![]() |
|
Příjem přes kapacitní vazbuMám u dvou instalací paraboly udělaný rozbočovač na dva TV jednoduchým páčkovým přepínačem. Nyní jsem zjistil, že galvanicky oddělený TV funguje souběžně bez významné ztráty kvality jen přes kapacitní vazbu na přepínači. Samozřejmě jen na transpondérech nastavených na galvanicky připojeném přijímačí (stejné pásmo a stejná polarizace). Ten galvanicky připojený je vždy Master, ten druhý bude vždy Slave.Pokud bych použil prodávaný rozbočovač (také za pár kaček), tak se pásmo a polarita na LNB nastaví vždy podle toho přijímače (Master), který aktuálně dává vyšší napětí pro nastavení polarizace a aktuálně vysílá 22 kHz pro nastavení pásma. Tím není Master a Slave jednoznačně stanoveno a při souběžném provozu obou TV funkci Master přebírá vždy přijímač, který má právě nastaveno vyšší napětí nebo vysílá 22 kHz. To, že při použití rozbočovače není pevně stanovené Master/Slave může někomu vadit, jinému může vadit, že musí ručně přepínat který TV bude Master (bude galvanicky spojen). Takže každému podle jeho potřeb. |
Standa3
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 705 |
![]() |
|
RE: Příjem přes kapacitní vazbujednoduchým riešením je vybrať vnútornosti z pôvodného rozbočovača a vložiť tam VF relé, ktoré bude zapínané z výstupu pre "Master" prijímač bez ohľadu na H alebo V polarizáciu, či dolné, horné pásmo![]() ![]() Slovak DX satellite overwrite club.
|
Peon
Registrace: 8/2010 Příspěvků: 553 |
![]() |
|
@PeonNepotřebuji žádné další relativně složité řešení jaké naznačuješ. Ten jednoduchý přepínač jednoznačně určí, který z přijímačů je Master. Ta kapacitní vazba druhého přijímače je při frekvenci na kabelu cca 2 GHz zcela spolehlivá a podle praktické zkušenosti s přijatelně malým útlumem.Tvoje řešení v úpravě koupeného rozbočovače by mohlo ušetřit to přepnutí přepínače. Jen mi není jasné, jak se tím relé určí Master přijímač. Pokud je přijímač, který by napájel relé, vypnutý, tak relé bude v klidu a u jednoho vypnutého přijímače nemá dělení na Master a Slave smysl. Pokud se relé sepne, bude Master přijímač ten, který relé sepnul. Takže u obou zapnutých přijímačů bude vždy Master ten, na který je cívka relé připojena. A také nevím, zda VF relé nebude mít výrazně menší parazitní kapacitu, přes kterou prochází signál do Slave přijímače. Pokud jsem tě špatně pochopil, tak mne oprav. |
Standa3
![]() |
|
RE: Příjem přes kapacitní vazbuchcel som Ti len ušetriť manuálne prepínanie![]() Slovak DX satellite overwrite club.
|
Peon
Registrace: 8/2010 Příspěvků: 553 |
![]() |
|
RE: Příjem přes kapacitní vazbuChlapci bez urážky,ale väčšiu kravinu som nečítal.Že kapacitná väzba,kam na to chodíte?Vy si všetci asi neuvedomujete,že cez koaxiálny kábel idú tri rôzne úrovne.Napájacie napätie-13-18 V,Diseqc povely a samotný konvertorovaný signál z LNB do tunerov.Ako to chceš riešiť cez kapacitnú väzbu,to si 19 storočia?Na takéto účely súžia tzv.Diseqc prepínače,jedine že si koleduješ o poriadny problém,z odpálením tuneru,LNB.Ale to už bude tvoj problém ak sa ti to všetko dos..rie.Potom nič neušetríš,skôr budeš musieť zacálovať aj nemalý peniaz.No nech sa darí.DM-800 SE-DM-500SD-Golden Interstár-UNI-BOX-9060-Motor DIGIPOVER-SG-2100S,parabola Gibertini 100cm,točím kam chcem a kopa iných šuntov.
|
vladoholu
Registrace: 6/2009 Příspěvků: 1 043 |
![]() |
|
VladoholuUmíš vůbec číst český text?On Air!
|
Saxon
Registrace: 5/2007 Příspěvků: 18 235 Galerie: Saxon |
![]() |
|
RE: Příjem přes kapacitní vazbuV zásadě má pravdu, protože vymýšlení takových pitomostí je jak z minulýho století. Navíc toto lze řešit rozbočovačem, kterej má napájení pouze z jednoho výstupu a druhej výstup je pasiv (nebo když jde napájení z obou výstupů, tak na jeden z nich dát DC block).Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
|
PoldaS
Registrace: 1/2010 Příspěvků: 5 822 |
![]() |
|
RE: Příjem přes kapacitní vazbuPánové, nevím jak jsou vaše znalosti z elektroniky, radiotechniky, VF techiky apod. Ta diskuse s Peonem jen trochu odbočila z popsané a ověřené praktické zkušenosti.Jinak řečeno, normální je použít na rozbočení signálu do dvou přijímačů koupený satelitní rozbočovač. Je to zejména vhodné tam, kde se zapíná singl jen jeden ze dvou připojených přijímačů. Pokud zapnu oba přijímače současně, lze na obou přijímačích sledovat např. Eurosport, ale na druhém přijímači lze sledovat současně všechny ostatní programy, které jsou na transpondérech ve stejném frekvenčním pásmu (dolním nebo horním) a na stejné polarizaci jako je právě např. ten Eurosport. V tom se asi shodneme. A nyní si představte, že na jednom přijímači se sleduje nějaký program, který posílá do LNB třeba nižší napětí pro svoji polarizaci. A na druhém přijímači někdo přepne jiný program, který je na opačné polarizaci s vyšším napětím. Tím se tomu prvnímu ztratí signál. Ten první se naštve, protože neuvidí gól, nebo mu unikne "kdo byl vrah". Je tady vidět, že "taktovku přebírá" vždy ten přijímač, který má vybraný program s vyšším napětím pro LNB nebo u kterého se právě posílá do LNB 22 kHz. Já jsem místo rozbočovače použil jednoduchý mechanický přepínač, abych se mohl dívat v jedné, nebo druhé místnosti. K mému překvapení jsem zjistil, že přijímač, který je na rozpojeném kontaktu, funguje stejně jako bych použil satelitní rozbočovač. Ten signál se do druhého přijímače nemůže dostat jinak,než kapacitní vazbou na tom přepínači. V tom případě je ale jednoznačné, který přijímač určuje pásmo a polarizaci (je to galvanicky propojený Master), a druhý přijímač si na jiném pásmu a polarizaci ani neškrtne (je na kapcitní vazbě Slave). To je moje zkušenost, se kterou jsem se chtěl zde podělit s odbornou veřejnosti. Bohužel, zejména Vladoholu s arogancí jemu vlastní, poučuje o tom, co jde po kabelu, a při tom napsal to podstatné, že po kabelu jde "samotný konvertorovaný signál z LNB do tunerov", který se v popsaném případě přenese tou kapacitní vazbou do galvanicky odděleného přijímače. Vše ostatní, co Vladoholu vyjmenoval, jde do LNB tím galvanicky propojeným spojem, tedy z toho Master přijímače. Pak nevím, proč píšete o 19. století, kde vládla pára a elektrická zařízení se klubala z vajíček. |
Standa3
![]() |
|
Standa3jasně to je stará známá věc,pro někoho nové info,vlado zas perlí |
pierrepetr
Registrace: 5/2006 Příspěvků: 28 398 |
![]() |
|
jinak stačíi dva kondy a dvě diody |
pierrepetr
![]() |
|
@pierrepetrTy dvě diody tomu rozumím, ty oddělí to napájení 12/18V pro LNB. Ale jsem tam jako u rozbočovače, tj. polarizaci bude určovat přijímač s vyšším napětím. Takže Master není jednoznačný. Ty kondy asi myslíš paralelně k diodám, aby prošlo 22kHz. To je opět jako u rozbočovače, pásmo určí přijímač, ze kterého leze 22kHz, takže opět žádný Master. |
Standa3
![]() |
|
To Standa3Aha,tak ty sa chceš pochváliť pre tunajším publikom,že si objavil novú Ameriku,alebo žiarovku?Omielaš tu nejaký Master a nejaký Slave,máš to domotané,všetko nie je jednoznačné a v podstate ani nevieš ako to v skutočnosti funguje,ty sa len tešíš zo somarín.No len tak ďalej,ja ťa obdivovať nebudem.Nech sa darí.DM-800 SE-DM-500SD-Golden Interstár-UNI-BOX-9060-Motor DIGIPOVER-SG-2100S,parabola Gibertini 100cm,točím kam chcem a kopa iných šuntov.
|
vladoholu
Registrace: 6/2009 Příspěvků: 1 043 |
![]() |
|
Standa3přes kondy půjde střídavina ,přes diody ss napětí,mastr je ten,který zapneš,pokud chceš experimentovat u skylinku,zkus dát quatro,sloučit obě vysoká pásma a jedeš nezávisle po jednom kabelu,no zkus a napiš |
pierrepetr
![]() |
|
RE: Příjem přes kapacitní vazbuZaujímava diskusia,poučná.Holub ty tu nerob ostudu,sám si z 19. storočia a tiež ťa nikto nechce utratiť.A ten tip od pierre.. na zlučenie quatra ![]() |
marian34
Registrace: 10/2010 Příspěvků: 120 |
![]() |
|
RE: Příjem přes kapacitní vazbuhlavne je to uplne nesmysl neco takove takhle resit nejake podivne manualni prepinace kdyz chce dotycny 2-4 prijimace po jednom koaxu investoval bych do unicable konvertoru neni to zase tak hodne penez predpokladam ze pouzite prijimace jsou novejsiho data a unicable podporuji... |
gsmobil
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 496 |
![]() |
|
Příjem přes kapacitní vazbu![]() Tiež si myslím, že je to kravina, takto ručne prepínať sat signál! Aj keď som v dávnejšej minulosti používal pri analógovom terestriálnom príjme tv vf relé, s ktorým som prepínal medzi vstupmi z rôznych antén - bolo to šikovné riešenie, ovládanie cez dvojlinku (využívalo sa aj tienenie koaxu - čiže "trojžilové" ovládanie). Ale v dnešnej dobe by som to takto už určite neriešil! Veď je viac spôsobov, ako dostať sat signál na vstupy rôznych stb v domácnosti! ![]() VU+ Duo 4K SE, Dreambox One UHD Combo, GigaBlue UHD Trio 4K, Qviart Lunix 4K, Qviart Lunix CO, Formuler F4 Turbo x2, Uclan Ustym 4K PRO. Všetko linuxy s E2 - iné druhy stb sú u mňa jednoducho šroty!
|
mmiriboy
Registrace: 7/2010 Příspěvků: 4 142 |
![]() |
|
RE: Příjem přes kapacitní vazbuKed čítam tie reakcie, otváram oči. Chlapi, Standa3 Nás tu informoval o overenej skúsenosti, nič viac, nič menej. Kto má chuť, môže vyskúšať, resp. využiť poznatok.GI LX3, Octagon SF8008, T-90
|
Rasto
Registrace: 4/2003 Příspěvků: 941 |
![]() |
|
Kefalín, povedzte mi, ale uprimne, na čoje hen ta kapacitná väzba dobrá? Niečo také som ešče nevidzel.Naozaj chcete chytať iba 1/4 z družice? To je ako by som mal 1/4 z holej baby, na čo by mi to bolo??? Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
Registrace: 1/2006 Příspěvků: 2 412 |
![]() |
|
Od Kefalína upřímně.Pánové, ukončeme již tuto neplodnou diskuzi plnou, úsměšků, úšklebků a narážek ve stylu "väčšiu kravinu som nečítal.Že kapacitná väzba,kam na to chodíte?".Ve vlákně byla popsána jen praktická technická zkušenost, že satelitní přijímač dokáže zpracovat kvalitně signál z LNB, aniž by byl galvanicky kabelem s LNB spojen. Potvrdil jsem si, že signál do galvanicky nepřipojeného přijímače proniká u mne přes parazitní kapacitu mechanického přepínače. Tak jsem ještě, opět jen ryze technicky a teoreticky, popsal to, že na rozdíl od satelitního rozbočovače při použití přepínače je vždy jednoznačně určeno, který přijímač bude určovat pásmo a polarizaci (nazval jsem ho Master - řídící přijímač), a který jen pasivně zpracuje to, co je na příslušném pásmu a polarizaci k dispozici (nazval jsem ho Slave - závislý přijímač). Nic jiného jsem tím nechtěl říct. Vy z těchto mých technický popisů a závěrů děláte téměř "válečný stav". Já řešení s přepínačem nikomu nevnucuji. To, proč jsem použil přepínač místo rozbočovače, je moje rozhodnutí. Např. přepínač jsem měl v šupleti a rozbočovač někde v obchodě. K tomu ještě vzniká potřeba přepnout signál k jednomu nebo druhému přijímači u mne tak 1x až 2x do měsíce). Popsaná kapacitní vazba je jen důsledek (vlastnost) jednoho zvoleného způsobu rozbočení signálu (...Veď je viac spôsobov, ako dostať sat signál na vstupy rôznych stb v domácnosti!), není to prostředek a cíl k příjmu satelitních signálů. |
Standa3
![]() |
|
PoděkováníDěkuji kolegům Pierrepetr, Marian 34 a Rasto za pochopení podstaty mého příspěvku. |
Standa3
![]() |
|
Reakce jsou zpravidla odpovídajícíkvalitě technického řešení. Už jsem naměřil na přijímači na vývodu pro LNB i násobek 18V ve stavu nepřipojeného LNB.Doporučuji raději nepokoušet tuto zdrojovou část přijímače "kapacitní vazbou". Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
@samorostPokud dává výstup satelitního přijímače naprázdno násobek 18V, které by mohlo zničit při připojení pod napětím LNB, patří takový přijímač do "sběrného dvora" nebo do servisu. Pokud vím, napájení LNB je vždy zkratuvdorné pro případ zkratu na koaxiálu. Naopak nikde v návodech k satelitním přijímačům jsem nečetl "vážné varování", že se kabel na anténu může připojit jen ve vypnutém stavu. Pokud by to platilo, tak nahodilá oxidace spoje někde v F-konektoru, kterou s přerušuje galvanické spojení, by způsobovala s velkou pravděpodobností ničení LNB. Navíc jsem viděl kdysi u jednoho známého profesionálně vyráběný mechanický přepínač. Tak mám pocit, že tím přepětím trochu blafuješ. |
Standa3
![]() |
|
NeblafujuJde o to, jak se realizuje stabilizace napětí pro LNB. Starší přijímače mohou mít klidně i Zenerovou diodu pro stabilizaci napětí,která pak "žere" neodběr LNB. Graf napětí na odběrovém proudu nemusí být vždy přímka v celém rozsahu od 0 do 500 mA!Naměřil jsem 40V na Technisatu HD S8, který odmítal normálně fungovat přehrávání ze záznamu při odpojeném LNB. Po připojení LNB se přijímač choval naprosto normálně. Pro praktický život je kapacitní vazba nevýhodná vůči jiným navíc snadno dostupným řešením. Mechanický přepínač je archaizmus, který dnes nikdo nepotřebuje, když je k dispozici pohodlný rozbočovač. Každá složitá věc se skládá ze série jednoduchých věcí.
|
samorost
![]() |
|
samorostta kapacitní vazba může někdy vyřešit problém se zemní smyčkou,pokud se ví jak na to |
pierrepetr
![]() |
|
![]() |