostě pozná čím to je.. A jestli chce někdo asi 300 lidem tvrdit že to mají všichni špatně a on to špatně nemá tak bych ho chtěl vidět..

Pájík

Poldas - nepřekrucuj trolle - přečti si pořádně co jsem psal - nikde jsem nesal, že "COKOLIV" user nahlásí mu bude opraveno... Když stát přiklepnul ty frekvence, tak si byl jasně vědom těchto problémů, že to bude rušit tunery v blízkosti... a lidem stávající funkční zařízení zaruší...a prostě to na ty operátory hodil a nařídil daný postup ať se to operátorovi líbí nebo nelíbí, bez ohladu na to že nemůže za nějaké tunery - prostě je to tak že má tu povinnost v oprávněných případech tu nápravu zaplatit a dál není o čem...

lance

Poldas - o kolik dB silnejsi signal musi snest TV tuner na sousednim kanalu aby "nebyl mizerny"? Zadny tuner nezvladne signal na sousednim kanale silnejsi nez asi 45 dB.

"..to určitě není problém mobilního operátora s LTE, kterej pouze využívá státem přiklepnutý frekvence." To sice vyuziva, ale soucasti podminek statem priklepnutych frekvenci bylo reseni ruseni na naklady provozovatele LTE.

ivovi0
Registrace: 11/2008

Debata jak dětí na pískovišti :))) Když něco ČTÚ nařídí, tak to operátor splní, a když to ČTÚ nenařídí, tak operátor nic splňovat nebude. 2 stránky diskuze o ničem :zombie:

Válku s blbcem nelze vyhrát, nicméně je nutné ji vést. (J. Werich)

technikTKR
Registrace: 6/2004
Stránka: 1 [ 2 ]
INFO: Nejnovější reakce jsou na poslední stránce. Počet reakcí: 41

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra