Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Zkušenosti

Nastavení lnb unicable

Dobrý den, narazil jsem u jednoho zákazníka v bytovém domě na rozvod sat. signálu systémem unicable. Nejsem si jist nastavením lnb v sat. přijímači. Potřebuje tento systém napájení lnb a 22KHz?

joudisboy
Registrace: 2/2007
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Nastavení lnb unicable

Aký systém tam je ? Unicable väčšinou nevyžaduje iné nastavenie LNB, ale nahratie "medzifrekvencií" do prijímača, na ktorých sú prenášané pôvodné frekvencie napr. Skylinku ...

Dzordzo
Registrace: 8/2007

To nevím, zákazník mi k tomu dal jenom nějaké čtyřmístné číslo.

joudisboy

chlape, sorry ale ty sa tým živíš?
čo si tak naštudovať napr. manuál prístroja ktorý máš nastaviť?
Napríklad u TechniSatu musíš
1/ vybrať v menu LNB že sa jedná o LNB s jednokáblovým pripojením.
2/ zvoliť konfiguráciu so zapnutým PIN alebo bez PIN.
3/ ak je to bez PIN tak môžeš buď skenovať frekvencie alebo zadať ručne. Tu by som ti odporučil zadať 4-miestne číslo čo si dostal aby si sa nenapichol na frekvenciu ktorú pridelil montážnik antény niekomu inému.
A je to.
ako to majú ine sat prijímače netuším.

Dagy2
Registrace: 11/2010

Nikdy jsem unicable nedělal, vždy jsem dal přednost čisté hvězdě, o jejich výhodách tady asi nemusíme diskutovat. Nenarazil jsem např. na televizi, která by unicable podporovala, podle mne nepovedená záležitost. Za sedmnáct let praxe jsem narazil na jeden objekt, kde hvězda nešla aplikovat.

joudisboy

hm, nepovedená asi nie len možno nepoužívaná pretože pre obyčajný rodinný dom zrejme moc nákladná.
Ale predstav si keď mám dnes SAT prijímač so štyrmi DVB-S tunermi v jednej miestnosti a ďalšie dve TV v spálni a detskej izbe.
To by si musel do jednoho bytu ťahať 6x-8x koax.

Niekedy twin tuner bol len pre sat fandov, dnes má dva tunery kdejaký TV. A dve-tri telky v jednej domácnosti sú bežné. Keď je raz hviezdica musel by si nový kábel do bytu, unicable možno prípadne predĺžiť a potiahnuť do ďalšej izby.

Dagy2

Pošli mi do PM svoj E-mail, pošlem Ti medzifrekvencie pre Schwaiger EKU 825. Vyskúšaj pár z nich a ak sa Ti to chytí, nahoď všetky a spusti automatické ladenie. Pokiaľ to nepôjde, musíš si frekvencie pýtať od správcu UNICABLE systému (montážnika diela alebo niekoho, komu ho odovzdal)...

Dzordzo

Všetko musíš, samozrejme, robiť priamo u klienta, lebo len tam frekvencie platia ...

Dzordzo

Dzordzo

on tú frekvenciu predsa dostal od zákazníka - ono 4-miestne číslo.
Nepokúšal by som sa tam zadávať iné frekvencie:
A/ buď nebudú fungovať vôbec - pretože tam proste nie je schweiger ale niečo iné, aj keď zrejme u normovaného rozvodu unicable budú štandardne rovnaké
B/ naladí cez deň nejakú frekvenciu, ktorá bude identická s tým, čo používa sused a večer keď sa sused vráti domov a bude chcieť použiť svoj prijímač bude problém.
tu predsa u profíka nemôže fungovať systém pokus-omyl. To môžeš robiť doma ale nie v bytovke.

Dagy2

Dagy2

4 miestne číslo má byť frekvencia ? To môže byť tak IP adresa v rámci nejakej LAN siete. Systém, ktorý som budoval cez Schwaiger bol postavený tak, aby bolo pripojenie účastníka nezávislé na ostatných účastníkoch, teda nik nemôže ovplyvniť príjem toho druhého v rozvode - rozvod je jednokáblový a hviezdicový. Taká absurdita, že by niekto nesprávnym pripojením ovplyvnil niekoho iného ma ani nenapadla. Do takého rozvodu by som určite nešiel.

Dzordzo

Unicable

Mrkni sem aj s obrázkami:
https://digitalne.ellano.sk/recenzie-a-testy/komponenty/lnb-konvertory/item/unicable-lnb-inverto#

GI LX3, Octagon SF8008, T-90

Rasto
Registrace: 4/2003

Rasto

OK a koľko účastníkov je takto možné pripojiť ? Podľa prvej verzie som pochopil, že 4, v druhej som sa nedočítal. Ak je účastník v bytovom dome, chápem to ako panelák s viac ako 20 účastníkmi, je možné to potom použiť tu ?

Dzordzo

Dobrý by bylo vědět přesně co je tam za typ Unicablu, je to LNB, multiswitch, vyrobce, je to klasiký unicable nebo konverze frekvencí, nebo je to konverze do 3.6GHz pro "twin". Promin, ale mas prilis malo informaci. Unicable vhodny pro baraky z 90 let kde je jednokabelovy rozvod pro antenu (podnikatelské baroko).

Ze CATV jsem presedlal do IPTV a jsem za to rad :D

linuxik
Registrace: 5/2006

@ linuxik

pri unicable ide hlavne o to, aby sa nejako modifikovala kombinácia LOW BAND a HIGH BAND + polarizácia H a V (hovorím samozrejme o Ku pásme). Z toho vznikajú 4 možné kombinácie LH, LV, HH, HV. Ide už potom len o to zabezpečiť, aby boli v jednom čase prijímateľné všetky naraz a takto ich vnímali koncové prijímače. Jednokáblový systém Schwaiger EKU 825 mi pri paneláku plne vyhovoval. Kapacita pripojení je obmedzená len útlmom v dĺžke kábla, tá sa ale dala upraviť medzizosilňovačmi. Tým je systém pripravený pre 16+24+24 = 64 bytových jednotiek a signál je v rámci bytu bez problémov rozbočiteľný pre viac TV. Nevýhodou je len obmedzený počet prenášaných TPD a to 20. Pre Skylink a teda 90% účastníkov postačujúci, ostatní aj tak pôjdu cez vlastnú parabolu - čo je mimochodom určite možnosť riešenia aj tu ...

Dzordzo

Dzordzo

to, o čom píšeš je niečo úplne iné.
existuje systém o ktorom píšeš - ten má presne ako hovoríš obmedzený počet TP. Tieto majú "natvrdo" zadané frekvencie, povedzme tak ako u analogovej kablovky. Výhodou je, že môžeš v tvojom prípade pripojiť 64 ale teraz neviem či je správne bytových jednotiek alebo tunerov. Všetci účastníci musia pozerať len to, čo im láduješ do koaxu.

iný systém -Unicable- je tvorený buď priamo unicable LNB alebo multiswitch unicable.
V oboch prípadoch nie je žiadne obmedzenie na H/V/low/high !!! T.j. každý učastník si naladí svoj vlastný a voľný zoznam programov z prijímaných družíc. Každý účastník zadá pri nastavení svojho SAT prijímača "medzifrekvenciu" na ktorej je nastavený jeho prijímač. Ak by dvaja účastníci zadali rovnakú frekvenciu tak sa budú navzájom ovplyvňovať. Táto frekvencia je 4-ciferné číslo.
Obmedzenie je, že na koax z unicable LNB možno pripojiť 4 alebo 8 účastníkov.
riešenie s multiswitchom potom vyžaduje quattro LNB pre každú pripojenú družicu a 4 resp. 8 kábov v chrbtovom rozvode domu. multiswitche sa radia do série podľa toho, koľko je účastníkov. Mám pocit že tu je obmedzenie snáď na 256 účastníkov, ale toto neber ako bernú mincu.

Takže ak mu dali 4-ciferné číslo skôr to vyzerá na unicable.
Pri tvojom rozvode by mu museli dať zoznam programov ktoré sú v sieti naladené.

Dagy2

P.S.

zrejme som tresol sprostosť s výrazom "tak ako u analogovej kablovky" - zrejme umiestňuješ do rozvodu na jednu frekvecniu celý TP alebo MUX u DVB-T, takže skôr som mal písať "tak ako u digitálnej káblovky"

Dagy2

P.S.1

odkaz ktorý dal Rasto, je klasické unicable LNB pre 4-och účastníkov na jednom koaxe.
Pre bytovku je to málo. Nastavenie SAT prijímača je ale rovnaké u LNB unicable a multiswitch unicable.

tu je odkaz na multiswich 9/8x4, t.j.
9 vstupov = 2sat pozície každá LNB quattro + DVB-T
8 výstupov, každý 4 účastníci na jednom kábli
t.j. spolu 32 tunerov na tomto multiswitchi bez akéhokoľvek obmedzenia. Čiže ak mám 8 bytov na jednom podlaží, do každého bytu možno ťahať jeden kábel a mať 4 nezávislé zásuvky v každom byte, resp. 2xtwintuner atď atď
https://www.technisat.com/de_DE/TechniRouter-9-8x4/352-2855-10835/

Dagy2

Kluci, ale tohle neresi to na co se ptal zakladatel vlakna...
RE: Dzordzo
Mimochodem Schwaiger EKU 825 mi neprijde jako moc koser reseni lepsi je modularni Alcad nebo Televes ja osobne uprednostuji Alcad. Jenze tohle neni presny unicable.
Unicable je trosku neco jineho, u "reálného" unicablu mas k dispozici celé spektrum frekvenci pro danou pozici. Stejne tak muzeme za unicable povazovot PON a GPON v optických disribucich :D

Ze CATV jsem presedlal do IPTV a jsem za to rad :D

linuxik
Registrace: 5/2006

@DAGY2

Na Schwaigeri ladíš priamo Skylink TPD, akurát že n ie napriamo, ale každý TPD na medzifrekvencii. Rozbočovanie je obmedzené útlmom kábla - t.j. pri nízkoútlmovom kábli neobmedzené ...

Dzordzo

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra