Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DVB-T

Nevyzpytatelný signál u DVB-T

Potýkám se stále s problémem u zdánlivě banálního rozbočení koaxialním kabelem z jedné antény /matrace/, ale i na STA činžovního domu.Když připojím k jinak fungujícímu signálu rozbočovač a to jakéhokoliv druhu tak začne kostičkovat čili už 3,5 dB útlum z robočovače má negativní dopad u rozbočení a to rovněž u STA kde je daleko silnější zesilovač.Koupil jsem si dokonce tzv. aktivní zesil. určený pro bytové použití a problém defakto stejný.Má tu někdo obdobnou zkušenost a ví co s tím ?

DM900-DM800HD-DM800se-DM8000-2x SG2100

DVB
Registrace: 1/2006
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Nevyzpytatelný signál u DVB-T

Ano. Sežeň někoho, kdo má měřák a umí s ním pracovat. Vše ostatní je ztráta času a čas jsou peníze.

bretah
Registrace: 9/2012

A neprochází tou signálovou větví, kam se napíchneš, napájení pro předzesilovač v anténě? Pokud pak rozbočovač nemá blokování napájení do druhé větve popř. napájecí výhybku či úpravu, můžeš to napájení vyšlusovat a zesilovač nebude pracovat.

pepa12
Registrace: 6/2007

Nevyzpytatelný signál u DVB-T

Mám slabý signál DVB T, na matraci předzesilovač 30dB, aktivní rozbočovač na 4 větve, koaxy 20 až 30 m a jde to bez problémů, včetně Vídně. Někde bude asi krpa - chce to měřák a profíka - takhle na dálku se to nevyřeší.

ja987
Registrace: 1/2016

To vážně nemáš potíže s tak silným zesilovačem? :O

erteple2
Registrace: 5/2015

erteple2

Ne, bez potíží, a je to jediné řešení - DVB T signál tu v ďolíku skoro není. Sousedi se diví, že vůbec něco chytnu, jinak dle všech teorií by to mělo být přebuzené, ale antenologie je nevyzpytatelná věda. Satelit je tu lepší řešení.

ja987
Registrace: 1/2016

Pepa 12

No tak mám docela slušné zkušenosti z dávných anal. dob ale to je dnes jiná kapitola,nicméně zapojení ant. zes. stejné.Samozřejmě že jsem dal do upr. ant. konektoru před vstupem do samotné TV vyhýbku pro napájení ant. zes. tak aby nešlo napětí /předpokládám pro tyto zes. v matracích 12 V/ do vstupního tuneru TV ale jen nahoru do zes.
Jde o to že se ale jedná o starší anténu už předtím nájemníkem montovanou a není zcela jasné zda maká jak má i když podle odběru cca 12mA snad ano,dále je tu jeda další neznámá nešel totiž naladit 1 multiplex ostatní ano.Záhada další když jsem vytáhl napáječ ze zásuvky signála jakoby beze změn a 1 mult. šel naladit z toho usuzuji že je snad signál až příliš silný .Chci proto /až spadnou ty mrazy/vylézt na střechu ,vyhodit ten nic moc slavný polský ant. zesilovač a zkusím tam hodit jen přizpůsobovací symetrizační člen pro UHF /ten užší dvouděr. ferit/ a uvidím jak se to bude chovat.

DVB

Co to je za rozbočovač ? Zkusit jiný - ten co máte, je asi "šunt" , nebo vadný.

CES
Registrace: 4/2007

Máš alespoň možnost se podívat přes TEPLOMĚRY, co dělá síla a kvalita signálu? Nevím, zda máš placku televizi nebo možnost settopboxu, tam se to lépe aspoň pro orientaci lépe pozná. Dát si info, aby naběhly teploměry a vyzkoušet co dělá kvalita pro jednotlivé MUXy. Pokud bude kvalita někde do slabší poloviny,může být problém, pokud bude vystřelovat někam k devadesáti a padat k nule, je to přebuzené. Poznáš, jak se to chová při zapnutém a potom při vypnutém napáječi. Když jsi psal, že po vytažení jeden MUX naběhne. Pokud po vytažení napáječe nebude žádná velká změna, bude zesilovač v háji.

pepa12

Kolegové

Když mu to dělá - kostkuje s tím rozbočovačem i na STA a bez něj je to OK, tak má špatný koaxial kabel od rozbovače k STB., nebo TV, asi koax. od Rákosáků nebo z Tesca, nebo něco "poo-sr-l" jsit-li kabel-koax. - si urobil sám a pak šunt rozbočovač. :) R^

CES
Registrace: 4/2007

Když nemáš peníze na odborníka,

musíš se stát odborníkem sám. Vezmi si prodlužovačku 220 V, přenosný televizor, set box, který má "teploměry", anténní kabel s vhodným zakončením a lez systematicky bod po bodu po anténním rozvodu. Vadné místo najdeš. Ne-li, pak jsi beznadějný případ, kterému je naprosto zbytečné cokoliv radit.

Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.

samorost

Pepa 12

No vidím to zatím taky jako vadný zesilovač,ale znovu pokud kabel od antény připojím na přímo ta plazma u syna jede v pohodě na tu matraci ,když jsem dal rozbočovač ten kovový běžný k dostání v elektru tak kostičkuje i když jen u některých muxu,no koaxiál co vím od tamanů nekoupíš na tom nezarobí takže bez obav,ale s těmi /teploměry/ měřením síly signálu mě to nenapadlo nevím zda to u té dnes už staršího modelu plazmy 125 cm v meny bude ,uvidím až se kj němu zase vypravím.No mám nachystaný /profi/rozbočovač od kathrein krásně stíněný v litinovém pouzdře pro bezkonektorové přímé spojení koaxiálu který vyzkouším,dnes už nebyl čas ale moc si od toho neslibuji protože má taky deklarované 3,5 dB útlum.

DVB

DVB:

Pro jistotu si někde na vyzkoušení vypůjč samostatný settopbox, nebo jestli jej nemáš u nějaké starší televize / nebo zda jej nemá syn / je to rychlejší a rychleji se vyzkouší ladění jednotlivých MUX.Vyzkoušel bych reakci na zesílení a kvalitu při vypnutém a zapnutém napáječi. Rovněž mám špatnou zkušenost s originál kupovanými kabely s koncovkami na připojení TV. V hodně případech měly velký útlum a některý signál úplně zazdily. Neni v připojované televizi aktivované napájení předzesilovače z televize?

pepa12

pepa 12

Hm děkuji za náměty ,vidím že mě docela dobře inspiruješ k tomu abych přišel na to kde je zakopaný pes.
Ano máš pravdu skutečně mě nenapadlo zkusit a použít ten settopbox co má stopro /teploměry/ a podle toho porovnávat a analyzovat signál se zesil a bez.No viděl bych to jak jsem synovi navrhoval na celou adaptaci antény a vedení až se ovšem oteplí.Máš pravdu také v tom že jsem nekladl moc důraz na ten koax samotný,ten je totiž jak jsem si všiml /dost tenký/nejspíš pro vnitřní použití a o stáří nemluvě po předešlém majiteli,to že se negativně na zhoršení signálu může projevit i samotný konektor mě rovněž nenapadlo.Dal jsem mu ale k TV celokovový kdysi z německa koupený dosti drahý an. konektor.
Stejně jsem mu navrhl už dříve koupit nový kabel,vézt ho ne přes střechu a okno jak nyní ale přes půdu do bytu pak to bude snad už i něčem jiném.Hold není to analog jak dříve kde hlavní roli hrál především signál. :( No jinak u TV nemá určitě nastaveno napájení ant. zes. protože vím že si ji přivezl ze svého nově postaveného domu kde má profíkem dělanou kaskádově zapojený ant. zesilovač na půdě a z tama přívody k jednotlivým TV. Škoda že zde na foru nemáš aktivovanou schránku pro S.Z.

DVB

Jak napájet anténní přezesilovače u polských sít

Jak je obecně známo, tyto předzesilovače při napájení z originálního zdroje (12V) spíš signál zhoršují - kmitají a stávají se i zdrojem rušení pro blízké okolí. Pomoc je jednoduchá, stačí tento předzesilovač napájet ze zdroje +5V, který je obsažen v settopboxech a TV přijímačích, jen je jej nutno zapnout v menu pod "napájení aktivní antény". Netvrdím, že to vždy pomůže, ale zde to pomohlo, zesilovač je stabilní. Kontroloval jsem poloprofi měřícím přístrojem PROFINDER COMBO - STC FINDER spektrálním analyzátorem.
Zdraví Vás Pavel Libá, zde jsem tento problém i řešil

Pavel Libá
Registrace: 11/2015

Napajat normalne 12V, len vyhodit ten smejd a dat tam nieco normalne.

Kasr
Registrace: 8/2008

Ze posunies pracovne body niekam do (nevhodné slovo)e a tym klesne aj zisk a prestane kmitat, ale pri uvedenom pracovnom bode su aj sumove vlastnosti hlavne prveho tranzistora tiez niekde inde, ako by si chcel...

Kasr
Registrace: 8/2008

rozbočovač

Rozbočovač, to je ten celý problém - 3,5dB útlum je hodně při slabém signálu. U některých antén bez zesilovače je to úbytek až o 1/3 síly signálu.
Ono těch problémů tam bude ale více.

sateliťák
Registrace: 2/2006

Kasr

souhlas,dostal se do stádia podobného tomu,jako ten zesilovač úplně vykopnout a dát tam jen symetrizák

pierrepetr
Registrace: 5/2006

3,5dB nemůže být překážkou. A jestli je, pak je celej systém na dvě věci, protože při každým poklesu signálu např. vlivem počasí to bude vypadávat stejně.

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

PoldaS
Registrace: 1/2010

Nene chlapi je tady odborník pod nickem WOLF-2006 a ten ti vysvětlí, že kdo tady nechytne někde signál DVB-T nebo ne na 100% tak je v podstatě línej a největší trouba, protože dle něj chytneš DVB-T na kus drátu vystrčenýho z okna, takže se obradte na něj on vá určitě poradí jakej drát použít.

BOBSEN
Registrace: 9/2010

Asi ten Wolf bydlí někde, kde má dobrý příjem a nikdy nebyl někde v dolíku.

sateliťák
Registrace: 2/2006

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra