Quantcast

Diskuse

Diskusní vlákno , sekce: Příjem DAB

Kovoplast TA 1411 (S 1411 GL) vs Vaten 14p DAB

Zdravím, jaká je technický rozdíl mezi těmito anténami od těchto výrobců, já mám tu od kovoplastu a jeden kámoš kupoval tu vatenku, když jsem byl u něho tak jsem na tu anténu koukal a změřil si jí a shoduje se s tou mojí. Kovoplast jí prodává na svým webu za 360kč a vaten za 869. Tak by mě zajímalo jaký je v nich rozdíl, V délce a počtu prvků a tak jsem ho nenašel, ale ani jeden nemáme měřák abychom změřili její zisk a podobně, je tu někdo kdo obě antény měřil z hlediska zisku a výkonu?

Qquiderr
Registrace: 5/2014
Odpověď v diskusním vlákně

RE: Kovoplast TA 1411 (S 1411 GL) vs Vaten 14p...

Pokud jsou obě antény v provedení úplně stejné, tak ta novější od Vatena bude mít samozřejmě dvojnásobný zisk, protože je vyrobena z lehčího kapitalistického hliníku z Maďarska. To je přece logické, ne? :)))

lance
Registrace: 10/2008

tak v papírech má ta od kovoplastu uvedeno: k10 až 12 se ziskem 12dB a ta od vatenu kanál 6 až 12 se ziskem 10-12 dB. Já na té kovplastce chytám německé dab které rozhodně není na "10 až 12" kanále, on na té vatence chytá prahu to už je mezi 10 až 12. Ani jeden nemáme zesilovač v anténě.
Rozdíl je jen v tom co výrobce uvádí v papírech a v ceně.

Qquiderr

No vídíš, sám jsi na to přišel:
"Rozdíl je jen v tom co výrobce uvádí v papírech a v ceně."
Doufám, že ti to stačí a nebudeš zde už dál naprosto zbytečně rozvíjet své další myšlenkové pochody a najdeš si jinou smysluplnější zábavu...

lance

tak mě zajima jak je to reálně, ani jeden nemáme měřák který by změřil výkon těch antén, zda jsou na tom výkonově stejně nebo ne. Změřil někdo už ty antény?

Qquiderr

Doufal jsem marně, ale tušil jsem to, páč už tě znám :-/ Nemakals náhodou v té tvé Stráži pod Ralskem v uranových dolech? Nemoc mozku z ozáření by to vysvětlovalo...
Pokud jsou dvě antény rozměrově u svých všech prvků úplně stejné (což sis sám změřil), tak mají zkrátka a jasně z hlediska příjmu úplně stejné vlastnoosti !!!! (teda pokud ta jedna z nich není třeba ze dřeva a druhá z hliníku). Takže nikdo normální nebude měřit dvě naprosto stejné antény aby si ověřil jestli mají stejný zisk. To by dělal jen nějaký trotl na střeše paneláku někde ve Stráži....
Když postavíš na zem vedle seba dva naprosto totožné plechové kýble na vodu, možná že ty budeš do obou nalívat vodu abys zjistil kolik se do každého z nich vejde vody, ale normálnímu člověku stačí nalít vodu jen do jednoho, aby věděl, že i všechny ostatní rozměrově stejné kýble pojmou stejné množství vody... už to chápeš???

lance

lance na hrad ! (idealni to pripadny nastupce toho stavajiciho hradniho obyvatele)

kaos
Registrace: 2/2009

Máš pravdu kaos, dost jsem to přepísk. Omlouvám se Qquiderrovi za styl mých reakcí. Snad mu alespoň pomohly v pochopení věci a nebude zakládat zde nebo jinde další stejné dotazy, jak má obvykle ve zvyku. Jelikož jsem na jeho dotazy od jisté minulé doby alergický, dávám si z důvodu předpojatosti závazek příště nereagovat...

lance

Já bych toto vlákno úplně nazatracoval. Delší dobu také uvažuji nad další použitelností bývalých kovoplasťáckých antén. Mám k dispozici tři typy a zatím marně přemýšlím, která by byla vhodnější pro vertikální polarizaci po mechanické i elektrické stránce.
14XXCR - nejnovější typ se čtyřprvkovým reflektorem
15XXWT - asi nejvýkonnější typ se čtyřprvkovým reflektorem
14XXVR - nejstarší typ s tříprvkovým reflektorem
Porovnával jste je někdo? Měřák sice mám, ale ten neumí měřit DAB, které v tomto pásmu jako jediné momentálně vysílá.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

Po mechanický stránce ta poslední. Tu lze vidět na střechách i 30 a více letech a stále v kondici :-)

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.

PoldaS
Registrace: 1/2010

Já bych věřil pouze té anténě, která má v názvu alespoň DIGITAL HD nebo nejlépe 4K ULTRA HD a kontakty 99,99% GOLD.

dvb.cz
Registrace: 1/2006

To na mě nezkoušej. HD u DAB, možná na to někdo skočí.

Poldo, taky se kloním po mechanické stránce k té nejstarší. Má nejdelší podpůrné ráhno a 4! vzpěry mezi podpůrným a hlavním ráhnem. Zřejmě postupem času došlo ke zlepšovacímu návrhu na snížení výrobních nákladů. Bude mít ale horší ČZP, což nemusí vadit.

DVB-T CZ,SK,AT DVB-S 120-západ, 95-jih, 120-východ, 85-libero DVB-C Itself, IPTV-Smartlabs, DAB-CZ,AT,SK, FM-CZ,SK,AT 5prvekH, 3prvekV

omar3
Registrace: 5/2015

Tak vaten není žádná (nevhodné slovo) ne? patří mezi kvalitní výrobce, tak jako kovoplast, jen mě zarazilo že Vaten vyrábí širokopásmové antény na DAB, od 6-12k, oni jdou i na k5 protože je to založené na anténách typu yagi, jen nebude ten výkon těch 10-12 ale na tom k5 bude tak 7-8 nebo 9dB. Zatímco kovoplast vyrábí antény pro skupiny kanálů. ja mam tu antenu z roku 1996, ležela teda dlouho cele roky zabalená v krabici, no a ted pěkně slouží :) dočkala se no :D maxximálně tam dám nějaký VHF zesilovač kdyby to rádio nechtělo "hrát" :D Ale zatím hraje i dab na k5 a pohoda zatím. Až spustěj dab z Ještědu, tak tam dám ještě jednu ale menší VHF anténu.

Qquiderr

Zpět Zpět na předchozí stránku
Zpět Zpět na hlavní stránku diskusního fóra